"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. június 14., csütörtök

Kovászos uborka, a családi tamagocsi

Tettetek már el idén kovászos uborkát? Mi a múlt heti időszakos napsütésen felbuzdulva 3 üvegnyit készítettünk. S hogy miért tamagocsi? Nos, mert a kovászos uborkával törődni kell, csakúgy, mint a '80-as évek kis játék-állatkáival. Igaz, a mi uborkánk nem beszél, és enni sem kér, viszont igényli, hogy törődjenek vele: nem szeret például sokáig a tűző napon állni, mert napszúrást kap, igényli, hogy kalapot tegyünk a fejére, és éjszaka jobban szeret a házban aludni, mint a szeszélyes nyári viharokban. 

Van ám kalapjuk Őkelméknek, csak a fotózás miatt levették egy pillanatra... :-)
Valójában onnan jött a tamagocsis párhuzam, hogy Dorkával és Ádámmal (Iza Mia aludt a teraszon) 2,7 kg uborkát tettünk el magunknak - és a családnak. Tudatosan 3 kövér befőttes üveggel számoltunk, hogy egyet-egyet Ényó, illetve az én szüleim is hazavihessenek, és a továbbiakban maguk "gondozzák" a saját kovi ubi tamagocsijukat. :-)) Elmondtuk az alapszabályokat, hogyan kell bánni az efféle vidéki, kényes és figyelmet igénylő uborkákkal, és hozzátettük, lehet, hogy még finomabbak lesznek, ha nem csak ki-be hurcolják őket a ház és a kert között, hanem szavalnak és énekelnek nekik, sőt, esetleg táncra perdülnek előttük. :DDD

Kovászos uborka tamagocsik - szinte kérlelnek minket:
- Tegyétek vissza ránk a kalapjainkat, mert napszúrást kapunk! :-)
De a viccet félretéve most zenéljünk egy picit! Nálunk tényleg mindig szól valami (sőt, főzés közben többnyire ordítva énekelek...:-))). Ti miket hallgattok? Sosem véleményezitek a zenéimet... még a végén azt hiszem, nem jókat választok nektek?? :-))) Írhatnátok nekem kedvenc előadó-listákat, hmmm? No, nem mintha nem lenne elég ötletem, sokkal inkább azért, hogy a kedvetekre tegyek. Addig is, nézzétek (hallgassátok) meg a következő számot, aztán visszatérünk az uborkákra! Vanessa az egyik nagy kedvencem. Már kislányként is elragadó volt, de most, felnőtt nőként, anyukaként, színésznőként még bájosabb. Remélem, kibékülnek Johhnyval, mert nagyon illettek egymáshoz...

Vanessa Paradis: Joe le taxi 


És akkor most jöjjön egy kis befőzés! Vagy inkább eltevés, hiszen a kovászos uborka max 1 hét alatt beérik, de ha eleget tudnak napozni az üvegeink, 4-5 nap alatt is elkészülhetnek. Sőt, ki tudja, lehet, hogy a szavalás vagy a zeneszó is segít nekik? :DD

