"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. július 4., szerda

Kapros hajtogatott

Nem tudom, nálatok mennyire népszerű a kapor, de mi amikor csak lehet, tartunk itthon belőle 1-2 csokrot, mert remekül lehet salátát, omlettet, levest, főzeléket, kenyérféléket, sőt aprósüteményeket is ízesíteni vele.

Zsemlének nem nevezném őket... de határozottan péksütemények!
Egy ideje előszeretettel búvárkodom anyukám régi szakácskönyvében, amiben remek régi receptek vannak, ott találtam egy szuper kapros hajtogatott tésztát, amit meg is sütöttem, és olyan finom lett, hogy úgy döntöttem, a kedvéért megszakítom a "görög hetet"... Igaz, eredetileg zsírral készült, de én olívaolajat használtam és tökéletes lett, szóval ennyit szerintem reformáljunk rajta!

Nagyon eteti magát...:-)

Kapros hajtogatott péksütemény

Hozzávalók: 3 dl víz, 1 kávéskanál cukor, 2 teáskanál só, 0.5 dl olaj, 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő
A töltelékhez: 3 csokor friss kapor felaprítva, 2 evőkanál olíva olaj, 1 teáskanál só
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe tesszük a megadott sorrendben (vagy hagyományosan dagasztjuk, kelesztjük).
2.) A kaprot picire összevágjuk, az olívaolajon egy teflonban átforgatjuk, és megsózzuk.
3.) A tésztát lisztezett deszkán kicsit kinyújtjuk - akár kézzel - (nem kell vékonyra!), rákenünk 1 kanállal az olajos kaporból, majd összehajtjuk a tésztát, aztán megint kilapogatjuk, rákenünk 1 kanálnyi kaprot, és megint kilapítjuk. Ha elfogyott a kapor, a kész tésztát durva darabokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Nem néztem a sütési időt (elmenekültem a meleg elől, az az igazság), de amikor kicsit rózsaszínes lesz a tészta teteje, akkor jó. Ropogós héjú, elég sós, állati finom péksütemény lesz belőle - nálunk egy pillanat alatt elfogyott. 

A kaprot felaprítjuk - ennél kisebbre, ha lehet (én bénán aprítok)
A tésztán szépen eloszlatjuk - látjátok, nem is nagyon nyújtottam ki a tésztát?
Minél többször hajtjuk össze, annál jobb lesz a végeredmény
Kicsit el is vékonyodott itt-ott a tészta, ahol kilátszik a töltelék
Nnna, itt jól látszódik, milyen szép leveles lett, ugye?
Egymás mellett jól megfértek a tepsiben :-)
Reggelire isteni ropogós péksütemény
Az illata is nagyon jó :-)
Kedvet kaptatok? :-)
 
Ti gyakran használtok kaprot? Mi a kedvenc kapros receptetek? Kérlek, írjátok meg! Gyűjtöm...:-)

Oh, majdnem elfelejtettünk zenélni! Jöjjön akkor most egy igazán vidám, régi dal, hátha nekünk is hoz egy kis esőt! :-) Rain Drops Keep Falling On My Head


... és ne aggódjatok, holnap folytatjuk a "Görög hetet"! :-)

Kapcsolódó receptek: 


33 megjegyzés:

  1. Jo reggelt Mirza! Te aztán jól befütöttél biztosan? Köszönöm a receptet biztos nagyon finom.Most aztán birizgálja a fantáziámat:-)) Csak sajnos még melegebb lesz ma és holnap ugy, hogy a jövö hétre teszem de megsütöm.Mégegyszer köszi.Már beindult a kreativitásom is,,,,lehet bazsalikom és fokhagyma keverékkel, vagy rozmaring fokhagyma keverékkel is megcsinálom.Ezek a kedvenceim.Nem irtad, hogy száritott az élesztö vagy egy kocka rendes élesztö kell bele? Puszi Manóka

    VálaszTörlés
  2. Szia Manóka, szárított élesztővel csináltam, egy csomaggal, amúgy 2,5 dkg kell bele. Az a vicc, hogy nem lett melegebb a sütőtől, talán mert van előtte egy bárpult? Nem tudom, de megérte megsütni, mert nagyon finom! A barométerem már esőt jelez, szerintem lassan vége ennek a sivatagi melegnek...
    Puszi: Mirza

