"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. június 21., csütörtök

Mediterrán csirkebatyu - sütni nem tudóknak

Egyszer az egyik főzőműsorában Jamie Oliver, az immáron négy gyermekes, fiatal, angol szakács arról mesélt, hogyan főz otthon, a családjának. Szeretem Jamie-t és a receptjeit, de ez a rész számomra sokkal érdekesebb és emberközelibb volt, mint megtudni azt, hogyan lehet citromos pudingot vagy pufók palacsintákat sütni (bár, az is rém izgalmas volt, és meg is tanultam tőle!:-)).

A mai batyuban sonkás-mozzarellás csirkemell volt
pestoval és egy kis sült hagymával
Szóval, Jamie elmondta, hogy legtöbbször ő készíti el az ebédet a családjának, de mivel hétköznap alapvetően nincs otthon, olyankor különféle csomagokat állít össze Joolsnak, aki aztán megsüti ezeket a gyerekeknek. (Jools amúgy nem antitalentum, csak Jamie elnyomja a konyhában - de 4 gyermekes anyukaként szerintem ezt nem is bánja.:-)))

S hogy mi van az ezüstpapír batyuk rejtekében? Elképesztő finomságok: különféle szárnyas- és vörös húsok, halak, friss zöldségek finomra vágva, zsenge fűszernövények, ínycsiklandó olajak és vajak, tésztafélék és krumpli, grillezhető sajtok és színes gyümölcsök. Minden napra más csomag készül, amiket Jamie felcímkéz a feleségének, így Jools tudja, mit, mikor, hány fokon, és mennyi ideig kell sütni, hogy tökéletes ebéd kerüljön az asztalra.  

Jamie, Jools, a három kislány (Poppy Honey, Daisy Boo és Petal),
valamint újszülött kisfia: Buddy Oliver :-)
Szerintem ez szenzációs ötlet, sokat lehet tanulni tőlük! Bár én mindig itthon vagyok a gyerekekkel, és nálunk Ádám az, aki eljár dolgozni, Jamie-ék felcímkézett csomagjait mi is meghonosítottuk a kantinban. Így, ha valamiért épp ebédidőben kell elmennem itthonról, nem kell aggódom, hiszen tudom, az ezüstpapírba csomagolt finomságokat Ádám is tökéletesen meg tudja sütni, amikor délben harangozni kezdenek. :-)
A batyukészítésben ráadásul az is nagyon jó, hogy maximális szabadságot ad az embernek, hiszen kényünk, kedvünk, hangulatunk és pénztárcánk szerint azt pakolunk bele, amit csak szeretnénk: előfőzött burgonyát vagy sárgarépát, zsenge tökféléket, spárgát, finom, fűszeres húsokat, sajtokat, izgalmas öntetekkel, hagymával, harsogóan zöld fűszernövényekkel. A gyümölcsök, tészták is nagyon finomak így megsütve, szóval elmondhatjuk: a receptnek csak a képzeletünk szab határt!

Előbb azonban egy  pörgős nóta: Bloodhound Gang: The Bad Touch



Mediterrán csirkebatyu

Hozzávalók: 70 dkg csirkemell filé, grill fűszer, 2 csomag sonka, két csomag mini mozzarella sajt, 3 vöröshagyma felkarikázva, 1 doboz házi pesto, friss fűszernövények (bazsalikom, kapor, petrezselyem)
A házi pesto összetevői: 4 csésze friss bazsalikomlevél, fél csésze friss parmezán sajt, 3 evőkanál olíva olaj (extra szűz), 2 teáskanál fenyőmag, 3 gerezd fokhagyma áttörve, 1/4 teáskanál tengeri só (ezeket csak össze kell turmixolni egy edényben)
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kiklopfoljuk, grillfűszerrel a húsok mindkét oldalát bedörzsöljük.
2.) Ezüstpapírból négytenyérnyi négyzeteket tépünk, és sorban rápakolunk: legalulra jön egy szelet sonka, rá a fűszeres csirkemell, egy evőkanál házi pesto szétterítve, arra a mini mozzarellák (2-3 db), hagymakarikák, és ízlés szerin egy szál bazsalikom, petrezselyem, kapor - ki mit szeret? Ha kész vagyunk, a csomagot összezárjuk, és mehet a tepsibe. Ha minden csomag kész, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 1 óra alatt készre sütjük. Főtt-pirított rizzsel tálaljuk.

