"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. augusztus 29., szerda

Csírás szendó, a különleges

Szoktatok csírát enni? Ha nem, itt az idő, hogy elkezdjétek! Dekoratív. Vagy vicces? Szendvicsre rendezve mutatós. Egészséges és még finom is, ráadásul nálunk már a cba is árulja, legalább 5- 6-féle ízben. Belátom, elsőre talán furcsán néz ki (bár szerintem inkább izgin), hiszen olyan, mintha egy köteg használt damilt tűznénk a többi hozzávaló tetejére. :-)

Csíra-rajongóknak :D
Ádám és én régi motorosok, azaz csíra-evők vagyunk. :-) Néhány évvel ezelőtt ugyanis teljesen véletlenül cikket írtam a csírákról, és közben megvilágosodtam, hogy nekünk is ilyesmit kéne ennünk. Még aznap meg is vettem az első dobozt (hagymacsírát), és megkóstoltuk. Olyan volt, mint a snidling - babaruhában, így hát azonnal összebarátkoztunk. :-) 

Jelentőségük abban rejlik, hogy a csírák épp olyan gazdag enzim-, vitamin- és ásványi-anyag források, mint a kifejlett növények, viszont semmilyen káros környezeti hatás nem érte még őket (mint a műtrágya vagy a permetszerek). Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk őket, valóságos vitaminbombákkal látjuk el a szervezetünket. Kalóriatartalmuk említésre sem méltó, vitamintartalmuk azonban annál inkább (A-, B-, D-, E-, K vitamint, kalciumot, foszfort, nátriumot, szelént tartalmaznak). A csíraevés erősíti az immunrendszert, és vértisztító, gyulladáscsökkentő hatással bír. 

Felhasználása egyszerű: szendvicsekhez kínálhatjuk, salátákat ízesíthetünk vele, de minden fehérjeforráshoz remekül passzol - a lényeg csak annyi, hogy mindig nyersen fogyasszuk! 

A napokban meseszép szendvicseket készítettem a barátainknak, akikkel a Füredi borhetek folytatásaként a teraszunkon koccintgattunk - és el voltak ragadtatva a látványtól, no és persze az ízektől is. :-)



Csírás szendvics

Hozzávalók: 1-2 rúd ropogós héjú bagett, zöld fűszeres vajkrém, olasz füstölt sonka, vékonyra szeletelt cheddar sajt, főtt tojás karikák, hagymacsíra, fűszeres sajt a tetejére
+ fogpiszkálók, fejes saláta, dió
Elkészítés:
A bagettet felkarikázzuk, vajkrémmel megkenjük, és sonkával, sajttal, tojással megrakjuk (minden vékonyra szelt legyen!), a tetejére pedig egy nagy csipet csíra és egy kis extra sajt jön. Fogpiszkálóval érdemes a szendvicseket összetűzni, ne dőljenek el. (Spicces vendégek elé fogpiszkáló nélkül tegyük, mert orrba szúrják magukat! :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Szépen tálalhatjuk a szendvicseket megmosott saláta leveleken. Egy kis diót szórhatunk a tálra, jól mutat, és megy a borokhoz, valamint a sajtokhoz. 



Tudom, hogy sok a lemaradásom, mert amíg Füreden lógattam a lábamat, szegény blogommal senki sem törődött - lassan készítek nektek egy felületet, hogy tudjatok nálam postolni, és akkor mindannyian jól járunk, oda-vissza mennek majd a receptek. Lenne kedvetek hozzá? 

Iza nagyon jókedvű baba, nagyon tetszett neki Füred :D
Dorka pedig a Kapitány :-)
A Balaton gyönyörű volt, mint mindig, a lányok odáig voltak érte, mi pedig Ádámmal elég alaposan belevetettük magunkat a bornapok vásári forgatagába.

A legfinomabb bor címet - személyes értékelésünk alapján - a Vivamus borok kapták, amiket, ha arrafelé jártok, érdemes megkóstolni az Anna Grand Hotel Vinotékájában és a Borharapóban!

