"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. június 7., csütörtök

Élesztőpástétom, a háborús szendvicskrém

Az élesztőpástétom az anyai nagymamám, Nyuszika remeke volt, aki a háborús években 4 gyermekes édesanya volt, és akinél dolgosabb teremtést soha életemben nem láttam. Maga varrt mindent a családnak, ruhát, bútorhuzatot, és hímzett, gobelinezett egész idős koráig, műveivel szebbé téve nem csak a saját lakását, de a szerettei otthonát is egyben.

Magos kenyérrel, paradicsommal, paprikával, uborkával egyaránt finom
Gyerekkoromban sokat nyaraltam náluk Pécsen. Akkor még élt a nagypapa is, és ők ketten tüneményesek voltak együtt. Mindig úgy mentek el egymás mellett, hogy megsimogatták a másik kezét, vagy hátát, nem lehetett nem észrevenni azt a gyengédséget és mély érzelmi kötődést, ami köztük volt. A nagymama ráadásul nagyon szép asszony volt, és sosem hagyta el magát: virágos (maga varrta) ruhákban járt, kicsi gyöngysorral a nyakában, szépen, szolidan kirúzsozva, és halványan bepúderozva... én pedig minden nyáron alig vártam, hogy hozzájuk utazzunk, és miután leraboltam a púder és rúzskészletét, és minden gyöngyét magamra aggattam, a nagymama házi fagyijait kanalazhassam a kis piros hokedlimen, a nagypapával pedig elinduljunk a kis rétre íjazni. Nyuszika pedig minden nap legendás hírű finomságokkal várt: töltött túrós-habos zsemlével, őszibarack süteménnyel, gombapaprikással, és - sok más remeke mellett - élesztőpástétommal, amit aztán Anya is megtanult, és rendszeresen főzött nekünk. Ezt a receptet szeretném most veletek megosztani, mert lehet, hogy sokan nem ismeritek, de ha kipróbáljátok, szeretni fogjátok!

Összességében azt mondanám, májkrém ízű, csak sokkal finomabb annál
Az élesztőpástétom a szüleim és a nagyszüleim generációjának lehet csak ismerős, hiszen manapság már elárasztották a felvágottak a boltok húspultjait, a háborús években azonban az emberek nélkülözésben éltek, és nemhogy hús nem került az asztalra, de sokan még vajat is csak iskolás korukban láttak először (mint például az én anyukám). Ezekben az ínséges időkben terjedt el az élesztőpástétom, amely egy nagyon könnyen elkészíthető, finom, fűszeres, májkrémre, vagy kolbászkrémre emlékeztető szendvicskrém.

Mindössze hagyma, tojás, tej, élesztő, zsemlemorzsa és néhány fűszer kell hozzá, és bár a neten mindenféle hülyeséget írnak róla (hogy büdös?), az íze, és az illata egyaránt kitűnő, ráadásul egészséges is, mivel nagy mennyiségben tartalmaz B1, B6 vitamint és folsavat. Előbbiek az idegrendszerre, emésztőrendszerre, bőrre, hajra, körömre, utóbbi pedig a vérképzésre van jó hatással. Az elkészítése kb. 10 percet vesz igénybe, és ne felejtsük el, mesterséges adalékanyagoktól 100%-ig mentes! :-)

Mára számos verziója kering a neten, és bár '66-ban Maria Haiková, a mentorom is közzétett egy hasonló receptet, én mégis Nyuszika élesztőpástétomát osztanám meg veletek, mert szerintem ez a legfinomabb mind közül.

Közben azért hallgassunk egy kis zenét is, aztán jöhet a recept! :-) Mai ajánlatom: Red Hot Chili Peppers: Snow (Hey Oh)


