"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. június 20., szerda

Padlizsános palacsinta, cukkini krémleves

Sokan nem szeretik a cukkinit és a padlizsánt (nálunk sem Dorka, sem Ádám nem rajong értük), pedig mindkét zöldséget el lehet úgy készíteni, hogy kedvet kapjanak azok is, akik amúgy soha nem ennének ilyesmit... a trükk a fűszerezésben rejlik, és hogy olyan ételekbe tegyük, amit amúgy szeret a család.

Padlizsános-húsos raguval és sajttal töltött palacsinta

Persze, azért mindig reménykedek, hogy eljön majd egyszer a nap, amikor nem kell elrejtenem egyik zöldséget sem, és ehetjük úgy, ahogy a legfinomabbak: grillezve, paprikás lisztben megforgatva és kisütve, vagy valamilyen salátában - de erre egyenlőre még várnom kell. No, de nem dohogok, mert így vagy úgy, mindkét zöldség rendszeresen terítéken van nálunk, és mindenki szereti őket. Igaz, "inkognitóban érkeznek a tányérokra", hiszen olyan fantázianeveket találok ki nekik, mint "olasz húsos palacsinta" vagy a "zöld fűszeres leves", és szerencsére senki nem firtatja, hogy ezek pontosan mit takarnak... :-)

Most pedig zenéljünk egy kicsit, aztán jönnek a receptek! :-) Mai ajánlatom: Blink 182 - All The Small Things



Padlizsános-húsos palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 25 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 3 dl buborékos ásványvíz, 1 csipet só, 3 evőkanál olaj
A töltelékhez: 1 vöröshagyma, 1 padlizsán, 3 gerezd fokhagyma, 50 dkg (pulyka) darált hús, kevés olaj, olasz fűszerkeverék (Vegeta sorozat)
A tálaláshoz: szeletelt Edami sajt, friss bazsalikomlevelek
Elkészítés:
1.) Egy mély tálban összekeverjük a palacsinta tészta hozzávalóit, hűtőbe tesszük, és 1 órát állni hagyjuk. Ha lejárt az idő, kisütjük a palacsintákat, kb. 12 db lesz belőle.
2.) A vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk, és egy teflonban kevés olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd rászórjuk a megmosott, lehéjazott, kockára vágott padlizsánt. Megszórjuk olasz fűszerkeverékkel, felöntjük vízzel (hogy épp ellepje), és puhára pároljuk. Ha elkészült, megkóstoljuk, és ha szükséges, picit megsózzuk.
3.) A padlizsános-húsos ragut le is turmixolhatjuk, hogy krémesebb legyen, de nem muszáj. Megtöltjük vele a palacsintákat úgy, hogy a hús tetejére 2 szelet Edami sajt kerüljön, majd negyedbe hajtjuk a palacsintát, bazsalikomlevéllel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Ízre olyan, mint egy mediterrán "Hortobágyi" palacsinta
A sajt szépen felolvad a forró tészta és a hús között
Paradicsomszósz és sajtszósz egyaránt illik hozzá
A cukkini krémleves elkészítésekor fő szempont volt, hogy ne érződjék, hogy mi a leves fő alapanyaga, így aztán 2 csokor petrezselyem, fél csokor bazsalikom, és 4 gerezd fokhagyma segítségével csodás, fűzöld színű, illatos, fűszeres levest főztem, ami az utolsó cseppig elfogyott, és Ádám (a cukkinik legfőbb ellensége)  azt mondta a végén, hogy ilyet még sokszor csináljak, mert nagyon finom volt.

Zöld fűszeres cukkini krémleves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 2 kisebb cukkini, 5 dl erőleves, 2 csokor petrezselyem, fél csokor bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál pesto (Bertolli)
Elkészítés:
1.) A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük erőlevessel, beleszórjuk a megtisztított, lehéjazott, kisebb kockára vágott cukkinit, és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük.
2.) Beleszórjuk a 2 csokor megmosott friss petrezselymet, fél csokor bazsalikomot, fokhagymát, pestót, és összeturmixoljuk az egészet. Friss bazsalikomlevelekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk. Egy palacsintát félreteszünk a fenti receptből, feltekerjük, karikára vágjuk, és metéltként kínáljuk a leveshez. 

Nagyon illatos és ízes, igazi nyári leves! :-)
Ti milyen ételeket készítetek legszívesebben cukkiniből és padlizsánból? A hétvégére padlizsánkrémet tervezek készíteni, olasz cipókkal. Nem tudjátok véletlenül, hol kaphatnék aszalt paradicsomot? Évek óta vadászok rá, eredménytelenül...