    VálaszTörlés
  3. Látszik rajta, hogy finom:-)) meg is enném ha elém tolná valaki!Én mirza sehol nem látok felhöt amiböl viz eshetne,nem tudom a barométer hogy gondolja:-)) de ugy legyen. Ez már nem embernek valo,de a meleg és 2 napja a teli hold, nagyon jo párositás.Most olvastam, hogy Budapest a világ legmelegebb városa csak Bagdad elözi meg, de ma ez is megdöl.Nem tudok már mit tenni spriccelem magamat, meg a kadba ki-be.Még is csak inkább Londonba költöznék, ez az idö nem valo fehér embernek:-))Nem szoktam nyafogni, de ez már sok! vagy inkább sokk!!puszi Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Manóka, idenézz: http://koponyeg.hu/
      HOLNAP JÖN A VIHAR!!! :-))
      Hidd el, az időjárás állomásom már 2 napja ezt mutatja, és eddig sosem csapott be. :-) Szóval elő az esernyőkkel, és kezdjetek el sütni, mert holnap remek lesz majd kapros ropogtatnivalót rágni az szobában, miközben odakint majd vihar tombol. :-)
      A londoni ház meglesz, turnusokban jöhettek hozzánk. :-)

      Törlés
  4. Ezt a fincsi kapros receptet én is inkább majd akkor sütöm meg, ha hűvösebb lesz. :)) Bár a mai kánikula sem múlhat el sütés nélkül, ugyanis holnap megyek Siófokra és a barátnőm fonott kalácsot kért ajándékba. :))
    Esőnek mifelénk sincs semmi jele. Szegény virágjaim kezdenek kinyúvadni, mert napok órta nem láttak napfényt, mert csak akkor húzom fel a redőnyt, ha lemegy a nap. De holnap ilyenkor már a Balcsiban csücsülök. :)) Bár azt mondják a barátnőmék, olyan meleg, mint egy termálfürdő.
    Puszi.

    VálaszTörlés
  5. Jövő hétre végig esőket mondanak...:-)))
    Hű, valami fonáson én is gondolkozom. Nézd, ezt találtam tegnap éjjel: http://www.youtube.com/watch?v=tU9I1nYS60E&feature=related
    Állati szépek ezek a zsemlék, nem?
    A Balcsi szuper lehet most, remekül fogod érezni magad! :-)

    VálaszTörlés
  6. Mirza! igazad van legyünk optimisták,de minden vihar ide délre már csak akkor ér amikor kiürultek a felhök.Lassan narancsligeteket kellene ide telepiteni:-) Nagyon jo lesz Londonban,oda esernyxö sem kell mert az elsö 10 méteren kiforditja a szél,de nem bánom.Gyönyörü kertek és rengeteg csodálatos park van.Az angoloknak a kert a virág a mániájuk.
    http://www.londonkalauz.hu/kep/kew-gardens/1500
    nézzed meg a teljes galériát kis izelitö
    Igaz a bazsalikom nehezen terem meg:-) de minden özletben frissen csomokba kötve kaphato, nem cserépben arany áron.Kapor is van:-))Lehet holnap megsütöm én is mert ez az idöjárás jo kalácskelesztö!Ha holnap nem zuhog az esö Mirza a barométerednek egy szavát sem hiszem el többet:-))) ma még hiszek neki,,, puszi Manoka

    VálaszTörlés
  7. Jelentem, nálunk kezd beborulni..., de lehűlni még nem :((

    VálaszTörlés
  8. Most már dörög is az ég........

