Legutóbb, az egyik post végén Ada egy szilvás süti receptet kért tőlem, és noha régebben sütöttem többféle lepényt is mindenféle őszi gyümölcsökkel, az élmény nem volt maradandó, ezért új vizekre hajóztam - azaz új receptekre vadásztam. Utólag azt mondom, megérte újítani, mert remek szilvás pitét sütöttem, ami olyan szép magas lett - talán mert kapcsos formában sütöttem? :-) -, hogy akár tortának is nevezhetném.
Szilvás pite mentalevéllel díszítve - több nem is kell :-) |
A köszönet ezúttal a nosalty Iceflower nevű felhasználóját illeti, ugyanis az ő receptjét próbáltam ki. Annyit azonban hozzátennék, hogy szerintem nem elég az 1-2 kanál tej. Az inkább 1 dl lehet... Itt találjátok az eredeti linket >>>
Előbb azonban zenéljünk egy kicsit. Az alábbi banda pop punk zenét játszik, és anno, valamikor a 90-es évek végén gimis barátokból állt össze - szerintem szenzációsak...:-)) Plain White T's - Hey There Delilah
Szilvás lepény
Hozzávalók: 22 dkg margarin, 18 dkg cukor, 1 teáskanál mézeskalács fűszer, 2-3 evőkanál méz, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 45 dkg liszt, kb. 1 dl tej (de látni fogjátok a tésztából, hogy mennyit vesz fel!), 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk fahéj, 50 dkg szilva
A tetejére: porcukor, frissen mosott mentalevél
Elkészítés:
1.) A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és megszórjuk fahéjjal + vaníliás cukorral.
2.) Egy mély tálban konyhai robotgéppel simára keverjük a többi hozzávalót. (Szerintem azért érdemes tejjel fellazítani a tésztát, mert akkor igazán puha és omlós lesz, mint általában a kevert tészták, és kapcsos formában szép magasra emelkedik.)
3.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát papírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, a tetejét megrakjuk szilvával és 1 óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Tálaláskor porcukorral megszórjuk, mentalevelekkel díszítjük. (Remekül passzol a hirtelen beköszöntött esős időben délután, az ötórai teához...:-)))
Szerintem sima tepsiben túl lapos és száraz lenne |
A szilvák kicsit eláztatják a tésztát, de csak éppen annyira, amennyire kell |
Igazi, őszi sütemény :-) |
Nem tudom, mennyire szeretitek a kaprot? Nálunk nagy kedvenc, ezért amibe csak tehetem, beleteszem. Salátákba, szendvicskrémekbe, húsok szaftjába, és természetesen levesekbe. Legutóbb egy kis kosárnyi vajbabból főztem levest, ami isteni lett a friss kaportól és a füstölt szalonnától. Máris mutatom nektek!
Kapros vajbableves
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, pirospaprika, 1 kg vajbab, 1 kisebb füstölt húsos szalonna, 1 szál kolbász, 1 csomag virsli, víz, 3 db knorr házias pörkölt / gulyás alap (tartósítószer-mentes, tudjátok, az a kocsonyás állagú), a habaráshoz: 3 dl tejföl + 3 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, és megpirítjuk őket, majd rátesszük a felkockázott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
2.) Megszórjuk egy kis pirospaprikával, majd rárakjuk a megmosott, leszárazott és kb. 4 centis darabokra vágott vajbabot. Felöntjük 1.5 liter vízzel, beletesszük a pörkölt alapot, és puhára főzzük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és azt is puhára főzzük.
3.) A kaprot megmossuk, felaprítjuk és a leveshez adjuk.
4.) A tejfölt egy nagy bögrében összekeverjük a liszttel, és apránként hozzámerünk a forró levesből, majd csomómentesre keverjük, és így öntjük vissza a levesbe a habarékot - hogy ne legyen csomós. Rottyantunk egyet a levesen (óvatosan, mert összeugorhat benne a tejföl!), és azonnal tálaljuk.
Mmmm... érzitek az illatát? :-))) Én igen... |
Végül még egy szám a fenti fiúktól - nekem nagyon bejönnek... :-)
Hogy vagytok? Mit főztök a hétvégén? Ki örül a hűvös esőknek? :D
Szia Mirza ! Nagyon jól néz ki a szilvás lepényed ! :) Azt hiszem ma délután vagy holnap elmegyek szilvát szedni ( kutyasétáltatás közbe fedeztem fel egy helyet,ahol vannak fák,potyog a földre a szilva és senki nem szedi le).Aztán ha megvan a szilva,akkor kipróbálom ezt a receptet is. :)
VálaszTörlésAmúgy tudtad,hogy létezik vörös szilva ? Nem csak sárga,kék,hanem vörös is van ? Úgy tűnik életem eddigi 32 évét ilyen tudatlanul éltem le,mert csak a múlt héten hallottam róla ! :))
Azt hiszem nálunk hétvégén ebből a vörös szilvából lesz lekvárfőzés.Már ha addig nem szedi le más. :)
Minden jót nektek !
Puszi : Moncsa
Szia Moncsa, örülök, hogy tetszik, és tényleg nagyon jó a recept, egyedül a tejjel kell egy kicsit ügyeskedni, mert anélkül szerintem egy kemény gyurma lenne a recept.
