"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. november 20., kedd

Melegítő, télies, kolbászos zöldségleves

A hűvösebb napokon egyre több levest főzök. Némelyik - ha elég gazdag -, egytálételnek is elmegy, de nem is ez a legjobb bennük, hanem, hogy egyszerűek és százféleképpen variálhatók. Az alap mindig szalonna + kolbász + vöröshagyma (már innen jó, igaz?), és ehhez jöhet: burgonya, sárgarépa, kelbimbó, brokkoli, cukkini, zöldborsó, karfiol, káposzta - amit csak a szájunk íze diktál.


A sűrítést a legegyszerűbben készítem, mindössze krémsajtot teszek a levesekbe, amikor elkészültek, 2 literhez kb. 3 tömlős sajtot, és állítom, finomabb, mint lisztes habarással vagy rántással. Amikor pedig elkészült a leves, friss kaporral, petrezselyemmel szórom meg. Próbáljátok ki, sikeretek lesz vele!

Kolbászos zöldségleves

Hozzávalók: fél csomag bacon, 4 szál kolbász, 2 vöröshagyma, 6 sárgarépa, 2 burgonya, 1 csomag fagyasztott kelbimbó, 1 csomag fagyasztott zöldborsó, 2 liter víz, 4 házias pörkölt levesalap (a tartósítószermentes knorrból!), 3 tömlős boci sajt, pici só, a végén friss kapor felaprítva, őrölt bors
Elkészítés:
1.) A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, és egy fazékban zsírjára sütjük őket. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.
2.) Rászórjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, és felöntjük 2 liter vízzel. Házias pörkölt levesalappal ízesítjük. Takaréklángon, fedő alatt főzni kezdjük, és amikor félig megpuhult a répa, belekeverjük a felkockázott burgonyát. Picit megsózzuk, borsozzuk.
3.) Amikor már a burgonya is majdnem puha, a levesbe öntjük a fagyos zöldborsót és a kelbimbót, és mindent puhára főzünk. Végül a levesbe keverjük a sajtkrémeket, és a végén megszórjuk egy csokor frissen aprított kaporral.


Ne haragudjatok, hogy ilyen sokára jelentkeztem, de végre az álmaim kapujába értem... :-) E hét pénteken jön ki a nyomdából az első regényem, ami a jövő héten kerül a boltokba, és közben a 2. kötet utómunkálatai folynak, mert, hogy az is készen van már... és közben írom a 3. részt. :-)
Szóval nem tétlenkedek és világgá sem mentem... szorgalmasan dolgoztam, csak épp nem a blogomon, de mindent szépen pótolni fogok (ezt szoktam mondani a fregolinak is, amikor a 3. napon felsír, hogy miért nem szedem már le róla a tiszta ruhákat? :-)).

Remélem, örömmel fogadjátok majd a könyvemmel kapcsolatos híreket, mert nagyon büszke vagyok rá, és mindazok munkájára, akik részt vettek a megvalósításában. Hamarosan mindenről beszámolok nektek! Köszönöm a türelmet és a megértéseteket! :-)

Ó, és hogy zene is legyen mára. Bruno Mars: Grenade
Itt kell megjegyeznem, hogy Oláh Gergő az X-Faktorban olyan szépen énekelte ezt a számot, hogy azóta szinte minden nap meghallgatom a youtube-on. Ő a kedvencünk az idei szériában - remélem, megnyeri a versenyt! (Őt csak azért nem tudom kitenni, mert az RTL Klub nem járul hozzá a youtube-os X-Faktor videók kihelyezéséhez.) Szóval: Hajrá Gergő, nagyon szurkolunk neked!


15 megjegyzés:

  1. Szia Mirza, már kíváncsian várom a regényedet:-)Puszi: Ada

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ada, nagyon kedves vagy! :-) Már csak pár nap...

      Törlés
  2. De jó, hogy újra itt vagy. Üdv. a fedélzeten.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Icus, restellem ám nagyon, hogy csak így felszívódtam, de ezerrel nyomtam a könyves dolgokat, hogy még karácsony előtt a boltokba kerülhessen. Dorka is úgy tudja, hogy Karácsony napján ott lesz majd a karácsonyfa alatt anya könyve. :-)))

      Törlés
    2. Izgatottan várom a könyvet. Amilyen angyali a családotok, a könyv is csak jó lehet. Csak már hiányoztatok, de nagyon örülök, hogy ilyen aktív és sikeres vagy. Puszi, Icus

      Törlés
    3. Kedves Icus, jaj, hát már nagyon bántott, hogy ilyen rég nem írtam, de annyira nem volt semmi időm rá... Kedves vagy, hogy így bízol bennem, jól esik. Remélem, a könyv elolvasása után is hasonlóképpen vélekedsz majd. :-) Puszi!