Kovászos uborka

Hozzávalók 3 közepes üveghez: 2,7 kg uborka, 2 csokor kapor, 15 gerezd fokhagyma, egy darabka torma hasábokra vágva, 9-12 babérlevél, mustármag, sós víz (literenként 3-6 dkg só)
Az üvegek tetejére: kenyér vagy zsemle és egy kalap (valamilyen fedő, vagy kis tál)
Elkészítés:
1.) Az uborkákat jó alaposan megmossuk, rengeteg homok jön le róluk! A végeiket levágjuk, és hosszában minden darabot bevágunk, de úgy, hogy az egyik vége egyben maradjon. (Anya régebben azt mondta, meg kell nyalni az uborka végét, hogy nem keserű-e, de én ezt a lépést kihagyom. Bízom az uborkák becsületességében. :-))
2.) A nagyon alaposan kimosott, kiszárított üvegeket egymás mellé sorakoztatjuk, és az aljukra frissen mosott kaprot teszünk, valamint babérlevelet, fokhagyma gerezdeket, egy csipet mustármagot, majd szép sorban, állítva a bevagdalt uborkákat. Az uborkák közé tegyünk kaprot, és tormadarabokat, további babérlevelet, és fokhagymát, majd folytassuk a rétegezést addig amíg megtelik az üveg.
3.) A sót feloldjuk a meleg (!) vízben, és szépen az üvegekbe töltjük. Kb. 2 liter megy bele a 3 üvegbe. Ha ezzel megvagyunk, egy-egy szelet kenyeret (zsemlét) teszünk az üvegek tetejére, és lefedjük egy kis tálkával. Eztán kivisszük a napsütésbe, de ha nagyon meleg van, ne legyen tűző napon, inkább amolyan szelídebb félárnyékban. Kb. 5 nap, és elkészül a saját házi készítésű uborkánk. "Felbontás" után tároljuk hűtőben!
(Ha azt szeretnénk, hogy ne legyen morzsás (hahaha, morzsálós) az uborka leve, tegyük a kenyérszeletet két kézlap közé, és úgy helyezzük az uborkákra!)

Az uborkát beletesszük egy nagy tálba...
Levágjuk a végeket, és minden darabot hosszában bevagdosunk
... közben elmagyarázzuk a gyerekünknek,
hogy nem kell széttépkedni a bevágott uborkákat...:DDDD
Célszerű mindent összekészíteni: uborka, sós víz, mustármag (csak a csésze csücske látszik),
babérlevél, friss kapor, fokhagyma, torma (az óra járásával megegyezően)
Noha a kis kuktám, Dorka cica itt beteg volt, segített nekem.
Mi több, ő pakolta meg az üvegeket!
Nyilván elfogult vagyok... de olyan ügyes kislány :-)
Pont elfért az összes uborka!!
Állítólag a sós vízen múlik, hogy milyen lesz az ubik íze
Hmm... szerintem nagyon szépek lettek :-)
Leselkedés a kalap alól....:-))))
A mi tamagocsink - miután a tesói elutaztak a szüleinkhez
S hogy mi gondozzuk-e?
Hogyne!
Este együtt tévézünk,
reggel pedig együtt megyünk kocogni...:DDDD
Ez egy jól bevált recept, egy picikét több sóval, mint ahogy tavaly csináltam, bár már akkor is rém finom volt! Érdemes minél hamarabb kipróbálni, mert még előttünk a nyár, és így hamar belejövünk a készítésébe, és őszig saját savanyúságot ehetünk mindenhez: sült húsokhoz, grillezett finomságokhoz, pástétomokhoz, szendvicsekhez... 

Ti hogy készítitek a kovászos uborkát?

Azóta Szilvitől kaptam néhány igen izgalmas képet, amelyen látható, hogy az autentikus recept szerint meggyfalevelet, szőlőlevelet és kacsot is tenni kell az üvegbe, amitől nem csak sokkal szebb lesz az összkép, de mindezek jót tesznek az ízeknek is. :-) Köszönjük szépen a fotókat!

Igazán szépek már így is, az üvegbe pakolás előtt
Látszik rajta, hogy remekül sikerült! :-)))) Szilvi, köszi szépen  fotókat!
Na, jó, amíg válaszoltok, zenélek még egy picit...  az alábbi rajzfilmhez szintén Vanessa adta a hangját. Élmény hallgatni - de nézni is. :-) Vanessa Paradis: La seine


... és szóljon egy dal Csicseriborsóéknak, ha már ez a kedvencük! :-)))


31 megjegyzés:

  1. Próbáld ki a sváb kovászos uborkát, kenyér helyett öreg krumplival, nagyon-nagyon ropogós marad az ubi!!!

    VálaszTörlés
  2. Kipróbálom! :-) De mi az, hogy öreg krumpli? Nyersen kell az üveg tetejére tenni? Krumpli szeleteket? Vagy hogy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tavalyi krumpli, vagyis ami ilyenkor már fonnyadtacska. Nyersen, felszeletelve, az aljára és a tetejére, üvegenként 2-3 krumpli. Ropogós marad, a kenyérrel nálam sokszor meglágyulnak.

