"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. május 9., szerda

Donut: Amerikai fánk - tepsiben sütve

A donut vagy doughnut-ként ismert amerikai fánk eredete a homályba vész... Egyes források szerint a 19. században holland telepesek hozták be Észak-Amerikába az almás pitével és számos más süteménnyel együtt, mások viszont esküdni mernének rá, hogy a mára oly közismert fánk egy amerikai férfi, Hanson Gregory találmánya, aki 1847-ben sütötte meg először, mindössze zsenge, 16 éves korában. Ezt a teóriát azonban cáfolja Paul R. Mullins antropológus állítása, miszerint a donut első említése 1804-re tehető, ekkor szerepelt ugyanis egy fennmaradt szakácskönyvben ... 

Az első Donutjaink - Dorkával együtt sütöttük és díszítettük őket :-)
Természetesen nem sokat oszt-szoroz, hogy ki volt a forrás, hiszen napjainkra szinte a legtöbb országban előszeretettel sütnek fánkokat, vagy a fánkokhoz kísértetiesen hasonlító süteményeket. 

A donut hazánkban korábban nem volt túl népszerű, bár úgy emlékszem, a Dunkin Donuts egy időben (kb. 15 éve?) megpróbálta megvetni a lábát nálunk. Budapest egyes helyein üzletet nyitottak, ahol mi is megkóstolhattuk a híres-nevezetes, százféle ízben kapható, színes, cukros, töltött amerikai fánkokat. Az egyik ilyen üzlet a Móricz Zsigmond körtéren volt, a 6-os villamos megállójában. Pontosan emlékszem rá, mivel időnként (általában fizetéskor) betértem oda, és egy papírzacskóba meseszép fánkokat válogattam. A szüleimnek és a tesómnak vittem haza, mert akkor még velük laktam, és tudtam, ízleni fog nekik az "amerikai" édesség. Otthon aztán minden fánkot kisebb darabokra vágtunk (mert egy-egy ízből csak egyet vettem), így mindenki mindent megkóstolt... és úgy emlékszem, mind mennyei volt.
Aztán teltek-múltak az évek, és szegény Dunkinéknak nem mehetett az üzlet, mert lehúzták a rolót, és azóta ilyen fánkot csak a moziban, és egy-egy amerikai filmben láttam. Kár értük, nekem nagyon bejöttek a fánkjaik.

Csokimáz és cukor nélkül is nagyon finom a Donut tésztája
Azóta csupán egyszer láttam ilyen jellegű fánkot, mégpedig néhány hónapja (szidjatok nyugodtan, én akkor is szeretem) egy McDonald' s-ban. Csokis fánk volt, a tetején cukormázzal és cukor csillagokkal. Dorkának vettünk egyet (saját kérésére), de én is megkóstoltam az övét, és örömmel konstatáltam, hogy az íze nagyszerű... később pedig, amikor egyszer a Metro-ban sétálgatva megláttam egy donut sütő formát, nem volt kérdés, megveszem-e. A recept adott volt, még régebben kaptam egy kedves barátnőmtől, de éveken át nem tudtam vele mit kezdeni, hiszen sosem volt ilyen sütőformám. Ezúttal azonban minden adott volt: a spéci tepsi és a tuti recept... nézzétek meg, mi lett belőle! :-)

24 db sült ki, 2 részletben - szerintem ezt az oviban is sokra értékelnék, mondjuk
majd Gyermeknapon...:-)