Vivamus borok
... és, ha már a láblógatásról volt szó, jöjjön a Kistehén tánczenekar: Szájbergyerek. Imádom őket! :-)


Persze nem csak a "lógtam". Ígéretemhez híven a könyvemet javítottam (pontosan a szerkesztőm), és jelentem: tartom magam az ütemtervhez. Szeptember közepétől már a tördelőnél lesz a kéziratom, októberben pedig a nyomdában... amint elkészül a borító és a hozzá tartozó weblap, megmutatom nektek! :-)

Hogy vagytok? Hogy teltek az elmúlt hetek, amióta nem "beszéltünk"? Láttátok a tűzijátékot? Nálunk helyben volt, szolid, vidéki verzió - nagyon bejött...! :-) Miket sütöttetek és főztetek? Meséljetek....!

Puszi mindenkinek!
Mirza / Eszter

36 megjegyzés:

  1. Csírát én tasakban szoktam venni, mint a vetőmagokat, csak vizet kell rájuk önteni és néhány nap múlva már fogyasztható is. Én ma még a rusztikus cipókat fogom elkészíteni újra, szóval míg te a blogírással vagy lemaradva, addig egyesek (és itt magamra mutogatok) a kipróbálásra váró receptekkel, mert még van belőlük jónéhány.:)
    A lányok nagyon édesek, igazi kis tündér mindkettő!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szilvi, no, hát ez rögtön jóval eredetibb ötlet, mint magát, a csírát megvenni, de nálunk nem árulnak magokat. Te hol veszed? Örülök, hogy tetszenek a csajok, mi is imádjuk őket, jó fejek, és egyre jobban hasonlítanak egymásra. Puszi!

      Törlés
    2. A magokat hozzá itt nálunk meg lehet venni a mezőgazdasági boltban, háztartási boltban (röviden mindenhol, ahol vetőmagokat is árulnak, csak ez dirrekt csíramag) és a bioboltban is. Tényleg van mindenféle fajta.:) És nagyon olcsó így! És lehet kapni csíráztató tálkát is. Milyen csírákat szerettek?

      Törlés
    3. Brokkoli csírát is kóstoltam azóta, meg retket, azok is nagyon jók, bár a hagyma a legfinomabb szerintem. Az itteni biobolt nem utazik csírában...:-) Máshova kell mennem. Kell az a csíráztató tál? Én utoljára az iskolában csináltam ilyet, tudod, vizes vattával. :-)) Bár azt nem lehet megenni. Te milyen fajtákat csíráztatsz? Képzeld, a hagymacsírát Dorka is megeszi. Azt mondja, aranyosan néz ki. :D

      Törlés
    4. Hát én többnyire mindent, ami akad a kezembe a boltban. Ehhez nem kell vizes vatta.:)) És nem, nem szükséges a csíráztató tálka. Küldök neked, amilyeneket találok most az üzletben, és ki tudod próbálni. Mindegyiken rajta van, hogy hogyan kell kicsíráztatni, és, hogy hány nap alatt válik kész, kifejlődött példánnyá.:) Általánosságban olyan 3-7 nap, ahogy tapasztalom.

      Törlés
    5. No, hát ezek szerint te figyeltél biológia órán. :-) Én leragadtam a vattás babcsíráztatásnál, amit már akkor is mindig elrohasztottam. :DDD