Végül néhány kép a lányokról, hogy azok is lássák őket, akik nem facebookoznak. :-)






15 megjegyzés:

  1. Szia Mirza !

    Jaj,de gyönyörűek ezek a gyerekek ! :))

    Aszalt paradicsomot tavaly láttam a Metroban,az olivabogyók között elrejtve,az ára elég húzós volt,így nem vettem.Megpróbáltam magam aszalni a napon,de nem sikerült.

    A padlizsánt és a cukkinit imádom,legfőképpen rántva. Tavaly nyáron,mikor rengeteg volt belőlük a kertünkben mi is készítettünk belőlük sokféle ételt. Pármai padlizsánt,Muszakát,Padlizsánnal sült gnocchit,Cukkinis-padlizsános sertésszeletet stb. A padlizsánkrémet is imádjuk !
    Imádom én is a krémleveseket,de eddig még sosem gondoltam rá,hogy ezekből készítsek leves.
    Köszi az ötletet!
    Puszi:Moncsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Moncsa, nagyon szépen köszönjük a gyerekek nevében is - de ez a Jóisten keze munkája, nem a miénk. :-)) A Metroban már kerestem télen is, de akkor nem találtam. Persze, lehet, hogy rossz helyen ténferegtem, olyan nagy az az áruház. Mindenesetre köszi a tippet, újra megpróbálom, mert kenyerekbe olyan finom lenne.
      Én is próbáltam már aszalni, de nekem sem sikerült, szerintem ehhez gép kell, vagy talán sütőben kéne szárítani őket...?
      Én is imádom a padlizsánt / cukkinit, paprikás lisztbe forgatva - sütve kiváltképp. Van egy hatalmas Görög kulinária című könyvem, azt hiszem, legközelebb ott keresek valami tipikus görög kaját, adja magát, hogy a perzselő hőségben az ember ilyesmiket süssön, nem igaz? :-)
      Örülök, hogy írtál, a levest próbáld ki! :-) Puszi: Mirza

      Törlés
    2. Én aszaltam már paradicsomot, lehet a napon is, és a sütőben is. Csináltam már úgy, hogy nem szedtem ki a magokat, meg úgy is, hogy kiszedtem. Teljesen más az ízviláguk.

      Kicsit hosszú lesz, de leírom: Ezek mind már fűszerezettek, de a zöldfűszerekkel persze lehet játszani:

      Van a napon aszalt paradicsom, ezt olyan helyre kell tenni, ahol egész nap éri a nap, de éjjelre be kell vinni:

      Mindenképpen érett, de még jó kemény paradicsom kell hozzá:
      A paradicsomokat megmossuk, megszárítjuk, kiszedjük a csumájukat, félbevágjuk, kivesszük a zöld részt és a magokat is kiskanállal kikaparjuk. Ezt a kikapart magos levet le lehet a végén szűrni, és befűszerezve finom paradicsomlét kapsz, ami a dögmelegben jól hűsít.
      Egy tepsire sütőpapírt teszel, rápakolod a paradicsomokat, a vágott felük legyen felfelé, és durva szemű sóval kell megszórni. Ezt letakarod valamilyen nagyon vékony, de áttetsző anyaggal, ahonnan néhány éve kiírtam a receptet, sajna nem tudom már honnan, ott talán muszlinanyagot írtak (talán Nők Lapja volt, nem tudom), én végül egy sűrűn szőtt, de még áttetsző függöny darabbal takartam le, szerintem az a patikai géz is jó, amit a lekvárfőzésnél írtál.
      Hát, amikor ilyen szép az idő, akkor kb 2 nap alatt megvan, csak éjjelre semmiképp ne maradjon kint.

      A másik fajtát egy blogból vettem az tuti, nem tudom melyikből, még a receptes füzetem elején van, szóval jó régi lehet:

      Ezt sütőben kell csinálni:
      Paradicsom félbevág, csumája, magja kiszed. Egy tepsit kibélelünk, rápakoljuk a paradicsomot, vágott felükkel felfelé, meglocsoljuk egy kevés olivaolajjal, megszórjuk durva szemű sóval és frissen őrölt borssal.
      Készíthetünk félig szárított paradicsomot, ez nem áll el olyan sokáig, viszont finomabb, magában is jó, míg a teljesen szárított nagyon erőteljes, és az inkább kiegészítőként való. Ez viszont sokáig eláll.

