"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. szeptember 13., csütörtök

Szilvás pite, kapros zöldbableves

Legutóbb, az egyik post végén Ada egy szilvás süti receptet kért tőlem, és noha régebben sütöttem többféle lepényt is mindenféle őszi gyümölcsökkel, az élmény nem volt maradandó, ezért új vizekre hajóztam - azaz új receptekre vadásztam. Utólag azt mondom, megérte újítani, mert remek szilvás pitét sütöttem, ami olyan szép magas lett - talán mert kapcsos formában sütöttem? :-) -, hogy akár tortának is nevezhetném. 

Szilvás pite mentalevéllel díszítve - több nem is kell :-)
A köszönet ezúttal a nosalty Iceflower nevű felhasználóját illeti, ugyanis az ő receptjét próbáltam ki. Annyit azonban hozzátennék, hogy szerintem nem elég az 1-2 kanál tej. Az inkább 1 dl lehet... Itt találjátok az eredeti linket >>>

Előbb azonban zenéljünk egy kicsit. Az alábbi banda pop punk zenét játszik, és anno, valamikor a 90-es évek végén gimis barátokból állt össze - szerintem szenzációsak...:-)) Plain White T's - Hey There Delilah
Most pedig jöjjön a recept, egy hajszálnyi módosítással:

Szilvás lepény

Hozzávalók: 22 dkg margarin, 18 dkg cukor, 1 teáskanál mézeskalács fűszer, 2-3 evőkanál méz, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 45 dkg liszt, kb. 1 dl tej (de látni fogjátok a tésztából, hogy mennyit vesz fel!), 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk fahéj, 50 dkg szilva
A tetejére: porcukor, frissen mosott mentalevél
Elkészítés:
1.) A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és megszórjuk fahéjjal + vaníliás cukorral.
2.) Egy mély tálban konyhai robotgéppel simára keverjük a többi hozzávalót. (Szerintem azért érdemes tejjel fellazítani a tésztát, mert akkor igazán puha és omlós lesz, mint általában a kevert tészták, és kapcsos formában szép magasra emelkedik.)
3.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát papírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, a tetejét megrakjuk szilvával és 1 óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Tálaláskor porcukorral megszórjuk, mentalevelekkel díszítjük. (Remekül passzol a hirtelen beköszöntött esős időben délután, az ötórai teához...:-)))


Szerintem sima tepsiben túl lapos és száraz lenne
A szilvák kicsit eláztatják a tésztát,
de csak éppen annyira, amennyire kell
Igazi, őszi sütemény :-)

Nem tudom, mennyire szeretitek a kaprot? Nálunk nagy kedvenc, ezért amibe csak tehetem, beleteszem. Salátákba, szendvicskrémekbe, húsok szaftjába, és természetesen levesekbe. Legutóbb egy kis kosárnyi vajbabból főztem levest, ami isteni lett a friss kaportól és a füstölt szalonnától. Máris mutatom nektek!

Kapros vajbableves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, pirospaprika, 1 kg vajbab, 1 kisebb füstölt húsos szalonna, 1 szál kolbász, 1 csomag virsli, víz, 3 db knorr házias pörkölt / gulyás alap (tartósítószer-mentes, tudjátok, az a kocsonyás állagú), a habaráshoz: 3 dl tejföl + 3 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, és megpirítjuk őket, majd rátesszük a felkockázott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
2.) Megszórjuk egy kis pirospaprikával, majd rárakjuk a megmosott, leszárazott és kb. 4 centis darabokra vágott vajbabot. Felöntjük 1.5 liter vízzel, beletesszük a pörkölt alapot, és puhára főzzük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és azt is puhára főzzük.
3.) A kaprot megmossuk, felaprítjuk és a leveshez adjuk.
4.) A tejfölt egy nagy bögrében összekeverjük a liszttel, és apránként hozzámerünk a forró levesből, majd csomómentesre keverjük, és így öntjük vissza a levesbe a habarékot - hogy ne legyen csomós. Rottyantunk egyet a levesen (óvatosan, mert összeugorhat benne a tejföl!), és azonnal tálaljuk.


Mmmm... érzitek az illatát? :-))) Én igen...

Végül még egy szám a fenti fiúktól - nekem nagyon bejönnek... :-)


Hogy vagytok? Mit főztök a hétvégén? Ki örül a hűvös esőknek? :D

8 megjegyzés:

  1. Szia Mirza ! Nagyon jól néz ki a szilvás lepényed ! :) Azt hiszem ma délután vagy holnap elmegyek szilvát szedni ( kutyasétáltatás közbe fedeztem fel egy helyet,ahol vannak fák,potyog a földre a szilva és senki nem szedi le).Aztán ha megvan a szilva,akkor kipróbálom ezt a receptet is. :)
    Amúgy tudtad,hogy létezik vörös szilva ? Nem csak sárga,kék,hanem vörös is van ? Úgy tűnik életem eddigi 32 évét ilyen tudatlanul éltem le,mert csak a múlt héten hallottam róla ! :))
    Azt hiszem nálunk hétvégén ebből a vörös szilvából lesz lekvárfőzés.Már ha addig nem szedi le más. :)
    Minden jót nektek !
    Puszi : Moncsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Moncsa, örülök, hogy tetszik, és tényleg nagyon jó a recept, egyedül a tejjel kell egy kicsit ügyeskedni, mert anélkül szerintem egy kemény gyurma lenne a recept.
      Nem, sosem hallottam vörös szilváról, de nagyon jól hangzik, csodás szörpöt lehetne belőle főzni. Hol bukkantál rá? Van jó szilvalekvár recepted? Amit nem 24 órán át kell főzni... :DDDDD Puszi: Mirza / Eszter

