"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. május 11., péntek

Nagyi tejes kiflije

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem eltűntek a boltokból az igazán finom kiflik. Helyettük ugyan káprázatos kinézetű, de lufiként felfújt péksüteményeket árulnak, amit jóízűen megeszünk, aztán nézünk, miért ér az orrunkig a gyomorsav? 

Tejes kiflik - reggelire, uzsonnára vagy vacsira :-)
Gyermekkoromban minden más volt... emlékszem, a nyári úszótáborokban reggelente rekeszekben hozták a dobozos iskolatejet és az egyszerű, de annál finomabb tejes kifliket, amelyek pillanatok alatt tűntek el a kákabélű úszópalánták gyomrában. Érdekes, akkoriban még nem volt divat a térfogatnövelés és az ízfokozás. Mindennek olyan íze volt, amilyennek lennie kellett. Persze, az is lehet, hogy ha a pékek "okoskodtak" volna, és csalni próbáltak volna a liszttel, azonnal Gulágra küldték volna őket egy kis "társas utazásra"...

Időközben Ambrozia is megsütötte a kifliket, és lássuk be, ezek még szebbek lettek, mint a mieink.
Ha így folytatjuk, lassan kiadhatunk egy jó kis szakácskönyvet... :-))))
Ambrozia, köszönjük szépen a csodás fotót!

Ezt a fotót Szilvitől kaptuk - a kiflik ez esetben is szebbek, mint az enyémek,
szóval van még mit tanulnom formázás terén :-)))

Szintén Szilvitől származik ez a csodás kép, de itt szerepelnek már a következő bejegyzésben
szereplő briósok is. Mit mondjak, Szilvi, szerintem sokan szívesen veletek reggeliznének
veletek... mi is. :DDD Köszi szépen a fotókat!
Az apai nagymamám, Nanó nagyon finom sörkifliket tudott sütni, ezeket már nagyon sokszor elkészítettem és közzé is tettem a Morzsálóban. A receptet itt találjátok, érdemes kipróbálni! >>>
De újítani mindig kell, ezért kipróbáltam egy másfajta kiflit (szintén egy nagymama receptje alapján), és azt kell mondjam, ismét remek receptre akadtam. Egy "baj" van csak vele: ha egyszer megsütitek a családnak, többé nem fogják megenni a bolti péktermékeket, annyira nagy a különbség... :-)

Bár közel sem olyan szabályosak, mint a bolti rokonaik, nagyon finomak...
Nagyi tejes kiflije

Hozzávalók: 4 dl tej, 5 dkg lágy vaj, 1 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 60 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépben (vagy hagyományosan) bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (nagyon jó állagú, nem ragad, nem is kell hozzá nagyon plusz liszt), és 4 cipócskára osztjuk.
3.) Minden cipócskát kör alakúra nyújtunk, és minden körlapot 4 részre vágunk, így 4 x 4 háromszöget kapunk. Minden egyes háromszöget az átfogónál (azaz a legszélesebb részénél) fogva felgöngyölünk a csúcs felé, és az így kapott kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
4.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a kifliket pedig kelni hagyjuk 15 percre, majd megkenjük felvert tojással a tetejüket, és 15 perc alatt készre sütjük őket.

Nagyon könnyen kezelhető, álomszép kelt tészta lesz a hozzávalókból
4 gombócra osztjuk a tésztát
Minden gombócot kör alakúra nyújtunk..
A körlapokat 4be vágjuk
A háromszögeket  szépen felcsavarjuk
Felvert tojással megkenjük a kifliket - nekem 16 db lett
Íme, a kisült kiflik
Kis fotósom a bal oldalon :-)
A leglelkesebb kifli fogyasztóm :-)
Röpke egy héten belül 3x sütöttem meg a kifliket (igaz, sokat elajándékoztam belőlük), és nagyon ízlett mindenkinek. Szépen le lehet őket fagyasztani (kettesével, négyesével, ki hogy gondolja), és akkor "betárazhatunk" belőle ínséges időkre, és nem kell hetente elkészítenünk őket. Én simán, felvert tojással megkenve sütöttem meg őket, de meg lehet szórni a tetejüket reszelt sajttal, tökmaggal, mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, azaz bármivel, ami szem s szájnak ingere...

Nektek van bevált kifli receptetek? Ha igen, légyszi', írjátok meg, ha pedig ezt megsütitek, küldjétek el a fotókat, kiteszem ebbe a részbe! :-)

19 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon jól néz ki,a hétvégén megsütöm!
    Most sül a kenyerem,az is a Te recepted,a snidlinges,de snidling nélkül,a kamaszok válogatósak!nagyon jó recept,már vagy 5ször csináltam,köszönöm!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kiflic, nagyon örülök, hogy ilyen sikeres a snidlinges kenyér, olyat én is gyakran sütök, bár Dorka pont nem szereti, mert "zöldségek" vannak benne. Szóval tudom, milyen érzés válogatós gyereknek sütni. :-)) Dorka gyakran egy pillantásra sem méltatja a műveimet, pedig nem főzök rosszul... bezzeg az oviban olyan löncshúsokat eszik meg a többiekkel, hogy rossz ránézni. Hát, ilyen a falkaszellem, de majd azért remélem, értékelni fogja a hazai kosztot is. Ez a kifli mindenesetre rögtön a kedvence lett, így ez nagy öröm nekem, hogy találtam egy tuti receptet. Köszi, hogy írtál!