Donut - tepsiben sütve

Hozzávalók (24 db lesz belőle): 4 dl tej, 2 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg lágy vaj, csipetnyi só, egy kávéskanál őrölt fahéj, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
A díszítéshez: puncsmáz, csokimáz (én zacskósat veszek, amit csak vízzel kell kikeverni), szórócukor
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe tesszük a megadott sorrendben, és bedagasztjuk, kelesztjük. Lágy, nokedli tésztához hasonló állagú tésztát kapunk.
2.) A fánksütő mélyedéseit olajjal vékonyan megkenjük, és a tésztát a mélyedésekbe kanalazzuk úgy, hogy majdnem teljesen tele legyenek. 2/3-ig javasolják, én ennél azonban többet kanalaztam a mélyedésekbe.
3.) A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és 12-15 perc alatt megsütjük őket. A tetejük szép aranybarna lesz. Kivesszük a fánkokat a sütőből (nagyon hamar kihűlnek), és csokoládé- illetve puncsmázzal megkenjük őket, majd díszítő cukorgyöngyökkel megszórjuk őket. Ha nagyon ki akarunk tenni magunkért, csokoládé - illetve vanília pudinggal együtt tálaljuk őket. (Azt már nem írom le, hogy injekciózzátok a pudingot a fánkok közepébe, mert azt hiszitek, megőrültem, de azért lássuk be, úgy lenne az igazi... :DDD)

A tésztát - mint mindig - ezúttal is a kenyérsütőgép dagasztotta-kelesztette
Íme, a kész tészta és a sütőforma
Kicsit ki kell olajozni a mélyedéseket
3/4-ig kellene megtölteni a formákat - én szerintem így többet tettem minden mélyesésbe
... és íme, a kisült fánkok! :-)
Ugye, milyen szépek?
"Hassal" felfelé rendeztem tálra őket, mert ez a felük simább, így könnyebb díszíteni
Dorka, a kis kuktám - mint mindig, most is kivette a részét a munkából :-)
Szerintem nagyon guszták lettek, és akkor még az ízükről nem is beszéltem...
Donuts - Mirza és Dorka módra
Családi ünnepekre is kiváló édesség :-)
A fánkok nagyon hamar megsültek, és a fahéjnak köszönhetően mennyei illat árasztotta el a lakást. Minden példányt "hassal felfelé" szedtem ki a tálakra, így a szebbik felük nézett felfelé, amit nagyon könnyű volt díszíteni. Dorka volt a művészeti vezető, aki persze jócskán megdézsmálta a puncsmázat, és nem kicsit szórta szét a cukrokat...de azért a fánkokra is jutott mindenből. Végül tálra rendeztük a műveinket, és úgy vártuk haza Ádámot, aki elkerekedett szemekkel meredt a fánkos tálunkra, amikor hazajött, és még mielőtt fotózni kezdett volna, azzal indított, hogy szinte rágatlanul benyelt egy csokis fánkot... :-)))

19 megjegyzés:

  1. Mi kellene még ettől nagyobb elismerés :-))

    VálaszTörlés
  2. :-)))) Így van... no, és hiszed vagy sem, mára összesen 3 db maradt... Igaz, ajándékba is küldtem párat, és a szomszéd kutya is kapott egy csokisat (Dorka notórius kutya-etető), de azért a család is rendesen dézsmálta a tálat.

    VálaszTörlés
  3. Istenem, de jól néznek ki! Meseszépek a fánkjaitok, meg is kívántam. :)) Csak sajna nincs formám hozzá (még). Ugyanis én balga eddig azt hittem, hogy ez a forma olyan minikuglóf féleség lehet.:DDD Mindig csak ránéztem a polcokon, de soha nem olvastam el a címkéjét. Még mondtam is a páromnak, hogy nem is értem, miért nem csináltak a mélyedésekbe olyan barázdált felületet, mint ahogy a nagy kuglófformákon is van. Aztán később láttam olyanokat is, ezt a formát pedig nem. S akkor úgy helyreraktam magamban a dolgot, hogy "na megjött a gyártók esze".:D

    VálaszTörlés
  4. Szilvi, ezzel a benézéssel nem vagy egyedül. Én évek óta nézegettem ezt a formát, és én is arra gondoltam, ez valami mutáns muffinsütőforma... persze, csak el kellett volna olvasni, de annyira nem érdekelt. Aztán egyszer úgy mentem el mellette, hogy kéretlenül is megláttam rajta a feliratot, miszerint ez egy donut sütő forma... és azonnal meg is vettem. Szeretem a magyar fánkokat is, de olajban sütni annál kevésbé szeretek, mert utána tiszta kosz lesz a tűzhely, és fel is kell mosnom előtte. Ez a donutsütés nagyon tiszta művelet, ráadásul a forma sem lesz igazán koszos, 1 perc átöblíteni, és kész is vagyunk, a konyha meg tiszta marad. :-)