A húst érdemes kiklopfolni, hogy könnyebben átsüljön
A házi pesto Ényótól származik, ő nálunk a "pesto gyáros" :-))
A csomag tartalma - nem nehéz összeállítani
Pillanatok alatt összehajtjuk...
Tepsibe tesszük...
Nagy családnak, baráti társaságnak is ideális ilyen csomagokat készíteni
- és még csak össze sem kenik a tepsit, nem kell mosogatni :-))
Úgy lesz gömb alakú a rizs, ha olíva olajjal megkentek egy merőkanalat, belenyomkodjátok
a főtt-pirított rizst, és óvatosan a tányérra fordítjátok
Íme a titokzatos batyu - vajon mit rejt? :-)))
Szerintem nagyon izgalmas így sütni a családnak
... mindenki nagyon elégedett volt a saját kis csomagjával :-))
Egy szóval ez egy olyan kreatív recept, amit soha nem lehet megunni (mint anno a Pécsi kesztyűt :-)), hiszen százféleképpen variálható. Ízesítésre nagyon jó a pesto mellett az Édes Anna, mindenféle sajt, mustár, különféle fűszervajak és olajok, hagyma és fokhagyma, paradicsomos szószok, és amennyiben gyümölcsöket sütünk: a méz és az édes szirupok.

Egy másik alkalom - más csomagocskák :-)
Ezúttal paradicsom, Anikó sajt és brokkoli is került a csomagba
Remélem, kedvet kaptatok, hogy ti is kipróbáljátok a "batyus sütést", és megírjátok majd nekem, mit rejtettetek a csomagjaitokba! :-)) Mindenkinek szép, napsütéses (hőségmentes) napot kívánok egy-egy rövid, frissítő zivatarral! :-)

Jamie, köszi az ötletet! ... és ha már itt tartunk, a magyar iskolások ebédjét is megreformálhatnád! :-)))
Jamie Oliver honlapja >>>

Most tudtam meg, hogy ma van Emőke unokájának, a kis Márknak (avagy Tündérmacinak) a 3. születésnapja. Isten éltess sokáig őt és a kis Ramikát, akinek olyan nagy hajkoronája van, amilyet még nem is láttam. :DDD

Kívánunk nektek és az egész családnak nagyon sok boldogságot, jó egészséget, lottó 5-öst, és megszámlálhatatlanul sok vidám napot együtt. Isten éltesse a Szülinapos Tündérmacit! :-)))

Emőke csodaszép unokái: Márk és Ramika
Tündérmaci, avagy a szülinapos, 3 éves kis Márk
Isten éltessen sokáig!!!
Ramika, a 3 hónapos édes kis hajasbaba
(Azt hittem, Izának nagy haja van, de látom, hogy nem is...:-))))

34 megjegyzés:

  1. Jamie-t én is nagyon bírom. És valamennyi receptje, amit kipróbáltam eddig, nagyon jó és pontos. Ezt a batyus részt láttam én is anno. :)))De még sose készítettem, köszi az ötletet, ezt is felveszem a még elkészítendő kaják hosszú listájára.:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem csak egy Jamie Oliver könyvem van, de az nagyon jó, és ha tehetem, megnézem a tévében a műsorait. Vicces, kedves, helyes srác és remekül főz. :-) Ez a batyus téma pedig tényleg oly sokszínű, érdemes kipróbálni! Köszi, hogy írtál! Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Én is imádom Jamie-t. Olyan lendülettel és szenvedéllyel főz, hogy tátott szájjal tudok ülni a tv előtt, ha ő van műsoron.:))
    Ezt a batyus dolgot sosem csináltam még. De kipróbálom majd valamivel. És..én nem is láttam még Jamie Oliver szakácskönyvet..de most akkor ennek is utánanézek. Viszont, nézhetnél nekünk még több jó receptet a te Jamie-s könyvedből Mirza.:))
    Nigella szakácskönyv is van? Az ő kajái is mindig olyan egyszerűek, vagy csak a kitchen aid robotgép miatt tűnnek annak?:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilvi, igen, van egy Nigellám is, egyszer tőle lestem el egy gesztenyés-csokis desszertet, állati jó volt. Bírom őt, mert nem csak egy nagyon szép nő, jók a műsorai, és a receptjei.
      Jamie meg vicces és roppant kreatív, őt is nagyon bírom. A pufók amerikai palacsintákat az ő receptje alapján sütöttem, az azóta is sikeres a családban, és rém hamar megvan. Próbáltad már?
      OK, mindkettejük receptjeiből mazsolázunk majd! Puszi!

      Törlés
  4. Sziasztok!!

    Mirza te mindig meglepsz minket!! Én is kipróbálom ezt a batyut!! Gondolkodom is, hogy kinek mit tegyek majd bele, bár nálunk csak a kisebbik lányom barátja válogatós .
    Néztem a Jamie gasztroforradalmát . Ahol megreformálta az iskolások étkezését. Nagyon tanulságos volt. Láttátok ti is?

