A zsemle sütésben az a jó, hogy egy alapreceptet sokféleképpen módosíthatunk: egy kanál pizzafűszer, egy marék sült hagyma, egy csokor zöld fűszer mind-mind megbolondítják a tésztát, és akkor még a zsemlék alakjával nem is játszottunk. Én újabban rusztikus, durván vágott, szabálytalan alakú zsemléket sütök, a tésztájukba sült hagymát és paprikát teszek, a tetejüket pedig tökmaggal szórom meg. Isteni finom, házias kenyér-íze van, így, de a lényeg, vagyis a "töltelék" csak eztán következik.
Szép, színes olaszos ízvilágú szendvicsek :-) |
Néhány nappal ezelőtt az autópályán hazafelé jövet megálltunk egy benzinkútnál, ahol olyan álomszép péksüteményeket árultak, hogy vettem két pogácsát és egy mozzarellás szendvicset. A pénztárnál ugyan csak pislogtam, olyan drágák voltak, de akkor már nem volt visszaút... a szendvics isteni volt (főleg, amikor nem gondoltam az árára), és vizuálisan olyan tökéletes látványt nyújtott, hogy eldöntöttem, ilyet én is fogok otthon sütni.
A tervem pedig bejött, mert lassan egy hete csak ezt a zsemlefajtát sütöm, apró változtatásokkal, és eszméletlenül szép szendvicseket készítek a családnak (sőt, Ádám szerint az én zsemlém simán "lenyomja" a benzinutas drága rokonát). Legnagyobb örömömre Dorkának is ízlik mindegyik fajtája, így nem kérdés, meddig maradnak a repertoáron. Persze, állítom, az íz mellet a látvány is nagyon sokat nyom a latba. Megmutatom, mennyire...:-)
A mozzarella remekül illik a paradicsomhoz és a salátához, az ízük pedig harmonizál a hagymás-pizzás zsemlékkel |
Hagymás zsemle olaszosan
Hozzávalók: 370 ml víz, 1 vöröshagyma (kockára vágva, megpirítva), fél paprika (kockára vágva, megpirítva), 1 evőkanál cukor, 3/4 evőkanál só, 55 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál pizzafűszer
A tetejére: víz, tökmag
Töltelék: fodros (lollo) saláta, pesto (házi is lehet, vagy Bertolli, az a legfinomabb), paradicsom, mozzarella, pizzafűszer, tengeri só, olíva olaj
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük. (Vagy hagyományos módon dagasztjuk, kelesztjük.)
2.) Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 4-5 centi vastagra nyújtjuk, és durvább darabokra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük vízzel, megszórjuk tökmaggal, és letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Kb. 1 órát kelni hagyjuk.
3.) Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, és csak utána töltjük meg!
4.) A zsemléket félbevágjuk. Az aljakat és a tetőket pestoval vékonyan megkenjük (mintha vajaznánk). Az alsó félre kerül egy levél megmosott fodros saláta (torzsa nélkül), 2-3 szelet mozzarella, 2-3 karika paradicsom, néhány csepp olíva olaj, egy csipet pizzafűszer, pici tengeri só, majd a zsemle teteje, és mehet a tálra. Ezzel a metódussal elkészítjük az összes zsemlét, és már vihetjük is a szendvicses tálat a családnak. :-)
A tetejére: víz, tökmag
Töltelék: fodros (lollo) saláta, pesto (házi is lehet, vagy Bertolli, az a legfinomabb), paradicsom, mozzarella, pizzafűszer, tengeri só, olíva olaj
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük. (Vagy hagyományos módon dagasztjuk, kelesztjük.)
2.) Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 4-5 centi vastagra nyújtjuk, és durvább darabokra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük vízzel, megszórjuk tökmaggal, és letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Kb. 1 órát kelni hagyjuk.
3.) Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, és csak utána töltjük meg!
