"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. szeptember 3., hétfő

Kacsasült, szilvaleves, sajtos pogi

Képzeljétek, a hétvégén egy idióta mozdulat következtében ideiglenesen megsántultam. :-) Történt ugyanis, hogy egy baromi nagy dinnyét hoztam haza a zöldségestől, és amikor hazaértem, nem szóltam Ádámnak, hogy segítsen kiszedni a kocsiból, mert gondoltam, mekkorát fog nézni, hogy egyedül is be tudtam cipelni...
A garázstól a lakásig mindössze 20 méter az út, de az ajtó előtt 2 méterrel a dinnye gondolt egyet, és hopppp.... kiugrott a kezemből! Utána vetődtem (hahaha), rá a terméskövekre, de a dinnye bummm - szétrobbant a betonon. Nem széttörött, szabályosan robbant. Úgy látszik érett volt?! Heherészve ültem a romok közt, hiszen ilyenkor nem lehet mit csinálni (?), majd kimásztam a kövek közül, és bementem, hogy megmutassam, mit hoztam. :-)))) ... nagyot nézett, mit ne mondjak.
A lábam kicsit fájt, de nem görcsöltem, gondoltam elmúlik... de nem, estére úgy bedagadt, hogy nem tudtam többé ráállni. Akkor már nem volt olyan vicces a történet, de aztán megnézett Ádám anyukája (aki ortopéd orvos), és azt mondta, túlélem, csak vigyáznom kell rá. Azóta befáslizva nyomulok, mint Ramszesz, és a többiek főznek helyettem. Kacsasültet, szilvakrémlevest, és Ada pogácsáját. :-)

Kacsasült, hagymás pirított tört burgonya, párolt káposzta
Jajj, de előtte zenéljünk, jó? Bár alapvetően a mély férfihangokért rajongok, Pat (Patrick Monahan - aki nem mellesleg legalább 10 hangszeren játszik!) számait nagyon szeretem. :-) A mai verőfényes napsütéshez szerintem ez a klipjük illik a legjobban: Train - Drive By



És most jöhet a hétvégi menü :-) Hiszitek vagy sem, mindet Dorka készítette! Persze, az alapokat én raktam össze, de utána a bárszéken dekkolva, felpolcolt lábbal figyeltem, mit csinál a lányom - és határtalanul büszke voltam rá. :-)

Kacsasült zöldségekkel

Hozzávalók: 6 db kacsacomb, 3 paprika, 3 paradicsom, 1 cukkini, 2 vöröshagyma, 1 csokor újhagyma, bébi kukorica, mozzarella fűszer (Naturella), zöldfűszeres csirkefűszer (Naturella), só, bors
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, és zöldfűszeres csirkefűszerrel, sóval, borssal bedörgöljük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
2.) A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk, megfűszerezzük (szerintem a mozarella fűszer kitűnően illik hozzájuk), majd az egészet a húsra szórjuk.
3.) A tepsit lefedjük ezüstpapírral, majd előmelegített sütőben, 200 fokon legalább 2 órát sütjük, aztán levesszük a papírt, légkeverésre állítjuk a sütőt, és megfordítjuk a combokat. Addig sütjük, amíg ropogós piros lesz az aljuk, ekkor megint megfordítjuk, és a tetejüket is ropogós pirosra sütjük. Tört burgonya és párolt káposzta illik hozzá.
4.) A hagymás tört krumplihoz meg kell főzni és lereszelni a burgonyát, majd kevés olajon üvegesre pirított, felkockázott hagymára tenni, és addig pirítani, amíg kicsit megbarnul. Amikor kész, csészébe lehet kanalazni, és a tányérra fordítani, hogy szépen nézzen ki a tálaláskor.
5.) A káposztát vékonyra vágjuk. Egy fazékban kevés olajon egy kanálnyi cukrot karamellizálunk, rászórjuk a káposztát, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. 

Volt egy kis maradék pestónk, saját ötletként (!) Dorka ezt is a zöldekre kanalazta :-)
Azt hittem, undorodni fog a nyers hústól, de nem - a jövő Jamie Oliverje? :-)
Azt mondta, imád a konyhában tüsténkedni...:-)
Gyakorlott mozdulatokkal dolgozik, pedig még csak 4 éves
Hát nem cuki? :-)))
Nem látszik, de a zöldség alatt rejtőznek a kacsacombok
Kacsasült, hagymás tört krumpli, párolt káposzta :-)
Egyszerre volt omlós, ropogós és nagyon ízletes
A szilvának szezonja van - és nem csak pálinkát lehet belőle főzni... :DDD Készítsünk hát szilvakrémlevest a családnak! :-) Tudom, klasszikusan illene megfőzni és jól megcukrozni, de szerintem jobb, ha nyersen turmixoljuk le egy kis mézzel - úgy nem bántjuk a vitaminokat és az ásványi anyagokat - és a gyerekekre is rábízhatjuk a "főzést".