    VálaszTörlés
  9. Hát Zala megyében őrült vihar volt,jégeső, villámcsapások.. tegnap láttam a hírekben, de hozzátették mindenhol, hogy ezek a nagy esőzések ott lehűlést nem hoztak, csak még jobban bepárásították a levegőt, így még elviselhetetlenebb. A héten én sem főzök, ha főtt kajára vágyik valaki, előkapom a fagyóból, amik el vannak téve, és hagyom felolvadni. Viszont lassan megvan egy heti menü, így, hogy csak olvasgatok.:))
    Én is egyből arra gondoltam, hogy milyen fűszerekkel lehet helyettesíteni a kaprot, bár én speciel azért, mert azt nem szeretem.:))
    Viszont csináltam házi fűszerkeveréket, olyasmi, mint a húsleveskockák, csak ezt üvegekbe töltöttem és kanalazni kell. Nagyon jó lett.
    Én úgy hűtöm magam, hogy jó meleg vízben fürdöm...így amikor kiszállok, eleinte szinte fázom, és jó néhány órát még kint lenni is jólesik.:)) A tv-ben is hallottam, így lehet becsapni a szervezetet.:) Na meg a forró innivalóval, amit azért nem próbálok ki most..:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem kapor helyett tehetsz bele snidlinget is, fokhagymát, bazsalikomot, sőt, aszalt paradicsomot, kapribogyót, rozmaringot.
      Nálunk ma saláta volt, görög parasztsaláta. Mmmmm...
      Hétvégére megírom nektek.
      Mi van a fűszerkeverékedben?
      Nálunk hűvös citromos fürdő van ilyenkor.... mécsesekkel. Valami isteni. Lefotózom este!

      Törlés
    2. 10 darab sárgarépa, 6 db petrezselyemgyökér, 2 db karalábé, 7 db vöröshagyma, 3 fej fokhagyma, petrezselyemzöld,4 db tv paprika, 60 dkg só, és a recept ír még 3 db zellert és zellerzöldet, de én végül csak egyet tettem bele.
      Ezeket ledaráljuk, üvegekbe nyomkodjuk, lezárjuk, hűvös helyre pakoljuk. Ha pedig kinyitottuk, utána hűtőben tároljuk. Állítólag több évig is eláll, nem változik el, nem veszít az ízéből, bár nagyon jónak tűnik, szóval szerintem csinálok még majd. Holnap meg tesztelem egy krémlevesbe. S ha tényleg annyira beválik, mint gondolom, akkor legyártok annyit, amennyi egy évre kiváltja az ilyen típusú fűszereket. Merthát az olaszos, a kínai, vagy görög kajákhoz, stb tényleg csak bele kell szórni a fűszereket, de az ilyen magyarosabbakat csak mindig frissen aprítással, vagy leveskockákkal, delikáttal, meg hasonlókkal lehet elérni. Hát ez a keverék ezeket hivatott kiváltani. A sózásra kell figyelni csak majd főzés közben, mivel ez már tartalmazza a sót is.

      Törlés
    3. Húha, ezt én is kipróbálom.:)

      Törlés
    4. Tényleg nagyon jól hangzik, köszönöm!:-)

      Törlés
  10. Most ismétlik a tv paprikán a tegnap esti Jamie Oliver műsort. Magyaros fűszeres paprika gulyást csinál, de olyan ínycsiklandó a végén...

    VálaszTörlés
  11. Ambrozia szia!
    Meséltél anno valamit, még a mindmegettén, hogy a bazsalikomot hogyan teszed üvegekbe..leírod nekem még egyszer, mert nem találom már.

    VálaszTörlés
  12. Szia, Szilvi! A leveleket leturmixolom egy kevés olívaolajjal, úgyis adja magát, hogy mennyi kell hozzá, hogy olyan "pestós" állaga legyen. Üvegekbe teszem és a tetejére öntök egy ujjnyi olajat és a hűtőszekrény aljában tartom. Még van tavalyi is nekem, semmi baja.

    VálaszTörlés
  13. Itt Zalaegerszegen kedden éjjel volt nagy eső, másnapra persze semmi nem látszott, ugyanolyan hőség volt, mint előtte... viszont Mirza a barométernek még igaza lehet, mert itt is mielőtt esni kezdett egy felhő sem volt, hirtelen kezdődött, és tényleg nagy csihi-puhi lett, és eső:-) Úgyhogy remélem megismétlődik holnap is.... nehéz kibírni ezt a nagy meleget!