      Törlés
  2. Isten hozott ujra itthon Mirza!
    Hiányoztál:-)De tudtam eröt gyüjtesz és most ez a legfontosabb. Jó ötletnek tartom, a postolást, akkor nem árválkodik az oldalad. Azért kisildi és páran tettek fel uj dolgokat, köszönet érte. Örülök, hogy jól éreztétek magatokat a gyerekekkel együtt. Iza baba nagyra nött!!! Hiába öregszenek a gyerekek:-))) A nyár meleg volt , és nagyon nehezen viselhetö,de tuléltük.Sok minden történt,, föleg jók:_-))) Fözni én jóformán semmit nem föztem,és enni is alig. Meg kellett gondolni, hogy "befütsön " az ember a konyhában.Igy aztán csak ugy olvadtak le a kilók,és szinte már ideális lettem:-))))A receptek meg csak gyülnek, de majd sorra kerülnek.
    De azért a befözésbe egy kicsit belenyultam, csodaás cukkini lekvárt, és még csodásabb paprika lekvárt csináltam,,,,,,hihetetlen finomak lettek. Mást nem csináltam.
    Drága Mirza! érdeklödéssel várom a könyvet,tudom, hogy jó lesz. Csak dolgozz rajta nyugodtan , majd mi tele irjuk az oldaladat ha nem érsz rá:-)))))) Szép napod legyen ,és puszi Nektek! Manóka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Manóka, ti is hiányoztatok! Szégyelltem is, hogy nem írok, de nem sütöttem semmit, Balatonon henyéltem. :-) Ráadásul olyan meleg volt, hogy amikor eldöntöttük, hogy ebédelni megyünk a vízparton, akkor is csak egy cső kukoricát vagy egy fagyit vettünk, szóval senki nem hiányolta a főztömet. :-))) Néztem, hogy azért ti szépen leveleztek, és aktívak vagytok, ennek külön örülök. Hét végén találkozom egy hozzáértő barátommal, majd megkérdezem, tudna-e nektek csinálni egy postolós felületet, hogy tudjatok képeket, írásokat feltölteni. Nem tudom, engedi-e a blogger, de hátha. Szerintem remek lenne.
      Nah, a kilók leolvadása remekül hangzik, ügyes vagy! Ami azt illeti, nekem sem ártana, de az esti borozások nem kedveznek a diétának. :DDD
      A cukkinis lekvárod csidás lehet. A paprika lekvárt hogy csinálod? Piros édes paprikából? Almával? Vagy hogy?
      A könyv miatt rém izgatott vagyok, komolyan, sokszor aludni sem tudok miatta. Készül a honlap hozzá, én pedig elkezdtem megírni a 2. kötet vázlatát. Remélem, majd az elsőt sokan elolvassátok, és lesznek majd ötleteitek a következő részekhez. :-)))
      Puszi, és neked is szép napot! Mirza

      Törlés
  3. Mirzsa! jóóó a zene én is szeretem Öket!
    De a Vad Fruttik is jó ismered??
    http://www.youtube.com/watch?v=SY4_HO1pNyA
    puszi Manóka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Vad Fruttik is nagyon jók, szeretem őket! :-)
      Baromi jó ez a szám, amit ide másoltál! Akkor szerettem meg őket, amikor tavaly, az X-Faktorban Bagossy Norbi elénekelt tőlük egy számot. Ezt: http://www.youtube.com/watch?v=voLZelC1qLI&feature=related
      Szerintem szenzációs volt, a szám is, az előadás is, Norbi is... A műsor egyik legnagyobb baklövése volt, hogy őt nem engedték tovább, pedig a srác őstehetség.
      Puszi!

      Törlés
  4. Drága Morzsáló Család!
    Nagyon hiányoztatok, de megértjük, hogy miért!
    Már ízgulva várom a könyved elkészültét Mirza, és biztos vagyok benne, hogy az is olyan jó lesz, mint ahogy a blogjaidat megírtad!

    A lányok gyönyörűek! :) Milyen érdekes, hogy Iza tiszta te vagy, Dorka meg Ká-ra hasonlít nagyon :) mind a kettőtöknek jutott édes jutalom :)

