"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. július 11., szerda

Clafoutis sárgabarackkal

A Clafoutis egy sült, langyosan tálalandó francia gyümölcsös desszert, amit leggyakrabban cseresznyével, áfonyával vagy szederrel töltenek meg, és porcukorral megszórva tálalják. Az írásos emlékek szerint a 19. századból ered, és a neve leegyszerűsítve azt jelenti: tészta cseresznyével. De mi van akkor, ha elkövetünk egy kis "merényletet", és a süteményt hazai édes sárgabarackkal töltjük meg? 

Az első Clafoutis-om :-)
A süteményemet a Nosalty-n egy Flóra nevű lány cseresznyés desszertje ihlette meg, és mivel véletlenül sem szeretném elvenni tőle a dicsőséget, íme az eredeti recept! >>>
Én csupán azért használtam hozzá sárgabarackot, mert előző nap kaptam egy nagyobb adagot, és kapóra jött, hogy felhasználjam. Mint utólag kiderült, érdemes volt. :-)

Sárgabarackos Clafoutis

Hozzávalók: 40 dkg sárgabarack kimagozva cikkelyekre vágva, 5 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 vaníliarúd kikaparva, 1 kiskanál sütőpor, 0,8 dl tej, 1,25 dl tejszín, vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
1.) A barackot megmossuk, kimagozzuk, cikkelyekre vágjuk - és édességétől függően érdemes szükség szerint (fahéjas) porcukorral / mézzel édesíteni. Ha ez megvan, beleszórjuk egy vajjal kikent kerek tortaformába.
2.) A többi hozzávalót konyhai robotgéppel simára keverjük, és a barackokra öntjük, majd előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük. Langyosan, (fahéjas) porcukorral megszórva tálaljuk. 

Nyersen is nagyon finom volt :-)
Egy kis porcukrot és fahéjat azért kapott a barack...
Amikor kivettem a sütőből, kétszer ilyen magas volt...
A tésztája olyan könnyű, mint a hab :-)
Papírt tettem a tortaforma aljába, így könnyű volt kiszednem a szeleteket
Illatos, könnyű, ízletes...
Mmmmm....!
Ki kér egy szeletet? :-))

Ez egy igazán kellemes, könnyed, nyári sütemény, és lássuk csak, most épp 18 fok van. Ideális idő a sütésre! :-))) 

Azért a zenéről se feledkezzünk meg! Bár ez a stílus egyáltalán nem az én világom, nagyon tetszett - és ki tudja, lehet, hogy megint meghozza nekünk az esőt....! :-) Pitbull - Rain Over Me ft. Marc Anthony


23 megjegyzés:

  1. Szia Mirza,

    hétvégén is is ezt sütöttem,de más recept alapján.Én Julia Child eredeti francia receptját fordítottam le és ez alapján készítettem el.Legközelebb megpróbálom más gyümölccsel is,idén sárgabarackból már sajnos nem fog menni,mert az összeset befőztük lekvárnak. Azért kíváncsi vagyok milyen lehet pl.szederrel. :)
    Puszi: Moncsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Moncsa, megtennéd, hogy közzéteszed a recepted? Engem nagyon érdekelne, de szerintem a többieket is. Nagyon finom ez a sütemény, és biztos egy eredeti francia recept még jobb. Szerintem szederrel biztos szuper jó, legközelebb én is valamilyen sötét bogyós gyümölccsel fogom megsütni. :-) Puszi: Mirza

      Törlés
  2. Én ezt cseresznyével szoktam csinálni, de most kipróbálom így is... nagyon guszta. És úgyis rajta van még a fánkon a sok sárgabarack.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cseresznyével kellett volna eredetileg megsütni, csak volt itthon egy kis barackom...:-)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Bizony! Nálunk most is esik, hatott a videóm. :-))) Mi lesz a mai menü?

      Törlés
  4. Szia! :)
    Örülök, hogy sikerült idetalálnom! Kisebb- nagyobb kihagyásokkal kerestem fel a blogod, de amint időm engedte mindig visszaolvastam a bejegyzéseidet, így csak most értesültem a történtekről. :) Évek óta olvaslak "csendben". Rendszeres olvasód leszek ezután is. A barackosod pedig nagyon guszta! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csilla, én is nagyon örülök neked, és hogy idetaláltál! :-)Puszi: Mirza

      Törlés
  5. Mirza drága!

