"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. szeptember 27., csütörtök

A főispánné remeke

Tudjátok, ki volt a főispánné, akitől a híres málnás-tojáshabos süti származik? Nem? Én sem. :-) De az biztos, hogy  remekül tudott sütni... :-))
A főispánné remeke - az eredeti recept szerint
Mindenesetre egy kis nyomozást végeztem: a középkorban/újkorban az ispánok/főispánok látták el a vármegyék (a mai megyék) vezető tisztségét, ők voltak ugyanis a király első emberei. Első említésük 1777-be nyúlik vissza, és sokak szerint "minősítésük" nagyjából megegyezett a frank grófi címmel. Az ispán elnevezés azonban ennél "öregebb" lehet, mivel úgy tarják, hogy a magyar úri nemzetségek a XIII. században így nevezték a nemzetségfőiket...  a főispánné kilétét azonban sűrű homály fedi. Senki nem tudja, mi volt a valódi neve, és melyik főispánnak volt a felesége? A süteménye azonban örök, amely generációról generációra öröklődik, és bár a neten sokan módosítanak az alaprecepten, és baracklekvárral, dióval, meggyel turbózzák fel, szerintem az eredeti verzió a legjobb, amely a nagymamáinktól maradt ránk. Rám legalábbis anyától, rá pedig az ő anyukájától, a mamik pedig - higgyétek el -, nem igényelnek reformokat...:-))) A receptjük úgy tökéletes, ahogy van.

Főispánné remeke

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin (vagy 22 dkg zsír), 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 1 citrom leve és lereszelt héja,1 csomag vaníliás cukor
A tésztára: 1 üveg (házi) málnalekvár
A tetejére: 3-4 tojásfehérjéből felvert hab + 15 dkg cukor
Elkészítés:
0.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (ha száraznak tűnik a tészta, tejföllel és egy kis hideg vízzel lazítsuk kellemesen gyúrhatóvá!). 1/3 részét a rácsoknak félretesszük, 2/3 részét lisztezett deszkán kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
2.) A tésztát megkenjük lekvárral.
3.) A tojásfehérjékből a porcukorral kemény habot verünk, és a lekváros tésztára simítjuk.
4.) A maradék tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval csíkokat vágunk belőle, és berácsozzuk a tésztát.
5.) Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35 perc alatt sül meg a tészta. Ha kész, teljesen kihűtjük, és kockákra vágva tálaljuk. Ha nem vagyunk elég türelmesek, folyni fog a lekvár... szóval nyugi, ki kell hűteni a sütit, mielőtt felszeleteljük!! 

A tészta nagyon könnyen kezelhető és a belereszelt citrom héjától,
illetve a belefacsart citromlétől igen illatos is
A tésztát kinyújtjuk, és nagy tepsibe tesszük (sütőpapírra - szilikonosra)

A tojásfehérje a porcukortól szép fényes lesz - és kissé nyúlós
- hablapáttal simítsuk a lekváros tésztára
Szép, ugye?
Derelyevágóval lehet a legszebb csíkokat vágni a süteményre
Kb. 30 - 35 perc alatt sül meg
Meg kell várni, amíg kihűl, akkor nem fog folyni a lekvár!
Íme: a Főispánné remeke - kipróbáljátok?
Végül zenéljünk egy picit! Mai ajánlatom a maga nemében szintén műalkotás, noha köze nincs a főispánnéhoz... de a hangulat a fontos, nem igaz?  :-) Coldplay - Paradise


S bár esővel "fenyegetnek" az időjósok, mindenkinek napsütötte hétvégét és kellemes gesztenye / diószedést kívánok! Küldjetek diós recepteket, jó? Van egy kosárra való dióm, elkél a segítség....

2012. szeptember 24., hétfő

Őszikék

Gyönyörű, napsütötte hétvégénk volt, ezért igazi, őszies programokkal töltöttük a vasárnapot: csipkebogyó ajtódíszt készítettünk, virágokat ültettünk és felöltöztettünk vadszőlő levelekkel egy papír babát. :-) Elkészült az első szeptemberi citromos-mézes hagymatea, és Dorkával együtt megálmodtunk egy igazi, ovis kukoricás tojássalátát.
A csipkebogyó minden formája a családunk kedvence: szeretjük teaként, szörpként, lekvárként, kapszulába rejtve, csokorba rendezve, ajtódíszként, és persze, a természetben. Mivel igazi indián nyaras vasárnapunk volt, szedtünk is néhány gallyat egy terebélyesebb bokorról, és otthon koszorút kötöttünk belőle. Kb. 10 perces munka, az eredmény pedig szívet melengető. Egyre figyeljetek, nagyon szúrós növény, ezért célszerű kesztyűben dolgozni! :-) Az ágak összekötéséhez raffiát használtam, és nem tettem a kész koszorúra semmilyen díszítést, mert nem akartam a természetes szépségéről elvonni a figyelmet.

