"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. június 29., péntek

Kandírozott gyömbér - házilag

Ádám nagyon szereti a gyömbért. Nem csupán canada dry formában, hanem teaként, fűszerként, és édes csemegeként. Sajnos kandírozott formában azonban eddig csak nagyon ritkán találkoztam vele, és korábban eszembe sem jutott, hogy ilyesmit én is könnyűszerrel készíthetek...


Az inspirációt Kisildi, azaz Sebestyén Ildikó blogja adta, akit a Morzsáló Blog kapcsán ismertem meg. Lenyűgöznek a rusztikus konyhai kellékei és a kecses virágai, amikkel a bejegyzéseit illusztrálja, és imádom azt a békés (és a legjobb értelemben vett (!)) vidéki hangulatot, amit a naplója áraszt, ezért gyakran elidőzöm nála. Nem feltétlenül azért, mert rögtön mindent el is készítek, amit ő, sokkal inkább azért, mert ilyen helyeken tudok feltöltődni...:-)

Ildi oldalán már az első látogatásom során rám köszönt a Kandírozott gyömbér receptje, amit azonnal el is mentettem magamnak, mondván, ezt egyszer elkészítem Ádámnak. Azóta sokszor megnéztem a posthoz tartozó képet, és mindig melegség járja át tőle a szívemet. Ez az a hangulat, amiben bármikor szívesen elmerülök, és amely a világon mindennél jobban inspirál.
Ezúton  is nagyon szépen köszönöm az ötletet Ildinek, remek móka volt ez a kandírozás! :-)


Kandírozott gyömbér

Hozzávalók: 30 dkg friss gyömbér, 30 dkg cukor, 4,5 dl víz
Elkészítés:
1.) A friss gyömbért megtisztítjuk, lehéjazzuk, és apró kockákra (csíkokra vagy darabokra) vágjuk.
2.) Egy lábasba vizet öntünk, felolvasztjuk benne a cukrot (szirupot főzünk), beletesszük a gyömbér darabokat, és takaréklángon 1.5 óra alatt puhára főzzük az egészet. Akkor van kész, ha a gyömbér darabok puhák és kissé opálosak.
3.) Szűrőkanálba öntjük a kész gyömbérdarabokat, és lecsepegtetjük róluk a szirupot (amit félretehetünk tea-ízesítőnek), és megforgatjuk cukorban. Eztán sütőpapírral bélelt tálcára tesszük a kandírozott gyömbérdarabokat, és 1-2 napig szárítjuk. (Én 2 napig szárítottam.) Utána csatos üvegbe tesszük, és jó sokáig fogyaszthatjuk. Influenza esetén csodaszernek számít. :-)

Nyersen nem a legdekoratívabb növények egyike...:DDD
Ám az illata feledteti a zord külsőt :-)
Ha elég friss gyömbért veszünk, könnyű lesz feldarabolni
Felér egy légfrissítővel is - mindent gyömbéres citromillat tölt be...
Kicsit olyan, mintha krumplit főznénk, nem? :D
Nekem sikerült egy kicsit karamellizálnom is - Bear Grylls ment a tévében...bocsi!
Nem volt barna cukrom, de fehérrel is tökéletes lesz!
Meghempergetjük cukorfürdőben :-)
Nekem egy nap nem volt elég a száradásra, kettőbe telt :-)
Nagyon finom lett, jobb, mint amiket eddig a vásárokban vettünk
Az én kis csendéletem

Végül zenéljünk egy picit! Ezúttal Ildinek küldenék egy szép számot, cserébe a remek receptért! R.E.M.: Man On the Moon


10 megjegyzés:

  1. Szia Mirza! pont most kerestem a gyömbér receptet:-)) köszi!! Levelemet megkaptad?Elküldtem a régit is.Puszi Manóka
    Na megyek "robotosat" játszani:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Manóka, még nem néztem, de mindjárt! :-) Ez a gyömbér nagyon tuti, most azon töprengek, hogy legközelebb mit kandírozzak? :-) Csináltál már ilyesmit?

      Törlés
  2. Irodabol irok, irulva-pirulva, megtisztelo amit rolam es a szivem csucskerol, a blogomrol irsz. Mivel te is tudod milyen A szenvedely, akkor konnyu ugy huron pendulni, amikor visz a FLOW. Amugy, ejnye-bejnye, kulon szoltam : figyelem, hamar odaeg!

    VálaszTörlés
  3. U.I. a kepek csodalatosak, egyre szebbek, igazam van?

    VálaszTörlés
  4. Szia Ildi, nagyon örülök, hogy tetszett a bejegyzésem! :-))) Igen, figyeltem, de a csajok nonstop foglalkoztatnak, és a cukor meg gyorsan pirul...:-))))) Igen, a képek egyre szebbek!
    Ildi, köszi még egyszer!

    VálaszTörlés
  5. Tényleg jó a recept ! Sőt mondhatom, hogy a legjobb, mert már többet kipróbáltam ! Gratula :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Mirza!
    A receptet máris "lopom" és készitem. Máshol olyan hosszú és bonyolult volt a kandirozás. Egyszerű és nagyszerű itt, mint minden jó dolog. Köszönet érte.

    VálaszTörlés
  7. Én lereszelve mézzel és citrommal fogyasztom, de úgy nagyon erős, gondoltam kipróbálom kandírozva, de meg marad a gyömbér jótékony hatása ennyi főzés után is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen. Én csak gyári kandírozott gyömbért ettem eddig, da az is isteni csipős volt, tehát biztosan televan a hatóanyagokkal.
      Veruska

      Törlés
    2. eddig csak olyan recepteket találtam, ahol előfőzik a gyömbért, akár 2-3 vízben is. nem tetszettek, mert szerintem azután már csak némi aromás "kötőszövet" marad a kincsből.
      nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a módszerre, ki is fogom próbálni! :)
      üdv. Orsi :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...