"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. július 16., hétfő

Minden napra egy recept I.

Hetek óta gyűjtöm a képeket azokról a finomságokról, amikről nem készítettem fázisfotókat, vagy mire észbe kaptam, hogy meg kéne örökíteni őket, már mind megették a vendégek. :-) Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót: Cukkinis-paprikás-húsos tészta, Bounty, Sült libacomb, Töltött tök, Fahéjas muffin. Válogassatok kedvetekre! :-)
Cukkinis-paprikás-húsos tészta
Úgyis nagyon bántott, hogy a múlt héten kissé cudarul bántam a blogommal, de nem sokat voltam gép közelben, vagy ha mégis, akkor ezerrel írtam az ősszel megjelenő könyvemet. Vagyis javítottam, mert már kész van, de a kiadásig még mindig van mit csiszolni, tökéletesíteni rajta. A legtöbben már tudtok róla, de akik még nem, azoknak elárulom, hogy október magasságában rukkolok elő életem első (de remélhetőleg nem utolsó) regényével, ami egy sorozat első kötete lesz...:-)
És nem, nem gasztronómiai témájú! :-)

Aztán Dorkával is egyre többet kirándulunk, mert a szülés után nem sokat mozogtunk vele a gyermekágy miatt, és csak nyár van, vakációóóó, amit egy kisgyereknek hasznosan kell eltöltenie. Hétvégén például az állatkertben voltunk, ahol olyan gyönyörű és ügyes fotósorozatot készített a kedvenceiről, hogy elállt a szavam. Íme a hét díjnyertes fotója. :-))

A zsiráfok előtt különösen sokat ácsorogtunk
Dorka fotója :-)
Most pedig jöjjön egy kis zene, aztán a receptek! The Carbonfools: Sunset 




Cukkinis-paprikás húsos tészta

Hozzávalók: kevés olaj, 2 vöröshagyma, 2 piros paprika, 2 cukkini, egy üveg pesto, só, bors
Köretnek: főtt masni tészta
Elkészítés:
1.) A hagymát felaprítjuk, kevés olajon kicsit megpirítjuk, és hozzáadjuk a felkockázott pirospaprikát.
2.) Erre jön majd 2 apróra vágott cukkini, majd a hús. Sózzuk, borsozzuk, jól megpirítjuk az egészet, majd felöntjük egy kis vízzel, pestót adunk hozzá, és fedő alatt puhára főzzük az egészet. Főtt tésztával, friss bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

Könnyű, nyári tészta, és hamar elkészül!

A Bounty nagy kedvencem, bár tutira nem használ az alaknak. :-)) Az alábbi receptet a Nosalty-n találtam, itt találjátok az eredeti leírást Kókuszos álom néven. Isteni finom, talán csak annyi "hibája" van, hogy rém nehéz ügyesen kivenni a felkockázott szeleteket a tálból, mert morzsolódik és könnyen törik. De az íze... valami elképesztő! :-)

Bounty

Hozzávalók: 3 dl tej, 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez, 8 dkg cukor, 4 evőkanál búzadara,12 dkg kókuszreszelék, 2 tábla tejcsokoládé / tortabevonó (én dupla adag csokit használtam, fele-fele arányban ét- és tejcsokit)
Elkészítés:
1.) A tejet felfőzzük a cukorral és a vajjal, majd belekeverjük a búzadarát és a kókuszt. Voltaképp egy kókuszos tejbegrízt kapunk, ami tökéletesen megegyezik a bolti bounty csoki ízével. Persze, ebben a fázisban még csoki nélkül. Szóval, ha kész a kókuszos massza, hűlni hagyjuk - addig legalább picit megduzzad benne a gríz.
2.) Kivajazunk egy kisebb sütőformát (tényleg kicsi legyen, különben nagyon lapos lesz a süti!), majd a gőz felett felolvasztott csoki felét bele simítjuk, és megvárjuk, amíg megdermed. Rákenjük a kókuszos masszát, majd befedjük a csoki másik felével. A hűtőbe tesszük teljes dermedésig, és utána kockára vágva tálaljuk.