Előbb azonban egy szenzációs szám: Olly Murs - Heart Skips A Beat ft. Chiddy Bang


Kézben nehéz hazahozni, mert szúr - ha a szabadban szeditek le,
vigyetek egy ív újságpapírt!
Körbe rendezzük az ágakat
Raffiával összekötjük legalább 6-7 ponton
Picit talán nagy lett, de mindenkinek nagyon tetszik :-)
Közelről is nagyon szép :-)
Az ajtódíszünknek nagyon nagy sikere volt, pedig egy kicsit meglógott az ágak súlyától, így inkább tojás alakú lett végül, mint kör, de senki sem bánta. A bejárati ajtó és környéke a Feng Shui szerint az emberi kapcsolatainkat szimbolizálja, így minden pozitív változás, amelyet ezzel kapcsolatban teszünk, életünk ezen területére is jó hatással lesz. Érdemes kipróbálni... :-)

Miután felraktuk az ajtódíszt, Dorkával szedtünk egy csokornyi színes vadszőlő levelet a kertben, és felöltöztettünk vele egy babát. Filctollal rajzoltunk egy egyszerű babát egy kartonlapra, amelynek aztán a színes levelekből hajat és levélruhát terveztünk. A baba kezei és lábai a levelek száraiból készültek. Celluxot használtunk, mert a sima papírragasztó nem fogta meg rendesen a leveleket. Végül a baba szemeket, pisze orrot, és egy nevetős szájat kapott - no és a feliratot, hogy a művésznő kinek szánta... :-)
Az "APA" felirat saját produkció, akárcsak a fura UFO-katica, aminek valamiért nagyon sok pettye és lába lett. :-)))
Dorka cica munkára készen
Ádám vadszőlő babája - Dorkától
Míg az ebéd rotyogott (húslevest főztem), még egy kis kerti munkára is maradt idő, így Dorkával átültettük a cserepes növényeinket, aztán szépen kitakarítottuk az előteret (hogy pezsegjen a csí :-)), és belocsoltuk a friss ültetéseket. Nagyon színes és szép lett minden, egész más így hazajönni, hogy ez a látvány fogad bennünket:




A héten semmi különlegeset nem főztem, ezért sem írtam újabb postot, ám most Dorkával "összedobtunk" egy nagyon egyszerű salátát, amit szerintem minden gyerek szeret, és az égvilágon semmilyen gasztronómiai tudományt nem igényel. Egyszóval, hagyjuk, hogy a kicsik, maguk készítsék el... ! :-)

Kukoricás tojássaláta

Hozzávalók: 5 főtt tojás, 1 Heinz majonéz (ebben nincs tartósítószer), 1 üveg Bonduell csemege kukoriva (rá van írva, hogy nem génkezelt, olyat vegyetek!)
Elkészítés:
1.) A tojásokat tojásvágóval összevágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük. A kukoricát és a tojást összekeverjük a majonézzel és picit állni hagyjuk. Nagyon finom magában is, de sült húsokhoz is remekül illik, gyerekeknek pl. érdemes sült csirkecombbal, és egy kis pirított burgonyával elkészíteni.



Közben Iza is "őszies ízekre" váltott, ugyanis tegnap evett életében először szőlőt és rizst... :-) 

Iza már 5 hónapos...és rajong a cukkiniért, a szőlőért és a sütőtökért
Végül egy egyszerű recept, ami az egyre hűvösebb napokban a hasznotokra válhat, ugyanis hatékonyan elmulasztja az influenzás - náthás tüneteket: az orrfolyást, köhögést, torokfájást, rossz közérzetet.

Hagymatea

Hozzávalók
: 3 vöröshagyma külső barna héja megmosva, és a fehér húsából 1-2 héj, 5-6 dl víz, 1 evőkanál barna cukor
A tálaláshoz
: méz, friss citrom kifacsarva
Elkészítés:
1.) A cukrot az edény aljára szórjuk, karamellizáljuk, majd felöntjük vízzel (vigyázzatok, fröcskölni fog!), és beletesszük a megmosott hagymahéjakat-húsokat. 2 percig főzzük, majd 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és amikor már csak langyos, mézet, citromlevet teszünk bele, és azonnal fogyasztjuk. Almaíze van, nem fogjátok érezni a hagymát. Ha kicsiknek főzitek, nem is kell ragozni, miből készül, nagyon finom!
2.) Másik verzió: Simán megfőzzük a hagymahéjakat-húsokat 1-2 perc alatt, és szintén 10 percig állni hagyni, majd ízesítjük.