      Törlés
  2. Szia Mirza, köszi szépen a receptet, akkor ezt holnap el is fogom készíteni! Nagyon gusztán néz ki! Jelentem múltkor megcsináltam a szilvalevest is, és az is nagyon jó lett, pedig eddig nem is igazán szerettük a szilvát! Pedig van otthon pár szilvafa, és rengeteg gyümölcs van rajta!!!
    Hogy haladsz a könyvvel?
    Puszi: Ada

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ada, látod, máris neked köszönhetek egy bejegyzést! :-) Magamtól nem álltam volna neki szilvás sütit sütni, mivel az elmúlt években a levesen kívül nem sikerült maradandó élményt okozni a családnak a szilvás sütijeimmel - most viszont megtört az átok. :DD A szilvaleves nálunk nagy sláger, mézzel valami isteni, és a színe... jó kedve lesz tőle az embernek, ugye?
      A könyv a tördelőnél van, most tartunk a 4. mintaverziónál... :-) Még egy picit gyúrnunk kell az szövegtörzs szélességén, és a lapszélességen, mert elég vastag a könyv, kb. 450 oldal, szóval nem mindegy, hogy egy sorban hány karakter van. Nem szeretném, ha az olvasóimnak eltörne a csuklója. :-)) De a viccet félretéve, ezek már az utolsó simítások, szépítgetések. A borító is készül, az lesz az i-n a pont, és a nyomda is tárt karokkal vár, így ha minden jól megy, októberre a nyomdába kerülhet. Én azonban addig sem unatkozom, mert elkezdtem írni a 2. részt, már az 5. fejezetnél járok, és közben megszületett bennem a 3. regényem története is, ami egy önálló (azaz egy kötetes) misztikus krimi lesz. Szóval nem lazsálok, ha ritkán jelentkezem, az csak azért van, mert könyve(ke)t írok...:-))) Köszönöm szépen az érdeklődést! :-) Puszi! Mirza

      Törlés
  3. Mirza!
    Én a következő recept szerint főzöm a szilvalekvárt, kb 30 éve. Kimagvaljuk a szilvát (ez a kicsi rabszolga munkája mondá Garffika), (6 literes vastag falu fazékba öntöm az 1dl 10%-os ecet és 1dl víz keverékének a felét. Ráteszem a szilvát (Nem kell ledarálni!!!!) A tetejére ráöntöm szétfröcskölve, hogy mindenhol érje a maradék ecetesvizet. Takarékon főzöm még kb harmadára nem csökken, ez lehet 4-5 óra is. NEM KELL KAVARNI!!!!!- nem fröcsköl, csak brutálisan jó illata van-ez nagyon fontos. Ha összefőtt, akkor belenyomod a botmixert (lehet, hogy nem is kell mixelni ha jó érett volt a szílva, mert szétfő)és jól felrottyantod ,- most KAVARNI KELL!!! - és kész a lekvárod. Ha édesebbre akarod teszel bele cukrot és azzal főzöd 10 percig. Én kifőzött üvegekbe raktam és még betettem a sütőbe 100 fokon kb 30 percre, hogy jó vastag bőr legyen a tetején.Kihűtöttem, és kifőzött lapkával lezártam és kész. Ha nagyon biztosra akarsz menni a tetejére tehetsz egy köménymag mennyiségü tartósítót, amit ha felbontasz ledobod.Hosszú a leírás, de a munka max. a magvalást leszámítva kb 30-40 perc. Ebből a mennyiségből 2 liter nagyon jó minőségű lekvár készűl és biztos hogy szilvából. Legjobb hozzá a besztercei szílva, amikor már nagyon jól megérett. Én teszek bele 1 db fahéjat, 10-12 szem szegfüszeget, 1 db babérlevelet, és 2-3 db szegfűborsot, ezeket egy nagy tojás alakú fűszertartóban a szilv közepébe teszem és ha kész kidobom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi, elnézést, hogy ilyen sokára válaszolok! Köszönöm szépen a szilvalekvárt! Még nem késő, remeknek tűnik a recept, lehet, hogy kipróbálom a napokban. Egy kérdés: a sütőben száraz tepsibe teszed? Anyám mindig tett az üvegek alá 2-3 ujjnyi vizet... ezt hogy kell? A fahéj és a szegfűszeg remek lehet a lekvárban, mindkettőt nagyon szeretem! Köszönöm szépen a receptet!!!

      Törlés
  4. Mirza! Az előbbihez még annyit, hogy ezt a lekvárt szinte szeletelni lehet olyan sűrü és nagyon finom és évekig is eláll. Amikor kavarod az edény alját lehet látni. Szüleid még emlékeznek a nagyi üstben főtt lekvárjára, no ez olyan csak a füst íz hiányzik belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, tudom, milyen a nagymamáink lekvárja. Fél napon át főzték...mondjuk megérte, mert mennyei volt. :-) Köszi a receptet még egyszer!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...