tag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post2462267779598433892..comments2023-02-02T19:47:42.913+01:00Comments on Morzsálós Mirza naplója: Bözsi diós pitéjeOrdódy Eszterhttp://www.blogger.com/profile/11330304048755191648noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-22154068498976309932012-10-07T09:45:08.963+02:002012-10-07T09:45:08.963+02:00Mihók Bözsi volt az ötletadója a pitének.Sóskúton ...Mihók Bözsi volt az ötletadója a pitének.Sóskúton volt háziasszony és varrónő.Bár lehet, hogy még él,és süti remekeit.<br />Hajdan az Erzsébet egyik legkedveltebb név volt, számtalan becézéssel,mint pl.Böske,Zsóka,Zsó,Sissy, stb.kacirchttps://www.blogger.com/profile/11110466568422525961noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-21688555968189136182012-10-05T08:30:31.080+02:002012-10-05T08:30:31.080+02:00Kb. 2 hét múlva kerül a nyomdába, aztán a boltokba...Kb. 2 hét múlva kerül a nyomdába, aztán a boltokba. Reményeim szerint október végén, legkésőbb november elején. De lesz egy írói oldalam is (most készül), ott is meg lehet majd nézni / vásárolni, akit érdekel. Régi vágyam teljesül ezzel, és nagyon sok megírásra váró regény van a tarsolyomban, a szívem-csücske angyalos sorozatom mellett. <br />Limara kalács eszméletlen. Kár, hogy ide nem tudok fotót feltenni, mert bár nem vagyok profi pék, a kalácsom álomszép lett. Éles kés kell hozzá, az tuti. Hétfőn felteszem majd a képeket, de ma írok ezerrel...:-)Ordódy Eszterhttps://www.blogger.com/profile/11330304048755191648noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-65029402693815347652012-10-05T08:01:12.091+02:002012-10-05T08:01:12.091+02:00Igen, ezen a blogon van a recept, lehet azóta már ...Igen, ezen a blogon van a recept, lehet azóta már meg is találtad, csak írd be a keresőjébe. A dagadó sajnos nem lesz jó hozzá, majd meglátod miért, de én már csináltam karajból, és sovány sertéscombból is.Jasminhttps://www.blogger.com/profile/08041972154444538773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-61750697872364425322012-10-05T07:11:29.513+02:002012-10-05T07:11:29.513+02:00Juj, de izgi! És mikor lesz a boltokban az első?
M...Juj, de izgi! És mikor lesz a boltokban az első?<br />Megnéztem én is ezt a napraforgó kalácsot, tényleg gyönyörű. És ráadásul mérőszalag, gömbök, különböző testek áthatása, tiszta ábrázoló geometria...nekem való teljesen.:)))SBhttps://www.blogger.com/profile/11743399558604579499noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-55746608678120237852012-10-05T05:53:13.781+02:002012-10-05T05:53:13.781+02:00Teljesen igazad van! Régebben a képes szakácskönyv...Teljesen igazad van! Régebben a képes szakácskönyveket szerettem, talán azért, mert nem tudtam még sütni-főzni, és meglehetősen bizonytalanul mozogtam a konyhában, de ma már a régi recepteket szeretem jobban. Pláne, a régi, kézzel írt verziókat, hiszen ezeknek varázsa van. :-) Már azt is szívmelengető látni, hogy régen milyen szépen írtak az emberek, pláne a nagymamám és a dédnagymamám. Én lassan 20 éve számítógépen dolgozom, ehhez mérten a kézírásom is elsatnyult, lehet, hogy már a környékbeli macskák is szebben írnak szabad kézzel, mint én...:DD <br />Nem csak sütik vannak, hanem babos bográcsgulyás is, és töltött dagadó, csak győzzem beírni. No és megsütöttem a neten keringő (Limarától kinézett) Napraforgó kalácsot...no, hát az életem eddigi főműve lett. Igyekszem beírni minél hamarabb, de közben ezerrel írok, a regényem 2. részének az 1/3-nál tartok, és szeretném minél hamarabb befejezni, mert utána 2 misztikus krimit fogok írni, aztán jön a sorozat 3. része. Most is épp könyvet írok, pedig még csak hajnali 5 óra van - mindenki alszik még...:-) Ordódy Eszterhttps://www.blogger.com/profile/11330304048755191648noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-72533373041749619612012-10-04T23:03:01.614+02:002012-10-04T23:03:01.614+02:00Szia, Mirza!
