"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. május 2., szerda

Lecsós tokány és pizzás cipó - az apukák kedvence

Nem ismerek olyan apukát, aki ne szeretné a lecsót illetve a lecsós húst, hogy a pizzáról ne is beszéljünk... így aztán, ha biztos elismerésre vágyom, "lecsósítom" az ebédet, és amibe csak lehet, belekeverem a pizzafűszeremet. Nem tudom, miért ilyen a férfiak ízlése, de ha belegondoltok, nekik sosem a grillezett cukkini, a spenót vagy a falafeles zöldsaláta a kedvencük, nem igaz? 

Lecsós pulykatokány tarhonyával és csemege uborkával
Ádám minden lecsós húst szeret, így gyakran főzök lecsós marhát, lecsós libacombot, kolbászos lecsót, és meglehetősen gyakran lecsós pulykatokányt. Utóbbit azért szeretem, mert lusta vagyok, és ezt a húst mindig konyhakészen (értsd: felkockázva) veszem, így nem sok munkám van az előkészítésével. Paprika, paradicsom és hagyma mindig van itthon, így a fogás többi hozzávalója is adott, és a körettel sem sokat kell bajlódni, mert passzol hozzá a friss házi kenyér, a főtt rizs, de akár a tészta is. Hamar elkészül, és Dorka is szereti - így mondhatni, számunkra praktikus ebéd. 

Lecsós pulykatokány

Hozzávalók: 1 doboz pulykatokány (50 dkg), olaj, 2 vöröshagyma, 3 paradicsom, 2 paprika, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, (esetleg 1 kocka házias levesalap, erőleves ízű)
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon, egy serpenyőben üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot, és tovább pirítjuk őket, majd hozzáadjuk a húst, és fehéredésig sütjük.
2.) Lehúzzuk a lángról, felöntjük 5 dl erőlevessel, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és addig főzzük takaréklángon, amíg a hús megpuhul, és a lé nagy része elpárolog, mondhatni besűrűsödik. Tarhonyával, rizzsel vagy kenyérrel tálaljuk, savanyúság illik hozzá!

Szerintem ezt a gyerekek is szeretik - nálunk legalábbis népszerű

A tarhonya teljesen menza-fílinget ad az ebédnek, a szó legpozitívabb értelmében
Noha a lecsós húshoz tarhonyát főztem, biztonság kedvéért sütöttem egy házi kenyeret is, bár talán a cipó elnevezés jobban illik hozzá. Túlzások nélkül is istenire sikerült, és bár a magyaros ebédhez képest "tájidegennek" bizonyult a fűszerezése miatt, nagyon szépen fogyott, és felvettük a kedvenc kenyereink című listánkba. :-)

A cipócska nagyon komoly pizzéria-illatot áraszt magából... tiszta Olaszország! :-)))
Pizzás cipó

Hozzávalók: 275 ml víz, 1 evőkanál cukor, 3/4 evőkanál só, 1 evőkanál pizza fűszer, 2 evőkanál olíva olaj, 5 dkg reszelt olasz kemény sajt, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, és kiolajozott sütőformába tesszük. Éles késsel bevágjuk, vízzel óvatosan megkenjük, letakarjuk, és legalább 1 órát kelni hagyjuk.
3.) Előmelegített, forró sütőbe tesszük a kenyeret, és 190 fokon 50 perc alatt készre sütjük.

Nem kötelező kereszt alakban bevágni a kenyeret, mehet bármilyen más minta is!

Kelesztés után, sütés előtt...

Sütés után, a pulton illatozva....mmmmmm

A pizzafűszertől pikáns lesz a kenyér íze, és kicsit amolyan olaszos-pizzás jellegű
Ajánlom mindenkinek a fenti receptet, mert nagyon finom, ropogós héjú, remek szerkezetű házi cipó lesz belőle, ami napokig friss marad, a lecsós hús pedig kitűnő ebéd lehet bármelyik hétvégén a családi asztalon. :-)

12 megjegyzés:

  1. Váóóóóóó......
    Nagyon finomakat főztél megint, Mirza. Ez a cipó..! képzeld megsütöttem én is végre a kalácsot. Kétszer is. A másodikat szépen kerekre fontam és olyan szép lett, hogy aznap folyamatosan a konyhapulthoz somfordáltam és gyönyörködtem benne. Aztán másnap hazavittem a Szüleimnek.
    Melyik pizzafűszert használod? Annyiféle van zacskós, dobozos, szórófejes?
    Nemtom, mi volt, nem ment el a hozzászóláson a mme-re, úgyhogy ne haragudj nem akartam kimaradni, lemaradni, elmaradni, úgyhogy itt gratulálok sok szeretettel a 7. szülinaphoz és kívánom, hogy nagyon sokáig legyél velünk itt is, ott is. Olyan szívmelengető olvasni rólatok, a családról, hogy vannak még ebben a mai lélektelen világban fények, családok, akik mutatják az utat, a példát mutatnak szeretetben, összetartozásban, az életben. Puszi szeretettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ambrozia, jajj, nagyon örülök, hogy kipróbáltad a kalácsot, ezek szerint neked is nagyon ízlett, ha már 2x megsütötted. Én már heti 2x megcsinálom, de nagyon hamar elfogy. Láttad, hogy azóta betettem a kalácsos rész végére 3 új fotót? Mostanában ugyanis tortaformában sütöm, úgy, hogy a tésztából apró briósokat sodrok, és akkor nem kell szeletelni, hanem mindig lecsípünk belőle egy-egy brióst. A tészta ugyanolyan foszlós és könnyű lesz, de a kalács így még szebb és talán praktikusabb. Hűű, legközelebb fotózd le a kalácsot, és felteszem a képet az enyéim közé, jó? Én is sütöttem a szüleimnek, el voltak ájulva tőle, pedig nem én vagyok ügyes, hanem a recept ennyire jó. :-)
      Aldiban vettem egy pici kövér, kb. 10 cm széles, 6 cm átmérőjű bordó, fém dobozos pizzafűszert, fém kupakja van, ezt használom már 1 éve, nagyon jó. Az Aldiban mindig vannak olasz hetek, olyankor szokták árulni, érdemes kipróbálni.
      Jajj, ne viccelj, köszönöm a gratulációt, de igazán nem számít, hogy nem oda írtál, úgyis levelezünk. :-)
      Puszi!

      Törlés
  2. Szia Mirza!

    Most értem haza edzésről, és gondoltam, mivel a férjem már megfürdette a babát, van időm és megírom a két receptet. Egyébként a másik blogon már túljutottam az esküvőtökön. Nagyon szépek és szemmel láthatóan boldogok voltatok. Utólag is gratulálok. A mi esküvőnk nem ilyen volt, öröm és boldogság volt, de villámgyorsan család nélkül esküdtünk, mert férjem nem sokkal utána hónapokra külföldi kiküldetésre kellett mennie.

    A receptek:
    1)Gombás lepény, mert a párom felvilágosított, hogy ez nem pita, hanem lepény, mert felül nincs tészta...
    Összegyúrtam kb 20 dkg lisztet 10 dkg vajjal és jó pár kanál vízzel (eredetileg 4 volt a receptben, de nekem az kevés volt), teáskanál só, és a meggyúrt tésztát belenyomkodtam egy kerámia tortaformába (tudod aminek olyan cakkos a széle). A tölteléknek megpirítottam 2 nagy hagymát felkockázva, kb. 20 dkg baconnal (ugyancsak kockázva) és kb. 50 dkg gombával (kocka, kocka, borsoztam, sóztam. Amikor ez kész volt, ráterítettem a tésztára, és tojással kis sóval kb. 20 dkg reszelt sajttal elkevert tejfölt öntöttem rá. Előmelegített sütőben kb. 45 percet sütöttem, de szerintem ez sütő kérdése.

    2) Almás rétestorta:
    egy csatos tortaformába terítettem 4 kész réteslapot (ezeket persze rendesen olajoztam ahogy kell). 5-6 nagy almát lereszeltem, cukroztam, adtam hozzá bőven fahéjat, és megpároltam. A réteslapokra darált diót hintettem, erre került a párolt reszelt alma, és még ennek a tetejére is tettem diót. Ráhajtottam a kilógó réteslapok szélét, és gyorsan megsütöttem.

    A recepteket úgy "csórtam", de némi alakítás után sajátommá tettem őket.

    Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bartush, milyen edzésre jársz? Minden elismerésem, bármit is csinálsz... lassan nekem is kellene, de még erőt gyűjtök hozzá.
      Nagyon örülök, hogy így visszaolvasol minket, és hogy tetszett az esküvőnk. Nekem is. :-)) De viccen kívül, szerintem minden esküvő szép, mindegy, milyenek a külsőségek, én mindenkién bőgni szoktam, annyira át tudom élni mások örömét és boldogságát.
      A férjed kedves, hogy így segít neked, és ő fürdeti a babát, nálunk is Ádám a fürdető. :-))) És mennyi időre kellett külföldre mennie? Hogy bírtad egyedül, nélküle?
      Hűű, köszönöm szépen a recepteket, nagyon kedves vagy, hogy beírtad! A lepényeket imádom. Mindkettőt meg fogom csinálni, mert nagyon tetszenek!! Köszönöm szépen! :-) Puszi!

