"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. július 6., péntek

Görög töltött paradicsom

... avagy Domatesz Jemisztesz. A görög konyhának hála új szintre emelkedett a rizsfőzési tudományom, a minap ugyanis hagymás-paradicsomos rizzsel töltött sült paradicsom került a családi asztalra, és mindenki el volt ragadtatva az eredménytől. :-)

No, de előtte egy nagyon fontos kérdés: Nálatok is lehűlt a levegő? Volt égzengés és nagy vihar? Meséljetek...! Itt 20 fok van, és harsogóan friss a levegő - felüdülés a szaharai hőség után...

Színeiben sem rossz, ugye?
A recept rém egyszerű, mégis nagyon mutatós és könnyed ebédet lehet vele készíteni. Köretnek is, főételnek is kitűnő. Nekünk mondjuk az előző napról volt egy kis grillezett húsunk és egy adag friss zöld salátánk, így köretként ettük a sült paradicsomokat, de a recept nagyszerűségét mutatja, hogy az összes - a töltésből megmaradt rizs is (amit megfőztem) - az utolsó szemig elfogyott, és Ádám azt mondta, ilyen rizst ehetnénk gyakrabban is...

Töltött paradicsom

Hozzávalók: 10 paradicsom, 2,5 dl extra szűz olívaolaj, 2 nagyobb hagyma finomra vágva, 25 dkg rizs, 4 dkg friss menta (ha nem szeretitek, akkor bazsalikom is jó lesz helyette) apróra vágva, pici paradicsomlé, só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
1.) A paradicsomokat megmossuk, a tetejüket levágjuk és félretesszük, a belsejüket egy kiskanállal kikotorjuk egy tálba és összetörtjük apróra.
2.) Egy serpenyőben 1 dl olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk és azt is megpirítjuk, végül ráöntjük a paradicsomok pépesített húsát. Felforraljuk és félrerakjuk, amíg kicsit megduzzadnak a rizsszemek. Belekeverjük a menta (vagy bazsalikom) leveleket, és megtöltjük a rizses töltelékkel a paradicsomokat.
3.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A paradicsomokat magas peremű sütőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, (én pizzafűszert is szórtam rá), majd a maradék olívaolajjal, 2,5 dl vízzel és egy pici paradicsomlével felöntjük. A paradicsomokra rátesszük a kalapjukat, és kb. 1 órán át sütjük. Ha kész, picit leöntjük a visszamaradt levet, és friss fehér kenyérrel, zöld salátával tálaljuk. 

Nem volt 10 paradicsomom, ezért maradt egy kis extra rizsköretem
Eleinte soknak tűnt a hagyma "alatt" az 1 dl olíva, de aztán a rizzsel és a paradicsommal
tökéletesen elkeveredett
Megpirítjuk a hagymát...
Hozzáadjuk a rizst és a paradicsomot
A rizses tölteléket belekanalazzuk a kivájt paradicsomokba, és mehet rájuk a kalap
Gondolom, azért kell ilyen sok vizet önteni rájuk, hogy a rizs megpuhuljon
Az eredeti receptben +10 percig a végén kalap nélkül is kell sütni
- de szerintem úgy megkeményednek a rizsszemek
... és kitörnek a fogaink, amikor enni szeretnénk :-))
Szerintem meglehetősen "görögös", nem? Isteni finom, mellesleg.
Bazsalikom minden paradicsomos ételhez illik...
A krumpli nem volt a receptben, önszorgalomból sütöttem mellé :-)
A töltelék gyanánt elkészített rizs amúgy annyira finom, hogy ha a pirítási folyamat végén legközelebb nem töltjük paradicsomokba, hanem felöntjük vízzel, és puhára főzzük, a világ legfinomabb köretét tehetjük majd a vendégeink elé...!

Végül az elmaradhatatlan zenei ajánlóm: Greece - The Heaven of this World


Idesüssetek (hahaha, szó szerint), mit találtam?! Igaz, ez húsos töltelékkel készül, és nem csak paradicsomokba, hanem paprikákba is töltik, de szerintem remek kis videó (és tuti jó recept), nézzétek meg!


