Emlékeztek gyermekkorunk briósaira? Hasonló tésztából készült, mint az utcán kapható "magyar" hamburgerek alapanyaga, a puffancs, és könnyű volt, foszlós, édes. Ma is vásárolhatunk hasonlót, de szerintem napjaink briósai valahogy szárazabbak és felfújtabbak, mint az őseik, nem?
Bár a legutóbbi kalács sütés után azt mondtam, nem kísérletezek tovább, rájöttem, a monotónia a háziasszony legnagyobb ellensége, és ha nem akarok beleőrülni a foszlós kalács állandó sütésébe (mert már minden héten megrendelte a család), muszáj lesz valami újat, és hasonlóan finomat sütnöm, hogy változatosabb legyen a péksütemény-palettánk.
A briós sütésnek van valami varázsa: a tésztája könnyen kezelhető, így a gyermekeinkre is rábízhatjuk a tésztarudacskák gyúrását, sodorgatását, sőt, a csigák feltekerését is. Persze, így nem lesznek tökéletesek, de kit érdekel, nem igaz? :-) A lényeg a közös munka és az alkotás öröme.
![]() |
Oldalról kissé pogácsa-alakúnak néznek ki... :-))))) De milyen finomak voltak....! |
Briós jégcukorral
Hozzávalók: 1 dl tej, 2 tojás, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 55 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
A kenéshez: 1 tojás
A tetejére: jégcukor (Kotányi csinál ilyet, darabos fehér cukor, üvegben árulják, a fűszereknél)
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, dagasztjuk, kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 8 darabra vágjuk. Az egyes darabokat hosszú rudakká sodorjuk, és feltekerjük őket briós (csiga) formára. A végüket a csigák alá gyűrjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3.) Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral (az enyémbe nem kell, csak ezért nincs benne), és beletesszük a briósokat. Megkenjük őket felvert tojással, megszórjuk jégcukorral, és betesszük a forró sütőbe.
A tepsi alá tegyünk egy fazékban vizet, hogy foszlósabb legyen a tésztánk. Addig sütjük a birósokat, amíg szép aranyszínűek lesznek. Kb. 22 perc.
![]() |
A tészta könnyen kezelhető |
![]() |
8 db-ból nagyjából kis öklömnyi briósok lesznek |
![]() |
A csigák alját maguk alá kell behajtani, hogy ne tekeredjenek ki sütés közben |
![]() |
A jégcukor nem csak dekoratív díszítőelem, de nagyon finom is |
![]() |
Ugye, milyen szép? |
![]() |
Közvetlenül sütés előtt kell a tésztára szórni |
![]() |
Ez a jégcukor nagyon bejött mindannyiunknak, szóval ettől kezdve a kalácsfélékre szórni fogok belőle |
![]() |
A formán van még mit dolgoznunk legközelebb, de tény, hogy nagyon finomak lettek a briósaink |
Amúgy nem muszáj épp 8 db-ot sütni, lehet 10 vagy csak 6 db, látni fogjátok majd a begyúrt tészta mennyiségéből, mennyi fér ki kényelmesen. Korábban eddig egyszer sütöttem hasonló apró kalácsokat és briósokat, ennek a receptjét az alábbiakban találjátok, a Morzsáló egy korábbi részében, illetve érdemes kipróbálni egyszer anyukám kelt madár-kalácsait is... ha még nem ismernétek. :-)
Óóótejóég!!!
VálaszTörlésEzek a briósok olyan gyönyörű mosolygósak, hogy szegény bolti briósok sem küllemben sem pedig ízben a nyomukba sem érhetnek. Ebben biztos vagyok.:)
Hétvégén ki fogom próbálni, ez persze a diétámnak nem fog kedvezni, sőőőt...:D
Ui: egyszer ezt a jégcukrot vettem, jól működött. http://www.shopmania.hu/etel/p-koronas-diszito-jegcukor-250g-14968472
Szia,
Eszter
Nagyon édes vagy, de nézd csak meg Szilvi fotóit... komolyan, kedvem támadt új adagot sütni, de most ilyen tökéleteseket, mint az övéi.:-)) A recept nagyon jó, szerintem sokaknak a kedvence lesz. Köszi a linket, de nálunk szerencsére a sarki közértben is mindig van jégcukor, ugyanakkor Szilvi briósait látva tutira finom lesz ez sima kristálycukorral is. Puszi!
Törléshűűűű, köszikösziköszi:)
VálaszTörlésHolnap remélem lesz időm megsütni!:)))
Puszi
Én köszi a csodás fotókat!!! :-)
VálaszTörlésÉn meg köszi, hogy érdemesnek találtad kitenni őket.:)))
VálaszTörlésIgen, kristálycukorral is finom, az elején kicsit aggódtam, mert nem valami nagyszemű cukrom van most itthon, és féltem, hogy teljesen szétolvad rajta, de nem.:)