Mivel Anthony Kiedist, a Red Hot Chili Peppers frontemberét és dalszövegíróját, vagyis "Sir Psycho Sexy"-t szerintem mindenki ismeri, arra gondoltam, ezúttal csupán érdekességeket szedek össze róla nektek.
- Anthony 1962. november 1-én született a Skorpió jegyében, és sokak szerint nagyon hasonlít a fiatal Iggy Popra (érdemes rájuk keresni a google-n, döbbenetes a hasonlóság, tényleg!)
- A Los Angelesi Fairfax High Scoolban érettségizett, itt ismerte meg későbbi zenésztársait (csak azt nem értem, hogy én miért nem ilyen suliba jártam????)
- Mielőtt megállapodott, igencsak híres barátnői voltak: Demi Moore, Nicole Kidman, Melanie C és Heidi Klum
- Több filmben is szerepelt, pl. a Holtpontban Keanu Reeves és Patrick Swayze mellett, és Stallonével a F.I.S.T.-ben
- Chili a sebre címmel önéletrajzi kötetet írt, amely hazánkban 2005-ben jelent meg
- Barátnője Heather Christie, aki mellett lenyugodni látszik, és akitől 2007-ben egy gyönyörű gyermeke (Everly Bear) született, aki több dalát is megihlette már
- Korábban masszív drogos volt, mára viszont vegetáriánus...

... most pedig nekiláthatunk a főzésnek! :-)

Élesztőpástétom Nyuszika szakácskönyvéből

Hozzávalók: kevés olaj, 1 vöröshagyma, 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál kurkuma, só, őrölt bors, majoránna, bazsalikom, 1 kocka (sárga papíros) élesztő, 3 tojás, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 6 dl tej,
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy teflonban kevés olajon üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával.
2.) Egy mélyebb edénybe morzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a 3 tojást. Habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a 3 dl tejet, és simára keverjük.
3.) Ha kész, a tojásos masszát ráöntjük a hagymára, és lassú tűzön főzni kezdjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kurkumával, majoránnával, bazsalikommal, és hozzáadjuk a maradék 3 dl tejet. Addig főzzük, amíg puffogni kezd (mint a puding, amikor besűrűsödik). Üvegtálba kanalazzuk a kész masszát, és tálalásig a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt friss bazsalikom levelekkel, paradicsommal, paprikával, uborkával díszíthetjük. Kenyérre kenve nagyon finom szendvicskrém, és remekül illik hozzá a savanyú uborka!

Az elmorzsolt élesztő a tálban, a tojások pedig ugrásra készen a dobozban várakoznak :-)
Három tojás + az élesztő a tálban
Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tejet, aztán habverővel simára keverjük
(Melyik kezemmel fényképeztem? :-)))
Megint mindent simára keverünk
A hagymát picit megpirítjuk, aztán lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát
Itt már "puffogva fő" a pástétom, és voltaképp kész van
(Én a végén még egy pici pirospaprikát tettem bele, mert nem találtam elég pirosnak)
Belekanalazzuk egy laposabb tálba, lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük, hogy kicsit
összeérjenek az ízei, és jól lehűljön
Villával elrendezzük a pástétom tetejét - mintha egy csapat veréb ugrált volna rajta :-)
Ilyen szép mély színei vannak, és akkor íz ízéről még nem is beszéltünk
Ne sajnáljuk belőle az őrölt borsot!
Mai csendéletünk- csak nektek! :-)
Illatos, finom, ízletes és laktató
Az apukák, férjek, barátok kedvence... komolyan.
Kiflire kenve - nagyon eteti magát...
Remélem, sokan ki fogjátok próbálni ezt a receptet, és megírjátok, hogyan sikerült, valamint azt, hogy  kinek mennyire ízlett!

16 megjegyzés:

  1. Huh, jól néz ki. :))
    Valamikor gyerekkoromban ettem én is ilyet, de hogy ki készítette Anyukám, valamelyik Nagymami, már nem emlékszem. A receptje sem volt meg. Köszönöm, ki is fogom próbálni a legközelebbi vendégségkor.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bea, akkor sikerült egy nosztalgia-recepttel meglepnem téged! :-) Ez jó, már ezért megérte elkészíteni! Nekem a nagymamám és anyukám főzte rendszeresen, és az osztálytársaim annyira szerették, hogy leveses kanállal ették...:-)))) Puszi, és írd majd meg, hogy sikerült. Sőt, fotózd be, és küldd el, jó?