4.) A zsemléket félbevágjuk. Az aljakat és a tetőket pestoval vékonyan megkenjük (mintha vajaznánk). Az alsó félre kerül egy levél megmosott fodros saláta (torzsa nélkül), 2-3 szelet mozzarella, 2-3 karika paradicsom, néhány csepp olíva olaj, egy csipet pizzafűszer, pici tengeri só, majd a zsemle teteje, és mehet a tálra. Ezzel a metódussal elkészítjük az összes zsemlét, és már vihetjük is a szendvicses tálat a családnak. :-)
A hagymát és a paprikát kevés olajon megpirítjuk |
Ezt gyúrjuk majd bele a kenyérbe... |
Kelt tészta |
A megkelt zsemlék a tepsiben - sütés előtt - nem kell küzdeni a zsemleformálással :-) |
A tökmagokat Dorka szórta - a felét a szájába :-) |
A tökmagok nagyon jól illenek hozzá |
Az én kis csendéletem - kerti virágokból :-) |
Dorka és Anya újfajta zsemléje :-) |
Az előkészületek... :-) |
Pesto, lollo saláta, mozzarella, paradicsom, tengeri só, olíva olaj, és mehet rá a kalap! |
Kész az első "prototípus" |
Látványnak sem utolsó, ugye? :-) |
Mondanom sem kell, mind elfogyott...:-) |
Ádám és Dorka azt mondták, ilyen bármikor szívesen esznek :DDD |
Nagyon olaszosak az ízei, ehhez már csak a tengerpart hiányzik :-) |
Remélem, kedvet kaptatok a színes szendvicseimhez, és miután kipróbáltátok, megírjátok majd nekem, hogyan sikerült? Nektek milyen bevált zsemle receptetek van? És mivel töltitek meg leggyakrabban?
Óooh, majdnem elfelejtettünk zenélni!!! Nos, akkor szóljon most egy nagyon vidám dal a Footloose című filmből! :-))) Szívből ajánlom mindazoknak ezt a klipet, akik szeretik a táncos, zenés, vidám filmeket, és a fiatal, szép, valamint igen tehetséges színészpalántákat! Nekem nagyon tetszettek...:-)))
Mirza, kérnék egy kis segítséget. Ha jól emlékszem a mindmegettén a blogodon volt egy régi recept anyukádtól, arról hogy ő hogyan készít májpástétomot/májkrémet. Meg tudnád adni a receptet? A következő hétvégén itt megint ünnep van, kollégákkal fogunk piknikezni, és mutatnék nekik valami finomat :-)
VálaszTörlésElőre is köszönöm!
Bartush
Ps: már annyiszor akartam kérdezni, mi lesz a mindmegettés írásaiddal? Pont a végére értem, mire leszedték, semmi receptet nem tudtam menteni. Ráadásul élvezetes történeteid voltak. Feltételezem, hogy nem vesztek a cikkek és megőrizted őket.
Szia Bartush, nyomom a receptet. :-)
VálaszTörlésMájpástétom
Hozzávalók: 1 kg sertésmáj, 2-3 evőkanál zsír a sütéshez, 2 nagy, karikára vágott hagyma, 2 babérlevél, só, bors, pirospaprika, 1 kocka Rama margarin, 1-2 evőkanál mustár, majoránna
Elkészítés: 1 kg sertésmájból resztelt májat készítesz zsírral, sok hagymával, 2 babérlevéllel, és fűszerekkel, majd kihűtöd, háromszor ledarálod, hozzákeversz egy darabokra vágott margarint, megsózod-borsozod, beleteszel 1-2 evőkanál mustárt, jó sok majoránnát, és addig kevered, amíg szinte habos nem lesz. Vigyázz, ha a mustár savanykás, elég belőle egy kanálnyi is.
Persze, ma már modernebb világban élünk, szóval, ha van botturmixod, elég azzal leturmixolni a májat, és csodás állaga lesz, nem kell 3x ledarálni. Az én botturmixom 1900 Ft volt, és már 3 éves, érdemes beruházni egyet.
Pirítóssal, kovászos / csemege uborkával nagyon finom.
A mme-s írásokkal nem tudom, mi lesz, de nekem minden recept megvan, szóval kérdezz bármit, nagyon szívesen segítek! Tudod a mail címem, oda is írhatsz: eszter.ordody@gmail.com
Puszi: Mirza
Szia MIrza!
TörlésKöszönöm szépen a receptet. A botturmixot hoztam magammal, kell a babakajához is. Szerintem is hasznos találmány.
Bartush
Szia Bartush, nagyon szívesen! :-)
TörlésJajj, de jól néznek ki...az a furcsa, hogy a mozzarellát így nyersen nem is szeretem, csak grillezve, sülve....de most ezt úúúgy megenném. Hát..most meg elképzeltem közben ilyen rusztikusan beledobált vékonyra szelt sonkaszeletekkel is..:)))
VálaszTörlésNekem nagyon bejön a mozzarella, olyan, mint a főtt tojás fehérje. Grillezve is finom, ez igaz, de friss paradicsommal anélkül is szuper, próbáld ki. No, igen, Dorka párizsival és sonkával eszi többnyire. :-)
TörlésSziasztok! Mirza ezek gyönyörűek! Szivesen reggeliznék most belőle!! Mindig csodállak, hogy honnan van ennyi energiád??? Hihetetlen vagy!!