      Törlés
  3. Szia Mirza! Én pirított barna kenyeret használok.
    A következő üvegnél (hétvégén) kipróbálom a Te verziódat (torma, babér, mustármag) is. Köszi az ötletet.
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági, jobb lesz barna kenyérrel az uborka? Vagy csak jobban szereted a fehérnél?

      Törlés
    2. Állítólag előbb kovászolódik - egyszerre még sosem készítettem 2-féle kenyérrel, de egyszer egy vaktesztet megér.

      Törlés
    3. OK, a következő adagot barna kenyérrel fogom elkészíteni. A régi receptekben is barnát írnak, biztos jobb úgy...:-) Köszi szépen!

      Törlés
  4. Mi tormát nem szoktunk bele tenni, viszont a mi különleges hozzávalónk a meggyfa levele. Abból teszünk bele néhányat.:)
    Azt hiszem talán szlovák vagy erdélyi variáció ez a meggyfa levél, rég mondta egy idős bácsi, és rászoktunk.:))
    A tormától csípősebb lesz vagy milyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magamtól én sem tettem volna bele tormát, de tavaly így csináltam, és rém finom lett. Nem lesz csípős, csak intenzívebb az íze. A meggyfa levélről viszont még sosem hallottam. Mármint, hogy befőttbe teszik, de nagyon izgalmasan hangzik! Milyen lesz tőle?

      Törlés
    2. Most ma utánanéztem, a nagyanyáink idejében volt az igazinak tartott kovászos uborkában torma is, meggyfa levél is, sőt még szőlőlevél és szőlőkacs is a többi hozzávalón kívül, amit írtál, és a hozzászólók szerint, aki ezt kipróbálja, azok mind dobják el a régi receptjüket. Szóval azt hiszem kipróbálom a tormát a levelekkel együtt.
      A levelek állítólag a savanyításban játszanak szerepet, nem tudom, sosem kérdeztem miért is kell beletenni, viszont olyan jó aromája és utóíze lesz tőle, ami anélkül nincs meg.
      Tudsz beszerezni? Ha gondolod elsőbbségivel küldhetek neked postán, egy nap alatt nem tudom sokat fonnyadna e?

      Törlés
    3. Én is csekkoltam, nagyon érdekes, tényleg lehet szőlő és meggylevéllel is készíteni. Nézd, temérdek receptet találtam ezen az oldalon: http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/uborka.html
      Aranyos vagy nagyon, de apáéknál van meggyfa a kertben, szőlőt meg kunyerálok a faluban. :-))) És a kacs vajon mire jó? Dísz? A torma tutira jó a lébe, én már tavaly is tettem bele. Viszont mustármagot önkényesen tettem idén is és tavaly is a lébe, az is savanyít, és jót tesz, ráadásul a bolti uborkás üvegekben is mindig van, szóval el nem rontja, az tuti.

      Törlés
    4. Áá, szerintem nem dísznek tették régen bele a kacsot. Az is biztos erősít valami aromát, szombaton hozok tutira kacsot is a kertből és kipróbálom.:))
      Igen, mustármag a hordós savanyúságba is kerül, amit én szoktam csinálni télire.

      Törlés
  5. Mirza drága!

    A kisebbik lányom csinált a múlt héten kovászos uborkát. Tudod már ő is külön lakik. De valamiért nem sikerült neki, nagyon rosszizünek, és savanyúnak véleményezte. Én nem kóstoltam, de elhiszem neki. A szobaablakba tette, mert egész nap dolgozik, és nem merte kitenni az ablak alá, mert onnan ugyis lába kélne ...:) A földszinten laknak. Szóval nem tudom miképp csinálta, de annyira örültem, hogy ma ezt megláttam, rögtön szólok neki, hogy nézze meg.
    De szerintem az volt a baj, hogy egész nap egyedül volt szegény ubi, és nem volt törődve vele.
    Hiába, no a tőrődés hiánya ide vezetett :):):))

    Annyira szépek a képeid, imádom, amin Dorka cica serénykedik!! Remélem jobban van!