    VálaszTörlés
  5. :))) A következő nagybevásárlásnál mindenképp megpróbálok venni egyet, remélem találok.:)) Itt nálunk ugyanis nem lehet kapni.
    A fánksütéssel én is így vagyok, viszont a párom imádja. így már jó 2 éve megállapodtunk abban, hogy ha szeretne fánkot enni, ő süti ki.:)) Úgyhogy nálam véget ér ott a művelet, hogy kiszaggatom őket.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén szólva én is még csak a Metróban láttam, ott viszont mindig, de lehet, hogy a nagyobb hipermarketekben is találsz majd, meg kell nézni.
      Fánkot én még nemigen sütöttem, mindig anyukámnál potyáztunk, ha fánk volt, de amúgy sem szeretek olajban sütni (lásd, pl. lángos és minden rántott dolog), mert úszik utána a konyha. Ádám egyszerűbb dolgokat vállal: mint pl. grillhúsok ízesítése, pácolás, tortadíszítés - tehát a sütés-főzés úgymond művészi részét, de nem hiszem, hogy rá tudnám tukmálni az olajban sütést, de majd megpendítem neki ezt a szálat... :D

      Törlés
  6. Sziasztok! Nekem viszont van ilyen sütőm, pár éve kaptam, de azóta csak ott figyel szegény a spájz polcán, mert receptem nem volt hozzá, és valahogy ki is ment a fejemből, hogy van ilyenem. Na de most! Ki fogom próbálni! Puszi, Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi, remélem, neked is annyi örömöd lesz benne, mint nekünk. Mi kb. 2 hónapja vettük ezt a formát, de én sem találtam receptet, no, és jó nagy volt már a pocim Izabellával, szóval sosem jött össze a fánksütés. Mostantól viszont tutira használni fogjuk. Mondjuk, még a fánk megtöltését ki kell valahogy találnom, mert úgy lenne az igazi. :-) Sok sikert, és remélem, megírod majd, milyenek lettek az első fánkjaid!

      Törlés
  7. Óh Mirza! Ezek a csodás fánkok, én meg nem rég jöttem meg edzésről. Hát nem könnyű így az élet! :-) Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ... hát, nekem nem könnyű olvasni, hogy míg mi fánkot eszünk, te sportolsz... nekünk is azt kéne, de tegnap olyan migrént kaptam, hogy csak feküdtem egész délután. Szóval, le a kalappal, hogy edzésre jársz! Remélem, hamarosan én is majd ilyesmikről számolhatok be. :-)

      Törlés
  8. Kedves Mirza - Nagyon szeretem az írásaidat, még a mindmegettén " kaptam rá" a blogodra. Amikor láttam, hogy van másik írásod is, amire nem kell egy hetet várni, nagyon megörültem. Eddig soha nem írtam neked, bár megfogadtam párszor, hogy küldök üzenetet. Ez alkalommal az amerikai fánk ihletett meg az írásra, ugyanis az Egyesült Államokban élek, és bár nem vagyok donut rajongó, nagyon szeretek főzni és nagyon sok nemzetközi ételt készítek miután itt nagyon sok alapanyag könnyen beszerezhető (ha az ember nem pirosaranyra, házi kolbászra, vagy csípős magyar paprikára vadászik ;)). Nos, hogy végre rátérjek a mondanivalómra, tradicionálisan itt a donut-öt ugyanúgy forró olajban sütik ki, bár a tésztája tényleg egy kicsit másabb, mint otthon, mert egy kicsit tömörebb. Sajnos nincs receptem rá, mert én jobban kedvelem a magyar fajtát, úgyhogy általában évente kb egyszer rászánom magam és sütök egy adagot. A töltött fajtákat úgy készítik, mint otthon, lyuk nélkül, majd egy kis csillagcsővel ellátott habzsákból különféle töltelékeket (lekvár, vanília puding, stb) nyomnak a közepébe. Ha ez nem igazán érthető, itt egy link egy amerikai gasztronómiai oldalhoz ahol bemutatják a műveletet. http://www.foodnetwork.com/recipes/tyler-florence/jam-filled-doughnuts-recipe/index.HTML. Merem remélni, hogy működik a link. Utólag is gratulálok a gyönyörű családodhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófi, nagyon örülünk neked, hogy csatlakoztál itt is hozzánk! :-) Hű, hát, ha odakint élsz, akkor te bármikor ehetsz ilyen, sőt ennél finomabb fánkokat... :-)))) Köszönöm szépen a linket! A recept feljön, de a videót sajnos eltávolították. :-( De sejtem, hogy kell beletölteni a krémet! Köszönöm szépen a kedvességed, ezzel a linkkel pedig még kezdek valamit...:-) Puszi!

