"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. október 16., kedd

Gyömbéres-citrusos méz

Íme egy recept, amit az ovisok is garantáltan el tudnak készíteni. Nem kell hozzá más, csak némi gyömbér, citrom, narancs és egy csupor méz. No, meg anya/apa segítsége a kukta-munkához - mert kés, villa, olló... gyerek kezébe továbbra sem való. :-)

Szerintem ajándéknak is kitűnő - mindenki örülni fog neki
A receptet a FB-on láttam néhány napja, és már akkor eldöntöttem, hogy ilyet márpedig mindenképp mi is készítünk majd Dorkával, mert jönnek a hűvösebb napok, az ovi-bacik és a vírusok, ami ellen remek "orvosság" a hűtőben tárolt gyömbéres-citrusos méz. Csak egy teáskanálnyit kell a teába csurgatni belőle, és máris megvan  a házi orvosságunk.

Az illata is szenzációs...

Gyömbéres-citrusos méz

Hozzávalók (5 közepes üveghez): 2-3 nagyobb gyömbérdarab, 5-6 citrom, 1 narancs, kb. 2 nagyobb üveg méz (virág- vagy hársfaméz)
Elkészítés:
1.) Az üvegeket kimossuk, sorba állítjuk a pulton.
2.) A citromot és a narancsot megmossuk, felkarikázzuk. A narancskarikákat érdemes négybe várni, mert úgy jobban elférnek az üvegben.
3.) A gyömbért megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk.
4.) A gyümölcsöket az üvegekbe rétegezzük, és felöntjük mézzel. Célszerű a mézet menet közben is rájuk csurgatni, hogy egyenletesebben fedjen be mindent. Ha elkészültünk, az üvegeket hűtőbe tesszük, 2-3 hónapig simán eláll - de ha rendszeresen teázunk úgyis elfogynak 1-1 hét alatt... :-)

Csendéletnek sem rossz...
Az illata is lehengerlő...
A főszakács :-)
Retteghetnek a bacik :D
Érdemes egyszerre több üveggel készíteni  - és elajándékozni
A valóságban még szebben néznek ki az üvegek

A dekorációhoz egy sárga pamutanyagot és egy kis raffiát használtam

Végül egy vidám kis dal a Mamma Mia című filmből: Honey, Honey! :-)


3 megjegyzés:

  1. Szia Mirza, hát ez szenzációsan szép:-) Biztos nagyon finom is. Kár, hogy nem pár hete ajánlgattad, mert 3 hétig betegek voltunk! Vírusos hörgőhurut, és annyi mézes, citromos teát megittunk, de nem segített:-( De ezt a receptet kipróbálom, biztos nagyon finom lesz! A könyved elkészült? Mikortól lehet megvenni? Puszi: Ada

    VálaszTörlés
  2. Szia Ada, nagyon sajnálom, hogy betegek voltatok! A hagymatea is sokat segített volna. Ismered? Megfőzöd a hagyma barna héját, 2 percig, majd 10 percig állni hagyod. Mehet bele citromlé, méz, isteni finom tea lesz belőle.
    A könyvem 2 hét múlva kerül a nyomdába, november 2. hetében pedig a netre és a polcokra - ha minden jól megy, de azon vagyunk. Mindenről időben írni fogok! :-) Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Azt szeretném kérdezni, hogy a citrom nem eresztett-e levet az üvegben? Egyszer kaptam ajándékba hasonlót, de a citrom leve miatt 'vizes' állagú lett az egész. Most én szeretnék készíteni vkinek ajándékba, ezért kérdezem. Válaszod előre is köszi! juti

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...