"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. július 2., hétfő

Hogyan süssünk tortillát?

Bár sosem jártam még Mexikóban, tortillát már nagyon sokszor ettem, hiszen számos belvárosi étteremben kapható, de wrap néven találkozhatunk vele a mekiben. :-) A legnagyobb hipermarketekben kisütve is megvásárolhatjuk, így otthon csak meg kell töltenünk a szájízünk szerinti töltelékkel. Mégis azt mondom, az a legfinomabb, amit mi magunk készítünk el!..:-)


A tortilla eredetileg kukoricalisztből készül, és ha hihetünk a maja legendáknak, az alaprecept több ezer éves. Előnye, hogy gyorsan, könnyen elkészül, és százféleképpen megtölthető. Mexikóban javarészt a húsos-babos-kukoricás tölteléket töltenek a vékony, palacsinta-szerű tésztalapokba, nálunk viszont a könnyedebb, salátás-csirkehúsos-majonézes verzió a népszerűbb. Szerintem így is, úgy is nagyon finom, érdemes kísérletezni, kinek milyen "rakománnyal" ízlik a legjobban?

Előbb azonban zenéljünk egy kicsit! Mai ajánlatom: Pulp Fiction: Son Of A Preacher Man


A nagy hőségre való tekintettel, én a legegyszerűbben pakoltam meg a tekercseinket: bébi spenót, paradicsom, cheddar sajt, némi felvágott és majonéz került bele. Isteni volt! :-)

Tortilla (alaprecept)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 evőkanál olaj, fél csomag sütőpor, kb. 1,5-2 dl langyos víz, 1 kiskanál só
Elkészítés:
1.) A tésztát összegyúrjuk (oreganót, bazsalikomot tehetünk a tésztába), negyed órát pihentetjük, majd kb. 12 kis gombócot formálunk belőle. Eredetileg 3 dl vizet írnak a recepthez, de az rettenetesen sok, annyival szinte nokedli állagú lesz a tészta, tehát vagy használjunk sokkal kevesebb vizet, vagy az összegyúrásnál jócskán szórjunk a deszkára, különben leragad!
2.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk a gombócokat kb. palacsinta nagyságúra, és egy serpenyőben olaj nélkül kisütjük. Akkor kell megfordítani a lapokat, amikor az egyik oldaluk elkezd felhólyagosodni. Ha kisült a másik oldaluk, tányérra tesszük, és fóliával (vagy egy fedővel) lefedjük, így picit megpuhulnak, mire végzünk az összessel.

Kb. késpenge vastagságú lesz a tészta
Ha ügyesek vagyunk, ilyen rugalmas tésztát kapunk :-)
Amikor felhólyagosodik a tészta, akkor kell megfordítani!
Látványra sem rossz, ugye?
Akkor nem fog törni, ha rögtön a kisütés után lefóliázzuk. Kicsit meg is lehet vizezni, és
tárolni is mindenképp fóliában kell! (Úgy másnap is kitűnő állapotban marad!)
A leggyorsabb "töltelék": sajt, felvágott, spenót, paradicsom, ketchup
Amikor elkezdjük feltekerni, az alját hajtsuk fel, így nem ömlik ki a töltelék
MMmmmm! :-)
Gyors, könnyű, finom!

 Szoktatok tortillát sütni? Milyen receptet használtok? És mivel töltitek meg? És mit csináltatok hétvégén, a sivatagi hőségben? :-))))


Amíg válaszoltok, még egy SOS, igazi, nyári napokra való leves!

Szederkrémleves

Hozzávalók: kb. 1,2 kg szeder (én fagyasztottat vettem, 3 dobozt), 1 liter multivitamin lé, 1 liter áfonya joghurt, méz és porcukor ízlés szerin
A díszítéshez: felvert tejszínhab, néhány szem szeder, friss mentalevél
Elkészítés: Minden hozzávalót egy tálba teszünk, és krémesre turmixolunk. Mézzel, porcukorral édesítjük a levest, és felvert tejszínhabbal tálaljuk. Nagyon finom, hűsítő leves.


... és még egy Pulp Fiction-szám: Girl, You' ll Be A Woman Soon


9 megjegyzés:

  1. Legutóbb kérdezted, hogyan csinálom a tortillát.:)) Hát ugyanígy, csak nekem felvesz a liszt azért másfél-két deci vizet is.:) De ez nyilván lisztfüggő.