      Törlés
  9. Szia Mirza!

    Még a fánk szezonban én is kipróbáltam az amerikai fánkot, konkrétan ezt: http://maxkonyhaja.blogspot.com/2012/02/amerikai-fankok-donuts-sutoben-sutve.html

    A recept Maxtól, a Max konyhája blog főszakácsától származik, aki egyébként nagyon szuper blogot ír.
    Bár nekem csalódást okozott ez a sütőben sült fánk verzió, de a család többi tagja rájárt és így hamar elfogyott.

    Viszont a Dunkin Donuts-ot imádtam!!! Azt hiszem Dunkin féle fánkra vágytam, de ez a recept nem azt hozta.

    Szép napokat kívánok!

    Eszter

    VálaszTörlés
  10. Szia Eszter, megnéztem Max konyháját (róla már sokat hallottam, de sosem láttam az oldalát), és azt kell mondjam, nem csoda, hogy ennyire szeretik... gyönyörűek a képei, receptjei, és a fánkja is lenyűgöző. A cukormáza ínycsiklandó, és nyilván olcsóbb is, mint a csomagos mázakat venni - ki fogom próbálni. Köszönöm szépen a linket, tetszik nagyon az oldal!
    Nekem ez a tepsis fánk sokkal jobban ízlik, mint a magyar, olajban sült fánk, igaz, nem olyan lesz, mint a dunkinos verzió. Előbb-utóbb megszerzem azt is, és megsütöm... :-) Köszi, hogy írtál! Puszi!

    VálaszTörlés
  11. Hajrá Mirza, szerezd meg az eredeti Dunkin receptet és kérlek oszd meg velünk is!!!:))

    VálaszTörlés
  12. Még nyomozási fázisban van az ügy, de nem feledem... :-)

    VálaszTörlés
  13. Megsütöttem, a végeredményért nézz be hozzám! :) Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  14. Kedves Mirza!
    Nagyon szepek a fánkjaid! Csorog a nyálam irántuk. :))
    Nekem is van formám, és pont sütőben süthető receptet keresek, mert berendelte a családom. Túl régen ettek. :"]
    Anno, mikor megkaptak a formákat, kaptam hozzá receptfüzetet, amiben pocsék fánkreceptek voltak. Legalábbis számomra. Túlságosan tömör, túl édes... persze változtattam az adagokon, de akkor sem lett az igazi. Olyanok voltak alapból, változtatás nélkül, mint a kekszek. Úgyhogy hanyagoltam egy ideig.
    Szeretném megkérdezni, hogy ez mennyire tömör, egy sima szalagos fánkhoz képest?
    Köszönöm válaszod!
    Mary

    VálaszTörlés
  15. Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, régóta kerestem az igazit a fánksütő tepsimhez. Köszönöm, ez tökéletes! Idáig nem hittem, hogy találok egy olyan megoldást, ami kiváltja az olajban sütést, de mégis olyan laza, légies, könnyű lesz a végeredmény, mintha hagyományosan készítettem volna. Kenyérsütőgépem is van, amit eddig is szívesen használtam kelt tészták dagasztásához, kelesztéséhez.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...