"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. május 23., szerda

Sajtos avokádókrém

A google szerint az avokádó az egyik legtáplálóbb babaétel, amely kb. 6 hónapos kortól adható a kicsiknek, almával krémesre turmixolva. Izabella még nagyon pici ehhez, és anyatejen él, de mi azért kapva kaptunk az alkalmon, hogy a közértben gyönyörű avokádóra bukkantunk. Kicsit ugyan sakkoztunk, melyik az érett körte és melyik nem az, de mind egyenletes zöld volt, és óvatosan be lehetett nyomni a héját, azaz nem volt kő kemény egyik sem, de azért a biztonság kedvéért miután megvettük, itthon még érleltük őket 2 napig, mert azt olvastuk, hogy éretlenül mérgezőek.
OK, tudom, az internet olykor káros, és meghülyíti az embert, de azért olykor hasznos dolgokat is megtudhatunk. Hipochonder énem ezért tovább nyomozott és arra jutottam, hogy az avokádó növény leveleiben található méreg (de hát leveleket azért csak nem eszünk???:-))), illetve a kőkemény, frissen leszedett termésekben - de mire az ideér hozzánk, bőven beérik, szóval nincs min aggódni.

Bár a legtöbben fokhagymával ízesítik, az újhagyma és a krémsajt is remekül illik hozzá
Az avokádót nem pusztán ízletes gyümölcsnek, de igencsak hatékony gyógynövénynek tartják, mivel rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, jó hatással van a szív- és érrendszerre, a keringésre, a koleszterinszintre, az ízületi gyulladásokra és a bőrproblémákra. Felhasználása roppant egyszerű: a gyümölcsöt ketté kell vágni, a magját eltávolítani, és a húsát kikanalazni (ami pirítósra kenve azonnal fogyasztható). Krémeket is készíthetünk a villával összetört avokádóból: vajjal, olívával kikeverve, fokhagymával, sóval, borssal, citromlével ízesítve, illetve paradicsommal és hagymával dúsítva. 

A krémsajt kicsit világosabbá teszi, mint amilyen zöld eredetileg lenne a krém, de megéri
ez az optikai "veszteség", az íz kárpótol érte
Ezúttal egy sajtos-újhagymás avokádókrém receptjét szeretném megosztani veletek, ami pillanatok alatt (értsd: 2-3 perc) elkészíthető, és egészen biztosan szeretni fogja a család, de még a gyerekek is... :-)

De közben zenélni se felejtsünk el... Kid Rock - Picture ft. Sheryl Crow :-)

 

Sajtos avokádókrém

Hozzávalók: 1 db érett avokádó (kb. olyan állagúnak kell lennie, mint egy érett, de nem löttyedt baracknak), 1 tömlős krémsajt (10 dkg), 3 szál újhagyma, só, őrölt bors
Elkészítés:
1.) Az avokádót megmossuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magját és a húsát kikanalazzuk egy tálba.
2.) Hozzáadjuk a krémsajtot, a megtisztított és felaprított újhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és botturmix segítségével krémesre mixeljük. Újhagymával és felszeletelt-felcsavart, majd apróra vágott sajt darabkákkal díszítjük. 

Sötétzöld, rücskös héja miatt krokodil körtének is hívják :-)
Ha érett, a húsa könnyen kikanalazható...
Persze, van, aki nem kikanalazza az avokádó húsát, hanem meghámozza a körtét
Avokádó, krémsajt, újhagyma, só, bors - még a pépesítés előtt
... és az elkészült krém. Pirítósra kenve nagyon finom!
Hűtőben sokáig eláll, és sajtkémmel összekeverve nem is barnul meg a krém
Hagymakedvelők fokhagymát is adhatnak hozzá, hogy még pikánsabb legyen :-)
Érdekességek:
- Főzni nem szabad az avokádót, mert a húsa megkeseredik...
- Ha citromot csepegtetünk a húsára, nem barnul meg
- A magját érdemes csíráztatni: fogpiszkálót kell beleszúrni 3-4 helyen és egy pohár tetejére tenni, majd felönteni annyi vízzel, hogy a mag alja beleérjen. (Nekem így már több növényem is kinőtt, de termése egynek sem lett...:-))
- Az avokádó húsa kitűnő bőrápolószer: csak össze kell törni villával és a kívánt területre kenni
- 5000 éve ismeri és fogyasztja az emberiség
- Dél-Amerikából származik
- A mexikói Guacamole az egyik legnépszerűbb avokádóból készült étel

9 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mirza!
    Nagy felháborodást keltett a blogod megszüntetése az MM-n.
    Szerencsére az olvasnivalók között még olvashatók a bejegyzéseid. Szerintem most ezerrel másol minden rajongód, hogy meglegyen a sok jó recept, amit évek óta feltettél, attól félve, hátha végleg törlik.