A fotókkal elégedetlen voltam, de a süti íze pazar! :-)
A Bounty-szerelmeseinek...:-)
Sült libacombot már nagyon sokszor készítettem, de mindig találkozom anyukákkal, akik azt mondják, nem tudnak finom libát sütni, mert mindig száraz vagy kemény, vagy ízetlen lesz nekik, szóval ez adja a recept aktualitását. Érdemes kipróbálni, mert egyáltalán nem bonyolult!

Sült libacomb

Hozzávalók (3 személyre): 3 libacomb, szárnyas fűszer, só, őrölt bors, kevés olaj, 3 vöröshagyma, 2 paradicsom, 1 paprika, 2 alma, kevés víz
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, besózzuk, megszórjuk szárnyas fűszerrel, őrölt borssal, majd kevés olajjal megkent jénaiba tesszük. Rászórjuk a feldarabolt hagymát, paprikát, paradicsomot és almát, majd mindezt megszórjuk grill fűszerkeverékkel. (Vagy, amit szívesen használunk zöldségekre). Felöntjük a tálat egy pohár vízzel, majd lefedjük ezüst papírral, és 200 fokon kb. 1.5-2 órán át sütjük, majd levesszük a fóliát, és még kb. 45 percig sütjük, gyakran locsolva a szafttal a combokat, sőt, forgassuk is őket, hogy egyenletesen megpiruljanak! Főtt krumpli, párolt káposzta, főtt rizs egyaránt illenek hozzá.

Kívül ropogós, belül puha, mint a vaj... :-)
A töltött tök személyes kedvencem, anyukám gyerekkoromban nagyon sokszor főzött ilyet a hétvégéken, ezrét mondhatni, az alábbi, családi recept. 

Töltött tök

Hozzávalók: 2 kisebb tök (lehet karikára is vágni, ekkor gombócokat kell bele formázni a húsból, vagy félbe vágni, és akkor kvázi a "hajókat" megtölteni a töltelékkel)
Töltelék: 75 dkg darált hús, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál bors, őrölt szerecsendió, 4 szikkadt zsemle tejes vízben áztatva, kifacsarva (vagy 20 dkg főtt rizs), 1 tojás, só, ételízesítő
A besamelhez: 8 dkg vaj, 4-5 evőkanál liszt, 6-7 dl tej, 3 dl tejföl, 2 csokor kapor, só, ételízesítő
A díszítéshez: friss kapor, paradicsom
Elkészítés:
1.) A tököket meghámozzuk, félbevágjuk, kikanalazzuk a belsejüket, hogy "csónakokat" kapjunk. (Vagy 3 centis darabokra karikázzuk, és a szeletek közepét kanállal kivájjuk.) A tököt besózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
2.) A töltelék hozzávalóit összegyúrjuk, fűszerezzük.
3.) Kivajazunk egy jénait. A töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk, a tök-szeletekbe töltjük és a sütőtálba tesszük. 2 pohár vizet töltünk rájuk. ( A víz kb. a tök-szeletek feléig érjen!) Előmelegített sütőben 10 perc alatt megpároljuk.
4.) Elkészítjük a besamelt:  megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, kicsit pöfögni hagyjuk, majd lassan belekeverjük a tejet, és habverővel homogénre keverjük. Ételízesítővel, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a tejfölt és a felaprított kaprot. Jó sűrűnek kell lennie! Ha kész, kivesszük a tálat a sütőből, és rálocsoljuk a besamelt. Visszatesszük a jénait a sütőbe, és további 45 percig sütjük. Tálaláskor friss kaporral, paradicsom karikákkal díszíthetjük.

Sütés előtt - már így is guszta, ugye?