      Törlés
  3. Szia!
    Spinningre járok, évek óta űzöm, de a terhesség alatt abba kellett hagyni. Amikor a pici 4 hetes volt, visszamentem edzésre, és azóta hetente járok 2 órát.
    Az est nálunk mindig apa-lánya buli. Tudod hogy van ez, az apuka egész nap távol van, este érthető, hogy kiveszi a gyereket a kezemből, és ő dédelgeti.
    Eddig a leghosszabb idő amit távol töltött 3 hónap volt. Pont akkor net sem volt itthon, na az nem volt könnyű, de tudod, akkor már dolgoztam (nem is keveset), és épp akkor fejeztem be a másoddiplomám. Magamat is el kellett látni, messze a család, nem tehetem meg, hogy felhívom anyut, hogy csináljon vacsit. Szóval igen elfoglalt voltam, és nem volt időm keseregni.
    Most az utóbbi években max. 2 hónapot volt egyhuzamban távol, de azt évente többször. Nem sokára megint megy, kb 3 hét még. Elhatároztuk, hogy Babuccal utána repülünk, egyébként egyedül is meg szoktam látogatni, amikor csak lehetett. Ilyenkor vittem neki piros aranyat meg erős pistát :-D meg házi pogit, a hagymásért oda van. A távollét kibírható, főleg most, hogy nem csak levél van és telefon, hanem pl skype is. Persze nem olyan mint élőben, de több mint a semmi. Kicsit tartok tőle, hogy milyen lesz egy kb 3 hónapossal repülni, de nem hosszú az út, 2 óra. Meglátjuk, bizakodó vagyok.
    Remélem, ízleni fog a lepény és a torta is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűűű, hát, le a kalappal előtted... a spinningnél (számomra) nincs megterhelőbb mozgásforma, én nem is tudok végigcsinálni egy órát sem... jó kondiban lehetsz, gratulálok! :-) Sajnos én tohonya vagyok még ehhez, a tornát is majd csak óvatosan kezdem el, ha lejárt a 6 hét, mert nem vagyok jó kondiban. Ádám járt spinningre, ő bírta, de ő nagyon edzett, és minden nap sokat biciklizik a hegyoldalban...:-)
      Az apa-lánya buli ismerős, nálunk is Ádám a fürdető, igaz a meseolvasó én vagyok.
      Rossz lehetett nektek külön lenni, de tényleg, manapság már annyi webes felületen érintkezhettek, hogy így könnyebb lehet kibírni a különlétet, ugye?
      Simán szeretni fogja a Pici a repülést, meglásd! :D
      A piros arany és az erős pista nálunk is nagy sláger! :DDD Köszi még egyszer a recepteket! Puszi!

      Törlés
  4. Hűűű, ez a cipó gyönyörű szép!! A mai kenyeret így vágom be én is.:))) És kipróbálom pizza fűszerrel a vajas toast kenyeret, mert a párom most azt favorizálja.
    És a kalácsod briósformájúként meseszép!!! Azt is ki kell, hogy próbáljam holnap legkésőbb. Teljesen bezsongtam.:))))
    Puszi: Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Muszáj minden kenyeret másképp bevágnom és formáznom, mert utána nem tudom megkülönböztetni őket a fotók között. :DDD A briós-formákra nagyon ráálltunk, mert így sosem kell szeletelni a kalácsot, csak lecsípni egy-egy brióst. No és a foszlányokat...mmmm...az a legfinomabb. :-) Puszi!

      Törlés
  5. A brióskák tényleg nagyon szépek és nagyon jó ötlet!
    Mirza! Köszönöm, hogy az én kis kalácskámat is elindítottad a celebség felé!:)))
    Puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ambrozia, én köszönöm, hogy elküldted a kalácsodat, mert meseszép! Én nem tudok ilyen szép fonatot készíteni, még hajban sem. :-)) Ha küldesz képet, máskor is felteszem szívesen, sőt receptet is! :-)
      Puszi!

      Törlés
  6. Nah, tegnap elkészült a pizzás cipó. Tényleg igaz, hogy az apukák/férjek kedvence.:))) Az illata már sülés közben is mennyei, aztán, amikor megkóstoltam nekem annyira az íze nem lett a kedvencem, de a párom és a kisfiam odavoltak érte, vacsora után még az egészet megették.:)) Alig tudtam reggelire menteni belőle egy szeletnyit mára Dávidnak. És oviba menet megkért, hogy ma nem baj, ha nem főzök, csak ilyen kenyérkét csináljak neki délutánra.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, de örülök, hogy ízlett a pizzás cipó. Nálunk is nagyon etette magát, Dorka is tömte a kis szájába. Érdekes, mi múlik egy kanál pizzafűszeren, nem? Mondjuk ő meg az apja nagy pizzakedvelők, szóval végülis nem csoda, hogy bejött nekik. Ádám találmánya egyébként az, hogy ha pizzát sütünk, a tészta széleibe sajtrudakat teker, így sütjük meg, és valami isteni lesz a végén... próbáljátok ki! Puszi!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...