    Engedjétek meg, hogy kicsit önző legyek, és leírjak valamit! Képet is tennék fel az unokámról. de azt sajna nem tudok.

    A tündérszép hercegem ma 3 éves!

    Innen is kiván neki a mama nagyon boldog, hosszú életet!! Remélem még sokáig eszi a mama főztjét, amit innen lesek el !! :):):):)

    Emőke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Emőke,
      küldd el nekem a fotóját, és kiteszem ennek a résznek a végére, jó? :-) A címem tudod: eszter.ordody@gmail.com

      Igen, Jamie nagyon jó fej, erre írtam azt, hogy itthon is megreformálhatná az ovik és az iskolák menzáját.

      Puszi és várom a képet!

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! NAgyon aranyos vagy!!!!
      Küldöm a képet!

      Emőke

      Törlés
    3. Mirza!

      Köszönöm,hogy kitetted a képeket! Nagy örömet szereztél vele!!

      Szeretettel: Emőke

      Törlés
    4. A szülinapi jókivánságot pedig külön köszönöm a macikám nevében is! Nagyon aranyos vagy!!!

      Törlés
    5. Nagyon szívesen, örülök, hogy elküldted a képeket. Ilyen szép gyerekektől a mi napunk is szebb lesz. :-)))

      Törlés
  5. Én is szeretem nézni, mert nagyon gyorsan, egyszerűen, kreatívan süt-főz, és közben vicces, és könnyed a stílusa. Kicsit pösze, és még ez is jól áll neki, nem? :-) OK, fogok még Jamie-s recepteket csinálni, miért is ne?
    Igen, Nigellától is van egy szakácskönyvem, őt is nagyon szeretem. Gyönyörű nő, remek a műsora, és a kajái, bár sok halfélét és tengeri herkentyűt használ alapanyagul, amiket mi nemigen eszünk. A sütijei isteniek! Azt hiszem, egyszer valami csokis-gesztenyés alagutat tőle vettem, még a Morzsáló Blogban szerepelt. Majd utánanézek, és megcsinálom! Persze, gondolom, neki is már egy csomó könyve jelent meg, de biztos van honlapja is, és egy halom elérhető recept. Rámozdulok. :-)

    VálaszTörlés
  6. Meg is találtam, idenézzetek, tele van receptekkel! :-) http://www.nigella.com/

    VálaszTörlés
  7. Nekem megvan pdf-ben Nigella két könyve, ha valakit érdekel....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűűű, ha nem gáz, engem is érdekel... kellett neked felajánlani...:-))) Előre is köszönöm szépen!

      Törlés
  8. Mirza! De jók ezek a batyuk. Kipróbálom, én is. Szeretem a rakottasokat, de ezek finomabbak lehetnek, mint a tejföllel nyakon öntött magyar változat. (a gyomrom nem szereti a tejfölt, és tőled lestem el a kenhető sajtokkal készült ételeket, ezekkel pótolom)
    Ambrozia ha lehet nekem is küldd el a Nigella könyveket, előre is köszönöm: bviragne@freemail.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabi, nos, Ádám gyomra sem rajong újabban a tejfölért, szóval igyekszem kikerülni a használatát, ha lehet. A rakottasokra nagyon jó szerintem a fehérmártás is, és a paradicsomszósz, no és a krémsajtok, igen. Gondolom, valamilyen pestós szósz is jó lehet, nem?

      Törlés
  9. Én is utána néztem Nigella könyveinek,Kedves Ambrozia engem érdekelne!Melyikek vannak meg neked?

    VálaszTörlés
  10. Jaj igen az e-mailt elfelejtettem: sissy-87@hotmail.com

    VálaszTörlés
  11. Mirza és Mindenki ! Most néztem meg a meggyemet és a nagy hőség miatt szinte teljesen leért. Gondoltam, hogy valamilyen finom meggylevet készítenék belőle, mondjuk ha lehet nyersen, kevés tartósítóval. Ha valakinek lenne ilyen jól kipróbált receptje, megköszönném. Nézegettem aneten, de ezekben nem bízok, mert rossz emlékeim vannak, tisztelet a kivételnek.
    Elnézést, hogy nem a fenti témához tartozik a kérdésem, de az iddő nagyon rövid a hőség miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, csak most néztem, hogy erre még nem válaszoltam, remélem, még nem késő! Nézd, itt találtam egy nagyon szép receptet (és blogot): http://otthonvideken.blogspot.hu/2011/06/meggyszorp.html
      Holnap nézek anya szakácskönyvében receptet neked, hátha van. Addig is meggyleves? Meggyes pite? :-) Mennyid érett meg?
      Puszi!