      Törlés
  3. Szia Mirza,
    de vártam már, hogy halljak felőled. Titkon reméltem, hogy a könyvedről is írsz pár sort. Nagyon-nagyon várom már, tökéletes Mikulás ajándék (nekem:-)

    Itt is megírom, mert biztos nem volt időd leveleket olvasni, hogy június 22-én megszületett Bori lányunk, aki ezen héten már 5 hónapos. Mostanra egész jól megismertük egymást, és túl a kezdeti nehézségeken (amik tényleg nehezek, és valószínű az idő megszépíti őket, mert ezekről senki nem beszél :-) nagyon élvezzük, hogy szülők lehetünk.

    Puszi,
    Erika, két utcával lentebbről :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika, Gratulálok Bori babához!:-)))) Adjon az Isten neki nagyon jó egészséget, boldog, hosszú életet!
      Sajnos jókora elmaradásom van, ami a levelezésemet illeti, de majd mindent pótolni fogok. Kinél szültél végül? Néhány sorban elmeséled, mi volt?
      Mindjárt megkeresem a leveledet és válaszolok rá!
      Puszi és gratulálok a kicsi lánykátokhoz!
      Mirza

      Törlés
  4. Szia Mirza!:)
    Remélem kapunk majd infókat arról, hogy hol lehet, mely könyvesboltokban, vagy interneten megrendelni a könyvedet.:)
    Külföldön is dolgoztál, vagy pihenni mentetek?
    Izabelláról és Dorkáról jöhetne néhány kép....:)
    Mi lassan a finisbe érünk (végre:D), minden rendben velünk és a pocaklakóval is.:)
    Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de jó, hogy írtál! Ó, de örülök neked! Mikorra vagy kiírva? Izgulsz vagy már rutinos anyukaként nyomulsz? :-) Hogy vagytok? Tudsz még éjjelente aludni? Mekkora a pocid?
      Mindenről minden infót megírok, és mindenről közvetítek! Befotózom a könyvszállító autót, meg a könyveket, teszek fel részleteket, és nemsoká közzéteszem az új honlap linkjét (csak még dolgoznak rajta). Külföldön is dolgoztam, mindenhol dolgozom. :-))) Nem érek rá pihenni. Most írom a 3. kötetet, és utána rögtön egy önálló misztikus krimi jön, egyenesen Santa Fe-ből. Mindenről írok hamarosan! Puszi és sokat gondolok rátok!

      Törlés
  5. Minden nap leskelődtem nálad, sehol semmi. Tudtam, hogy a könyveddel vagy elfoglalva, meg ugye, a családdal- Gratula!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a könyvvel foglalkoztam. Jó hír, hogy nem csak az első, hanem a második kötettel. :-) Most készül a harmadik, de közben megírtam két önálló regény vázlatát is, és megterveztem a borítójukat. Ha hat kezem lenne, jobban haladnék. :-))) Köszönöm a kedvességed!

      Törlés
  6. A pocak hatalmas, a doki azt mondta akkora, mintha már mindenórás lennék..:))) Ha alszom, már nincs gond..csak elaludni nehéz.:)) Egyik nap majd elborulok, másik nap meg pörgök. Azt nem mondanám, hogy rutinos anyukaként nyomulok, de lassan ott tartok, hogy mindegy már, csak legyünk túl rajta.:)
    A könyvedet nagyon várom már..mióta is? Nyár óta..és úgy néz ki szerencsém lesz, még decemberben nyugiban elolvashatom.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát bizony, a legutolsó hetek a legnehezebbek, én is türelmetlenebbül vártam a szülést másodjára, mint Dorkánál. Igaz, a hasam is lényegesen nagyobb volt, és nehézkesebb voltam, plusz jobban elfáradtam, hiszen a háztartás mellett ott volt Dorka is, akit el kellett látnom, nem ülhettem felpolcolt lábakkal a teraszon, mint ahogy elsőre tettem. :-)
      Igen, simán el tudod majd olvasni, szerintem a jövő héten talán már a boltokban lesz, de a neten mindenképp. Lassan akkor össze kell készítened a kórházi csomagot. :-) Izgulsz azért, vagy teljesen rutinos vagy már?

      Törlés
  7. Tényleg melegítő ez a leves, nagyon finomságos. ...és a színkavalkád is nagyon tetszik a tányérban. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...