Aztán jöjjön egy SOS muffin recept, ez nálunk mindig nagyon kelendő, és hamar elfogy. Az eredetit itt találtam >>>

SOS fahéjas muffin

Hozzávalók: 2 bögre liszt (1 bögre = 250 ml), 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 0,5 bögre olaj, 1 tojás, 1 cs sütőpor, fahéj
Elkészítés: A hozzávalókat konyhai robotgéppel összekeverjük, papírral bélelt sütőformába kanalazzuk (3/4-ig kell megtölteni őket), és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

Cukormázzal, jégcukorral díszítve - Dorka műve :-)

Remélem, mindannyian találtatok kedvetekre valót! Mindenkinek szép hetet kívánunk, és mivel most hűvös van, és úgyis sokat fogtok sütni-főzni, küldök még egy számot a fenti együttestől. Én imádom őket, szuper zenét nyomnak...:-)



16 megjegyzés:

  1. Szia Mirza!
    Örülök, hogy új bejegyzéssel jelentkeztél, már attól tartottam, valamelyik gyerek beteg lett. Izának utólag is boldog névnapot kívánok!

    Mióta hazajöttünk a messzi északról, alig sütöttem vagy főztem, de az élesztőpástétomot elkészítettem. Sajnos nem arattam vele nagy sikert. Nekem ízlett, e a férjem meg sem kóstolta, meglepinek szántam jól elkeserített. Viszont a citromos majomkenyér hamar elfogyott.

    Milyen könyvet írsz? Nagyon felcsigáztál!!!!

    Puszi,
    Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bartush, ááá, szerencsére mindenki jól van, csak valahogy olyan egyszerű hetünk volt. Egy kis spenót, tejbegríz, szóval semmi nagy durranás, ami önálló postot érdemelt volna, a meleg napokon pedig - szégyen vagy sem - fagyi is dinnye volt, nem is főztem ebédet. :-) Köszönjük szépen a névnapi köszöntést! :-)
      Lehet, nem kellett volna elmondanod, miből van az élesztőpástétom. Mert ha belegondolsz, végülis tojásból és hagymából van, az élesztő csak felfújja egy kicsit. Ennyi erővel a kenyérben is van élesztő, és mégis mindenki szereti. :-) Sajnálom, hogy így nem arattál sikert, nálunk ez egy nagyon népszerű krém. Esetleg csinálj neki tepertőkrémet vagy májpástétomot, az ilyesmit mindig nagyon szeretik a férfiak, és anyának van 2 nagyon tuti receptje. Mindjárt megnézem neked.
      Egy romantikus fantasy sorozatot, és az első kötettel vagyok kész. :-) Puszi! Mirza

      Törlés
    2. Tepertőkrém (anyukám receptje)

      Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű, 3 db főtt tojás, 1 nagyobb lila hagyma vagy vöröshagyma, kb. 3 gerezd fokhagyma, 2 teáskanálnyi pirospaprika, 1 teáskanál csemege Piros Arany, só, bors, szerecsendió, kb. 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál mustár (ha nagyon savanyú a mustár, akkor csak 1 evőkanállal használjunk belőle!)
      Elkészítés:
      1.) Ledaráljuk a tepertőt, a tojást megfőzzük, megpucoljuk, felkockázzuk. Összekeverjük a töpörtyűt a tojással, majd hozzákeverjük az apróra vágott lila hagymát, áttört fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és a borsot.
      2.) Jól összekeverjük, és hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.

      Törlés
  2. Hát igen, már kezdtek elvonási tüneteink lenni..:))))
    Az a libacomb, az nagyon de nagyon tetszik.
    A cukkinis receptből szerintem kimaradt, hogy milyen husit raktál bele. Bár szerintem mindennel finom.
    Puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, nagyon restellem, tényleg, egész héten úgy bántott, hogy ilyen renyhe vagyok. :-))) A libacomb nálunk gyakori vendég, Ádám és Dorka nagyon szeretik. Régen mindig előfőztem kuktában, de ma már nem pepecselek ezzel, hiszen a sok zöldség és a fólia alatt vajpuha lesz a hús, és ha a végén sokat locsolom és forgatom, gyönyörű ropogós, piros lesz a külseje. No, és így kevesebbet kell mosogatnom.
      Hah, tényleg kimaradt a hús, köszi, hogy szóltál, mindjárt beleírom!!! Legalább tudom, hogy valaki elolvassa a recepteket. :-))))
      Milyen volt a Balaton? Puszi: Mirza