    Nagyon jól néz ki ez a süti! Annyira guszta, hogy ma meg is csinálom, mert van rá időm is! :)
    Pénteken köszöntem ám megint :):) Tudod! :)

    Izabella babának nagyon-nagyon boldog névnapot kivánok!!!!!
    Az első névnapja! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Emőke, ne haragudj a kései válaszért, de iszonyat sok munkám volt a héten, nem sokat voltam gép előtt. Én is integettem, láttál? Köszönjük a névnapi kívánságokat, átadom! Én nagyon keveset főztem a héten, csak spenót és sajtos tészta volt, a legegyszerűbbek. Megsütötted végül a barackost? Puszi: Mirza

      Törlés
  6. Nagyon szépen köszönjük Izabella nevében is! :-)) Az imént köszöntöttük - egy bárány alakú rágókát kapott és néhány pici ruhát. :-)) OK, én is integetek legközelebb! :-))
    Ma én is sütök valamit, ha már ilyen jó hűvös van... Puszi!

    VálaszTörlés
  7. Iza babának nagyon sok boldog névnapot kívánok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a névnapi kívánságokat! :-)) Iza baba kapott egy bárányos kis csörgőt, most azt tanulmányozza egész nap..:-) Puszi!

      Törlés
  8. Izusnak nagyon boldog névnapot kívánok én is!

    Éjjel 2kor végre ideért az eső, magával hozva a hűvöset is, és amint végeztem az őszibarack dzsem és befőtt készítéssel, én is sütni fogok végre!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a névnapi kívánságokat! :-) Én brokkolis-pirospaprikás rakott húst készülök sütni, de csak holnap, mert jönnek a nagyszülők. Ma állatkertbe készülünk... Puszi: Mirza

      Törlés
  9. Iza babának boldog névnapot!!! Itt is hűvös van, én ma elkészítem a sárgabarackos sütit:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ada, itt is kellemes az idő, odakint 13 fok van reggel fél 7-kor. Milyen lett a sütid? Puszi: Mirza

      Törlés
    2. Nagyon finom lett a sütim, és mivel épp a nyári szabimat töltöm, úgyhogy van időm sütni-főzni, ezért holnap ismét - közkívánatra - elkészítem:-) Köszi a finom receptet!!!!
      Puszi

      Törlés
  10. Sziasztok! én nem sütök nem fözök, mert ha mindent megcsinálok amit Mirza csinál,akkora leszek mint egy bálna:-))
    Itt is volt esö, de hüvösnek nyoma sincsen.De jo neked Szilvi, hogy van öszibarackod. Itt 550 ft/kg ebböl nem lesz befözés,pedig itt van a hazája Szatymazon..
    Voltam a piacon olyan gyümölcs árak vannak, hogy mutatóban sem vettem.650 a sárga barack pld....ami olcso az a tök,lehet ebböl fogok kompotot csinálni, vannak jo receptek hozzá.:-))))Manóka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp azon gondolkodtam tegnap én is, hogy ha nekem mindent meg kellene venni a befőttekhez, dzsemekhez, savanyúságokhoz, akkor tuti nem kínlódnék velük, hanem megvenném készen a boltban, amikor megkívánjuk. Persze az nem olyan, de tegnap már nagyon hulla voltam. Már feldolgoztuk a cseresznyét (60kilót, a többit eladtuk), a meggyet, az őszibarackot, olyan 15 kilónyi zöldborsót, ami nem tűnik soknak, de napokig görnyedtem fölötte, a répát, petrezselymet folyamatosan húzzuk föl és pakolom darabolva, az ételhez előkészítve a fagyóba. Az uborkát is mostmár 2 naponta szedjük és pakoljuk a hordóba savanyúságnak.Közben érik a szeder, a sárgabarack, szilva, körte, alma, paradicsom, paprika, padlizsán, kisdinnye, csemegetengeri...valamelyik nap órákon át gazoltam a hagymát, mert eddig arra nem futotta idő. És az, hogy hová teszem a rengeteg jégsalátát, vagy hogy dolgozom fel, arról fogalmam sincs. Mert az már nem fog férni a fagyóba. Szóval fárasztó nah, de mégis örülök, hogy nem kell megvenni..

      Törlés
    2. Nem semmi, milyen sokat dolgoztál, de mint ahogy a mesékben is, télen nektek is meglesz a gyümölcsötök - szó szerint. A boltban pedig úgysem kapnál ilyen finom bio zöldséget-gyümölcsöt, mert már mindent kemikáliákkal tömnek tele... tudod. Puszi, és gratulálok az éléskamrátokhoz! :-) Mirza

      Törlés
  11. Isten éltesse sokáig a kicsi Izát!

    VálaszTörlés
  12. Kedves Ambrozia, Nagyon szépen köszönjük, Iza nevében is! Elnézést, hogy ilyen soká válaszolok, de nem sokat voltam gépközelben a napokban! Jövő héten bepótolom! :-) Puszi és szép hétvégét! Mirza

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...