"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. június 27., szerda

Kaporleves, a különleges

A kaporleves az élesztőpástétomhoz hasonlóan a háborús évek egyik gyakran főzött étele volt, hiszen nem sok alapanyagot igényelt: egy marék kaprot, némi hagymát, pirospaprikát, sót, lisztet, és ha a háziasszony gyakorlott volt, és megfelelő arányban használta a hozzávalókat, remek, sűrű, tápláló levest tehetett ebédidőben a családja elé.

Anyukám kaporlevesének épp ilyen íze volt gyermekkoromban :-)
Akkoriban ritkán került az átlagemberek asztalára húsféleség, ezért a kreatívabb asszonyok igyekeztek a maximumot kihozni a háztáji fűszernövényekből és alapvető élelmiszerekből. A kaporleves pedig szerény hozzávalói ellenére olyan laktató és rostdús étel, amely voltaképp főfogásnak is tekinthető, pláne, ha levesbetétként főtt tojást kínálnak hozzá. 

Érdemes mindig friss kaprot használni ehhez a leveshez!
A kapor roppant egészséges fűszer- és gyógynövény, nem véletlenül használták már az ókori népek is gyógyászati célokra: segít emésztési panaszok és bélpangás esetén, megszünteti a fejfájást, erős vízhajtó, csillapítja a hányingert, és hatékonyan csökkenti az álmatlanságot valamint a fogínygyulladást.

Az anyukám régebben nagyon gyakran készítette el nekünk ezt a fogást, így örömmel konstatáltam, hogy a pontosan lediktált receptjének hála a kaporleves örökre olyan marad, mint amilyennek emlékeztem rá. :-) Ő persze mindig álomszép, hibátlan külsejű buggyantott tojásokkal készítette el (amikor is enyhén sós-ecetes, gyöngyözve forró vízben, merőkanál segítségével főzzük meg a tojásokat, és ezáltal amolyan fátyolos külsejük lesz), de nekem ehhez nem volt idegem pepecselni, mivel végig köhögtem az éjszakát, így - a nagyszüleim szavaival élve - meglehetősen cvíder voltam tegnap. Szerencsére azonban mindenkinek annyira ízlett a leves, hogy nem tették szóvá, hogy miért is főtt tojás karikák vannak a tetején?

Az íze kicsit a tökfőzelékre emlékeztet,
de annál sokkal fűszeresebb, illatosabb és különlegesebb


Kaporleves főtt tojással

Hozzávalók: 3 csokor friss kapor, 2 nagyobb vöröshagyma, kevés olívaolaj, 3 evőkanál liszt, 2-3 teáskanál őrölt pirospaprika, néhány szem köménymag, 5 szem fekete bors, 1 mokkáskanál szerecsendió, csipetnyi őrölt bors, só, ételízesítő, 1,5 liter víz
A habaráshoz: 2 dl tejföl + 1 evőkanál liszt
A tálaláshoz: főtt (vagy buggyantott) tojás, kapor
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk.
2.) Rászórjuk az apróra vágott kapor 2/3 -át, és megforgatjuk, majd rászórjuk a lisztet, és néhány percig pirítjuk. (Ne égjen le!) Rászórjuk a pirospaprikát is, és felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Fűszerezzük borssal, köménymaggal, szerecsendióval, sóval, és egy pici ételízesítővel, majd felforraljuk és néhány percig takaréklángon főzzük.
3.) A lisztet egy nagyobb bögrében összekeverjük 2 evőkanál vízzel, hogy csomómentes legyen, majd hozzáadjuk a tejfölt, és csomómentesre keverjük. A levesből apránként merünk hozzá, és mindig homogénre keverjük, majd a habarékot a levesbe öntjük, és óvatosan megrottyantjuk, nehogy összeugorjon a tejföl benne. Hozzáadjuk a maradék kaprot, fedő alatt állni hagyjuk, miközben elkészítjük a tojásokat.
4.) Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, kb. 2,5 litert, és beleteszünk 2 evőkanál ecetet, 1 teáskanál sót, és 1 csapott teáskanál cukrot. Felforraljuk a vizet, majd takarék lángon gyöngyözve forrni hagyjuk, és egy kicsi merőkanálba egyenként beletéve a tojásokat, mindet a forró vízbe tesszük. Ha elég ügyesek vagyunk, egyben "kifordulnak" a vízben a merőkanálból, és nem esnek szét. (Gyakorlat teszi a mestert! :-)) Kb. 5-7 perc alatt minden tojás megfő, pláne, ha egy lapos kanállal mindnek a "feneke alá" nyúlunk, hogy ne tapadjanak le az edény aljára. Ha elkészültek, szűrőkanállal kimerjük őket, és a kaporlevesben tálaljuk.
A SOS verzió - amit én csináltam - egyszerű főtt tojás felkarikázva, a leves tetején. :-)