Ez a szakácskönyv igaz, felbecsülhete...Szia, Mirza!<br />Ez a szakácskönyv igaz, felbecsülhetetlen ajándék. Az ilyeneket lapozgatva velünk vannak szeretteink. Nekem is vannak a nagy és dédszüleimtől dolgaim, iratok, bizonyítványok, dédnagypapi tervrajzai, régi receptek.......annyira szeretem őket. Ha lesz alkalom én is meg fogom sütni, biztosan. Azért jó olvasni a receptjeidet, mert azonnal ingerem van, hogy elkészítsem, a legemlékezetesebb a hentestokány volt nekem, mert ismertem bár és nagyon szerettem is valahogy az évek alatt feledésbe merfült és nagy örömmel főztemn újra, amikor írtál róla.<br />Alig várom a követlező régi receptet. csak sütik vannak vagy van valami más is?<br />Mostanában csak bekukkantok, mert elég sok a dolgom, de szeretettel gondolok rád. Puszi.SBhttps://www.blogger.com/profile/11743399558604579499noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-28250747641319515892012-10-04T19:55:01.072+02:002012-10-04T19:55:01.072+02:00Szia Jasmin, ez a süti tényleg világszenzáció, én ...Szia Jasmin, ez a süti tényleg világszenzáció, én még ilyen ízes diós sütit nem ettem. Hamar elkészül, és napokig friss és szaftos marad. <br />Engem nem zavarnak a reklámok, köszi a linket, mindjárt meg is nézem! Nagyon bírom a gasztrobloggereket, rengeteget tanulok tőlük. Ma például Limara Napraforgó kalácsát sütöttem meg... ne tudd meg, mekkora sikerem volt. Mint még soha életemben semmivel... az a kalács egy álom. Megpróbálom holnap beírni, nem tudom mennyi időm lesz rá. Nahát, és képzeld, pont ma vett Ádám egy dagadót, hogy töltsem meg valamivel. Nem épp karaj, de gondolom, hasonlóképpen lehet elkészíteni. Ezen a blogon van ez a zsebes recept? Ordódy Eszterhttps://www.blogger.com/profile/11330304048755191648noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-6839228656806565812012-10-04T19:50:49.181+02:002012-10-04T19:50:49.181+02:00Ó, köszönöm szépen a receptet, istenien hangzik, l...Ó, köszönöm szépen a receptet, istenien hangzik, lehet, hogy hétvégén meg is sütöm!! Köszi szépen a többiek nevében is! :-)Ordódy Eszterhttps://www.blogger.com/profile/11330304048755191648noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-47890856843319160652012-10-04T19:46:54.331+02:002012-10-04T19:46:54.331+02:00Húú, hát nagyon odavagyok ettől a könyvtől. Nagyon...Húú, hát nagyon odavagyok ettől a könyvtől. Nagyon kicsi voltam, óvodás, amikor meghalt Nanó, a nagymamám, mégis a mai napig nagyon élénken él az emlékeimben. Egy ilyen füzet pedig személyesebb bárminél, hiszen olyan, mintha "csak" egy vékonyka dimenziókapu lenne közöttünk, amikor olvasni kezdem a sorait, és a végén, amikor az asztalra teszem azt a sütit, amit évtizedekkel korábban ő sütött meg a családjának... hát az valami szenzációs érzés. :-)Ordódy Eszterhttps://www.blogger.com/profile/11330304048755191648noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-47342158173930926752012-10-04T18:48:47.291+02:002012-10-04T18:48:47.291+02:00Szia Mirza!