    VálaszTörlés
  14. Ambrozia! remélem radzudult már az esö?? Mirzáéknak is szurkolok hogy ázzanak börig mikor vacsizni mennek:-))Azt mondjak jo lopisi meleg a Balcsi,,,,az én barátnöm Keszthelyen van,de nincs az a pénz amiért most 400 km-t utaznék:-)Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát, lehet, hogy nem tudunk gyalog menni a vacsira... már olyan nagy a pára, hogy pipálunk mint a halak a poshadt vízben. Dorka usziban az apjával, mi meg Izával lesünk a teraszon, hogy mikor kezd el végre esni?
      7-kor vacsi a tesómékkal... remek lesz! :-)Az étteremben, ahova megyünk olyan Kijevi csirkemellet sütnek, amilyet én sosem tudnék. No és a jázmin rizsük is csillagos ötös, és akkor még a salátáikról nem is beszéltünk, meg a házi limonádéjukról. Lefotózom nektek a menüt, mint a japán turisták. :D

      Törlés
  15. Ááá, eső semmi, csak be van borulva és valahol a távolban dörög az ég, de legalább lehűlt egy kicsit a levegő.

    VálaszTörlés
  16. Az idökép.hu-n ugy latszik mintha szakadna az esö nálad. Már kezdtem is irigy lenni:-))) na kicsit csak!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem esik, de mintha már dörögne...:DD Kikapcsoltam a ventilátort is, hátha bejön majd egy kis viharos szél a teraszajtón. :D

      Törlés
  17. Mirza! nem kented meg a tetejét semmivel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lányok... mondhattok bármit szegény kis ócska időjárás állomásomra, de bizony felénk már vihar-kék az ég, most kapkodtam le a ruhákat a fregoliról, mert feltámadt a szél is... tuti, hogy lesz egy kis vihar! :-)

      Nem, nem kentem meg semmivel a tetejüket!

      Törlés
  18. Itt még nyoma sincs az esőnek...de ha nálatok negyed 7kor volt, akkor éjjel ideér..olyan rossz, hogy itt legtöbbször éjjel vannak ezek a hűsítő viharok..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeljétek, csupán 20 fok van, és még most is esik. 7-kor kezdődött, épp beértünk az étterembe, és attól kezdve mennydörgött, villámlott, és szakadt az eső. A kerthelyiségből mindenki bemenekült, alig fértünk el, de azért nagyon jó volt. Kijevi csirkemellet ettem salátával, és képzeljétek valami csoki szuflét. Nem tudom, hogy kell írni. ? :-)) Isteni volt, és még mosogatnom sem kellett. Közben kint szépen lehűlt a levegő, élmény volt kijönni az utcára. Amikor hazaértünk, akkor szakadt a legjobban, szegény Dorka el is csúszott a ház előtt, lett egy bibije a lábán, rémese sírt. :-( De már mindenki ágyban, az ablakok nyitva, és árad be a hűvös, esőillatú levegő.
      Megdicsértem az időjárás állomásomat, látjátok, már 2 nappal ezelőtt megmutatta, hogy ma jön az eső! Nálatok mi a helyzet? Esik?

      Törlés
  19. Nálunk is esett. Most egész jó a levegő.
    Szilvi, te merrefele vagy?

    VálaszTörlés
  20. Én Hajdú-Bihar...és te? Győr-Moson jól emlékszem? Vagy Ziperid lakik ott?

    VálaszTörlés
  21. Jo reggelt sziasztok! Mirza annak nem is örültél, hogy radküldtem az esöt?,:-)) irtam, hogy ázzatok börig:-)) Itt semmi nem volt, és ugy látom nem is lesz.Már totál meleg a lakás semmit nem tudok tenni, csak elviselni a sorsomat!Örülök, hopgy nálatok volt meg ambroziánál is.Most már feladom a küzdelmet a meleggel:-))puszi Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Manóka, de, nagyon örültem neki! :-) Köszönöm szépen! Komolyan. Most 28 fok van odakint - mégsem 38, szóval már jól indult a nap. És mit szólsz az időjárás állomásomhoz? Jól megmondta, hogy eső lesz. Na, és az "esőcsalogató" zeném? :DDD Bejött. Legközelebb pénzt kérek magunknak, vagy lottó 5-öst.
      A következő nagy vihart hétfőre ígérik... ma csak felhősödést...:-(

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...