20 megjegyzés:

  1. Na még egy étek a jövő hétre...
    Itt nem volt semmi. Kinyitottam az ablakot éjjelre, bízva abban, hogy ideér az eső, vagy legalább a szél. De itt nálunk semmi. Mostmár meleg lett a szobában, amit eddig olyan szépen sikerült elkerülnöm..úgyhogy hajnalban egy csomó forgolódás után végül föladtam, visszazártam az ablakot, és idén először bekapcsoltam a klímát. Remélem azért ma lesz egy kevés eső, annyira azért ne legyen durva, mert gyönyörű őszi és sárgabarackok érnek a fán, no meg a sok paradicsom és uborka sem bizti, hogy örülne..csak amolyan frissítő-hűsítő záport rendelnék..:))

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, nálunk mára is záport írnak, érdekes, hogy ennyire különbözik az ország egyes területein az időjárás. Mondjuk apukámék csak 12 km-re laknak tőlünk, mégis, sokszor megesik, hogy amikor nálunk esik és cudar idő van, náluk süt a nap és levél se rezdül. Remélem, azért ti is kaptok egy kis hűsítő esőt!:-)

    VálaszTörlés
  3. Mirza, ez a paradicsom nagyon gusztán néz ki.... Nálunk Zalaegerszegen tegnap a város egyik részén esett egy picit, nálunk 1-2 km-re nem esett semmi, és iszonyú meleg van.... pedig a kaprost meg akarom ma sütni, de úgy tűnik, közben szaunázni is fogok a konyhában:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, nálunk órákon át szakadt az eső, 20 fok lett, isteni volt egész ma délelőttig, de most, délután háromnegyed 4-kor megint 37 fok van. Mindegy, legalább volt egy jó esténk. Kiálltunk az esőbe lehűlni. :-)
      A sütőből egyébként nem jön szerintem olyan rémes hő, mint a fazekakból, bár ma én sem sütöttem, saláta volt salátával,fagyi és este dinnyézünk. :-) A kapros rém finom, süsd meg este, akkor jobb idő lesz! :-) Én is sütni készülök, kinéztem egy citromtortát magamnak...

      Törlés
  4. Szia Mirza!
    Nagyon jól néz ki, és az íze sem lehet rossz :)
    Nálunk (Kispest) a tegnapi viharból csak a szél jutott, no meg a fergeteges villámok látványa! Egy csepp sem esett, pedig nagyon vágytam rá, mert még sétálni is lementem volna az esőben, mint gyerekkoromban. Imádom a nyári esőt :) Bizony elkelne nálunk is a csapadék, mert megint sínylődnek a fák a parkokban!
    Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Maca, nálunk özönvíz szerű eső volt, jó hűvös, és legalább 3 órán át zuhogott, nagyon jó volt. Az összes ablakot kitártuk, és esőillatban aludtunk. Persze, a Napot ezt nem zavarta, reggel rákezdett, és mire a lányokkal hazaértünk (elmentünk szennyes kosarat és ruhacsipeszeket venni), már megint 37 fokot mutatott a hőmérő, szóval ragadunk rendesen. De 5-től úszóiskola, tudod, Dorkát tanítják, szóval utána csobbanhatunk egyet. Remélem, azért ma este megint lesz egy kis zivatar, a köpönyeg.hu szerint esély van rá. :-) Hát igen, szegény kert és a növények is rettenetesen megsínylik ezt a szárazságot. Balatonon kéne lennünk, bent a vízben...:-)) Nem?

      Törlés
  5. Szia Mirza!

    Hiába a sok finomság, amit készítesz, én bizony nem indítom be a sütőt addig, míg emberi hőmérséklet nem lesz. :-(
    Nálunk, észak-keleten 38 fok van jelenleg is, se eső, se szél, semmi sem volt egész héten, már alig bírjuk....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van, ma én sem sütöttem, csak saláta, dinnye és fagyi a menü. Újra meleg van a tegnapi zuhi után, 37 fok, borzalmas. Ez csak vízparton lehet kellemes, ha épp nyaral az ember. A ventilátorunk szinte nyöszörög a folyamatos használattól, de anélkül meg lehet fulladni idebent. Jövő hétfőre és csütörtökre kiadós viharokat ígérnek...:-) Kitartás!