      Törlés
  12. ambrozia!
    engem is erdekel Nigella könyve, megköszönöm! gyutom@freemail.hu Üdv Manoka

    VálaszTörlés
  13. Kedves GAbi!

    Nekem van gyümölcslé receptem!!
    Ez a Befőzés cukor és tartósítószer nélkül című könyvből való.
    Én szoktam csinálni, nem lesz semmi baja sem.

    A gyümölcsből valamilyen módon levet kell nyerni. Legegyszerűbb a gyümölcscentrifuga, de ha az nincs, akkor nyomkodd át szűrőn, ami nyilván pepecsesebb, de azt nem tudom, hogy a turmix erre jó e, én centrifugával csinálom.
    Egy edényben egy-két percig forralod a levet, majd még forrón üvegekbe töltöd.
    A tetejére két celofán közé egy kevés nátrium benzoátot kell tenni, ami ilyen módon ugyebár nem kerül a lébe, de azt mégis tartósítja. Nem tudom miért, de tényleg nem romlik meg. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilvi, ez a nátrium benzoátos dolog más befőttekre is jó? Mennyit kell a két celofán közé tenni?

      Törlés
    2. Nem tudom, ezt kifejezetten csak a gyümölcsleveknél használom. Sima befőttnél fogalmam sincs működik e, mert én azokba csak cukrot teszek és semmi mást.
      Nincs pontos adat arról, hogy mennyit kell a két celofán közé tenni, nem is egyforma mennyiséget szoktam. Van a legkisebb kiskanál (most nem tudom, hogy az a kávés vagy a teás?), azt sem tele számolom. Tehát abból a legkisebb kanálból kb egy fél kiskanálnyit szoktam tenni. Ha nagyobb az üveg, akkor többet. És hát ha kicsi szájú az üveg arra nem is fér olyan nagy mennyiség, mint mondjuk a szélesebb szájú üvegekre. Olyan üvegeket használok, mint az üveges paradicsomlé üvege.Ahhoz szoktam egy kb fél kiskanálnyit. De csak úgy szemre.:)
      Meggyből, sárga és őszibarackból, körtéből és almából csináltam eddig, meg olyan 2 üvegnyi szilvát, de ez utóbbi annyira nem ízlett, úgyhogy idén szilva nem lesz.:)

      Törlés
  14. Ambrozia!
    Szegény..gond, ha engem is érdekel még plusszban?:))
    szszpsk kukac gmail.com

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm Ambrozia megérkezett a köny:-)))üdv Manoka

    VálaszTörlés
  16. Jamie Olivernek van egy 30 perces főzős sorozata, a youtub-on megtalálható, de szívesen adok linket. A lényege, hogy hogyan készítsünk 30 perc alatt 2-3 fogásos vacsit, egészségeset, házit. Ötletes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bartush, engem érdekelne az a link. Bemásolod ide?

      Törlés
    2. Szia!
      Ez az egyik kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=V2OWM4QodM0&list=PLD23890ADBB05A4D1&index=4&feature=plpp_video

      A címe alapján megtalálod a többi videót is, sok van. Csak írd át az S01E14 - ben az 1-est 2-re és az E utáni számot is változtathatod, több évad több epizódja megtalálható így.

      Bartush

      Törlés
  17. Az megy/ment most itt Magyarországon Bartush a tv paprikán. Jamie 30 perces kajái címen.:)
    Én is megkaptam a Nigella könyveket, nagyon jó! Az expressz kajákat már végigböngésztem, a házi palacsintapor na az nekem nagyon bejön. Meg a nyers tojás nélküli csokihab..na szóval nagyon jó dolgok vannak benne. Az elfeledett süteményt is tuti megcsinálom!
    Ziperid Drága!
    Utólag kívánok boldog szülinapot az unokának!:))) Gyönyörűek!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szilvi!
      Köszi, nálunk nincs TV paprika, sajnos, de tartok tőle, hogy egész nap előtte ülnék...
      Nigallát mi is szeretjük, eredeti személyiség.
      Bartush

      Törlés
    2. Bartush, áá, nem hiszem, sajna sok az ismétlés.:)) Ugyanazokat a műsorokat adják sokmindenből, ha lement a széria, kezdik újra.:))

      Törlés
    3. Szilvikém!!

      NAgyon szépen köszönöm!! Nagyon kedvesek vagytok!!

      Szeretettel: Emőke

      Törlés
  18. Iza is ilyen gyönyörű kis hajasbaba :) És Dorka is :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...