Remélem, mindenki egészségben élvezi az első őszi vagy utolsó indián nyári? napsugarakat! Ha megfáztatok, próbáljátok ki ezt a teát - többet ér, mint bármilyen orvosság! 

A héten még mindenképpen jelentkezem a Főispánné remekével! Addig kezdjetek el diót gyűjteni, mert mostanában sok diós sütit fogunk készíteni... :-))))

2012. szeptember 18., kedd

Bundázott pulykacsíkok, póréhagyma krémleves

Mint a legtöbb kisgyermekes családban, nálunk is sűrűn kerül az asztalra szárnyashús, ezért igyekszem változatosan elkészíteni. Többnyire grillezni szoktam, vagy tepsiben sütöm meg a húsokat, de most kivételt tettem, és olajban sütöttem meg a pulykamell csíkokat - méghozzá bundában. :-)

Bundázott pulykacsíkok petrezselymes párolt répakarikákkal
és egy kis rizzsel
Szívesen készítek olyasmit, ami kényelmesen elfér egy gyermekkézben, és a felvágásával sem kell bajlódni. Ezúttal pulykamell csíkok kerültek a terítékre, amiket előtte sűrű palacsintatésztában sütöttem ki. A kísérlet (mert korábban ilyet sosem csináltam még) remekül sikerült, így arra gondoltam, legközelebb zöldségeket fogok ugyanezzel a módszerrel bundázni. Nagyon hamar elkészül, és nem kell a panírozással küzdeni. 

Előbb azonban zenéljünk egy kicsit! :-) Gotye - Somebody That I Used To Know (feat. Kimbra) 


Most pedig jöhet  recept! Tartozom egy vallomással: sajnos a palacsintatésztát "szemre" készítettem, amolyan sitty-sutty módon. Kezdő koromban utáltam az olyan recepteket, ahol azt írták, hogy "palacsintatésztát készítünk", mivel fogalmam nem volt, hogyan kell összeállítani, de ma már én sem méricskélek, ha ilyesmit vagy nokedlit készítek, hiszen látom, hogy jó lesz... szóval, aki életében először áll neki a palacsintatésztának, íme egy kis "mankó": 2 tojás, 30 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dl ásványvíz, pici só, cukor, 1 evőkanál olaj. Ez egy alaprecept - amit fel kell "turbóznunk" annyi liszttel, hogy kb. testápoló sűrűségű krémet kapjunk, akkor nem fog lecsorogni a massza a belemártott húsokról.

Bundázott pulykamellcsíkok

Hozzávalók: palacsintatészta (lásd feljebb), 1 nagyobb pulykamell, zöldfűszeres szárnyas fűszer (Naturella), só, a sütéshez: olaj
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Megsózzuk, és megfűszerezzük.
2.) Bekeverjük a palacsintatésztát (tegyünk abba is sót és szárnyas fűszert!), majd beleszórjuk a hús csíkokat.
3.) Forró olajban kisütjük a falatkákat, majd papírtörlőre szedjük, és alaposan felitatjuk róla az olajat.  

Petrezselymes párolt sárgarépa nagyon jól illik hozzá: A sárgarépát (kb. 5 db-ot)  megtisztítjuk, felkarikázzuk, vajon megpirítjuk egy picit, majd felöntjük egy kis vízzel, megsózzuk, fűszerezzük (grillfűszerrel), és puhára pároljuk. Ha kész, megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel (1 csokornyival), és azonnal tálaljuk.




A leves nálunk elmaradhatatlan fogás az asztalon, nem tudom, nálatok hogy van ez? :-) Mai ajánlatom egy pillanatok alatt elkészíthető nagyon finom 4 hagymás krémleves - ha már itt van az ősz, és az ovibacik is lassan megérkeznek...

4 hagymás krémleves

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kb. 1 liter víz, 2 házias tyúkhúsleves alap (Knorr), 3 tömlős camping sajtkrém, só, 1 csokor friss petrezselyem
A tetejére: fokhagymás pirítós (bagett szeletek), friss hagymacsíra
Elkészítés:
1.) A hagymaféléket megtisztítjuk, felaprítjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. Tömlős sajttal és petrezselyemmel leturmixoljuk, picit megsózzuk, majd pirítóssal és friss hagymacsírával tálaljuk.

