"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. szeptember 18., kedd

Bundázott pulykacsíkok, póréhagyma krémleves

Mint a legtöbb kisgyermekes családban, nálunk is sűrűn kerül az asztalra szárnyashús, ezért igyekszem változatosan elkészíteni. Többnyire grillezni szoktam, vagy tepsiben sütöm meg a húsokat, de most kivételt tettem, és olajban sütöttem meg a pulykamell csíkokat - méghozzá bundában. :-)

Bundázott pulykacsíkok petrezselymes párolt répakarikákkal
és egy kis rizzsel
Szívesen készítek olyasmit, ami kényelmesen elfér egy gyermekkézben, és a felvágásával sem kell bajlódni. Ezúttal pulykamell csíkok kerültek a terítékre, amiket előtte sűrű palacsintatésztában sütöttem ki. A kísérlet (mert korábban ilyet sosem csináltam még) remekül sikerült, így arra gondoltam, legközelebb zöldségeket fogok ugyanezzel a módszerrel bundázni. Nagyon hamar elkészül, és nem kell a panírozással küzdeni. 

Előbb azonban zenéljünk egy kicsit! :-) Gotye - Somebody That I Used To Know (feat. Kimbra) 


Most pedig jöhet  recept! Tartozom egy vallomással: sajnos a palacsintatésztát "szemre" készítettem, amolyan sitty-sutty módon. Kezdő koromban utáltam az olyan recepteket, ahol azt írták, hogy "palacsintatésztát készítünk", mivel fogalmam nem volt, hogyan kell összeállítani, de ma már én sem méricskélek, ha ilyesmit vagy nokedlit készítek, hiszen látom, hogy jó lesz... szóval, aki életében először áll neki a palacsintatésztának, íme egy kis "mankó": 2 tojás, 30 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dl ásványvíz, pici só, cukor, 1 evőkanál olaj. Ez egy alaprecept - amit fel kell "turbóznunk" annyi liszttel, hogy kb. testápoló sűrűségű krémet kapjunk, akkor nem fog lecsorogni a massza a belemártott húsokról.

Bundázott pulykamellcsíkok

Hozzávalók: palacsintatészta (lásd feljebb), 1 nagyobb pulykamell, zöldfűszeres szárnyas fűszer (Naturella), só, a sütéshez: olaj
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Megsózzuk, és megfűszerezzük.
2.) Bekeverjük a palacsintatésztát (tegyünk abba is sót és szárnyas fűszert!), majd beleszórjuk a hús csíkokat.
3.) Forró olajban kisütjük a falatkákat, majd papírtörlőre szedjük, és alaposan felitatjuk róla az olajat.  

Petrezselymes párolt sárgarépa nagyon jól illik hozzá: A sárgarépát (kb. 5 db-ot)  megtisztítjuk, felkarikázzuk, vajon megpirítjuk egy picit, majd felöntjük egy kis vízzel, megsózzuk, fűszerezzük (grillfűszerrel), és puhára pároljuk. Ha kész, megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel (1 csokornyival), és azonnal tálaljuk.




A leves nálunk elmaradhatatlan fogás az asztalon, nem tudom, nálatok hogy van ez? :-) Mai ajánlatom egy pillanatok alatt elkészíthető nagyon finom 4 hagymás krémleves - ha már itt van az ősz, és az ovibacik is lassan megérkeznek...

4 hagymás krémleves

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kb. 1 liter víz, 2 házias tyúkhúsleves alap (Knorr), 3 tömlős camping sajtkrém, só, 1 csokor friss petrezselyem
A tetejére: fokhagymás pirítós (bagett szeletek), friss hagymacsíra
Elkészítés:
1.) A hagymaféléket megtisztítjuk, felaprítjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. Tömlős sajttal és petrezselyemmel leturmixoljuk, picit megsózzuk, majd pirítóssal és friss hagymacsírával tálaljuk.