    Emőke

    VálaszTörlés
  6. Drága Emőke, nem tudom, mi baja lehetett az ubinak, talán kevés volt benne a só? Vagy esetleg sokat volt a tűző napon? Vagy túl sokáig érlelte? Nem tudom, de ezzel érdemes kísérletezni, mert ha egyszer sikerül megcsinálni, utána már gyerekjáték reprodukálni az újabb üveget, és egy ilyen adag azért sokáig kitart a hűtőben. Hacsak nem grillezünk túl sokat...:-))
    Szóval szerintem mondd meg a lányodnak, hogy ne adja fel! :-) Látod, én még zenélek is az uborkáinknak... hétvégén lesz a főpróba, akkor kóstoljuk majd meg őket - természetesen jelenteni fogok róla! :-)
    Dorka cica jobban van, ma őrületes nagy lovas ovi-bulin volt, teljesen le volt hengerelve - jelenleg ájultan alszik. Azt hiszem, fel is teszek egy halom képet nektek a gyerekekről, annyira édesek. :-)

    VálaszTörlés
  7. Na ez az, ami itt nem megy. Uborka még csak akadna,de az ördög a részletekben, a kenyérben rejtőzik. Más íze lesz, mint otthon.
    Vanessa Paradis-t én is nagyon szeretem, a kedvencem a Divine idylle. Nálunk főleg francia nyelvű számok mennek a rádiókban, ez most a kedvencünk:
    http://www.youtube.com/watch?v=hCW3dEglZvI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csicseriborsó!
      Egy külföldön élő ismerősöm is panaszkodott erre. Ő úgy küszöbölte ki ezt a különbséget, az idős anyukája tanácsára, hogy megpirította a kenyeret, és úgy tette az uborkára. Állítólag nagyon jó, és a kenyeret is meg szokta enni, amikor az uborka már elkészült.:))
      Vagy...süss kenyeret.:)

      Törlés
    2. Szia Csicseriborsó, köszi a linket, beletettem az ubis post végébe, meg tudod hallgatni. :-))
      Szilvinek igaza van, süss egy finom kenyeret! Nyomom a receptet!
      Sajtos fehér kenyér
      Hozzávalók: 2,75 dl víz, 1 evőkanál cukor, 3/4 ek só, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg reszelt kemény olasz füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
      A hozzávalókat begyúrod, dagasztod, keleszted, majd megint átgyúrod, vízzel megkened, sütőformában keleszted, és előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc alatt megsütöd.

      Törlés
  8. A szőlő kaccs zsenge korában savanyú, lehet ezért tették bele őseink. DE, most vigyázzatok, mert már többször permetezték a szőlőt különféle összetételű permetlével. Régen volt a rézgálic , ami nem méreg és nem szívódik fel a növényben. Én már nem tennék bele, csak ha tuti biztos , hogy nem volt permetezve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, azt gondoltam, hogy a szőlőkacs csak design elem az üvegben. :-) Nem tudtam, hogy savanyú, de egyébként szépen mutathat az üvegben. A permetezéssel igazad lehet, utánanézek, hogy mit használtak. Köszi a figyelmeztetést, erre tényleg vigyázni kell.

      Törlés
    2. Hát nekünk saját kertből van a szőlő és a meggy is, de igazad van, eszembe sem jutott, hogy innen onnan beszerezve másnak permetes levél is juthat az ubijába. Köszi én is a figyelmeztetést!