      Törlés
  2. Kedves Mirza,
    nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, mert ugyan a "régi" blogodból sok receptet sikerült lementenem, többek között ezt is, de nagyon sokat nem, így bizakodhatok, hogy sorra előkerülnek majd :-)Nagyon jól néz ki ez az élesztőpástétom, biztos, hogy nálunk is sikert fog aratni. Először a tepertőkrémet is fintorogva nézegették, azóta viszont nagy kedvenc lett, a férjem folyamatosan enné :-)
    Sajnálom mindazt, ami a másik oldalon történt, másrészről viszont nagyon örülök ennek a blognak, egyre szebb, egyre sokrétűbb, és általad sok más gasztroblogot is megismerhetünk. Nekem ez külön jó, mert állandó gondban vagyok a mi legyen az ebéd kérdésben :-)

    Szép napot kívánok, sok szeretettel: Erika

    Ui.: hivatalosan már csak 17 nap, és megszületik a babánk, bár mindenki azt jósolja korábban érkezik majd :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika, ezt a pástétomot eddig mindössze egyszer csináltam meg, de akkor még nagyon kezdő voltam, és emlékszem, nehéznek tűnt, és nem is voltam benne biztos, hogy mindent jól csináltam. Mai fejjel jó látni, hogy ez milyen egyszerű recept, 10 perc alatt megvan, és már magabiztosan bánok a fűszerekkel, szóval nagyobb élmény megcsinálni, és őszintén ajánlani. :-)
      A tepertőkrém a másik nagy családi kedvenc, jó, hogy említetted, nemsokára azt is csinálni fogok, de most egy húspástétomra készülök, most fő a marhahús a levesemben...:-)
      Örülök, hogy tetszik az új kis blogom, bár még volna mit rajta csinosítani...:-)) Köszönöm a kedvességed, és NAGYON SZURKOLUNK NEKTEK!! Könnyű, gyors szülést kívánunk neked, és remélem, egyből tudatod velünk az örömhírt!

      Törlés
  3. Jajj, de imádom ezt a pástétomot! Mindig így csinálom, a Te recepted alapján, a végén még teszek hozzá némi grill fűszert is.:))
    Ez eredetileg egyébként, mint ahogy megtudtam a hamis velőpástétom, merthogy kicsit a velőre hasonlít az íze. Ezt nem tudom, mert a velőt nem szeretem, így nem is tudom milyen az íze már. Viszont ezért odavagyok!
    Szerintem ne várjatok vendégségre az elkészítésével! Jön a meleg, este hideg vacsorának paradicsommal, uborkával, paprikával hihetetlen szuper!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ezt hallani, hogy te is szereted, nem is értem, miért nem főztem eddig ezt gyakrabban? Lényegesen egészségesebb, olcsóbb és finomabb, mint a bolti felvágottak vagy májkémek, szóval szerintem ez az egész családnak remek eledel. Tegnap a tesóm is evett belőle, és azt mondta, teljesen olyan, mint gyerekkorunkban. :-)
      Velőpástétomot még nem ettem, de régen anya csinált nekünk velős palacsintát, rántottat, nnna, az embertelen jó volt. Más kérdés, hogy nem tudom, hogy kell csinálni? Te sütöttél már olyat?

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emőke, szerintem 2-3 napig simán eláll, de nálunk általában legkésőbb másnap elfogy, így nincs nagy tapasztalatom az eltarthatóságáról. De ha szombaton jönnek a lányodék, csináld meg aznap reggel! Kb. 10 percbe telik, nem többe, és 1 óra múlva már fogyasztható. :-) Örülök nagyon, hogy kedvet kaptál hozzá, nem fogsz benne csalódni. Mi ma reggelire ezt ettük újhagymával, isteni volt!

      Törlés
  5. Kedves Mirza! Néhány éve barátainkat hívtam meg vacsorára, és akkor készítettem én is. Mindenkinek nagyon ízlett, de amikor nevén lett nevezve az előétel, néhány férfi igencsak óvatosan tudakolódott a további fogások eredete felől. Én jót mulattam, persze azóta a többi asszonypajtás már többször is az asztalra varázsolta ezt a remek pástétomot. Cicus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Cicus, ez a pástétom nem a nevének köszönheti a népszerűségét. Szerintem célszerű csak utólag megmondani, miből van, előbb kóstolja meg mindenki, így elkerülhetjük az előítéleteket. :-) Puszi

