"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. július 9., hétfő

Parasztsaláta és hűsítő citromos fürdő

A rekkenő hőségre való tekintettel áttértem a saláta készítésre, hogy ne kelljen bekapcsolnom a tűzhelyet, és minél kevesebbet legyek a konyhában, mivel egész nap odasüt a nap, és klíma híján félő, hogy megfőnék a melegben. Mai ajánlatom: görög parasztsaláta és egy hűsítő citromos fürdő, amit ígérem, imádni fogtok! :-)
Pillanatok alatt elkészül, és nagyon finom!
A parasztsaláta valójában a "hivatalos görög saláta", noha szerintem kis hazánkban a legtöbb háziasszony kivétel nélkül másképp készíti el...vagy tévedek? :-)

Ez a fogás - a többi salátához hasonlóan - Görögországban az étkezés fontos részét képezi: mindig a főétellel együtt tálalják, és kizárólag frissen készítik el. Általában nagy tálban teszik az asztalra, így mindenki kedvére csemegézhet belőle magának. A közös salátázás voltaképp a családi összetartozást és a vendégszeretetet jelképezi, így érdemes komolyan venni! :-)



Horiatiki szalata - Parasztsaláta

Hozzávalók: 3 paradicsom kockára vágva, 1 kígyóuborka kockára vágva, 1 hagyma karikára vágva, fekete olajbogyó, 25 dkg juhsajt, kapribogyó, 1 nem erős zöld paprika karikára vágva, 5 kemény tojás, 1 csokor petrezselyem felaprítva, 1 pici fejes saláta (ezt csak én tettem bele, hivatalosan nem kell bele), extra szűz étolaj, ecet, bazsalikom, oregano
Elkészítés: A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, olívaolajjal, pici ecettel, sóval, frissen őrölt borssal, bazsalikommal, oreganóval fűszerezzük. Hogy igazán szépen nézzen ki, a juhsajtot és a főtt tojás szeleteket, valamint a friss petrezselyem egy részét csak a tálalás előtt adjuk hozzá!

A legtöbb görög sajt remekül passzol a zöldségekhez
Zöld paprikát nem kaptam, csak csípős volt a boltban...




Most zenéljünk egyet, aztán megmutatom a mi kis nyári, hűsítő fürdőnket!  Grenade Set Fire to the Rain - Adele & Bruno Mars Mash-Up

 

A citromos fürdő régi, jól bevált "receptem" amit minden nyáron előhúzok a tarsolyomból, és akit lehet, elkápráztatok vele. :-))) Ezúttal Ádámot, Dorkát és a kis Izát sikerült levennem a lábáról, ugyanis nekik készítettem el ezt a remek, frissítő-hűsítő fürdőt. És mielőtt megkérdeznétek, nem, nem lesztek tőle ragacsosak, ellenben nagyon puha, illatos és finom lesz utána a bőrötök, és ha este mártóztok meg benne, utána garantáltan izzadni sem fogtok! 

Próbáljátok ki, mert ez a fürdő nemcsak a testet, de a lelket is megújítja! :-)

Citromos fürdő - Mirza módra

Egy kádat teleengedünk kb. 30-32 fok körüli kellemesen hűvös vízzel, majd belekarikázunk 5-6 megmosott citromot, és további 2 citromnak a vízbe facsarjuk a levét. A kád köré - a relaxáció jegyében - tegyünk mécseseket, majd mártózzunk meg a vízben. Ha túl hűvösnek érezzük, adhatunk hozzá egy kis meleget, de az a cél, hogy alapvetően ne forró vízben (hahaha, teában) üldögéljünk, hanem egy hűsítő fürdőben (kvázi limonádéban :-)), természetesen anélkül, hogy felfáznánk, szóval mindenkinek a komfort érzetére bízzuk, milyen hőmérsékletű víz esik a legjobban. 