    Nekem nagyon szép nyaram volt, mert augusztus 2-n megszületett Patrik a negyedik kisunokám, egy kisfiú a három kislány után.
    Végre júniusban lediplomáztam, és most már hódolhatok a hobbimnak és az unokáimnak. Persze a páromnak is jár egy kicsivel több törődés, az unokák mellett, jutalmul a sok év alatt végzett segítségért, hiszen nélküle ne jöhetett volna ez létre!
    Puszi nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Maca, nagyon jólesik, hogy ilyen türelmesek és nagyvonalúak vagytok velem. Nonstop a könyvvel foglalkozom, alig alszom, de egyre közelebb a cél. Jövő héttől már a tördelőnél van a kézirat, és a designerünk is dolgozik a borítóterveken. Nagyon izgalmas az egész. :-) Szerencsére remek csapattal dolgozunk együtt, így tudom, hogy a végeredmény olyan lesz, mint amilyet megálmodtunk. Persze a fantasy könyveket alapvetően azok olvassák, akik szeretik a romantikát és a meséket, de azért bízom benne, hogy sokaknak fog tetszeni majd.
      A lányokért én is odavagyok, és jó hallani néha, hogy rám is hasonlítanak, mert általában mindnenki Ádámot látja bennük. :-)
      Gratulálok a kis Patrikhoz, és a diplomádhoz is, eredményes és csodás nyarad volt ezek szerint. Hol született a Kicsi? És meglátogathattátok már? Mit szól a többi unoka? Nagyon édesek lehetnek.
      Puszi, és ha tudsz, küldj majd képet, jó?

      Törlés
  5. Szia Mirza!

    Már kezdtem aggódni, hogy nem fogsz jelentkezni, csak szeptemberben.
    Kíváncsian várom a könyved én is. :)
    A nyár gyorsan elszállt, mi nem voltunk az éven nyaralni, házfelújításban vagyunk -ami emészti a pénztárcát-, de ennek is a végére érünk egyszer, össze akarjuk kapni magunkat, mert családalapítás előtt állunk.
    Na azért nem is telt haszontalanul az idő, rengeteg befőttet, savanyúságot raktam el a nyáron, a kerti gyümölcsök folyamatosan adják a munkát, na de milyen jó is lesz majd télen....
    A születésnapomra, ami nyáron volt, kaptam egy szuper masinát (befőzőgép), amivel pikk-pakk egészségesen, tartósítószer, ill. cukor nélkül tudok elrakni bármilyen zöldséget- gyümölcsöt.Nagyon hasznos találmány, nem is tudtam, hogy létezik ilyesmi. A bolti agyoncukrozott dolgokat mi nem szeretjük.
    A főzésre én sem fektettem sok energiát a melegek miatt, de ősztől újból lehet kísérletezni, főleg ha te is visszatérsz majd újabb receptekkel.
    A csírákat mi már régóta ismerjük, szeretjük, nagyon finomak ám a fura külső ellenére.
    Sok puszi a családnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, elszállt az előző, hosszú válaszom. Ejnye-bejnye, ez a blogger most engem is megviccelt. A házfelújítás szuper, ezt írtam, szerintem varázsa van, és milyen szép lesz a végén az otthonotok! :-)
      A befőzéssel idén siralmasan állok, csak diót és epret tettem el, de ősszel azért szerintem lesz mit bepótolni. Milyen ez a befőzőgép? Nagyon felcsigáztál! És milyen recepteket használsz hozzá? Kevesebb idő alatt fő meg benne a lekvár? Mekkora adagokat készítesz, és miket tettél el eddig? Naggyon izgi!!

      Törlés
    2. Hmm..ebbe beledumálok.:)) A gép, ha jól tudom annyi, hogy nyersen belepakolod az üvegekbe a cuccokat és beteszed a gépbe (legalábbis befőtteknél). Jól tudom, hogy 16 üvegnyi fér bele? És állítólag cukrot sem kell használni hozzá?
      A nosalty-n van egy szakács "csaktermészetesen" néven fut, neki vannak feltéve ehhez a géphez való receptjei. Én egészen eddig tartottam magam a hagyományos befőzéshez, merthogy annak van valami varázsa, de most, amikor már hetente kétszer vált csatatérré a konyha, vagy volt, hogy 2 hétig folyamatosan az volt..na most így a 40 fokos melegben, félidős pocakosan nem sok varázsát láttam.:D