A csírát ti ajánlottátok, és tényleg szenzációs "levesbetét". Köszi!!:-)

Aki nem szereti a pirítóst és a hagymacsírát, bundás husival
is eheti a levest - összeillenek

Végezetül pedig a fenti szám - egy kicsit másképpen... érdemes megnézni, szerintem szenzációs! :-)


18 megjegyzés:

  1. Szia Mirza!
    Nekem van két nagyon finom panír receptem. Valamelyik blogból töltöttem le (elnézést a blogertől) évekkel ezelőtt, már nem emlékszem rá, hogy kitől. A hagyományos panírt nem használom, mert rengeteg olajat szív fel. Tudom még ajánlani (most kaptam én is) a kerámia bevonatos serpenyőt, abszolút zsírmentes lesz a hús.
    A recept: 2 egész tojás, 2 evőkanál mustár, 2 ek. tejföl, 2 ek liszt vagy kukorica keményítő én az utóbbit használom, 1 csapott mokkáskanálnyi süttőpor, só izlésszerint zöld fűszerek. Ennek is palacsinta tészta sűrüségünek kell lenni, de inkább sűrübbnek. Lehet beletenni egy pici tejet is ha nagyon sűrű lenne. Ez nem zsíros, könnyű bevonatot kapunk, és jó ropogós.
    Van egy másik is :3ek liszt v. kukoricakeményítő, 2dl víz, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 ek olaj, só. Itt előtte a husit v. zöldséget vízzel sóval, elkevert keményítőben kell megforgatni.Ezt is szoktam készíteni ez is ropogósés finom.
    Hagyma levest még nem főztem, de majd kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabi, köszönöm szépen a recepteket, mindkettőt ki fogom próbálni! Elnézést, hogy ilyen soká válaszolok!
      Én is kerámia bevonatos serpenyővel "operálok", tényleg szuper!
      A receptjeid isteniek, legközelebb zöldségeket fogok így bebundázni. Majd megírom, milyen lett! Köszönöm!

      Törlés
  2. Szia Mirza!


    Nálunk is nagy kedvencek a szárnyas husik,bárhogy sütve,de így bundázva is nagyon szeretjük, pedig a bő olajban sütés ugye nem tartozik a túl egészséges ételek közé. De annál finomabb!
    Gabi "keményítős" panírját már én is próbáltam, hasonlít a mézes- szezámmagos (kínais) csirke bundájához, tényleg ropogósra sül!, már amennyire ezt ismeritek. Nálunk gyakori vendég.
    Bevallom, hagyma levest még életemben nem ettem,de talán egyszer rászánom magam az elkészítésére, bár valószínűleg egyedül is kell majd elfogyasztanom.
    Mi még a hétvégére készített töltött káposzta maradványaival küzdünk, na de azért nem kell annyira sajnálni...finom puha kenyérrel, sok tejföllel....:)))
    Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jasmin, igaz, az olajban sütés egyáltalán nem egészséges, de azért egyszer-egyszer belefér, hadd pihenjen szegény grillsütőm is néha. :-) Én még sosem próbáltam ezt a keményítős panírt, de úgy látom, eljött az ideje....:-)
      Hú, hát akkor itt az idő, hogy főzz egy finom hagymalevest.. nálunk hetente terítéken van!
      A töltött káposzta jó ötlet, lehet, a héten én is főzök egy adagot! :-) Puszi!

      Törlés
  3. Szia!
    Nálunk is hagymaleves készült. Tiszta gondolatolvasás :-) Viszont hús nem volt, aranygaluskát készítettem. Baba pedig paradicsomos krumplit kapott. Öröm, ha a gyerek jóevő, azért nagyon sajnálom azokat, akiknek a kisgyereke semmit nem akar megenni.
    Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bartush, igen, többen is hagymaleveseztünk...:-)))Na, aranygaluskát épp mostanában készülök sütni. Kb. 5 éve csináltam egyszer, még Fóton, amikor Ádámmal összeköltöztünk. Emlékszem, összeugrott a borsodóm. Most vanília pudinggal fogok operálni...:DDD Paradicsomos krumplit még nem főztem, de lassan itt az ideje, mert a gyerekek nagyon szeretik.