      Törlés
    2. Mifelénk ritkábban lehet libacombot kapni vagy lehet, hogy nem ismerem a lelőhelyeket. A Balcsin nagyon jó volt, a víz túl meleg volt már Siófokon, délutánra volt vagy 30-32 fokos, mint a termálfürdő. Még bombát is robbantottak mellettünk a vízben a tűzszerészek. :))) Szóval nagyon jó volt, most van egy kis utóhatás, benyaltam valami bacit és hólyaghurutot kaptam vagy felfáztam, most meg antibiotikumot szedek. antibiotikumot szedek. Hát ez az én formám. :))) Puszi.

      Törlés
    3. Nálunk a hentesnél meg kell rendelni, de általában rendelés nélkül is szokott lenni, ha pedig valamiért még sincs, akkor a metróban lehet kapni, és elég jó minőségű - csak az árával van gond. :-)Atyaég, 30-32 fok? Na, azt még nem próbáltam, de Dorkáék tan-úszómedencéje 32 fokos, és ott megfő az ember. Tavaly, amikor néhány napot lent voltunk Füreden, akkor volt 28 fokos, az nagyon kellemes volt.
      A hólyaghurut rémes, nekem is volt egyszer 7 éve, amikor Ádámmal kb. 17 fokos vízben fürödtünk. :-))) Nekem is akkor antibiotikumot adtak, és nem is tudtunk elutazni a tengerpartra, pedig másnap indultunk volna. De kitartás, hamar el fog múlni! Utána igyál homoktövis teát, segít, hogy ne ess vissza, ha már meggyógyultál! Jobbulást mielőbb! :-) Puszi

      Törlés
  3. Szia Mirza!

    Én is örülök, hogy ismét új recepteket olvashatok Tőled. Van választék, bepótoltad az előző hét "lemaradását". Az elmúlt időben én is kevesebbet főzőcskéztem, hétvégén vendégeink voltak, így visszarázódtam a sütés- főzésbe, ami már jól is esett, mert alapjában véve megnyugtatnak a konyhai tevékenységek.
    Jó utólag, de én is boldog névnapot kívánok Izabellának!
    A Bounty csoki recept felcsigázott, először azt hittem, valami piskótás alapú, azért nehezebb szeletelni. Biztos gyorsan kell vele bánni, a csoki gyorsan olvad. :)
    Az élesztőpástétomot én is kipróbáltam, hát, nekem ízlett, de senki másnak nem, úgyhogy nem hiszem, hogy gyakori vendég lesz házunk táján.
    A könyv engem is érdekel majd, biztos el fogom olvasni, ha kapható lesz. :)
    Puszi, szorgoskodj tovább te is.
    Jasmin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igyekeztem egy kis kárpótlást nyújtani. Most szerdán viszont lesz egy remek tortám (legalábbis bízom benne, hogy az lesz), mert Dorka a 4. szülinapjára hercegnős tortát kért. A baba és a marcipán már megvan hozzá, de azért nagyon izgulok, milyet tudok majd sütni neki. A neten olyan barbie torták vannak fent, mintha porcelánból lennének...álomszépek, nem is tudom, hogy tud valaki ilyesmit sütni? Szóval torta lesz és valami szülinapi menü. Gyerekmenü. Husi rizzsel, vagy valami egész egyszerű, Dorka nem a komplikált ételekre bukik. :-) KÖszönjük szépen a névnapi jó kívánságokat!
      Nekem is vannak egyébként olyan időszakaim, amikor keveset főzök, és nem esik jól az ebédekkel küszködni. Ha szerencsém van, ilyenkor kirándulni megyünk, vagy épp meghívnak valami sütésre vagy zsúrba. :-))
      A Bounty csoki brutális, nálunk szerintem én ettem meg a javát... és tényleg olyan, mint a bolti, csak nincsenek benne E-számok. Szerintem azért nehéz vele bánni, mert a csoki ahogy megdermed, és vágni próbálod, törik, és csak azért sem a vágás mentén reped el a teteje.
      Az élesztőpástétom szerintem nagyon finom, persze, lehet, hogy én azért szeretem annyira, mert anya sokszor csinál ilyet kiskoromban, és ez arra az időszakra emlékeztet. Amúgy meg szerintem rém ízletes, nagyon szeretem.
      A könyvről időben szólni fogok, ne viccelj, már most izgulok, mit szóltok majd hozzá... :-)
      De semmi gasztro nem lesz benne...:-))
      Puszi: Mirza