      Törlés
  6. Nah, nem enged közvetlenül oda válaszolni (bár ma egész nap csak kínlódik a netem).
    Szóval Mirza!
    Rántott palacsintát szoktam, elég sűrűn, hol gombás töltelékkel, hol bolognaival, hol a maradék pörköltet vagdosom apró darabokra és azzal töltöm meg. De velőset soha. Egyszer vettem a páromnak, mert tudom, hogy szereti...aztán nem csináltam meg..mert...áááá...szóval én nem szeretem.:))) Azt nem tudom miért nem csinálsz gyakrabban, nálunk van minden hónapban ez a pástétom.:))

    Emőke! Küldenék paradicsomot, de mire odaérne megfonnyadna.:)) Nyugodtan megcsinálhatod ma vagy holnap is a pástétomot, én van, hogy dupla adagot csinálok, és amikor kihűlt margarinos dobozokba teszem őket, majd azt eszegetjük, és csomagolok a családnak is. Eláll száz százalék, mert papámnak 5 napig elég szokott lenni egy kis doboznyi.:) És sosincs baja az ötödik napon sem.:)

    Cicus! Nálunk is így volt..tesóm bekajált belőle, majd amikor elmondtam neki, hogy mi az, csak annyit mondott: "na b...d meg":DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilvi, nekem is nagyon lassú volt délelőtt a netem, de ilyen mindig csak olyankor van, ha sietnem kellene valahova. Bolognait teszel a palacsintába? Hű, ilyet még nem sütöttem, de nagyon jól hangzik! Gombával, juhtúróval már én is megtöltöttem, az nagyon finom.
      A mi pástétomunk elfogyott, és annyira bejött mindenkinek, hogy mostantól sűrűn fogom megfőzni.
      Hahaha, hát ezt én is sokszor hallottam már, de csak azért, mert az emberek meglepődnek. Az élesztő magában büdös, és azt gondolnánk, rémes lehet egy belőle készült pástétom, pedig milyen finom... és egyáltalán nem érződik az élesztő benne.

      Törlés
  7. Néhány hete kerülgetem ezt a receptet, nekem is a régi blogodból volt meg. Egy ideje azon vagyok, hogy felvágottakból minél kevesebbet vásároljunk, szendvicskrémekkel, sajttal, próbálom helyettesíteni őket. Most már tényleg elkészítem ezt a pástétomot, meggyőztél.:) Persze, nem árulom majd el, hogy miből készült, mert ugye az előítéletek..:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsani, mi is eljátszottuk már, hogy többé nem veszünk felvágottat, mert nátrium glutamát van benne. Aztán nátrium nitriteset sem vettünk, aztán már nem volt semmi, amit vehettünk volna, de úgy rosszul éreztük magunkat, mert nem vagyunk vegák. Egy darabig elvoltunk sajtokkal meg tojással, de hiányzott a hús, így visszaszoktunk. Ez a pástétom szerintem nagyon hús-hatású, noha nem az, tényleg érdemes sűrűn elkészíteni a családnak.
      Az előítéletek miatt jobb, ha csak akkor mondod el, miből van, ha már megkóstolták, és ízlik nekik. Bár, ha az alapanyagokat nézzük, voltaképp nevezhetnénk tojáspástétomnak is, nem? Végül is a kenyerekben is ennyi élesztő van, mégsem jelezzük a nevükben semmilyen módon, hogy élesztővel keltek meg...

      Törlés
    2. Kedves Mirza, áprilisban egy gluténérzékeny gyerek diákcsere programban érkezik hozzánk és én épp az ő étrendjének összeállításához keresgéltem recepteket amikor rábukkantam a te élesztőpástétomodra. Régebben én is készítettem , de most a Nyuszika receptje újra felborzolta az ízlelőbimbóimat és elkészítem az ő receptje szerint is.
      Köszönöm a receptet!

      Törlés
  8. Kedves Mirza! Kérdezném, hogy az a 3 evőkanál pirospaprika nem túl sok bele, mert most néztem, e mennyiséget kimérve alig marad a 2,5 dkg-os paprikából. Sőt még azt írtad, hogy a végén még plusz paprikát tettél bele. Előre is köszi a választ!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...