      Törlés
  6. Mirza! Debrecenben rekkenő a hőség, semmi szél, semmi eső csak meleg. No, de mivel keleti fekvésű és sok nagy ablakos konyhám van, így beinditom vasárnap a sütőt és azon gondolkodtam, gogy ezt a töltött paradicsomot összeházasítom a batyus hússal amit megpakolok brokkolival, karfiollal, cukkinivel, hagymával,ja a hús ki ne maradjon. Nem kell a tűzhely mellett ácsorogni kettő az egyben és kész az ebéd.
    Nagyon jó ötltet adtál. Csak így tovább. Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi, Bia is felzárkózott Debrecenhez, 37 fok, szaharai hőség, csak a tevék hiányoznak. No, és egy oázis. :-))) Én is azért tudok amúgy sütni, mert a sütő elég messze van a nappalitól, és végül is, ha zárva van, nem érződik annyira, hogy milyen meleg van benne. Ma én is sütök, egy gyönyörű citromtortát. Citrom levesen is gondolkozom, valami finom, hideg, krémes levesen.
      Úgy látom, nálatok is finomságok készülnek ma! :-) A batyus hús nálunk örök sláger, nem lehet megunni, és mindig több napra elég adag lesz.
      Puszi és várjuk együtt az esőt és a hűvösebb napokat! :-) (Persze, a nyaralóknak maradjon csak jó idő, nehogy esőben üljenek a Balaton partján.)

      Törlés
  7. Jó ilyen hőségben a hús mellőzése...Mosolyogtam, Ádám, aki nem szereti a rizst, ha jól emlákszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, jól emlékszel, Ádám régen, amikor összejöttünk (8 éve már, te jó Ég!:-)), nem szerette a rizst. Most viszont minden rizses ételt szeret már..:-)

      Törlés
  8. Szia Mirza! A 37 fok semmiség ahoz képest ami itt van.a városban átlépte a 40-et.Közben délutánra vihar felhök jöttek, képzelheted hogy nyomta maga elött a forróságot.Mondanom sem kell száraz zivatar volt, 2 perces esövel.Wnnyi jutott. 19 orakor meg 34 fok volt, ugy ,hogy ennyit a sivatagról.Szalmasárga a fü a házunk elött.Már feladtam a "védekezést" a höség ellen,30 fok alá nem megy a lakásban.A fözés pláne nem érdekel:-) Csak ayrant iszom már 2 napja.De remélem nincs annyi hátra mint amennyi eltelt.Bezzeg londonban 20 fok és esik is néha:-))A barométer aranyos mert Neked josol nekem nem:-)) itt högutát kapna, elmenne az életkedve is:-)Reméelm az usziban felfrissültél?, én is járok uszni de addig jo még ott vagyok!Na kitartas mindenkinek puszi Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Manóka, a legfontosabb: hétfőn megy a csomi, remélem, otthon leszel? De még addig úgyis írok.
      A 40 fok még így, leírva is horror, nálunk 37 volt, és így is vizesre izzadtunk mind a négyen. Még Iza baba is tiszta víz volt, persze, ő nyálazik is. :-)))
      Mit iszol? Hát, az a londoni 20 fok most nagyon jólesne. Nálunk is 30 fok van a lakásban, rémes, nem tudok aludni. A többiek tudnak, szerencsére, csak én nem... Ma vettem egy sötétítő reluxát, holnap felszereljük, hátha segít valamit, mert már reggel betűz a nap 6 órakor és nagyon melegíti a szobánkat. Én sem főztem ma, ettünk egy mekis wrap-et, és Dorkával fagyiztunk egyet. :-)
      Itt most nagy a szél, dörög és percenként villámlik, remélem, ma is lesz egy kiadós zuhi, mert akkor legalább éjjel jól alszunk majd. Igen, úgy tűnik, a barométerem csak nekem mutogat esernyőket, de látod, a vacsira is megjött a vihar. Mára záport ígért, de úgy tűnik, az is meglesz.
      Az uszi remek volt, bár a szülés óta nem szívesen mutatkozom fürdőruhában, mert olyan vagyok, mint egy fóka. Persze, az úszás segít majd visszafogynom, meg futni is szeretnék, de ilyen hőségben nem bírtam még nekiállni. A víz legalább hűvös, 25 fokos, na, az valami mennyei.:-) Puszi!