Szilvakrémleves

Hozzávalók: 1 kg szilva, 2 nagy doboz (5 dl) áfonya joghurt, 2-4 dl gyümölcslé (szilvalé), méz
A tetejére: felvert tejszínhab, színes cukor (hogy szép legyen), mentalevél
Elkészítés:
1.) A szilvát megmossuk, kimagozzuk és egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk a joghurtot és a gyümölcslevet, mézzel édesítjük és botturmix segítségével krémesre keverjük. Szűrőn leszűrjük, és felvert tejszínhabbal azonnal tálaljuk. Mentalevéllel, színes cukrokkal díszíthetjük - és akkor az ovisokat is érdekelni fogja. :D


Végül egy szenzációs recept, amit a múlt heti post végén Adától kaptam - Ada, ezúttal is nagyon szépen köszönöm, mindenkinek nagyon ízlett!!! :-) Mi annyit "csaltunk", hogy a pogi tésztája kenyérsütőgépben, szárított élesztővel készült, egy kis tej hozzáadásával. Tökéletes lett!

Mirza ha pogit készülsz sütni, van egy jó receptem, én mindig azt sütöm, szinte minden hétvégén kiköveteli a párom tőlem (ebben a nagy melegben is): 60 dkg lisztbe, 20 dkg teavajat belemorzsolunk, 1 tk sót, 2 tojássárgáját, 25 dkg resztelt sajtot. Közben egy élesztőt felfuttatunk, azt is hozzágyúrjuk a tésztához, és kb. 6-8 ek tejfölt. Ezután 30 percig kelesztjük, és 200 fokos előmelegített sütőben légkeverésen sütjük. Nagyon finom, és még másnap is puha. Próbáld ki, szerintem nem fogod megbánni. Az egyszerű receptek sokszor jobbak, mint a különlegességek, és ha ilyeneket készítünk több időnk jut a családra, szóval remélem majd idővel szép sorjában közzéteszed őket! Puszi

A pogácsa tésztája könnyen kezelhető
Dorka tett egy kis extra sajtot a tetejükre :-)

Ada pogácsái - nálunk :-)
Másnap is nagyon finom - az ovi előtt Dorka ilyet reggelizett
E heti mottónk: "Hagyjuk érvényesülni a konyhában a gyereket!" :-) És hogy mindenkinek olyan jókedve legyen, mint nekem, íme még egy Train szám - Hey, Soul Sister


Hogy vagytok? Elkezdődött az ovi /iskola? Dolgoztok? Mindenki a munkahelyén szorgoskodik, csak Ramszesz zenélget a laptopján? :DDD

19 megjegyzés:

  1. Szia Mirza !

    Jobbulást Neked ! Igen,sajnos vannak az életben ilyen szerencsétlenségek,amikor azt hisszük meg tudjuk oldani a feladatot,ami nem is tűnik olyan nehéznek...aztán mégsem.Remélem hamarosan rendbe jössz !
    A kis Dorka nagy ügyes...bizonyára az anyukájára fog hasonlítani és felnőtt korában sok finomságokat készít el majd.
    Nekem munkahelyen szorgoskodni nem kell,mert már több,mint 1 éve itthon vagyok munka nélkül.Gondolom jó páran vagyunk így ebben az országban...mindegy,mindig van vhogy!
    Puszi: Moncsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Moncsa, köszönöm szépen! Az embernek vannak "ballépései", de látod, ennek köszönhetően Dorka végre kibontakozhatott a konyhában. Én pedig legálisan lazsálhatok: olvashatok, filmeket nézhetek, és felpolcolt lábbal akár napközben is alhatok. :-)
      Egyébként nem alszom, annál sokkal tevékenyebb vagyok... :-) Amíg a könyvem borítója készül, nekiálltam megírni a 2. rész vázlatát. :-)
      A munkanélküliséget rossz megélni (én is voltam már egyszer ilyen cipőben 1.5 évig), de ilyenkor a bölcsek azt mondják, akkor történik ilyen velünk, amikor váltanunk kell, és talán valami olyasmibe fogni, amire korábban nem is gondoltunk. A Titok című könyv honlapján sok ilyen történetet lehet olvasni, nagyon érdekes. Tudod, amikor a Jóisten becsuk egy ajtót, mindig kinyit egy ablakot. :-) Remélem, hamarosan találsz valami kedvedre valót, amivel szívesen foglalkozol majd! Puszi!

