"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. május 1., kedd

Sárgarépa - új ruhában :-)

Gyermekkoromban utáltam a sárgarépát. Nem tudnám megmondani, miért, de egészen biztosan nagy szerepe volt ebben annak a ténynek, hogy az óvodáskori kis pajtásom anyukája rendszeresen nyers répát kényszerített ránk minden játszóterezés előtt. Mai fejjel, anyukaként persze értem én, hogy ő jót akart, és a kezdeményezése is remek volt, hiszen mi egészségesebb van egy ovis számára, mint egy nyersen elrágcsált sárgarépa? De akkor ez a "gyötrés" maga volt a pokol, és ennek eredményeképpen hosszú évekre összeakasztottuk a bajszunkat: a sárgarépa és én. Persze azért nem kell féltenetek: leleményes gyerek voltam, így amikor csak lehetett, a zsebembe rejtettem a répát, vagy lehúztam a klóba, de olyan is volt, hogy egyszerűen kihajítottam a teraszon át, a ház előtti kiskertbe. (Aggódtam is időnként, mi lesz, ha kikel a sok árulkodó répa...)

Azért így elég barátságosan néz ki, nem igaz? :-)
Nos, mostanra úgy tűnik, kihevertem a gyermekkori sárgarépa-sokkot, mivel ma már előszeretettel teszem mindenféle levesbe, salátába, sült húsok mellé, pizzára, lepényekbe, sőt, süteményekbe is ezt a remek, élénk narancssárga színű zöldséget. Dorka is nagyon szereti, leginkább levesbe főzve, karikára vágva. Nyersen azonban nem szívesen eszi meg, és nem is erőltetem, nehogy aztán a zsebében landoljanak a répák... :DDD

Leginkább azt szeretem benne, hogy olcsó, mindig kapható és sokrétűen fel lehet használni. Turmixokba is szívesen "elrejtem", például almával keverve nagyon finom gyümölcslevet lehet belőle készíteni, és nem is kell nagy dobra verni, hogy a pohárban valójában répa is volt...

Legtöbbször én is levesekbe főzöm vagy salátákba reszelem, de legutóbb például feltétet készítettem belőle, és a családomnak meglepően tetszett ez a végtelenül egyszerű, mégis oly finom, ropogósra sült csemege. 

Kerti grillen is kitűnően megsül
Baconbe tekert sült sárgarépa

Hozzávalók: sárgarépa, bacon szeletek, erőleves, mozzarella fűszer, lap sajt
Elkészítés:
1.) A sárgarépát megmossuk, lehámozzuk, és erőlevesben megfőzzük.
2.) Minden egyes sárgarépát megszórunk egy kis mozzarella fűszerrel (a vegeta csinál ilyet, tartósítószer-mentes!) egy szelet sajtot tekerünk köré, és arra szorosan bacon szeleteket úgy, hogy csak a répa csúcsai látszódjanak ki. Jénaiba sorakoztatjuk a répa-regimentet, és forró sütőben pirosra sütjük mindet. Magában is nagyon finom, salátával, friss kenyérrel még jobb, vagy például remekül illik hozzá a kukoricás rizs (én utóbbit készítettem hozzá).

Miből lesz a cserebogár? Avagy mi mindent kezdhetünk egy csokor répával,
ha nincs nyuszink? (A miénk sajnos azóta hazament a mamájához.)

De hoppá, valaki leharapta az egyik nyers répa fejét, mielőtt beöltöztethettem volna...???
(Ádám volt az - legalábbis a nyomozóim szerint :-))

Pillanatok alatt elkészül

Ropogós, grill-illatú, és nagyon-nagyon finom!
Nem minden példányra tekertem sajtot, csak az alsó három darabra, de így is nagy sikerem volt. Dorka azt mondta, így a répák olyanok lettek, mint az "igazi husik"... elképesztő, mire képes egy kis szalonna, nem igaz? Ráadásul mind elfogyott, és állítom, senki nem tette a zsebébe őket... :DDD

Remélem, ezúttal is tudtunk egy kis érdekességet nyújtani, és egyszer ebédre, vacsorára vagy egy kerti sütés alkalmával ti is kipróbáljátok ezt a pofonegyszerű receptet!

Kapcsolódó cikkek:

4 megjegyzés:

  1. Rendkívül eredeti ötlet! eddig még soha nem hallottam, hogy valaki ilyen módon készítette volna el, gratulálok! Elhiszem, hogy a családod ráröppent. Látványnak is mutatós, és az íze remek lehet. Köszönöm az újabb tippet, Cicus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Cicus, nagyon örülök, hogy tetszik az ötlet - de ez a bacon dicsősége. :-)))) Mindenesetre finom lett. Gondolom, gombát, cukkinit, kukoricát is érdemes legközelebb beletekerni, és grillen is jó lehet megsütni. Puszi!

      Törlés
  2. Nagyon guszta!. Én spárgával sütöttem már ilyet, egy kis parmezánnal megszórva, de ezt is ki fogom próbálni. :)) Hogy bírjátok ezt a hirtelen jött meleget? Puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hiszed vagy sem, először spárgát akartam beletekerni, de lusta voltam pucolni, a répa gyorsabban megvolt. :-))
      A meleg nagyon gáz, az utcánkban összesen 2 árnyékot adó fa van, azok alatt pihegtünk Dorkával, amikor délben felsétáltunk a tesómékhoz, akik ugyan csak 600 méterre laknak tőlünk, de a domb tetején, és úgy, hogy tényleg semmi árnyék nincs az utcában. Már 200 méter után úgy éreztem, hogy elájulok, pedig kalapban mentünk, benaptejezve. Szóval újabban délután 5-6 felé megyünk csak ki, és este sétálunk. Te hogy bírod? Pussz!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...