      Törlés
  9. Ezek szerint ahány ház annyi recept! Én nem faxnizok sokat, kapr az ljára rá az ubi, aminek a végét lecsapom, itt meg lehet kóstolni, hogy nem keserű e. Aztán kereszt alakban bevágom, de nem nyílik szét. Szépen sorba rakom az üvegbe, végükkel felfelé, közé fokhagyma gerezdeket teszek, majd a tetejére a kenyeret. Ami szerintem a legfontosabb, akkor lesz jó íze, ha a kenyér kovászos, ezt annak idején a nagymamám mindig emlegette. Végén a forró sós víz, itt inkább sósabb legyen, mint nem, mert ízetlen lesz az ubi.
    Az erkélyen sütteti magát, reggeltől 2-3-ig. Ha otthon vagyok, mint most is, megforgatom néha, hogy minden oldala süttesse magát. Nagy melegben 3-4 nap, vegyes időben inkább 5. Aztán a hűtőbe tárolom saját levében, mindig akad rá jelentkező! :)

    VálaszTörlés
  10. Ez így van, mindenki másképp csinálja a kovászos ubit, de szerintem is a són és a kapron múlik az íz, no meg a kenyéren a tetején. De abban mind egyetértünk, hogy isteni az íze, igaz? :-) Nekem tavaly 6 nap alatt készült el, akkor is ilyen változékony idő volt, sok viharral. De ha melegebb van, talán elég 4 nap is. :-)

    VálaszTörlés
  11. Szia Mirza!

    Nagyon régóta figyelemmel kísérem az írásaid zugolvasóként a MM-n. Rengeteg receptedet kipróbáltam már, a család (3 iker + 1 férj) kedvence lett például a máktortád és a bejglid, de a lekvár receptjeid "végtermékei" is osztatlan sikernek örvendenek. Nagyon hiányoltalak a MM-ről, de szerencsére a gugli a barátom, és rád találtam újra. Gondoltam most van itt az ideje, hogy hozzászóljak és megköszönjem neked azt a sok-sok kellemes percet amit szerzel nekünk a kedves írásaiddal, na meg persze a jó kis receptekről se feledkezzünk meg. A zenék is jók, amiket linkelsz, úgy látszik ezen a téren is hasonló az ízlésünk.
    Az én nagy kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=QnFj7SBJ5-o

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jasmine, nagyon örülök, hogy rám találtál! :-)) Remélem, minden olvasónk előbb-utóbb megtudja, hogy nem tűntünk el, és továbbra is sütünk-főzünk, csak egy picit másképp, máshol, más formában.
      Köszönöm szépen, hogy írtál és hogy megosztottad velem az élményeidet, ami igazán jól esik! Anyukám bejglije és a máktortája nálunk is családi kedvenc, ezeket a recepteket nem is reformálom, évről évre mindig ugyanúgy készítem el őket, hiszen hibátlanok, ugye? :-)
      Puszi, és csókoltatom a google-t! :-)

      Törlés
  12. Szia Mirza! valóban mindenki másképpen csinálja az uborkát, de egy biztos krumplival sokkal finomabb, és nem málik szet a kenyer nem kell szurogetni a levét.
    Semmi köze a svábokhoz,nagyanyáink igy csinálták.Persze mindenkinek meg van a sajátja, és az a legjobb:-))Lehet varriálni, de én pld irtózom attol amit "ujragondolnak":-))Ami jo azt nem kell ujragondolni, találjanak ki inkább mást:-))A csöröget nem felejtettem el, hétvégén leirom Neked.Puszi Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Manóka, akkor már csak a morzsamentesség miatt is megéri, mert akkor nem kell ki-be pakolni az uborkákat és átszűrni a levet.
      Egyébként igazad van, a régi recepteket nem kell reformálni. Ki kell találni újakat, a régieket pedig érintetlenül hagyni,hiszen azok úgy jók, ahogy vannak. Anyukámnak van egy nagy piros füzete, kábé, mint egy saláta úgy néz ki. Kézzel írt cetlikkel van tele, telis-tele régies kézírással, gyönyörű, kacifántos betűkkel, kicsit elmosódott tintával, megsárgult papírokkal. Szívmelengető. A nagymamám, nagypapám keze írása. Benne van a lelkük, az egyéniségük. Komolyan. Ha belelapozol abba a füzetbe, megcsap a múlt semmihez sem fogható, szeretetteljes lehelete. Puszi! Mirza