Nem én vagyok ilyen szőrös kezű :-))
Apukám darabolta fel a kaprot
A hagymát és a kaprot kicsit megforgatjuk az olajon
Szép színes lesz majd a leves a pirospaprikától
Néhány percig kell csak főzni, majd behabarni, és tálalni
Kaporlevelekkel kellett volna díszíteni, de véletlenül mindet felaprítottuk :DDD
 
Ismertétek ezt a levest? Szeretitek? Szoktatok ilyet főzni? És mi a helyzet a buggyantott tojással?

Végül egy találós kérdés: Iza első hajtincseit egy kicsi dobozkába tettük el, Dorka fürtjeihez hasonlóan, emlékbe. A míves kis ajándékot apától kaptuk, valamelyik nagymamámé lehetett valaha. A kérdés: mit tároltak régen az ilyen pici (alig pár centis) dobozkákban?

Kíváncsi vagyok, tudjátok-e? (Én nem tudtam...:-))

A mai bejegyzés végén pedig jöjjön egy Kelly Clarkson dal: Break away



22 megjegyzés:

  1. Egy filmből nekem mintha úgy rémlene, hogy tablettát, vagy valami tabletta méretű cukorkát vettek ki belőle, de fogalmam sincs.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádom, hogy ilyen gyors és lelkes vagy! :-)) De nem talált...:-)))) Még csak a közelében sem vagy! (Hozzáteszem, én sem voltam, és én is pont gyógyszeres vagy cukros dobozta tippeltem.) Próbálkozz tovább...:-)
      Puszi!

      Törlés
    2. sziasztok, csak most akadtam a blogra a kaporleves recepje utan kutakodva. A kis dobozban szerintem a holgyek pudert tartottak :))

      Törlés
  2. Szia Mirza !

    Nagyon jó ötlet a kaporleves,egyszer majd én is kipróbálom.Épp tegnap szedtem le a kertben a kaprot,mert már elkezdett sárgulni.2 nagy zacsival fagyasztottam le belőle,hogy bármikor tudjam használni,ha kell a későbbiekben.

    A kis szelence gyönyörű ! Kíváncsi vagyok,mire használták valójában.Mindenesetre én gyűrű tárolóra tippelek...
    Vagy esetleg a kiesett fogaikat tették el benne emlékbe ? :-)

    Puszi:Moncsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Moncsa, ez a kaporleves igazi nyári frissítő. Isteni, érdemes kipróbálni! Most épp kapros lepényen töröm a fejem, keresem anyukám régi receptjét...

      Nem gyűrű tároló, és nem is foggyűjtő. :DDD
      Próbálkozz tovább! :-)

      Törlés
  3. Szerintem is kiesett fogacskákat.