Látom, a hétvégi sütiötletünket is meg...Szia Mirza!<br />Látom, a hétvégi sütiötletünket is megoldottad Nekünk. :)<br />Nagyon finomnak látszik a sütid, bizonyára az íze, illata is csodás lehet.Imádom a diós dolgokat. Szerencsére egy hatalmas diófánk is van a kertben, az éven nagyon szép termést is ad, minden nap tudok szedni a fa alól egy adagot.<br />Valahogy tényleg a régi nagymamás receptek szoktak a legfinomabbak lenni, pedig ők valóban egyszerű alapanyagokból kellett, hogy dolgozzanak. <br />Van egy blog, ahol igazi otthoni ízeket lehet találni, na nem a reklám helye, de azért leírom, hátha itt találsz kedvetekre valót, ha már receptet nem tudok közzétenni.<br />WWW.azotthonizei.blogspot.com<br /><br />Ui.: a zsebes karajt mindenképp próbáld ki, bár épp nem ide illő téma, mivel nem süti, de tuti finom, én már 2x megcsináltam, verhetetlen sikerem volt a családban vele<br /><br />Puszi!Jasminhttps://www.blogger.com/profile/08041972154444538773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-31168191173743510332012-10-04T16:21:30.898+02:002012-10-04T16:21:30.898+02:00Diós sütőtöktorta
Hozzávalók : 1 kg sütőtök ( net...Diós sütőtöktorta<br /><br />Hozzávalók : 1 kg sütőtök ( nettó kb. 60 dkg ), 15 dkg darált dió, 50 dkg finomliszt, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 3 tojás, 2 dl étolaj, 40 dkg cukor, 1 ek.őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, só,porcukor a szóráshoz<br /><br />Elkészítés: A sütőtököt nagy lyukú reszelőn vagy aprítógépben csíkokra aprózzuk. <br />A lisztet,diót,sütőport összekeverjük. A tojások sárgáját a cukorral,vaníliás cukorral és 1 csipet sóval elkeverjük,majd apránként beledolgozzuk az olajat a fahéjat és a citrom héját. Beleforgatjuk a sütőtököt és hagyjuk 8-10 percig,hogy levet eresszen. <br />A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tökmasszát összekeverjük a liszttel majd óvatosan a tojáshabot is beledolgozzuk. Egy 26 cm kapcsos tortaformát olajjal kikenünk és a masszát ebbe simítjuk. <br />Középső bordamagasságra állított rácson 1 órát sütjük.<br />Porcukorral meghintve tálaljuk.<br /><br />Megjegyzés : én kevesebb cukrot tettem hozzá,40 dkg helyett 28 dkg-ot,mert soknak találtam a 40-et,de szerintem így tökéletes.Érdemes kipróbálni,nagyon egyszerű és finom is !<br />Nekem nemrég lett kész ! :)<br /><br />Ez a recept a Nők Lapjában jelent meg 2009. november 25-én.És előzőleg nem jól írtam a szerzőt...hoppá. :D<br />Ez Lajos Mari receptje.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03691717980581910262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-51604535937808818392012-10-04T15:55:36.156+02:002012-10-04T15:55:36.156+02:00Én is irigyellek a könyv miatt, nagyon tetszik! Bi...Én is irigyellek a könyv miatt, nagyon tetszik! Biztos izgalommal nézegetted/olvasgattad. :)<br />Tetszik a süti is.Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-85094087860806307882012-10-04T09:03:51.971+02:002012-10-04T09:03:51.971+02:00Szia Moncsa, igazad van, egy ilyen szakácskönyv va...Szia Moncsa, igazad van, egy ilyen szakácskönyv valódi kincs! Én sem kedvelem a mai modern szakácskönyveket, kivéve azokat, amelyek normális alapanyagokkal dolgoznak. Sajnos sok olyat kapni, ahol a fotók köszönőviszonyban sincsenek a recepttel, no, és a sok idióta hozzávaló. :-) Én is azt szeretem, ha egy sütiben egyszerű dolgok vannak, és rövid a leírás. A régi receptek nagyon izgik, mindent végig fogok sütni, és közzéteszem. És tudod, ezeknek a régi papíroknak varázsa van, ahogy kinyitja az ember a füzetet, szinte hozzászólnak... :-)<br />Leírnád ezt a diós sütőtöktortát? Izgalmasan hangzik. Puszi!Ordódy Eszterhttps://www.blogger.com/profile/11330304048755191648noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5974885143672027831.post-76495608941433983652012-10-04T08:43:31.772+02:002012-10-04T08:43:31.772+02:00Szia Mirza,
hűűű,micsoda kincset kaptál ! Irigyel...Szia Mirza,<br /><br />hűűű,micsoda kincset kaptál ! Irigyellek érte !<br />Imádom én is a régi szakácskönyveket,bár sajnos rám ilyesmi nem maradt. Talán azért is szeretem ezeket,mert olyan hozzávalókból készülnek az ott leírt receptek,amik mindenki számára hozzáférhető. Ezeket a modern agyonbonyolított szakácskönyveket nem annyira kedvelem. Néha olyan alapanyagokat is írnak a modernebb receptekhez,amikről még életemben nem hallottam és azt se tudom honnan szerezhetem be. :-)<br />Örülök és köszönöm,hogy közzéteszed nekünk ezeket,így egy kicsit úgymond "visszamehetünk" a múltba és átélhetjük,hogy milyen ízeket élvezhettek annak idején.<br />Ma én egy Frank Júlia receptet próbálok ki : Diós sütőtöktorta<br /><br />Várom a további régi receptjeidet !<br />Puszi : MoncsaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/03691717980581910262noreply@blogger.com