      Törlés
  2. http://receptek.laptopkonyha.hu/receptek/?sw_17_item=2794&sw_17_folder=180

    Mirza ezt ismered?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úristen, de szép ez a kép! Szia Maca, nem, nem ismertem ezt a receptet, de elmentettem, ilyet biztos fogok sütni, mert állati jól néz ki, biztos nagyon finom is. De az oldal is szép, azt is elmentettem, át fogom nézni tüzetesebben, mert nagyon szépek a receptek! Köszönöm szépen!

      Törlés
  3. Hmmm, ma kalácsot sütöttem, úgy tűnik, holnap kiflit fogok! :-)
    Puszi, Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi, örömmel hallom, hogy kedvet kaptál ehhez is, remélem, legalább annyira fog ízleni, mint a kalács! :-) Majd írd meg, jó?

      Törlés
  4. Én már tegnap megsütöttem a kifliket. Nagyon finom, már csak 1 db van a 16-ból.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hmmm, hát az biztos, hogy nálunk is nagyon gyorsan elfogy. :-))) És aminek a legjobban örülök, az, hogy Dorka, aki eléggé válogatós, ezt a kiflit nagyon szereti, azt mondja, ilyen finomat még nem evett. Arra gondoltam, legközelebb megtöltöm baconnel, vagy fetás spenóttal, és úgy tekerem fel. Szép lenne, nem? Persze, úgy lehet, nem állna el, bár úgysem marad sosem, csak 1-2 darab.

      Törlés
  5. Már megint kiflit sütök. Úgy tűnik kiflifüggő lettem...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon rákattantunk erre a kiflire, és a korábbi foszlós kalácsra. Ádám azt mondja, ezeket nem lehet überelni. Már csak egy kenyeret kéne találni, ami annyira jó, hogy felülmúlhatatlan. :-)

      Törlés
    2. Köszönöm, hogy a kiflijeimből is celeb lett..:)))
      A mai kiflik még a tepsiben várják sorsukat, éppen hűlnek.

      Törlés
    3. Hahaha, celeb-kiflik, ez nagyon jó. De igen, ha úgy vesszük, valóban azok lettek. :-))))))

      Törlés
  6. Kedves Mirza,

    mennyire igazad van. Nem is emlékszem, hogy mikor vettem utoljára bolti kiflit. Tényleg nem lehet manapság jó minőségű kifliket kapni. Én általában Limara féle vajas kifliket szoktam sütni. Az eredeti recept itt: http://limarapeksege.blogspot.com/2009/06/vajas-kifli.html
    Én ezeket a kifliket szoktam használni akkor is, ha mákos gubát készítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem Limara kiflijeit, gyönyörűek, majd ezt is ki fogom próbálni. Bár ízre sejtem, milyen lehet, mert 5 dkg vajtól eltekintve, én pont ilyen tésztából sütöm a burgonyapelyhes kenyeret. De vajon az a csipet aszkorbinsav miért kell bele??? És egyáltalán, hol lehet ilyet kapni? Te beleteszed?

      Törlés
    2. Kedves Mirza,

      Én gyógyszertárban szoktam venni aszkorbinsavat, ott kimérve lehet kapni. Elméletileg segíti a sikér munkáját, szebben kel vele a kenyér és gátolja a morzsálódást. De volt, hogy anélkül csináltam, és úgy is ugyanolyan finom volt.

      Törlés
    3. Aszkorbinsav helyett jó az ecet is,én is szoktam Limarától sütni.
      A kifliket tegnap megsütöttem és reggel el is fogytak.Holnap ismétlek:D

      Törlés
    4. Köszi a tippeket, én még életemben nem vettem aszkorbinsavat, de itt az idő, hogy kipróbáljam... az ecetet kenyér recepteknél már olvastam, de én még nem használtam, mert nem vagyunk túlságosan jóban. Nálunk az ecet a mosógép "barátja", nem az enyém. :-)))) Örülök, hogy jól sikerültek a kiflik! Most egy új brióssal kísérletezek, ha jó lesz, és elmúlik a migrénem, hamarosan felteszem... :-) Puszi nektek!

      Törlés
  7. Kedves Mirza!

    Kifli helyett hagymás pogácsát sütöttem. 6 tepsivel, mert valamennyi itthon is elfogy, de a javát becsomagolom a férjemnek. Holnap reggel repül. Reggel óta kivasaltam egy hatalmas bőröndnyi ruhát, most pedig azért imádkozok, hogy vihar legyen, és ne mehessen el. Egyébként most már ő is letört, szóval mélabú a köbön.
    A pogácsa legalább finom ;-)

    Remélem, jól telik a hétvége, és sütsz sok finomságot, amit megosztasz velünk.

    Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ooh, de sajnálom, hogy meg kell ezt élnetek... vihar még lehet, de az csak elodázná az indulást, nem? A pogácsa remek ötlet, biztos nagyon finom lett.:-)
      Ne búslakodj, mostantól fogd fel úgy, hogy elkezdődött a visszaszámlálás, és minden nappal könnyebb lesz, és hamarosan újra együtt lesztek. Hogy tudjátok tartani a kapcsolatot? És kiderült, hogy mehettek-e?

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...