      Törlés
  2. Szia Mirza,
    örülök, hogy elkészítetted (Dorka!!!) a pogit, ugye, hogy nagyon finom, puha, és másnap sem lesz száraz, mint a legtöbb pogi, amivel eddig próbálkoztam. Gondolom a vajtól, meg a tejföltől....
    A szilvaleves nagyon jó ötlet, úgysem tudunk már mihez kezdeni a sok szilvával, ami az udvaron a fákon termett idén. Én személy szerint szeretem a szilvát, de annyira nem, hogy kompótot csináljak belőle, vagy lekvárt, de ez a leves biztos szuper, mert kb. úgy készíted, mint anno a vegyes gyümölcsöst (vagy erdei gyümölcsösként írtad le, nem is tudom) én azóta azt rengetegszer megcsináltam, egyszerűen isteni az is!
    A kacsát majd próbáld ki úgy is, főleg télen, amikor nincs ennyi finom friss zöldség, hogy a nyáron eltett lecsóval öntöd nyakon, és úgy szoktam megsütni fólia alatt, és úgy is isteni omlós lesz a húsa.
    Puszi, és jobbulást!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ada, Dorka imád sütni, és ez neki való feladat volt. Eddig mondjuk én nyújtottam ki neki a pogácsákat, és én csíkoztam, de most ezt is ráhagytam. Látnotok kellett volna, ahogy feltörte a tojásokat... úszott az asztal...:-))) De aztán szépen mindent megoldott. Apukám segített neki, szóval voltaképp kettejük dicsősége a pogi, no és hát a tiéd! Köszönöm szépen még egyszer a receptet, ilyeneket mindig örömmel fogadok!
      Szilvából remek lepényeket is lehet sütni, ha gondolod, szívesen keresek neked receptet! OKés, a kacsát majd télen is megsütöm, van is eltett lecsóm, sőt, lecsókrémem is. :-) Puszi és köszönöm!

      Törlés
    2. Igen, érdekel a szilvás lepény recept, ha lesz időd, akkor szívesen fogadom, és hétvégén amikor jönnek az anyósék vendégségbe elkészítem nekik:-) Köszi!!!

      Törlés
    3. Megtaláltam a régi szilvás lepény receptemet, de mai szemmel nem olyan szenzációs. Nézd, szerintem ez nagyon jó lehet, én is ezt fogom megsütni. http://www.nosalty.hu/recept/szilvas-lepeny-3-omlos-tesztaval Ha te is elkészíted, elküldenéd nekem a képet? Kiteszem a sajátommal együtt. Mit szólsz? :-) Ez volt a szilvás lepények közöl a legnépszerűbb a nosaltyn, szerintem biztos jó recept, szép a kép is.

      Törlés
  3. Szia Mirza!
    Látod nem kell nekünk a férfiaktól elvenni a dicsőséget, hogy segíthetnek nekünk, gyenge nőknek! :) Jobbulást a lábadnak!
    Azért minden rosszban van valami jó! Így megtudhattad, hogy tündéri Dorka még is mikre képes, egy kis segítséggel. Persze ez nem volt számomra kétséges, hiszen nem esett messze almácska a fájától :) azokat az apró szorgos kezecskéket meg csak puszilgatni kellene olyan ügyesek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Maca, igazad van, meg kell hagyni nekik a cipekedést, hogy edzésben maradjanak. :-))) Köszönöm szépen, javulgatok.
      Dorka mindig is nagyobb részt szeretett volna vállalni a sütés-főzésben, de eddig azt gondoltam, hogy korai - és látod, nem is az. :-) Puszi!

      Törlés
  4. Dorka de cuki!!!! Nagyon ügyes! 4 évesen...
    Jobbulást Mirza, élvezd ki a kényszerpihenőt, mi "melósok" csak irigykedhetünk. Na jó, a lábficamot azért nem irigylem...
    Sok puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jasmin, a melóhelyeiteket én sem irigylem, jobb ilyenkor a teraszon üldögélni, sántán is. :-))) Dorka oviban van, és képzeljétek, már napos is volt, nagyon büszkén jött tegnap haza, azt mondta, ő öntött a többiek poharába vizet. :D

      Törlés
  5. Mérhetetlen boldogság lehetett nézni a kicsi lányodat, életed egyik értelmét, amint igyekszik segíteni neked. Jó nevelést adsz a jó anyagból gyúrt gyermekeindnek! (nem talpnyalásképp mondom, de tényleg meghatódtam)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi, köszönöm szépen! :-) Igyekszünk őket az életre nevelni, és a sütni-főzni tudás minden lánynak az előnyére válik majd - most meg jó szórakozás. :-) Puszi!

      Törlés
  6. Nem tudok mást, mint ismételni a többieket: Dorka nagyon ügyes, édes, okos, tündéri, kreatív, stb.... Belegondoltam, miket fog főzni 10-20 év múlva, ha már most ilyeneket alkot??????:)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük! Dorka nagyon kreatív kislány, biztos meglepő dolgokat produkál majd nekünk. :-)

      Törlés
  7. Szia Mirza! Remélem, hamar meggyógyul a lábad. Július végén, pont 2 nappal a kiutazásunk előtt, becsípődött az ideg a derekamban egy rossz mozdulat miatt. Együttérzek veled!
    Pénteken megyünk haza :-(

    VálaszTörlés
  8. Ó, a derékbecsípődést ismerem, az valami iszonyat...:-) Szerencsére ez messze nem olyan kellemetlen, csak az egy helyben ülést nem nekem találták ki. :-) Mennyi ideig nem voltatok otthon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 6 hétig, illetve egész júniusban sem. Eléggé itthon érzem magam itt. Mondjuk azért a kaja otthon jobb, és a konyhát nem hozhattam magammal ide, de azért sok ételt el lehet itt is készíteni (piros arany és piros paprika lapult a bőröndben)

      Törlés
  9. Ez a pogi főnyeremény! köszi a receptet, isteni finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi, örülök, hogy tetszett, és hogy megírtad! :-) Puszi!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...