      Tehát a félig szárítottnak 120 fokon a sütőben olyan 4- 4 és fél óra kell, a teljesen szárítottnak pedig tulajdonképp egy egész éjszaka: 100 fokon olyan 9-10 óra hossza.

      A teljesen szárított eláll magában is, míg a félig szárítottat azt egy üvegbe kell pakolni, fel kell önteni valamilyen semleges ízű olajjal, és lehet fűszerezve tárolni (pl bazsalikom, kakukkfű, oregano) kb 2 hétig.

      És van még egy frissebb receptem, a tv paprikán láttam Nigella csinálta azt, hogy ő egy este koktélparadicsomokat félbevágott, bepakolta a tepsibe, só, bors, egy kis cukor ment rá, és 220 fokra felmelegített sütőbe tolta be, de egyből le is kapcsolta a sütőt, és reggelig ki sem nyitotta. És reggelre megaszalódott. Ez nem tudom mennyire működik, mert még nem próbáltam, de szerintem lehet szeletekre vágott paradicsomból is, és mégiscsak kecsegtetőbb ez a variáció annak, aki nem tudja kint érlelni, mint, hogy 10 órán át menjen a sütő...és én Nigella receptjeiben még nem csalódtam, szóval szerintem tuti jó ez is.

      Én tavaly az egyik adagnál arra jöttem rá, hogy a lényeg a só, mert nem volt itthon az a durva szemcséjű, és akkor nem is sikerült. Szóval arra érdemes figyelni.

      Jah, a padlizsánkrémet én is imádom, de azt én már csak akkor szoktam csinálni, amikor a padlizsán szezon a vége felé jár, ilyenkor már nem olyan szépek, de semmi bajuk, és az áruk olyankor olyan 100 ft/kg körül mozog. Na olyankor szoktam kipótolni a kertben szedettet még egy két zsáknyival és akkor nagy nagy adagokat készítünk belőle.:)

      Törlés
    3. Szia Szilvi, köszi szépen az aszalt paradicsom recepteket, szerintem sokaknak nagy örömöt okoztál vele, de nekem garantáltan! Hétvégén ki is próbálom, nekem Nigella verziója tetszik a legjobban, mert akkor végülis nem kell mennie a sütőnek, csak amíg berakom, és reggelre kész is a paradicsom. Kenyérbe akarom sütni, szerintem remek lesz bele. Vajon mást is lehet így aszalni? A padlizsánkrém szuper jó, nálunk is nagyon népszerű! :-)

      Törlés
  2. Bolondulok mind a padlizsánért, mind a cukkiniért. Főleg az első recept tetszik, de a másodikat is el fogom készíteni. Szerencsére a férjem is szívesen eszi mindkét zöldséget.

    A gyerkőcök tündériek. Képzeld, itt most 20-22 fok van, de a kis viking babákat simán napozóba öltöztetik. Én azért a kislányt nem merem még gy sétáltatni, a body felé kap egy vékony rugit. Persze lehet, hogy csak túlzottan aggódok.
    Várom a következő posztot!!!

    Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bartush, nálunk is nagy sikere volt mindkettőnek, de én most főleg ezekre a zöld levesekre vagyok rázizzenve, hiszen még habarás sem kell bele, és olyan illata van, hogy az leírhatatlan. Legközelebb kaprot is teszek bele, és zöldborsót, hátha még zöldebb lesz? Arra gondoltam, a fenyőmag is remekül illik hozzá.
      20 fok? Hűű, az nagyon kellemes lehet! :-)) Viking babák :-)) - ez nagyon aranyos!
      Amikor életemben először (de nem utoljára) 2003 januárjában Svédországban jártam, azt láttam, hogy az utcán csak rajtam van sapka, két pulcsi és irhakabát, a helyi gyerekek vékony dzsekikben sapi nélkül szaladgálnak... szokás kérdése, valószínűleg. :-))) Puszi!

      Törlés
    2. Hogy bírjátok a nagy hőséget? Olvastam, hogy hőségriadót rendeltek el otthon. Mivel tudod enyhíteni ezt Izának? Lemosod többször napközben nedves ruhával? Nekem a védőnő ajánlotta, persze itt nincs rá szükség most. A légkondit én nem merném pici babával otthon sem fog menni, ha követező héten hazautazunk.