      Törlés
    3. Igen, Szilvi, pl. a Nosalty-n is vannak használható receptek, de a forgalmazó cég honlapján is találhatóak, egyébként meg küldenek a géppel egy listát, amin mindenféle zöldség- gyümölcs elkészítése fel van sorolva.
      Kedves Mirza, a gép pofon egyszerű, mint egy óriási kukta, 18 db 7,2 dl-es üveg fér el benne, gyüm.- zöldségtől függően időzítve a program, de lényegesebben kevesebb idővel dolgzik, mint mi, hagyományos módon. Csak bele kell pakolni az üvegbe a kívánt dolgokat, ízlés szerint cukor, de anélkül is lehet, rá csapvíz, kupak és megy a gépbe. Közel 300 befőttnél járok, raktam el barackot, körtét, szilvát, lecsót, almát, tököt, zöldbabot....pikk-pakk idő alatt. Most hétvégén érik az őszibarackunk, az következik.
      Ha valakit érdekel, Weninger a márkája, a keresőbe beírva kidobja az oldalt.
      Lekvárt, ivólevet, szörpöt plusz kiegészítővel lehet készíteni, idővel tuti bővíteni fogom a befőzőt ezekkel...megfizethetetlen.

      Törlés
    4. Szia, Jasmin! Megnéztem a gugliba ezt a gépet, egészen ráizgultam, lehet a következő szezonra beszerzek egyet. neked melyik típus van meg?

      Törlés
    5. Szia Ambrozia!
      Nekem a legegyszerűbb, azt hiszem a legolcsóbb is az összes közül. 40E Ft volt.
      Ha azt nézem, hogy a kertben folyamatosan érik mindenféle gyümölcs-zöldség, akkor megtérül az ára is, mert nem kell kidobni semmit, ami felesleg, mind megy az üvegbe. Ma 36 üveg őszibarackot tettem el röpke 4 óra alatt. Persze a 3/4-e a tisztítással telt el. Csodásak a gyümölcsök az üvegben, szép átlátszó a "vizük", nagyon pici cukrot raktam rájuk, mert elég kemény volt némelyik. Jah, és azt kifelejtettem, hogy sárga- és görögdinnyét is raktam már el, eddig kb. 300 üvegből 1 romlott meg, az is azért, mert túlérett volt a dinnye egy része.

      Törlés
    6. Szia Jasmin, ilyen géped van? http://www.befozoautomata.hu/ Baromi jól néz ki, nagyon rákattantam. Szégyen, de idén egyszerűen nem volt energiám befőzni, csak diót és epret tettem el, pedig annyi finom gyümölcs és zöldség van a boltban. Mekkora üvegeket teszel bele? És semmi tartósítószer? A lekvárokat másképp kell csinálni? És milyen más kellék kell a szörpökhöz? Lehet, hogy beruházok egy ilyen gépre, nagyon tetszik. A tavalyi befőttjeim közül a szilváim felforrtak, és a nyers-cukros meggyem is. Így nem is tudnak megromolni? Nah, tovább olvasom az oldalt, nagyon tetszik! Köszönöm szépen a tippet! 300 üveg? Atyaég, lassan árulhatod a neten őket. :D

      Törlés
    7. Szia Mirza! Igen, ilyen gépem van.7,2 dl-es üvegeket teszek bele, így 2 sorban 9-9 belefér, azaz egyszerre 18. De bármilyen méretűt bele lehet tenni. Tényleg nincs benne SEMMI tartósítószer. Csak a csapvíz a gyüm.- zöldségeken. Még cukor sem muszáj. De lehet mézzel is ízesíteni, ez már csak a fantáziánkon múlik. Azt hiszem ez a kisgyermekes családokban aranyat ér, de a felnőtteknek sem mindegy télen milyen és mennyi gyümölcsöt tud fogyasztani. Holnap megyünk újabb 100 üvegért ( mi a helyi konzervgyárban vesszük, ott olcsóbb), mert a barackfánk megőrült az éven, annyi gyümölcsöt adott. Persze a szülőknek, testvéreknek is adunk a befőttekből, bár tényleg lehetne őket árulnom is, különbül néznek ki, mint a boltiak :)
      Tényleg nem romlanak el, és 3 évig elállnak a kamrában. Van, amit már 1,5 hónapja készítettem és semmi nem romlott el.
      Az oldalon vannak remek receptek is.
      A lekvárhoz, szörphöz ehhez a géphez külön kiegészítő készülék szükséges. A lekvárfőzőről hallottam sok jót, azt már próbálták a köreimben, szóval mi bővíteni fogjuk mindennel, amivel csak lehet.