    Megkaptad a méhkasokat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig az eredeti receptben szereplő 3 dl vízzel csináltam meg, és néztem, hogy ebből hogyan gyúrjak bármilyen gombócot, hiszen nokedli állagú volt a tészta. Aztán rászórtam egy csomó lisztet, és addig gyúrtam, liszteztem, amíg egész jó tésztám lett. Gondolom, ha az elején kevesebb vizet adok hozzá, hamarabb meglettem volna vele, de így is remekül sikerült. Majd sűrűbben fogok ilyet sütni, és akkor rutinom lesz abban, hogy mennyi víz kell hozzá. És ti mivel töltitek meg? Én legközelebb csirkeragut sütök hozzá, és kukoricát teszek bele. :-)
      És mégegyszer köszi a méhkasokat!

      Törlés
    2. Mikor mi van itthon. Most a hétvégén fajita szósszal kentem meg, pulyka darált húst pirítottam, adtam hozzá mexikói fűszerkeveréket és babot meg kukoricát, ezzel töltöttem a megkent tortillát, és tettem hozzá még uborkát, hagymát és sajtot.
      A tésztánál nekem is anno az volt a szerencsém, hogy olvastam a hozzászólásokat, és láttam, hogy panaszkodnak, hogy sok a víz...így hát, már alapból apránként öntöttem hozzá. Ha többször csinálod, majd pikkpakk meglesz, és fölveheted a villámgyors kaják közé.:)
      Igazán nincs mit, csak nem tudtam, hogy megkaptad e végül, mert nem jelezted.:)
      Puszi

      Törlés
    3. Épp arra gondoltam, hogy legközelebb többet sütök, és lefagyasztok egy csomó lapot, és akkor, ha nem lesz időm ebédet főzni, csak előkapom a fagyasztóból...:-) Én borzasztó sok lisztet szórtam a 3 dl vízhez, de a végén nagyon jó tésztám lett. Több receptet is megnéztem, valamiért mind ezzel az aránnyal operál - hát, kísérletezni kell, de megéri. Babbal és a kukoricával szuper lehet!

      Törlés
  2. Nagyon finomakat készítettél! Szederleves mostanában volt nálunk, újabban szinte csak gyümölcslevest eszünk:)) Tortillát még nem készítettem soha, a kukoricaliszt miatt, de ezek szerint így is működni fog.:) Kukoricaliszttel próbáltad már?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is sok gyümölcslevest eszünk, annyira adja magát a nagy hőségben, nem igaz? Nem próbáltam még kukoricaliszttel, de majd keresek egy olyan receptet is, és megírom, milyen lett! :-)

      Törlés
  3. Mirza szia! én is hasonlot csináltam a 7végén:-)) de nem volt kedvem nyujtogatni, lisztezgetni semmit.Igy saját kutföböl olyat csináltam ami még hamarabb meg van.3 db receptjet mondom el,,,,,1 tojás,villával kicsit felverve, egy nagy doboz joghurt fele/450 gr-os/ annyi liszt, hogy kicsit sürübb legyen mint a palacsinta tészta,,csipet so, csipet cukorés fél mk szödabikarbona és egy kis viz is mehet.Belekevertem az összevagott bazsalikomot, és vastagabbra sütöttem mint a palacsinta!Csoda szép sárga, és a zöld bazsalikom,,,,,,,szoval azonnal tölthetö bármivel, de ha nem tekered fel azonnal kész a pizza a gyerekeknek!Meleg van alig 40 fok,nem fözök én sem, csak hideg gyümülcs leves fözés nélküli pudinggal összeturmixolva tej vagy tejszin,,és olyan gyümi ami éppen van.Szoval tudom ez olyan "nagymamas" recept irás, de aki tud palacsintat csinálni annak nem ügy:-)) puszi Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Manóka, kipróbálom majd a te receptedet is, köszönöm szépen! Amúgy nekem ebben csak az volt fura, hogy nem használt olajat a sütéshez, egy kicsit sem. Így a teflonból időnként ki kellett kotorni a lesült lisztet, hogy ne legyen füst, de szépen kisült minden egyes lap, és még csak le sem égtek.
      Hááát, ma én sem főzök. Dinnye lesz az ebéd. :DDD No, meg van egy kis padlizsánkrémünk. :-)
      A héten megy a meglepid, majd írok utána! Puszi!

      Törlés
  4. http://www.youtube.com/watch?v=piWdJ4Bz4ik
    Manoka:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...