      Törlés
  4. Szia ambrozia! igyál cseresznye vagy meggy fa leveléböl teát ,,,többre mész vele mint az "antival":-))Lehet hideg köre léptél??:-))) gyógyulást Neked!
    Kinyomtattam a munkafüzetet nagyon jooo.Egyébként sokkal jobb könyvböl megtanulni,sokkal alaposabb és érthetöbb . A tanfolyamnak vége, és akik végig csinálzák , csalodottak. Felét nem tanitotta nekik,,,,még keresövel sem rajzoltak, ami az egésznek a lényege.Itthon rajzolgatok a könyv szerint és nagyon élvezem.Majd ha lesznek szép alkotásaim akkor felteszem,,,. na megyek a "robothoz" még mindég nem értem miért kell küzdeni vele.Van olyan, hogy kétszer is leellenörzöm, totál az és akkor sem irányitja át az üzenetetem. nem egy választ itt hagytam, mert elegem lett a sok probálkozásbol:-) puszi Manóka

    VálaszTörlés
  5. Nem minden blognál van ez a "ellenőrízzük, hogy nem vagy e robot", van ahol nem kell beírni a hozzászólás rögzítése előtt a betűket. Szerintem ezt Mirza, te valahol át tudnád állítani, bár engem nem zavar, én meg épp azt vettem észre, hogy mintha mindegy lenne mit írok be, bármit elfogad.:)) Pedig tuti, hogy nem mindig a helyes karaktereket ütögetem be.
    A bountynál én úgy szoktam Mirza, hogy már amikor leöntöm a csokit, akkor várok egy picit, majd késsel behúzgálom a szeletek helyét. Jah és szilikonos sütőpapírra öntöm. Aztán megy rá a krém, és megint a csoki, amit szintén behúzgálok. Aztán van, hogy lefordítom dermedés után, és csak lehúzom róla a sütőpapírt. így nem törik, nem morzsálódik szeletelésnél sem.
    Nekem pedig a töltött tök tetszik nagyon, hasonlót csak cukkinivel csináltam, de most kipórbálom így is.:))

    VálaszTörlés
  6. Szilvi! akkor ugy látszik velem "szivózik" csak a robot:-))Manoka

    VálaszTörlés
  7. Szia, örülök, hogy írsz. Én is - és szerintem mindenki - kevesebbet ül a géphez nyáron. Élvezzétek a nyarat, most a hűvöset, olykor a forróságot :)
    Nagyon guszta ez a kaja-sorozat, szuperek a képek is. :)
    A zsiráfos kép tényleg klasszul sikerült! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann, már nagyon régen ezt kellett volna tennem, csak valamiért kishitű voltam.
      Nálunk is elég üresek az utcák, mindenki nyaral... ma este jön a hideg, érdemes kiélvezni a meleget. :-)
      Örülök, hogy tetszik a sorozat, nekem a bounty volt a kedvencem. A zsiráf szenzációs, Dorka talán egy nap még híres fotós lesz...:-))) Pusssz!

      Törlés
  8. Majdnem biztos voltam benne, hogy valami romantikusat írsz...Kiváncsi vagyok a könyvedre, ha alkalmam adódik, majd megvásárolom és elolvasom. Dedikálod-e nekem????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért gondoltad, hogy romantikusat írok? :-) Persze, hogy dedikálom, ez nem is kérdés.:-)) Amúgy is ti lesztek az elsők, akiket értesítek a megjelenésről. :-)) Puszi!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...