      Törlés
    8. A Facebook-on is rá tudtok keresni, Keleti Andinak van hozzá egy rövid kis videója, úgy a használatát is láthatjátok, mennyire egyszerű.

      Törlés
  6. Szia Mirza!
    Én is benéztem szinte mindennap, hátha jelentkezel, ez már internet betegség.
    Nagyon szépek a leányzók és gyorsan nőnek.
    A csirával kapcsolatban én is csiráztatom a magvakat, mert így legalább tízszer olcsóbb, mint készen megvenni. Bioboltban veszem a magot, direkt erre készítik és vegyszert nem tartalmaz. Ezek nem vetőmag minőségüek. Kaptam csiráztató edényt is szintén ott a bioboltban vették a lányaim. Én két- három fajtát összekeverek és úgy csiráztatom, így mindenféle vitamin és ásványianyag megtalálhtó benne. Ezeket főleg a téli hónapokban csinálom, mert akkor az ember ki van éhezve egy kis vitaminra. Télen semmi féle primőrt nem veszek, mert ki tudja, hogy hol termelték ( Afrika, Brazilia stb ), mint ahogy már többször is kitudódott a turpisság.
    További kellemes nyrat kívánok és jó egészséget Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi, bioboltban? No, hát az felénk nemigen van, de majd anyukáméknál is körülnézek. Milyen az a csíráztató edény? És milyen magokat veszel? Én eddig csak retekcsírát és hagymacsírát vettem. Melyik szerinted a legjobb? És hány nap után lehet ezeket megenni? Puszi!

      Törlés
  7. Szia, Mirza és lányok!
    Én is nagyon örülök neked, hogy újra itt vagy. Én azért főzöcskéztem, majd megírom nektek, ha lesz az az oldal. Most rohanok névnapozni. :)
    Puszi nektek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, örülök, hogy írtál. Hétvégén beszélek a designer barátnőmmel, és megtudom, mik a lehetőségek a postolással kapcsolatban, remélem, találunk megoldást! Jó névnapozást, gratulálunk az ünnepeltnek!
      Puszi!

      Törlés
  8. Szia Mirza!
    Már nem tudtam elképzelni, hogy hova lettél! Örülök, hogy újra jelentkeztél.

    Én sajnos ritkán főzök, megint északon "hűsölök". A múlthéten csináltam svéd élesztővel hagymás pogit. Tessék megjegyezni, hogy a kék csomis élesztő nm fut fel rendesen (ha valaki idetéved, és sütni akar, ne felejtse el) Viszont rakott krumplit itt is lehet készíteni finomat.

    Megőrülök, egy jó főzelékért, pörköltért. Valahogy az itteni alapanyagokból nem olyan mint otthon.

    Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bartush, szégyentelenül sokat voltam Balatonon, és beleszerettem Füredbe. Sőt, a borokba is, pedig korábban sosem ittam olyat, ami ízlett volna, sőt, a főiskolai bulikon is csak vbk-t ittam, tudod, vörösboros kólát, hogy ne érezzem a vörösbor ízét. Itt viszont olyan finom fehérborokat kóstoltam, hogy azóta borkedvelőnek vallom magam. :D
      A hűsölés nem lehet rossz, főleg ilyenkor, a nagy kánikulában. Milyen a svéd élesztő? És milyen sikere lett a pogácsádnak? Nálunk mindenki pogi rajongó, lehet, holnap sütök is valamilyet, ha nem lesz 50 fok. Miben mások ott az alapanyagok?
      Puszi!