Dorka és Izabella ezúttal apával fürdőztek. Kicsit tartottam tőle, hogy Iza mit szól majd
a hűsítő fürdőhöz, de boldogan kacarászott, Dorka pedig ki sem akart mászni, amikor pedig
kénytelen-kelletlen kihúztam a kádból, azt kérdezte, Anya, és milyen lesz a következő varázsfürdőd? :-))

A citromról úgy tartják, a lélek csodálatos elixírje, amely - miközben megszépíti a bőrünket - erős stresszcsökkentő, lazító, nyugtató hatással bír. Próbáljátok ki! :-)

23 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Szia, Mirza!
    Ezt a fürdőt ki fogom próbálni. Épp most értem haza a Balcsiról, Víz Siófokon már annyira meleg, hogy élvezhetetlen. Aztán bombát is robbantottak mellettünk. Most meg iszonyú meleg a lakás égy jól behűtött görög sali biztos jól esne.:))))Ilyen tojásos- petrezselymes variációt még nem ettem, én ezek nélkül szoktam és a hazájában se láttam, de csak jót tehet neki,mert külön-külön mindegyik finom. :))
    Manóka! Én is voltam ilyen rajzoláson két éve. Remélem, tetszik neked is, mert én nagyon odavoltam és vagyok tőle és érte.
    Puszi.

    Nem tudom, mi van, ez a fránya gugli törölte az előző hozzászólásomat. Bocsi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A google-nak is az agyára ment a meleg. Komolyan, nálunk net sem volt néhány órán keresztül, ki tudja, miért? :-)

      De mikor látjuk Manóka és a te rajzaidat? Engem érdekelne! :-) Feltehetnétek valahova. Bár, tőled láttam egy önarcképet, igaz? A gmail profilodon.

      Törlés
  3. Én is csak megerősíthetem, hogy isteni a citromos fürdő.Utána sokáig finom hűsnek érzi az ember a bőrét. a görög sali is jöhet.Cicus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy mindkét ötletünk tetszett! :-)

      Törlés
  4. Szia ambrózia! hát én nem vagyok oda érte.Irtam a töltött paradicsomnál miért.Nekem a könyv van meg abból kezdtem el..na mindegy. Ez a kis pasi szegényem olyan lagymatag sött néha bizonytalan.Semmit nem mondott az két agyfélteke müködéséröl,azt mondta ez nem lényeges,,,,,:-)) a lényeg az már mindenki tart tanfolyamot,körültekintönek kell lenni.2 napot voltam, de nem tudtam ott a rajzokat megcsinálni csak bénáztam. Itthon meg leültem és kapásból minden ment.Na ez van semmi gond,lehet nem volt itt az ideje még.Én is olvastam ,hogy 28 fok a Balaton,,,,na és tömeg van, a fene vágyik oda.Te kinél és hol voltál tanfolyamon? Mitöl volt olyan jo??:-)) puszi Manoka

    VálaszTörlés
  5. Szia, Manóka! Én Pesten voltam, egy kassai képzőművész házaspár tartotta. Nekünk volt az elején elmélet és utána a rajzolás. Nekem nagyon tettszett, mert grafikai fogásokat is mutattak. Régóta vágytam rá, hogy tudjak portrét is rajzolni, nemcsak házakat. Maga a tanfolyam Budapesten volt, a régi csillebérci úttörőtáborban és az agykontroll.hu-n jelentkeztem. Informálódtam sokat, hogy hova érdemes jelentkezni, ahol nem szélhámiák vannak, akik elvégeztek pár napot és máris Van Goghnak képzelik magukat.:))
    Nálunk most elég elviselhető a reggel, tudnék is még aludni, de mennem kell egy megbeszélésre.:((

    VálaszTörlés
  6. szia ambrozia! én is agykontrolos vagyok, de az iden elmarad betegség miatt. Egy házaspár tartotta volna szerintem náluk jártál.Na mindegy majd jövöre ha tartanak elmegyek oda, addig meg szorgalmasan csinálom, a könyv is nagyon jo, csak lassabb, de van idö nem??:-))Kicsit enyhült itt is az éjszaka, elég volt már nem is tudom mikor birtam aludni utoljára. Most én is lemegyek a maszek cukiba olyan de olyan turost fogok enni meg kv-t hogy ihajj:-)) megérdemlem puszi szép napot Neked

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a könyv csak úgy magában nem volt elég, pedig munkafüzetem is van. És azt mondták, hogy addig bele se nézzek, amíg nem voltam a tanfolyamon, én így csináltam, amúgy más agykontrollt én nem végeztem.