      Törlés
  4. Szia Mirza, a hús nagyon gusztán néz ki, még nem próbáltam így, de majd kipróbálom. Viszont a hagymakrémleves nálunk nagy kedvenc, sőt a baráti társaság is gyakran feljár hozzánk azért!!! A recept, ahogy én készítem: 5 dkg vajon megpirítok 4-5 vöröshagymát (amit előzőleg felkarikáztam), mikor már láthatólag megsült, akkor 2 kanál lisztet teszek rá, 1,2 liter húsleveslét (amikor húslevest főzök, akkor általában fagyasztok le a levéből, de természetesen jó a leveskockából készült is), sózom, borsozom, és amikor felforr, akkor 1,5 dl főzőtejszínt teszek bele, utána még egyszer érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e. Amikor kész, akkor a turmixgépben leturmixolom. Próbáljátok ki, nagyon finom, reszelt sajttal, és pirított kenyérrel szoktuk enni. Mirza, a szilvás recept fantasztikusan sikerült, és mennyei illata volt sütés közben is! Köszi! Puszi: Ada

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ada, hú, most látom csak, mennyi válasszal elmaradtam...A levesed a klasszikus hagymaleves, ahogy a nagykönyvben megírták. :-) Ismerem a receptet, isteni, az egyik kedvencem, de jó, hogy leírtad, mert lehet, hogy sokan nem próbálták még így.
      Örülök, hogy jól sikerült a szilvás süti! :-) Puszi!

      Törlés
  5. Jéé, épp ez lesz a mai menü, csak csirkéből, és a répa mellé még kerül borsó magamnak, a fiúknak meg rizs.:)) A hagymakrémleveshez meg levesgyöngyöt gondoltam eddig, de, hogy teljes legyen a passzolás, lehet pirítok is mellé bagettet.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor most megint egyre járt az eszünk! :-) Bocsi,hogy ilyen későn írok, de úgy elúsztam mindennel... hogy vagytok?
      A leves pirított bagettel a legjobb. Én fokhagymás vajat is szoktam rá kenni...:-)

      Törlés
  6. Holnap készítek én is rántott húst, kukoricapehely bundában, szezámmaggal, sütőben, olaj nélkül sütve. Majd meglátom milyen lesz :-)- A lánykád gondolom szívesen csipegette a husifalatkákat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildi, a kukoricapelyhes bunda és a szezámmag remekül hangzik, olyat majd én is sütök! Az a vicc, hogy a fotóidat már név nélkül is felismerem a facebookon - rajongód lettem! :-)

      Törlés
  7. Kedves Mirza!
    Ma elkészítettem a hagymalevest és nekem is és a kisfiamnak is nagyon ízlett!!Köszönet a receptért!Kis Ati élvezettel nézte a husiról és répáról készült képeket és azt mondta ő is ilyet szeretne enni,úgyhogy ez a következő terv,nagyon gusztán nézett ki!!
    Üdvözlet nektek!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szilvi, nagyon örülök, hogy ízlett a leves! Ráadásul ősszel ez igazi immunerősítő bomba. A gyerekek nagyon szeretik, ha levesgyöngyöt teszel bele, vagy főtt tojást, főtt krinolint, virslit, reszelt sajtot vagy pirítóst. Ezzel a módszerrel végülis az összes zöldségből isteni krémlevest lehet készíteni, és még liszt sem kell hozzá. Örülök, hogy ilyen sikere volt a receptnek, és hogy megírtad nekünk! Puszi!

      Törlés
  8. Én ismegfőztem a hagymakrémlevest, nem tettem bele húsleves kockát (én nellene vagyok az ilyen mű dolgoknak), de anélkül is finom lett. Reszelt sajttal ettük.

    VálaszTörlés
  9. Szia Gabi, ennek a leveskockának épp az a lényege, hogy semmilyen mű dolgot nem tartalmaz! :-) Tartósítószer- és színezékmentes, és nagyon jó ízt ad a leveseknek. Örülök, hogy ízlett a leves! Amúgy házi leveskockával vagy bio levesízesítőkkel is fűszerezhetsz, én is szoktam, úgy is remek! Reszelt sajt helyett / mellett pedig lehet még pirított szalonna vagy sonkacsíkokat is kínálni hozzá. :-)

    VálaszTörlés
  10. Csodás leves! Mi létezni sem tudunk leves nélkül, a hagymalevesek is a ranglista elején állnak, de ez a recept egyszerű és nagyszerű. Köszönjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edi, mi is nagyon levesesek vagyunk, ritka az olyan nap, amikor ne kerülne az asztalra valamilyen finom leves. A hagymaleves a leggyakrabban előforduló kedvenc, ezt követi az édeskömény krémleves és a zellerszár krémleves, mindkettő ugyanígy készül. Próbáld ki! :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...