      Törlés
  9. Szia Mirza, szuper, hogy jelentkeztél, szinte mindennap néztem, hátha van új bejegyzés, de hiába... így már érthető, hogy miért nem tudtál írni, kíváncsian várom a könyvedet:-)
    A lányok gyönyörű szépek, és egyre inkább hasonlítanak egymásra!
    Nagyon guszták ezek a szendvicsek!! Remélem majd ellátsz minket további szuper receptekkel:-)
    Üdv: Ada

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ada, sajnálom, hogy ilyen rosszcsont módon ellógtam a blogírást, az egyetlen mentségem, hogy nonstop a könyvemmel foglalkoztam. Nem tudom, kinek mennyire fog tetszeni, de a próbaolvasóim egyenlőre lelkesek és elégedettek. Tudod, a fantasy voltaképp mese. Aki szereti a romantikus, szerelmes, misztikus regényeket, annak tetszeni fog.:-)
      Igen, gyűlnek a receptjeim, de elég egyszerűek, hétvégére készítek valami izgalmasabbat! Puszi, és köszönöm, hogy ilyen türelmesek vagytok!

      Törlés
  10. Mirza ha pogit készülsz sütni, van egy jó receptem, én mindig azt sütöm, szinte minden hétvégén kiköveteli a párom tőlem (ebben a nagy melegben is): 60 dkg lisztbe, 20 dkg teavajat belemorzsolunk, 1 tk sót, 2 tojássárgáját, 25 dkg resztelt sajtot. Közben egy élesztőt felfuttatunk, azt is hozzágyúrjuk a tésztához, és kb. 6-8 ek tejfölt. Ezután 30 percig kelesztjük, és 200 fokos előmelegített sütőben légkeverésen sütjük. Nagyon finom, és még másnap is puha. Próbáld ki, szerintem nem fogod megbánni.
    Az egyszerű receptek sokszor jobbak, mint a különlegességek, és ha ilyeneket készítünk több időnk jut a családra, szóval remélem majd idővel szép sorjában közzéteszed őket!
    A könyvre nagyon kíváncsi vagyok, én szeretem az ilyen jellegű könyveket:-)
    Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ada, no, hát ezt holnap megsütöm, úgyis vendégeink jönnek! Köszönöm a receptet, nagyon ígéretesen hangzik, jövő héten megírom, milyen lett! És igazad van, mindig az egyszerű receptek a legtutibbak. Személy szerint én el sem olvasom, ami fél oldalasnál hosszabb...

      Örülök, hogy szereted az ilyen könyveket, ne tudd meg, mennyire izgulok már miatta...:-)
      Puszi!

      Törlés
    2. Szia Ada!
      Mennyi tejben futtatod föl az élesztőt? Vagy a tejfölben kell futtatni? Köszi!

      Törlés
    3. Szia Szilvi!
      Kb. 2 deci tejben kevés cukorral szoktam felfuttatni! A tejfölt a legvégén a tésztába kell belegyúrni, amikor már minden hozzávalót összegyúrtál!!! Remélem ízleni fog nektek is!!!
      Puszi

      Törlés
  11. Sziasztok!
    Én most írok először, de csíra ügyben nem láttam, hogy bárki írta volna, ahogy mi használjuk. Zöldségkrémlevesekbe szoktam tenni, tálalás előtt, "töltelék " gyanánt. Szerintem nagyon jól kiegészíti a krémes levest a ropogós finomság. Mindenki annyit tesz bele, amennyit akar. Én currys krumplilevesben szeretem leginkább, de lehet kísérletezni. Remélem kipróbálja valaki.
    És a legfontosabb:) Hároméves lányom imádja halászni őket és közben a leves is elfogy...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Melinda, remélem, legközelebb is írsz majd! :-) Levesbe még sosem tettem csírát, de biztos nagyon jó, ki fogom próbálni! Cukkini krémleves lesz nálunk holnap, szóval adja is magát, hogy ez legyen akkor a töltelék, szépen is fog mutatni.
      Dorka is nagyon szereti, mert szerinte nagyon szép. :-)
      Puszi, és köszi szépen!
      Mirza

      Törlés
    2. Lányok, sárgadinnyét hogy kell eltenni???

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...