      Jártál már itt Stockholmban? Akkor ettél már köttbullart is? :-)

      Bartush

      Törlés
    3. Az a trükkünk, hogy reggel nem húzzuk fel a redőnyöket, így a házunk relatíve egész nap hűvös marad, 21-22 fokos, ami kellemes a nagy hőségben. A teraszunk is fedett, árnyékos, és a tető nagyon erősen fogja a hőt, így alatta tudunk reggelizni, ebédelni, anélkül, hogy különösebben melegünk lenne. Délutánra ugyan felmelegszik ez is a levegővel, de olyankor úgyis a házban alszunk, szóval épp megússzuk.
      Aztán, ha nagyon nagy a hőség, langyos fürdőt készítek magunknak, van, hogy citromkarikákat is teszek bele, úgy különösen frissítő hatású, és a bőr is finom puha és illatos lesz tőle. Este különösen jól esik az embernek, pláne, ha mécsesekkel világítja meg a fürdőt, miközben citromkarikák úszkálnak a vízen. :-)) Lehet, egyszer írok nektek egy ilyen fürdős postot is, hátha sokaknak tetszene?
      Életemben egyszer jártam még csak Svédországban, Lundban és Malmö-ben volt szakmai továbbképzésem, 10 napig. Imádtam, sőt, úgy éreztem, ha nem itthon kellene valamiért élnem, Svédországba költöznék, olyan gyönyörű. A friss levegő, a gyönyörű városok, a remek ételek, és az emberek kulturáltsága nagyon vonzó. A buszvezető, aki reggelente a szállodából a céghez vitt minket, 5 nyelven beszélt. Folyékonyan. A svéd kollégák is nagyon tanultak és műveltek voltak, és sokkal nagyvonalúbbak, lazábbak, nyugodtabbak, mint a legtöbb magyar. A cégnél ingyen adták a gyümölcsöket nagy kosarakban, mondván, a vállalatnak fontos, hogy a dolgozók egészségesek legyenek... nálunk melyik céget érdekli, hogy van az alkalmazottja? :-) A mosdókban ragtapasz, papírzsepi és mindenféle pipere cucc volt kitéve, szintén a dolgozóknak, és a gyári munkások úgy néztek ki a munkacsarnokban, hogy azt hittem, valami katalógusfotózás van odalent... sosem láttam még ilyet, pedig azért jó pár országot megjártam.
      Visszatérve a kérdésre, nem ettem köttbullart, de érdekel a recepted, ha van. A másikat is meg fogom csinálni, mert nagyon tetszett!
      Stockholmban még nem jártam, de nagyon szeretnék elmenni, ha a lányok nagyobbak lesznek, egyik nyáron biztosan odautazunk legalább 2 hétre. :-)
      Neked hogy telnek kint a napjaid?
      Puszi!

      Törlés
    4. Szia Mirza!
      Nálunk ahol a szülésig dolgoztam volt ingyen gyümölcs. Nagy kosarakban kaptunk 3 fajtát mindennap. Meg is lepődtem, amikor először hozták. Bizony azok az átkos multik... :-)

      A nyelvtudás minket is meglepett itt Svédországban. Azért találkoztam olyannal aki nem beszéli az angolt. Más nyelvet viszont nem tudnak, németet egyáltalán nem.
      A legnagyobb meglepim egy vicces eset volt, 2 éve történt. Férjemmel utaztunk kb. 2 órát egy Stockholm melletti nemzeti parkba túrázni. Amikor felszálltunk a buszra, ami már a vonattól vitt minket a parkhoz magyarul beszéltünk egymásközt. A buszsofőr egyszer csak megszólalt: "Egészségedre!" Csak pislogtunk. Aztán szépen angolul elmondta, hogy még a 80-as évek elején járt az akkori Jugoszláviában egy néptánccsoporttal és ott a magyar csoporttal olyan jókat mulattak és pár szót meg is tanult, ez az egy maradt meg közel 20 év után.

      Jól megvagyunk, élvezzük a 3 napos ünnepet, Midsommar van (Szent Iván éj - szóval minden svéd részeg lesz). 22 fok van, nem rég jöttünk meg a kirándulásból, amit a baba egy idő után elunt és sajnos végig sírt - némi szünettel.
      Jó tanács ha egyszer elutaztok ide: a nyár kellős közepén is tessék pulcsit és esőkabátot csomagolni - bármikor eshet az eső és bizony akár 5 fokra is leeshet a hőmérséklet, ez most pár hete megtörtént.
      Puszi,
      Bartush