TörlésNem, sosem hallottam vörös szilváról, de nagyon jól hangzik, csodás szörpöt lehetne belőle főzni. Hol bukkantál rá? Van jó szilvalekvár recepted? Amit nem 24 órán át kell főzni... :DDDDD Puszi: Mirza / Eszter
Szia Mirza, köszi szépen a receptet, akkor ezt holnap el is fogom készíteni! Nagyon gusztán néz ki! Jelentem múltkor megcsináltam a szilvalevest is, és az is nagyon jó lett, pedig eddig nem is igazán szerettük a szilvát! Pedig van otthon pár szilvafa, és rengeteg gyümölcs van rajta!!!
VálaszTörlésHogy haladsz a könyvvel?
Puszi: Ada
Szia Ada, látod, máris neked köszönhetek egy bejegyzést! :-) Magamtól nem álltam volna neki szilvás sütit sütni, mivel az elmúlt években a levesen kívül nem sikerült maradandó élményt okozni a családnak a szilvás sütijeimmel - most viszont megtört az átok. :DD A szilvaleves nálunk nagy sláger, mézzel valami isteni, és a színe... jó kedve lesz tőle az embernek, ugye?
TörlésA könyv a tördelőnél van, most tartunk a 4. mintaverziónál... :-) Még egy picit gyúrnunk kell az szövegtörzs szélességén, és a lapszélességen, mert elég vastag a könyv, kb. 450 oldal, szóval nem mindegy, hogy egy sorban hány karakter van. Nem szeretném, ha az olvasóimnak eltörne a csuklója. :-)) De a viccet félretéve, ezek már az utolsó simítások, szépítgetések. A borító is készül, az lesz az i-n a pont, és a nyomda is tárt karokkal vár, így ha minden jól megy, októberre a nyomdába kerülhet. Én azonban addig sem unatkozom, mert elkezdtem írni a 2. részt, már az 5. fejezetnél járok, és közben megszületett bennem a 3. regényem története is, ami egy önálló (azaz egy kötetes) misztikus krimi lesz. Szóval nem lazsálok, ha ritkán jelentkezem, az csak azért van, mert könyve(ke)t írok...:-))) Köszönöm szépen az érdeklődést! :-) Puszi! Mirza
Mirza!
VálaszTörlésÉn a következő recept szerint főzöm a szilvalekvárt, kb 30 éve. Kimagvaljuk a szilvát (ez a kicsi rabszolga munkája mondá Garffika), (6 literes vastag falu fazékba öntöm az 1dl 10%-os ecet és 1dl víz keverékének a felét. Ráteszem a szilvát (Nem kell ledarálni!!!!) A tetejére ráöntöm szétfröcskölve, hogy mindenhol érje a maradék ecetesvizet. Takarékon főzöm még kb harmadára nem csökken, ez lehet 4-5 óra is. NEM KELL KAVARNI!!!!!- nem fröcsköl, csak brutálisan jó illata van-ez nagyon fontos. Ha összefőtt, akkor belenyomod a botmixert (lehet, hogy nem is kell mixelni ha jó érett volt a szílva, mert szétfő)és jól felrottyantod ,- most KAVARNI KELL!!! - és kész a lekvárod. Ha édesebbre akarod teszel bele cukrot és azzal főzöd 10 percig. Én kifőzött üvegekbe raktam és még betettem a sütőbe 100 fokon kb 30 percre, hogy jó vastag bőr legyen a tetején.Kihűtöttem, és kifőzött lapkával lezártam és kész. Ha nagyon biztosra akarsz menni a tetejére tehetsz egy köménymag mennyiségü tartósítót, amit ha felbontasz ledobod.Hosszú a leírás, de a munka max. a magvalást leszámítva kb 30-40 perc. Ebből a mennyiségből 2 liter nagyon jó minőségű lekvár készűl és biztos hogy szilvából. Legjobb hozzá a besztercei szílva, amikor már nagyon jól megérett. Én teszek bele 1 db fahéjat, 10-12 szem szegfüszeget, 1 db babérlevelet, és 2-3 db szegfűborsot, ezeket egy nagy tojás alakú fűszertartóban a szilv közepébe teszem és ha kész kidobom.
Szia Gabi, elnézést, hogy ilyen sokára válaszolok! Köszönöm szépen a szilvalekvárt! Még nem késő, remeknek tűnik a recept, lehet, hogy kipróbálom a napokban. Egy kérdés: a sütőben száraz tepsibe teszed? Anyám mindig tett az üvegek alá 2-3 ujjnyi vizet... ezt hogy kell? A fahéj és a szegfűszeg remek lehet a lekvárban, mindkettőt nagyon szeretem! Köszönöm szépen a receptet!!!
TörlésMirza! Az előbbihez még annyit, hogy ezt a lekvárt szinte szeletelni lehet olyan sűrü és nagyon finom és évekig is eláll. Amikor kavarod az edény alját lehet látni. Szüleid még emlékeznek a nagyi üstben főtt lekvárjára, no ez olyan csak a füst íz hiányzik belőle.
VálaszTörlésBizony, tudom, milyen a nagymamáink lekvárja. Fél napon át főzték...mondjuk megérte, mert mennyei volt. :-) Köszi a receptet még egyszer!
Törlés