    VálaszTörlés
  4. Szia Mirza!
    nekem lett lekvárom, de szerettem volna még egy nagyon különleges dolgot zöld dióbol, majd átküldöm mit találtam. Tedd a kincseid közé, jövöre éberebbek leszünk, bár én már régen irogatom itt, hogy mos!!!:-))Sebaj.
    A kis dobozban rózsafüzért? A nyertes jutalma egy tányér kapor leves lehet??:-)) puszi Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. NYERTÉL!!! :-))
      Nahát, Manóka, honnan tudtad??? Nekem soha nem jutott volna eszembe. Igen, rózsafüzért tartottak benne régen... tudod mit? Igen, küldök neked valamit. Még magam sem tudom, pontosan mit, de valami apró meglepit, jó? Kérek szépen egy e-mail /posta címet!

      Törlés
  5. hát...erre nem gondoltam volna ! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ... én is gyógyszeres dobozra tippeltem, pedig végül is adja magát, hogy valami sokkal szebb és magasztosabb dolgot tartsanak benne. :-)

      Törlés
  6. Mirza! irtam ismét a gmail-ra remélem megkapod nem ugy mint az ez elöttit.Elküldtem mindent amit igértem.Kérlek jelezzed megkaptad e?
    puszi Manóka

    VálaszTörlés
  7. Milyen jo otlet! Az elesztopastetom is az, gyakran keszitem en is (vegan vagyok, ezert orulok ezeknek az eteleknek:) Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit aggódtam, talán túlságosan szerények lesznek ezek az ételek nektek, és lám-lám, a legjobban tetszenek. Igazén, élmény ilyen olvasóknak írni. :-)) Köszönöm a kedvességed!

      Törlés
  8. Mirza Drága! emiatt soha ne aggodj! ezeken a szerény ételeken nemzedékek nöttek fel.Én többre értékelem mint a "divatos"kajákat. puszi Manoka
    Jajj megint kiguvad a szemem mire beirom a nemrobot betüket:-)) szeretem aki kitalálta:-)) Van amikor már 3-ikra sikerült, eddig az a csucsom:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tőlem nem kér semmilyen robot betű-beírást. Nem lehet, hogy itt, a doboz alatt be kéne állítanod, hogy Google, és kész? Lehet, hogy akkor neked sem kérné, nem? Ádám is panaszkodott a robotra, de nekem olyan fel sem jön. Persze, lehet, hogy azért,mert én vagyok az oldal tulajdonosa, de nem hiszem, inkább itt, alul a beállítás miatt lehet. Próbáld ki!
      A divatos kajákat én sem szeretem. Idegenkedek is, és el is megy a kedvem, amikor úgy kezdik a hozzávalókat, hogy bulgur. :-))

      Törlés
  9. Beállitottam a profilt ! Hidd el kész küzdelem,de élmény is ha sikerül:-)) Az elöbb 5x ment el:-))
    Na meg ha ugy kezdödik, hogy paprikáskrumpli ujragondolva:-)) brrrrr,,,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. OK, hétvégén lenyomozom, hogy kell eltüntetni ezt a robot izét...:-))) Összességében nem is értem, minek ez a profil-kérés?

      Törlés
  10. Habár már megmondtad a nyertest, véleményem szerint ez tubákos szelence volt, burnótot tartottak benne. A kaporleves finom, a buggyantott tojás az örök kedvencem. A robot meg blogbeállítás kérdées, tőled persze, hogy nem kéri (még szép is lenne).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Apukámnál én is erre tippeltem, de nem. Azt mondta, akkoriban ilyen dobozkákban, illetve porcelán fedeles dobozokban tartották a rózsafüzéreket. A tubákos szelence valóban nagyon hasonló ehhez (olyanunk is van), de azok sokkal szorosabban zárnak, teljesen más a fedő és a doboz illeszkedése, hiszen a kialakításánál nyilván szempont volt, hogy a doboz megőrizze a belsejébe zárt dohány illatát, míg ez a doboz egész más funkciót lát el - csak őrzi a láncot és szép. :-)
      Hol kell beállítani azt a robotot?

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...