      Törlés
    5. Szia Bartush, nos, igen, ez a gyümölcs-osztás nagyon meglepő, de annál kedvesebb gesztus, nálunk is bevezethetnék, ugye?
      A külföldiek édesek, amikor magyarul beszélnek. A volt munkahelyemen az egyik nagyfőnök svéd volt, kicsit tudott magyarul is. Akkoriban a legtöbben (fiatalok) úgy köszöntünk egymásnak, amikor hazafelé indultunk, hogy "na, csákány". Egyszer Lars (mert így hívták a pasit) lazára vette a figurát, és ő is azt mondta valakinek, hogy Hello, "sárkány"! Persze dőltünk a röhögéstől, mire Lars értetlenül meredt ránk. Akkor elmagyaráztuk neki, hogy nem sárkány, hanem csákány. Mire ő: Mi értelme van annak, hogy csákány? És senki sem tudta megmagyarátni, de többet nem mondtuk. Helyette elterjedt a ma is népszerű "Cső", a szokásos "Hello" helyett. Lars azonban már óvatosabb volt, nem hitte el, hogy ez is egy igazi, magyar, szlenges köszönés. Azt mondta: Pipe? Cső? Ez nektek vicces? Furák vagytok ti, magyarok... :DDDD
      Olvastam a neten, hogy Szent Iván ott nagy ünnep, de ennyire? Cumit adtok a Picinek? Nálunk a hosszabb utakat Iza cumival vészeli át, illetve egy zenélő méhecskével.
      Mi mindig viszünk magunkkal pót ruhát és meleg ruhát - tudod, Ádám amolyan Bear Grylls típusú, túlélő alkat. :-)
      Puszi és szép hétvégét kívánok nektek! Mirza

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek a képek, guszták a kaják, gyönyörűek a gyerekek! :) Örülök, hogy Dorka meggyógyult, gondoltam rátok, csak olvasni nem tudtalak pár napig, mert elutaztunk. Székesfehérvárra, a Múzeumok éjszakája apropóján. Nagyon tetszett! Gyönyörűséges a Bory vár. Láttátok már? Ha nem, feltétlenül nézzétek meg. Kicsi királylánykátoknak is tetszene! Képzeld, Biatorbágy mellett mentünk el, annyira gondoltam rád, talán még csuklottál is? :)
    Ugyanolyan járólapunk van és ugyanolyan kis barna betétekkel, mint nektek :)
    Kovi ubit már raktam el idén, nagyon jól sikerült és most sótlan sem lett, mint tavaly... :)
    Szeretem a sárga színt és kifejezetten jólesett a színes kis betűhátterekre nézni. Éjjel fél kettő van és kicsit sem vagyok álmos. Olyan meleg volt ma, most pedig hűs az idő, valahogy nem kívánom az ágy melegét :D Úgyhogy legalább volt időm visszapótolgatni nálad az olvasást :)
    Úgy örülök, kicsi fiam megint kitűnő lett a suliban, most harmadikos :)
    A gyümölcsleveseket én kétféleképpen szoktam készíteni: vagy a dédikétől tanult tejfölös habarással, hagyományosan és főzve, vagy pedig teljesen nyersen, csak turmixolva, joghurttal vagy esetleg tejszínnel. De ettem már rögtönzött "gyümölcslevest" is, amit a kisfiam készített, amikor picike volt. Kiment a kertbe a kis tálkájával, szedett bele mindenfélét, piros és fekete ribizkét, piszkét, málnát, meggyet, megmosta és hideg tejjel leöntötte, pici cukrot kevert bele és büszkén szedett mindenkinek belőle az ebédnél :) Annyira édesek tudnak lenni a kicsik. És hozzátok olyan nagyon jó helyre érkezett a két kis tündérke :)
    Szeretem, ahogyan írsz és ami árad az írásaidból, az valami hiper-szuper pozitív és JÓ. :)
    Bárcsak írnál valahol másutt is, hosszú, olvasmányos irományt. Puszi, Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mariann, köszönjük a bókot a lányok nevében! :-) Igen, a Bory várban sokszor voltunk Ádámmal, álomszép hely, imádom, de most, hogy mondod, a lányok még nem látták, pedig Dorkának biztos nagyon tetszene! No, ezt fel is vetem ma a családi tanácsnak! :-))) Köszi az ötletet! És milyen volt a Múzeumok éjszakája? Én még sosem voltam ezen a programon, de csak jót hallottam.
      Hát, éppenséggel csuklottam... miattad volt? :-)))
      A járólapunk Érdi, nagyon szeretem, bár ma már nem fehér fugával kérném. Nálatok milyen színű a fuga?
      A kovi ubink nekünk is a hűtőben van, nagy elánnal fogyasztjuk, remekül sikerült.
      Gratulálok a kisfiadnak, nagyon nagy dolog a mai világban kitűnőnek lenni. Az unokaöcsém, Zsiga is az lett, harmadikos volt most, nagyon büszke vagyok rá is - én sosem voltam kitűnő tanuló, szóval becsülöm a szorgalmas, okos gyerekeket, remélem, Dorka és Iza is ilyen lesz majd. A kisfiad levese finom lehetett, nem is kell sokkal több egy ilyen friss, nyári leveshez! :-) Itt is nagyon meleg van. Hajnali fél 5kor etettem meg Izát, de már 22 fok volt odakint, bent meg (az emeleten 26!), szóval én sem tudtam visszaaludni, cserében írtam egy új blogrészt.
      A kívánságod máris teljesült... az első önálló regényem (ami egy trilógia első, elkészült kötete) ugyanis (ha a Jóisten is megsegít), ősszel kerül a polcokra. Elég nagy terjedelmű, romantikus, izgalmas, szerelmes és olykor sírós fantasy kalandregény. De amint eljön az ideje, itt fogom legelőször közzétenni a hírt, hogy mindenki tudjon róla. :-))
      Köszönöm szépen a kedvességed! Puszi: Mirza