      Törlés
  9. Drága Mirza! igen itthon vagyok, hetfön, nincs kedvem sülni kint.Köszönöm, hogy fáradozol, majd megy az enyém is de még nincsen készen:-)) csak a fele.De addig is köszönet és hála Neked!
    Ayran az egy török joghurt ital, veszek egy 450 gr os joghurtot 200 ml viz es egy nagyon pici kanal himalaya só. Ezt össze habositom,,,aki szereti tehet bele menta levelet, én nem szoktam. Be a hütöbe, ,, nagyon frissit és nem izzadsz annyira.Persze vizet is inni kell sokat.Van a neten is recept böven , de nekem ez vált be,,persze náluk zsirosabb a joghurt.Adhatod Máriánknak is:-)
    Mirza,ne aggodj az alakod miatt, hamar vissza fog menni,ugy szeressed magadat ahogy van. Isteni feladatot teljesitettél,és ettöl fontosabb nincsen.Ugy lesz minden ahogyan lennie kell.Külömben a fókák is nagyon szeretnivalo lények:-)))))))))
    Én most a 7 végén jobb agyféltejés rajzoláson leszek egész nap.Nagyon várom már.Ha beirod találsz róla anyagot.A kreativitásomat, most már teljesen elö kell csalnom,,,, ajánlom Neked is majd ha lesz idöd rá, a rajzkézséged a csucsra jut,és egy egészen más látásmódban látod majd az élete is. Betty Edwards irt erröl könyvet, jobb agyféltekés rajzolás cimmel.
    Abból is megtanulhatod, én ugy kezdtem, de csoportban megsokszorozódik minden erö és energia!Na és nem utolso sorban egy grafikus tarja, ugy, hogy Picassoba átmegyek:-))
    Lehet keresni a kiállitó termet:-))))!Ha ezt elvegzed könnyedén rajzolod le a családod portréját.Összesen 2 hétvége.Majd beszámolok.
    Szép hétvégétek legyen
    puszi Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Manóka, most nyomulunk Dorkával a postára, de megkérdezem, pontosan mikor ér oda a csomi, jó? :-) Ugyan, nem fáradtság ez nekem...
      A fókák tényleg szeretnivaló lények, de ha már azonosulnom kellene, inkább lennék valami sukárabb lény, mint mondjuk egy szép kis smaragd színű gyík. :DDD
      Hallottam erről a rajzolásról, nagyon dicsérik. Akkor mostanra már el is végezted a tanfolyamot... illetve a felét. Hogy ment? Puszi!

      Törlés
  10. Hú, Manóka de jó neked. Már én is gondolkodtam ezen a tanfolyamon, mert nálunk is hirdették már többször is. Legyél nagyon ügyes, ha már ebben a rekkenő hőségben felvállalsz ilyen dolgokat. Gabi

    VálaszTörlés
  11. Gabi! nem is vagyok normális.Koncentralni sem lehet, uszunk a vizünkben. Ez már nem embernek való!Persze mondhatnám, hogy itthon is melegem van,tök mindegy hol vagyok:-))Manóka

    VálaszTörlés
  12. Gabi! sajnos nem sikerült jol a dolog, nem jol valasztottunk. Azt javaslom alaposan nézzél körül ha menni akarsz, sok az eszkimo keves a foka.Ezt sokan oktatjak, de a szakmájuk teljesen más, semmi összefüggés a rajzzal.Mindenre raugranak az ügyesek amiböl pénz jön föleg ha divatos a dolog. Itt adok Neked egy linket, olvassad el milyen szempontok alapján keressél.Semmi képen ne ugy, hogy a szomszéd azt mondta jó!!
    http://www.rajztanfolyamok.hu/your-details-usermenu-21/jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam/72-hogyan-valasszunk-jobb-agyfeltekes-rajztanfolyamot
    Amit ajánlani tudok az a könyv én már abbol csinálom,és jobb mint a tanfolyam most már tudom.Ohatatlanul mindenki beleviszi a saját egyinéségét az pedig nem mindég szerencsés.Manóka

    VálaszTörlés
  13. Mirza, elkészítettem hétvégén a kaprost, hát az maga a csoda, olyan finom, úgyhogy köszi:-) A hőségben is kibírható volt a sütés, hála Isten a teraszon délután már nem süt a nap, és jár a levegő, úgyhogy hiába a kánikula, ott ki lehet bírni, és közel van a sütő, hogy onnan figyeljem a hűvösből, hogy hogyan sül a süti...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...