A csírát ti ajánlottátok, és tényleg szenzációs "levesbetét". Köszi!!:-)

Aki nem szereti a pirítóst és a hagymacsírát, bundás husival
is eheti a levest - összeillenek

Végezetül pedig a fenti szám - egy kicsit másképpen... érdemes megnézni, szerintem szenzációs! :-)


2012. szeptember 13., csütörtök

Szilvás pite, kapros zöldbableves

Legutóbb, az egyik post végén Ada egy szilvás süti receptet kért tőlem, és noha régebben sütöttem többféle lepényt is mindenféle őszi gyümölcsökkel, az élmény nem volt maradandó, ezért új vizekre hajóztam - azaz új receptekre vadásztam. Utólag azt mondom, megérte újítani, mert remek szilvás pitét sütöttem, ami olyan szép magas lett - talán mert kapcsos formában sütöttem? :-) -, hogy akár tortának is nevezhetném. 

Szilvás pite mentalevéllel díszítve - több nem is kell :-)
A köszönet ezúttal a nosalty Iceflower nevű felhasználóját illeti, ugyanis az ő receptjét próbáltam ki. Annyit azonban hozzátennék, hogy szerintem nem elég az 1-2 kanál tej. Az inkább 1 dl lehet... Itt találjátok az eredeti linket >>>

Előbb azonban zenéljünk egy kicsit. Az alábbi banda pop punk zenét játszik, és anno, valamikor a 90-es évek végén gimis barátokból állt össze - szerintem szenzációsak...:-)) Plain White T's - Hey There Delilah
Most pedig jöjjön a recept, egy hajszálnyi módosítással:

Szilvás lepény

Hozzávalók: 22 dkg margarin, 18 dkg cukor, 1 teáskanál mézeskalács fűszer, 2-3 evőkanál méz, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 45 dkg liszt, kb. 1 dl tej (de látni fogjátok a tésztából, hogy mennyit vesz fel!), 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk fahéj, 50 dkg szilva
A tetejére: porcukor, frissen mosott mentalevél
Elkészítés:
1.) A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és megszórjuk fahéjjal + vaníliás cukorral.
2.) Egy mély tálban konyhai robotgéppel simára keverjük a többi hozzávalót. (Szerintem azért érdemes tejjel fellazítani a tésztát, mert akkor igazán puha és omlós lesz, mint általában a kevert tészták, és kapcsos formában szép magasra emelkedik.)
3.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát papírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, a tetejét megrakjuk szilvával és 1 óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Tálaláskor porcukorral megszórjuk, mentalevelekkel díszítjük. (Remekül passzol a hirtelen beköszöntött esős időben délután, az ötórai teához...:-)))


Szerintem sima tepsiben túl lapos és száraz lenne
A szilvák kicsit eláztatják a tésztát,
de csak éppen annyira, amennyire kell
Igazi, őszi sütemény :-)

Nem tudom, mennyire szeretitek a kaprot? Nálunk nagy kedvenc, ezért amibe csak tehetem, beleteszem. Salátákba, szendvicskrémekbe, húsok szaftjába, és természetesen levesekbe. Legutóbb egy kis kosárnyi vajbabból főztem levest, ami isteni lett a friss kaportól és a füstölt szalonnától. Máris mutatom nektek!

Kapros vajbableves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, pirospaprika, 1 kg vajbab, 1 kisebb füstölt húsos szalonna, 1 szál kolbász, 1 csomag virsli, víz, 3 db knorr házias pörkölt / gulyás alap (tartósítószer-mentes, tudjátok, az a kocsonyás állagú), a habaráshoz: 3 dl tejföl + 3 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, és megpirítjuk őket, majd rátesszük a felkockázott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
2.) Megszórjuk egy kis pirospaprikával, majd rárakjuk a megmosott, leszárazott és kb. 4 centis darabokra vágott vajbabot. Felöntjük 1.5 liter vízzel, beletesszük a pörkölt alapot, és puhára főzzük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és azt is puhára főzzük.
3.) A kaprot megmossuk, felaprítjuk és a leveshez adjuk.
4.) A tejfölt egy nagy bögrében összekeverjük a liszttel, és apránként hozzámerünk a forró levesből, majd csomómentesre keverjük, és így öntjük vissza a levesbe a habarékot - hogy ne legyen csomós. Rottyantunk egyet a levesen (óvatosan, mert összeugorhat benne a tejföl!), és azonnal tálaljuk.


Mmmm... érzitek az illatát? :-))) Én igen...