    Bízom benne, hogy a sok rajongó itt is megtalál majd, és megmutatjuk, hogy az MM nézettsége zuhanórepülésbe kezd az által, hogy téged kigolyóztak, annak ellenére, hogy neked köszönhetik a nagy felfutásukat!! És ha még profitálni is szeretnél, itt a magad hasznára teheted és nem az irigy emberekére.

    Kívánok neked kitartást és még nagyon sok bejegyzést itt az új helyeden!

    Maca

    VálaszTörlés
  3. Drága Maca, láttam, mi zajlik a mme-n, és mélységesen elszomorít, hogy ilyesmi megtörténhet a mai világban. A búcsúrészt már én sem találtam meg, pedig megígérték, hogy elköszönhetek az olvasóimtól...
    Nagyon szépen köszönöm a kedvességed, az együttérzést és a szeretetet, igazán jól esik most ezekben a percekben! :-)
    Puszi!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mirza ! Mi történt? Hiába kerestem a bejegyzést amit minden hétfőn elolvasok a kezdetektől! Egyszerűen nem értem ami jó azt mért kell elrontani.De kitartás itt is be fog indulni mert ami jó az jó !!! Márti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márti, a bejegyzés megszületett, de mostanra törölték a bloggal együtt a főoldalról, már csak a Blogok menüpont alatt találod meg. Elküldöm neked a linkjét: http://www.mindmegette.hu/2012-junius-4-veget-er-a-morzsalo-blog-47974
      Puszi!

      Törlés
  5. Kedves Mirza!

    Mélységesen megdöbbentett engem is, ami a mme-n történt. Már egy ideje olvasgatom ITT is a naplód, még kicsit örültem is, hogy nemcsak a hétfői bejegyzésekre kell várnom. A mme meg fogja bánni, nagyon sokan ( köztük én is )csak miattad léptek fel az oldalra.
    Sok erőt és kitartást kívánok a kezdeti időkre, hiszen biztosan tudom, hogy nagyon sokan fognak ide is követni. :)))

    Sok puszi: Jasmin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jasmin, nagyon örülök, hogy itt vagy velünk, és remélem, küldesz majd remek recepteket, sőt, képet is, mert kiteszem! Szerintem a többiek is nagyon fognak örülni neked. :-) Sajnálom a történteket, de remélem, mindenki túllép a sérelmein, és vidáman sütünk-főzünk tovább! Köszönöm szépen a kedvességed és hogy írtál nekünk! Puszi!

      Törlés
  6. Szia Mirza!

    Én is nagyon sajnálom,hogy megszüntették a blogodat a MMé-n,írtam is nekik egy "kedves" üzenetet. Viszont amiatt aggódom,hogy a receptjeidet nehogy levegyék onnan,mert az oda gyűjtögetett receptjeim kb. 80%-a a Te recepted,és nekem fontos lenne ha nem tüntetnék el onnan. Ahogy ott is írtam,ezzel a lépéssel csak azt érték el,hogy akár itt,akár a Facebookon sokkal többen fognak Téged "látogatni",mint eddig.
    Úgyhogy légyszi innen ne tűnj el! :-))) Sokan kiváncsiak vagyunk Rátok,és a recepteket is nagyon várjuk hétről hétre,vagy akár napról napra is. :D
    Minden szépet és jót kívánok Neked és családodnak!

    Puszi: Ny.Mónika :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika, sajnos nem olvastam az üzenetedet, mert mire a gyerekeket letettem, már mindent töröltek, de a többiektől hallottam, mi történt. Nem tudom, leveszik-e a recepteket, de ha bármelyikkel kapcsolatban kérdésed van, írd meg, és segítek! A címem: eszter.ordody@gmail.com.
      Köszönöm, hogy írtál! Puszi!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...