      Törlés
  13. Mirza! Nagyon vigyázz arra a füzetre!Valahogyan köttesed be ugy ahogyan van,,,nekem csak céduláim vannak az Édesanyámtol,de tudom, onnan fentröl bármikor elmondja nekem ,mit hogyan kell.Amikor már nagyon öreg volt, vittem neki egy szép füzetet, hogy ami eszébe jut irja le,,,,,de nem volt kedve és ereje hozzá.Ugy oldottam meg, hogy elmondattam Vele,és rengeteg minden le van igy irva.Már én is Mam vagyok,és örömmel hallottam mikor a menyem azt mondta, hogy neki a recept fuzetem kellene.Az is rongyos és viharvert.De igy igazi,és a legértékesebb a világon. Elkezdtem már átirni egy másik füzetbe,,,,,de nem megy:-))) Valójában az a szeretet amivel elkészitjük a családunknak,,,az az egésznek az igazi tartalma, a recepet az szinte mellekes.Azért is müködik a Mamáknál az, hogy egy marék cukor egy kis tejfol,pici so,,,stb,,,:-))Mindenki a mértéket kéri,,,de a tapasztalat és az idö ezt is meghozza.Én már gyerek korom ota fözök, ugy mentem férjhez, hogy mindent tudtam,,,ezt kaptam utravaloul.Végtelen öröm az mikor a fiaimtol azt hallom, hogy senki zöldbab fözelékét nem eszem meg, mert nem tudják hogyan kell csinálni,,,:-))) stb
    Szeretem én is az uj dolgokat/kivétel a fuzios konyha/,de ahogy telik az idö ugy megyek vissza az egyszerü olcso és szeretetteljes ételekhez. Minden Nagymama és Anya recept az.
    Ádámnak, Isten összes Angyalát küldöm,legyenek Vele minden nap kezdetén és végén!Ha az epéje rendetlen éhgyomorra naponta 3x igyon langyos kamilla teát!! Hamar rendbe jön,,,tuti recept.Persze probáljon füszermentesen ha lehet csupán zöldfüszerekkel étkezni.Én minden füszerkeveréket kivontam a polcomrol, csak zoldeket használok, vegetát sem!! Mindennek van saját ize, régen sem volt más füszer.A mai füszerek elnyomják a valódi izeket,,,,,,minden csak szokás kérdése.Puszillak szeretettel Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Manóka, Anya maga hozta el nekem azt a füzetet a múlt hétvégén. Nagy szerencsém van a családi receptekkel, hogy az elmúlt 7 évben mindent lediktált és megtanított, mert 3 éve kapott egy agyvérzést, és utána Alzheimer kórt állapítottak meg nála. Sütni-főzni már egyáltalán nem tud... ami azért szomorú, mert számomra mindig is ő volt az etalon, akinél jobban senki sem süt-főz. Ő minden elkészített ételbe beletette a szívét-lelkét. A mindmegettén a mai napig anya receptjei a legkedveltebb receptek között szerepelnek...
      Szóval bár ő már nem főz, elhozta nekem a legféltettebb kincseit, az anyukája, anyósa, és a felmenőink régi receptjeit. Egész életében ebben a nagy füzetben gyűjtötte, olyan vastag, mint egy telefonkönyv. Azt tervezem, végig veszem az összes receptet, és mindent megcsinálok, aztán közzéteszem itt. Majd a szép kézzel írt recepteket be is fotózom nektek, meg fogtok lepődni, milyen szépek.
      Sajnos én nagyon fűszerezek, imádom őket, és Ádám is, de majd mondom neki a kamilla teát! :-)
      Én is nagyon szeretem azt hallani, hogy nahát, ezek nem tudnak paradicsomlevest főzni... ezt Ádám szokta mondani, mert szerinte az én paradicsomlevesem verhetetlen. :-))) Persze, azt is anyától tanultam. Tudod, anya olyan aranyos. Amikor hétvégén nálunk vannak, mindig azt mondja, hogy én olyan jól főzök, honnan van ez a recept? Ki tanította neked? Mire mondom neki, hogy "hát te, anya... nem emlékszel"? És olyankor mosolyog. Nem tudom, tudja-e, hogy tényleg ő tanított nekem mindent, de azt hiszem, igen. Engem persze csak az érdekel, hogy lássam, jóízűen eszi-e, amit készítek, mert tudom, ő a legjobb ízekhez van szokva, így nekem az ő dicsérete ér a legtöbbet. :-)
      Köszönöm Ádám nevében az angyalokat, nagyon szeretjük őket! :-) Puszi: Mirza

