"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. augusztus 29., szerda

Csírás szendó, a különleges

Szoktatok csírát enni? Ha nem, itt az idő, hogy elkezdjétek! Dekoratív. Vagy vicces? Szendvicsre rendezve mutatós. Egészséges és még finom is, ráadásul nálunk már a cba is árulja, legalább 5- 6-féle ízben. Belátom, elsőre talán furcsán néz ki (bár szerintem inkább izgin), hiszen olyan, mintha egy köteg használt damilt tűznénk a többi hozzávaló tetejére. :-)

Csíra-rajongóknak :D
Ádám és én régi motorosok, azaz csíra-evők vagyunk. :-) Néhány évvel ezelőtt ugyanis teljesen véletlenül cikket írtam a csírákról, és közben megvilágosodtam, hogy nekünk is ilyesmit kéne ennünk. Még aznap meg is vettem az első dobozt (hagymacsírát), és megkóstoltuk. Olyan volt, mint a snidling - babaruhában, így hát azonnal összebarátkoztunk. :-) 

Jelentőségük abban rejlik, hogy a csírák épp olyan gazdag enzim-, vitamin- és ásványi-anyag források, mint a kifejlett növények, viszont semmilyen káros környezeti hatás nem érte még őket (mint a műtrágya vagy a permetszerek). Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk őket, valóságos vitaminbombákkal látjuk el a szervezetünket. Kalóriatartalmuk említésre sem méltó, vitamintartalmuk azonban annál inkább (A-, B-, D-, E-, K vitamint, kalciumot, foszfort, nátriumot, szelént tartalmaznak). A csíraevés erősíti az immunrendszert, és vértisztító, gyulladáscsökkentő hatással bír. 

Felhasználása egyszerű: szendvicsekhez kínálhatjuk, salátákat ízesíthetünk vele, de minden fehérjeforráshoz remekül passzol - a lényeg csak annyi, hogy mindig nyersen fogyasszuk! 

A napokban meseszép szendvicseket készítettem a barátainknak, akikkel a Füredi borhetek folytatásaként a teraszunkon koccintgattunk - és el voltak ragadtatva a látványtól, no és persze az ízektől is. :-)



Csírás szendvics

Hozzávalók: 1-2 rúd ropogós héjú bagett, zöld fűszeres vajkrém, olasz füstölt sonka, vékonyra szeletelt cheddar sajt, főtt tojás karikák, hagymacsíra, fűszeres sajt a tetejére
+ fogpiszkálók, fejes saláta, dió
Elkészítés:
A bagettet felkarikázzuk, vajkrémmel megkenjük, és sonkával, sajttal, tojással megrakjuk (minden vékonyra szelt legyen!), a tetejére pedig egy nagy csipet csíra és egy kis extra sajt jön. Fogpiszkálóval érdemes a szendvicseket összetűzni, ne dőljenek el. (Spicces vendégek elé fogpiszkáló nélkül tegyük, mert orrba szúrják magukat! :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Szépen tálalhatjuk a szendvicseket megmosott saláta leveleken. Egy kis diót szórhatunk a tálra, jól mutat, és megy a borokhoz, valamint a sajtokhoz. 



Tudom, hogy sok a lemaradásom, mert amíg Füreden lógattam a lábamat, szegény blogommal senki sem törődött - lassan készítek nektek egy felületet, hogy tudjatok nálam postolni, és akkor mindannyian jól járunk, oda-vissza mennek majd a receptek. Lenne kedvetek hozzá? 

Iza nagyon jókedvű baba, nagyon tetszett neki Füred :D
Dorka pedig a Kapitány :-)
A Balaton gyönyörű volt, mint mindig, a lányok odáig voltak érte, mi pedig Ádámmal elég alaposan belevetettük magunkat a bornapok vásári forgatagába.

A legfinomabb bor címet - személyes értékelésünk alapján - a Vivamus borok kapták, amiket, ha arrafelé jártok, érdemes megkóstolni az Anna Grand Hotel Vinotékájában és a Borharapóban!

Vivamus borok
... és, ha már a láblógatásról volt szó, jöjjön a Kistehén tánczenekar: Szájbergyerek. Imádom őket! :-)


Persze nem csak a "lógtam". Ígéretemhez híven a könyvemet javítottam (pontosan a szerkesztőm), és jelentem: tartom magam az ütemtervhez. Szeptember közepétől már a tördelőnél lesz a kéziratom, októberben pedig a nyomdában... amint elkészül a borító és a hozzá tartozó weblap, megmutatom nektek! :-)

Hogy vagytok? Hogy teltek az elmúlt hetek, amióta nem "beszéltünk"? Láttátok a tűzijátékot? Nálunk helyben volt, szolid, vidéki verzió - nagyon bejött...! :-) Miket sütöttetek és főztetek? Meséljetek....!

Puszi mindenkinek!
Mirza / Eszter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...