      Törlés
  7. ambrozia! hol vetted a munkafuzetet?Nagyon vágyom rá !Én pld jogázni is elöbb könyvböl tanultam, aztán lettem Etka tanitvány és nem bántam meg.
    Ez butaság, hogy ne nézz bele.A könyv az egész alapja, ,,Nekem könyv alapjan elvégzett gyakorlatok nagyon nagy és felemelö tapasztalatokat adott,,a tanfolyamon meg halálra unta magát majdnem mindenki. Arról nem is beszélve, hogy én lassabban dolgozom mint mások,,idegesitett,hogy rám várnak. Persze egy jo oktató ezt tudja kezelni.Nem vagyunk egy formák biztosan, egy biztos nekem ide nem kellett volna elmennem:-))Ezert ma is megjutalmaztam magamat a cukiba, biztosan emlékszel a Z Nagy cukrászdára, bár már csak egy van itt 5 percre tölem, a belvárosi nincsen ,,,Jo kis szél fuj lehet ma elviselhetöbb lesz már az élet.puszi Manoka

    VálaszTörlés
  8. Ez a saláta de guszta... és a fürdő is nagyon jónak tűnik, mindkettőt ki fogjuk próbálni:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy megtetszettek, érdemes összekapcsolni őket. Egy remek fürdő, majd egy friss saláta vacsira. :-) Remélem, megírod majd, hogyan sikerültek! :-)

      Törlés
  9. Manóka! Én megvettem, de megvan nekem pdf-ben is. Ha adsz egy mail címet, elküldöm neked!

    VálaszTörlés
  10. ambrózia ok köszi! gyutom@freemail.hu Talán kitudnám nyomtatni ha nem sok. Köszönöm!!!!!!

    VálaszTörlés
  11. Szia Mirza!
    megérkezett:-))) Levél ment remélem megkaptad pusziiiiiiiii Manóka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hát még annak, hogy tetszik! :-)) Puszi!
      Nézem a másikat!

      Törlés
  12. Hozzám is érkezett valami Mirza..:)) Viszont nem voltunk itthon (UH), így csak holnap tudom átvenni majd a postán. Mindenesetre köszönöm előre is!!
    Hát...megvettem vagy 2 kiló citromot, és tényleg szuper a fürdő!!
    Citromos sütire vágyom, említetted nemrég, hogy készülsz te is..sikerült valami hiperszuper könnyedet és finomat csinálnod? Ha igen, mikor osztod meg?:))
    És holnap kipróbálom a salit, így tojásosan. én is.
    Puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, tetszeni fog. Apró meglepi, amitől majd néha eszedbe jutok. :-)Örülök, hogy bejött a fürdő, a lányoknak is nagyon bejött, azóta Dorka nagyon csalódott, ha nem lát citromkarikákat a kádban. Megsúgok egy titkot, rózsaszirmokkal is tele lehet szórni a vizet, romantikus és illatos fürdőd lesz. :-)
      Ááá, sajnos még nem csináltam meg, de ezt néztem ki:
      http://www.joyofbaking.com/printpages/LemonFrostedLemonCakeprint.html
      Sajna ma csak spenót volt, magában, így nem tudtam miről írni, és holnap is sok helyre loholok, szóval, lehet, egy picit várnotok kell valami finomságra...

      Törlés
  13. Jaj, nekem is piszkozatban egy csodalatos citromtorta receptem, csak varok egy unnepelyesebb napra, hogy kilojjem az eterbe! Ami a furdest illeti, biztos nagyon kellemes, annak aki szereti, en megbolondulok, ha tobbet ulok a vizben mint amit a tisztalkodas igenyel :-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én akár lakhatnék is a kádban. :-)) Igazi Halak vagyok. A citromtortát én is jegelem, mert júli végén 3 szülinapunk is lesz, majd akkor megcsinálom. :-)

      Törlés
    2. Érdekes, én is halak vagyok!

      Törlés
  14. Hát én meg imádok a kádban lustálkodni, lazulni.:)))
    Megcsináltam a salátát, és hát, nem rontotta el a tojás, sőt laktatóbbá vált tőle.:))
    Köszönöm a csomagot is, hozzámkerült végre.:) Nagyon nagyon szép, őszintén..sőt mi több, a konyhámba is éppen illik.:))

    VálaszTörlés
  15. Én is imádok fürödni. Ma rózsafürdőre készülünk...:-))) A salátában meg az a jó, hogy 10 perc alatt megvan, és olyan finom, ugye? Örülök, hogy tetszik, nagyon izgultam, mit szólsz majd. :-)) Pusszancs!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...