      Törlés
  14. Mirza Drága! Ha igazi karacsonyi ajándékot szeretnél, még most megcsinálhatod a zöld dió likört:-) Isteni!!!
    . Még most fel lehet szeletelni héjjastól a diot , ha már kemeny a csonthéj akkor már nem jo. Igazából szentiván éjjelén kellen szedi a diót, akkor mágikus ereje van:-)), de már elörébb van a dió a fejlödésben. Azért itt a recept !
    15 db zöld dió megmosva és felkarikázva/gumi kesztyü kötelezö mert fog/:-))cukor tettszés szerint/30-40 dkg/10 szem szegfüszeg, 3-4 rud fahéj, esetleg ha van vanilia rud,,de aki szereti tehet bele anizst is, én nem szoktam. ezt leöntjük liter vodkával/ vagy pálinlával,, bár a vodka jobb mert iztelenebb/ Egy jol zárodo beföttes üvegbe tenni az összes hozzávalót, lezárjuk és hetente felrazzuk!!! Karacsonykor nyissuk kii és szürjük le!Lehet oda sem ajándékozod:-)) a dió beföttem is beinditva,,,az is gyerekkori recept!Puszi Nektek Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Manóka, a zöld dió likőr remekül hangzik és biztos szép is nagyon. Apáéknak van egy diófájuk. Most kell leszedni a diót? No, akkor holnap szólok is nekik. Mágikus ereje van? :-) Ez nagyon ígéretes. Fel lehet karikázni a diót? OK, elmentettem a receptet! Nagyon tetszik, ha apa meghozza nekem a diót, a jövő héten megcsinálom! Köszönöm szépen!! Puszi

      Törlés
  15. Szia Mirza! most még feltudtam karikázni a diot, de 24 én kellene szedni a "mágikust":-))) addig szerintem már megkeményedik. A most a biztos mindég tudod??:-)) Azért 24 én még beprobálkozom vele:-))A füszerezést azért gondold át, nagyon sok olyan anyag van a föszerkeverékekben amire nincs szükség! Én pld nem használok borsot, helyette nagyon pici csillit / nem érzed hogy erös épp annyit/ Azt tapasztaltam, intenziven kiemeli az étel izét,és engem igazolt mert a napokban pont egy szakács mondta ugyan ezt.A csilli egy áldásos füszer, abbol csinálják a gyomor gyogyszereket,,,A gyerekek sem fogják érezni ha annyit teszel belöle mint a borsbol.Az én unokáim sem mondták soha hogy csip, de azt igen, hogy ennek Marcsimama ize van:-))) kell ennél több?? A füszereket soha nem veszem darálva,mert ott is messze nem azt kapod mintha Te darálod meg! Szóval,én igy fözök! A recepteket várom, és nagyon szép dolog, hogy tovább adod. Én nagyon értékelem az idösek tudásást minden szinten!
    A kamilla nagyon jol kitisztitja az epe utakat, és megakadályxozza, hogy begyulladjon!Nem én talaltam ki, de tudom sajnos hogy müködik!Ha érdekel az zöld diö befött azt is leirom,mert az is felejthetetlen.Azzal egyenlöre nem sok gond van csak meg kell szurkálni és naponta lecserelni rola a vizet. Én kitettem a napra 2 kg van egy 5 litere üvegben. ! 2 hétig csak ennyi vele a munka!Puszi Manoka

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...