VálaszTörlésBartush!!
Ha beirod a gugliba hogy " Morzsáló blog mindmegette" akkor kiadja az egést blogot!!!!! Nem tűnt el!!! Én is olvasgatom még! CSak a guglin keresztül lépj be, és akkor ott lesz!!!
Remélem segithettem!!!
Emőke
Szia Emőke, örülök, hogy tetszik! :-) Nagyon finom, érdemes kipróbálni, és egyszerre jó sok kisül, szóval szapora a tészta. :-)
TörlésAz energiám? Hmm... nem tudom. Ez már amolyan hobbi nálam, és az a legnagyobb sikerélmény, amikor látom, hogy Dorka boldogan nyammogja az ételeimet, Ádám elkezdi tervezgetni, hogy ilyet is süssek, ha jönnek majd a barátai, a szüleim is elégedetten kanalaznak, és itt, a blogban nektek is tetszik, amit csinálok. :-)) Ugyanakkor jó érzéssel tölt el az is, hogy ha zsemlét/kenyeret/péksüteményt akarunk enni, nem kell feltétlenül a boltba mennünk érte, és egy igazán jó ebédhez sem kell már étteremben ülnünk, elég, ha kisétálunk a teraszunkra. Főzni jó dolog, kikapcsolja az embert. A mosogatás már kevésbé. :DDD Gondoltam is, lassan írnom kéne egy krimit, mint Agatha Christie. Állítólag mindig mosogatás közben találta ki a könyveire oly jellemző agyafúrt gyilkosságokat. Muszáj lesz a nyomdokaiba lépnem. :-)))
Emőke, az nem kifejezés, hogy segítettél. Köszönöm!!!!
TörlésSzia Mirza!
VálaszTörlésCsodásak a zsemléid, szinte csorog az ember nyála értük. :)
Ilyen ízesített péksütiket még sosem ettem, biztos különlegesen finom lehet az ízük.
Ebben a nagy kánikulában nem visz rá a lélek, hogy még a sütőt is bekapcsoljam, de az első hűvösebb napon biztosan kipróbálom őket és akkor majd beszámolok...
Mozzarellát grillezni is lehet? Hogyan? Befűszerezve talán?
Üdv.: Jasmin
Kedves Jasmin!
TörlésBizony, lehet grillezni a mozarellát. Olajozás nélkül csak úgy simán kisütni a lapon. Fűszerezés nélkül is jó, én meg szoktam szórni egy kis grillfűszerrel, de van, hogy csak, ha kész, akkor szórom meg épp kedvem szerint bármivel. Fini és jól variálható:)
Szilvi
Őszintén szólva én is este 10-kor sütöttem meg a zsemléket, másnap pedig nagyon jól esett a teraszon. Nálunk ugyanis jó hűvös van a kertben (jól szigetelt a teraszunk), és mindig jár egy kis szellő, szóval a legrémesebb hőségben is kellemes odakint ülni. :-)
TörlésA mozzarellára érdemes grillfűszert vagy olaszos fűszerkeveréket szórni (oregano, bazsalikom, fokhagyma, tengeri só, olívaolaj), és úgy grillezni.
Pusssz!
Szia Szilvi!
VálaszTörlésKöszönöm a választ, ki fogom próbálni, felkeltette az érdeklődésemet. Gyakran grillezünk, nem is tudom miért nem jutott eszembe eddig, pedig szeretem a mozzarellát bárhogy.
Puszi: Jasmin
Egyébként kecskesajtot is érdemes grillezni, őrült finom. Igaz, az ára húzós, de egyszer azért ki kell próbálni! :-) Pussz: Mirza
TörlésBartush!
VálaszTörlésÉn csirkemájból készítem és szerintem ebből finomabb. Elnézést, hogy beleszóltam.
... én is csirkemájból készítem. :-)
TörlésMúlt héten én is megsütöttem a zsemléket vacsorára.Bercink ,aki nem eszik nagyon pék árut,egy felet megevett (ez nála nagy teljesítmény!!!),azt mondta ,ha minden este sütök ilyen zsemlét,mindig enni fog belőle...A játszótéren mindenkinek azt mondta,hogy "házi zsemlét" ettem!!!
VálaszTörlés