Kapros-túrós nokedlit még sosem készítettem, de a recept mindig ott pihent a konyhapulton, mondván, majd egyszer, ha lesz egy jó nokedliszaggatóm... ugyanis a régi annyira rozsdás volt már, hogy kidobtam, aztán elfelejtettem újat venni, és a nokedlifőzés lekerült a napirendről. A napokban azonban sikerült egy régi, klasszikus szaggatót kapnom, így nem volt hová halogatni a dolgot.
A titok nyitja szerintem abban rejlik, hogy a nokedli tésztát a lehető legkisebb lyukú szaggatón érdemes a vízbe szaggatni, akkor lesz szapora, pici szemű és igazán finom. Hagyományosat már sokszor főztem, de kapros túrósat most először. A család szerint a jövőben csak ilyet szabad, annyira jó lett. :-)
De előbb zenéljünk egy picit! Nálunk egész nap szól a rádió... nálatok is? Compact Disco: Sound of our Hearts
Kapros-túrós galuska
Hozzávalók: 2 csokor friss kapor nagyon apróra vágva, 1 csomag (25 dkg) krémes állagú túró, 3 tojás, egy nagyobb csipet só, 3,5 dl víz, 70 dkg liszt
A tálaláshoz: egy csomag szeletelt bacon
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összekeverjük, és kb. 1 órát állni hagyjuk.
2.) Egy mély lábasban forró, sós vizet melegítünk, és amikor a víz gyöngyözni kezd, kb. 4 részletben (mert ekkora adagot csak így lehet) kiszaggatjuk, és, amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, kb. 2-3 percig főzzük.
3.) A bacont felkockázzuk, megpirítjuk, és egy jénaiba kanalazzuk, majd a forró, kiszaggatott kapros galuskát rászórjuk, és alaposan összekeverjük. Ez elvileg köretnek készült, de állítom, egy kis tejföllel önálló fogásnak is simán elmegy!
Aznap edzeni sem kell, mert a végére izomlázatok lesz a szaggatástól...:-) |
Nyersen is nagyon finom illata van a tésztának a kaportól |
A pirított szalonna sokat ad az ízhez |
Szerintem önálló fogásnak is elmenne, de általában pörköltök mellé készítik |
Ilyen mega adag lesz a fenti receptből |
Voltak más receptjeim is, amelyek fele-fele arányban "operáltak" a túróval és a liszttel, de anya szakácskönyve szerint ez a tuti, és elronthatatlan verzió... érdemes kipróbálni! Igaz, a vállgyulladás garantált, mert ekkora adag tésztát rémes kiszaggatni, de a család szerint megéri a fáradtságot. :D
A fotók láttán megéheztem... nagyon. :P
VálaszTörlésNo, akkor sikerült kedvet csinálnunk...:-)
TörlésHa juhtúróval csináltad volna, kapros juhtúrós sztrapacskát csináltál volna.:)) Nálunk, annak ellenére, hogy nem vagyunk kapor rajongók, ez az egyik kedvenc.:)
VálaszTörlésIgen, hasonlóan készül a sztrapacska, ami apukám kedvence, de az sokkal gyorsabban megvan, mert nem nokedliszaggatóval csinálom, hanem késsel szaggatom ki a nokedliket. Emberbarátabb munka...:-) Igaz, ott meg a krumplireszelés az, ami rémes. De hát az igazán finom ételekért meg kell dolgozni. :-)
TörlésElőször nekem is a sztrapacska jutott eszembe a túró miatt :)
VálaszTörlésDe annak elvileg reszelt krumpliból van a tésztája és úgy kerül rá a túró.
Mirza, ilyet még nem is hallottam, hogy a nokedli tésztájába kell a túró,de milyen frappáns ötlet....na és az a sok finom pirított bacon, + még kapor is....én is megéheztem.
Én már egyszer ettem kapros-túrós nokedlit, isteni volt, a barátnőm férje készítette el karácsonyra. Harcsapaprikással. Akkor nagyon megjegyeztem magamnak, de mivel a harcsapaprikástól még fényévekre vagyok, eszembe sem jutott, hogy nekiálljak elkészíteni, de aztán mégis rádumáltam magam, hogy pörkölttel is jó lesz, és tényleg! :-)
TörlésAz új szaggatód láttán bevillant, hogy mivel nálunk nem volt hagyománya a nokedlinek, hát nem volt nokedliszaggató a boltban. Emiatt rávettem a férjemet(ez 1990-ben történt), hogy egy alumínium mélytányért lyukasszon ki fúrógéppel és tegyen neki nyelet. Meglett hát a nokedliszaggatóm, egyedüli hátránya volt, hogy nem volt kicsi "füle" amivel megtámasszam a fazék peremén. Azóta persze már hozzájutottam bolti, "valódi" szaggatóhoz, de mégis úgy érzem, az volt az igazi!
VálaszTörlésNagyon kreatív vagy! És képzeld, ennek sincs füle, minduntalan belecsobbant a forró vízbe, jól össze is fröcskölte a kezemet... :-) De az igaz, hogy a pici lyukakon át nagyon szép nokedliket tudtam készíteni.
VálaszTörlésNa, ma ez készül a marhapaprikàshoz, a tutijó tupperes szaggatóval. :)
VálaszTörlés