Végül még egy szám a fenti fiúktól - nekem nagyon bejönnek... :-)


Hogy vagytok? Mit főztök a hétvégén? Ki örül a hűvös esőknek? :D

2012. szeptember 5., szerda

Nyár végi saslik, paradicsomleves

Érdekes, hogy amióta "hivatalosan" is vége a nyárnak, olyan meleg van, mint júliusban... de legalább tovább lehetünk (és süthetünk) a szabadban, nem igaz? A napokban saslikot sütöttünk, és fokhagymás paradicsomlevest - azaz igazi, grillezős ételeket. :-)


A sasliksütésben szerintem az a legjobb, hogy nem lehet megunni, hiszen kedvünk szerint variálhatjuk a rajta lévő hozzávalókat. A leggyakrabban pulykamellet, kolbászt, szalonnát, hagymát, cukkinit, padlizsánt, kukoricát és gombát sütünk, apró darabokra vágva. Kezdő háziasszonyoknak, kreatív apukáknak és szorgos gyerekeknek érdemes kipróbálni ezt a receptet - mert elronthatatlan, így biztos a siker! :-)

Előtte azonban biztosítsuk a megfelelő zenei aláfestést. Mai ajánlatom:  Chad Kroeger - Carlos Santana: Into the night. Nagyon bírom ezt a Chadet...:-)))


Hivatalosan persze a saslikokat parázs fölött illene megsütni, de sütőben is gyönyörűen átsülnek - csak forgatni kell őket! Persze, így elmarad az utánozhatatlan füstös íz, és a húsra rátapadt korom :-), de azért hibátlan lesz, meglátjátok!

Saslik rudak

Hozzávalók: kb. 50 dkg pulykamell, 30 dkg húsos szalonna, 30 dkg kolbász, 2 cukkini, 6-7 pici vöröshagyma, bébi kukorica (én konzervet használtam), saláta fűszer (a zöldségekre), grill fűszer (a húsra)
Elkészítés:
1.) A húst felkockázzuk, megfűszerezzük, picit megolajozzuk.
2.) A zöldségeket felaprítjuk és megfűszerezzük, majd mindent egymás után felszúrunk a saslikrudakra.
3.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A saslikrudakt tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük - többször megforgatva, hogy egyenletesen piruljon meg minden hozzávaló! Friss kenyér, zöld saláta, bébi spenót illik hozzá. :-) (Este pedig fussunk egy kiadós kört, és akkor nyugodt lelkiismerettel alhatunk el. :-)))

Pillanatok alatt össze lehet rakni egy tepsire való adagot
Nagyobb gyerekekre (akik már nem szúrják meg magukat) simán rábízhatjuk az összeállítást!
Isteni az illata, amikor sül...
Bármennyire is jól néz ki salátával, egy kis kenyeret muszáj enni hozzá,
mert a kolbász és a szalonna különben kiüti a gyomrunkat...:-)

A paradicsomleves nálunk évek óta toplistás kedvenc, ami nagy dolog, mert ez azon levesek egyike, amit csak kevesen tudnak igazán jól elkészíteni. Szerintem a titok nyitja abban rejlik, hogy jó paradicsom-alaplevet kell használni (házit, vagy bolti üveges paradicsomlevet), és először mindig cukrozni kell, majd ha "kiegyensúlyoztuk" a savanykás ízét, utána lehet sózni, és behabarni, a végén pedig kötelező friss fokhagymával ízesíteni. A tálaláshoz ezúttal főtt krumplit ajánlok és reszelt sajtot. Meglátjátok, ez így valami isteni! :-)
OK, belátom, a burgonyás paradicsomleves egy kicsit menza-feeling,
de nálunk jól főztek a suliban, szóval nem ébreszt bennem rossz emlékeket :-)))

Paradicsomleves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, olaj, 3-4 evőkanál liszt, só, őrölt bors, paradicsomlé (üveges, literes), víz, 3-5 fokhagyma gerezd, áttörve
A tetejére: reszelt sajt, főtt burgonya
Elkészítés:
1.) Üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát, megszórjuk liszttel, és kis lángon zsemleszínűre pirítjuk.
2.) Lehúzzuk a tűzről, és ráöntjük a vízzel elkevert paradicsomlevet. Simára keverjük, visszatesszük a tűzre, megcukrozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd 5-6 perc alatt megfőzzük.
3.) Újra megkóstoljuk, mert a főzés során megváltozik a paradicsomleves íze! Szükség szerint utólag megsózzuk, vagy megcukrozzuk, majd áttört fokhagymával ízesítjük. Reszelt sajttal, főtt burgonyával tálaljuk.

Hogy vagytok? Mit főztök ma ebédre? És mit terveztek eltenni az őszi gyümölcsök közül? Mivel idén nem sok befőttet készítettem, illene valamit a nyár végén produkálnom. Van jó receptetek? Szilva, körte, alma? Én is keresek, és közzéteszem...! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...