      Törlés
  5. Nem mondod, hogy könyvet is írtál! :) De jó! Nagyon ügyes vagy, gratulálok! :)
    Tényleg csuklottál? :)) Bocsi :))
    Én sem voltam soha kitűnő, de szerintem én másért nem. Abban az időben kicsi falunk kicsi iskolájában nagyfokú kivételezés ment és csak bizonyos emberek gyerekei lehettek kitűnőek... Nem volt túl felemelő érzés, de a középsuliban már megmutathattam, hogy én is ügyes vagyok.
    A fugánk - majd lefényképezem és megmutatom - valamilyen terrakotta fantázianévvel volt illetve, szóval olyan barnás. Igen, a világos fugákat elég nehéz tökéletesen hibátlanul tartani. A zuhanyzóban pl halvány mályvarózsaszín fuga van... :D Különleges ápolást igényel, de nekem pont az tetszett, így jártam :P
    A Múzeumok Éjszakája nagyon szuper. Minden múzeum nyitva, kivilágítva, a gyerekek külön élvezik, hogy későig fenn lehetnek. Megnéztük a Patikamúzeumot, az Óramúzeumot és a Babamúzeumot. Nekem persze ez utóbbi tetszett a legeslegjobban. Dorka biztos, hogy élvezné, nagyon szép, bájos. A Patikamúzeumban kézműves foglalkozás volt, lehetett készíteni a gyerekekkel sok mindent, pl apró kis párnácskákat, amibe levendula, kamilla és kakukkfű került, vagy színes fürdősóval tetszés szerint megtöltött apró kémcsöveket, amit igazi patikai ragasztóval fedtek le, stb. Volt kóstoló, gyógynövénytea és finom szörp.
    De egyik évben Hollóházán voltunk, ott porcelánt lehetett festeni és igazából ráégették, aztán kipostázták. Mai napig a kedvenc kávéscsészém, amire a kedvenc virágomat, a sárga nárciszt festettem. :)
    Szóval, mi szeretjük nagyon az ilyen programokat, majd Ti is látogassatok el egy közeletekben lévőre,ha már a kicsik bírni fogják :)

    VálaszTörlés
  6. Mariann, vigyázz a dicsérettel, még nem is tudod, milyen a könyvem... de annyit elárulok, hogy hosszú... csak az első kötet közel 380 oldal. :-)) De azért bízom benne, hogy szeretni fogják, és nektek is tetszeni fog. :-)
    Én sem voltam kitűnő, és 2-es volt a magatartásom, mert mindig beszélgettem a padban. Untam az órákat.
    Okosak voltatok a barnás fugával, mi fehéret kértünk, amit néhány hétig lelkesen sikáltam, aztán beletörődtem, hogy sosem lesz fehér, ha ott lakunk, és valóban, az évek alatt földszínűvé vált.
    Ha a lányok nagyobbak lesznek, mindenképp megyünk majd mi is erre a múzeumos programra, biztos nagyon szuper! Hűű, imádom a kézműves programokat, no, majd jövőre ellátogatunk mi is egy ilyenre. :-) Hollóházán én is festettem porcelánt, de akkor még csak ketten voltunk Ádámmal - jó, hogy mondod, mert ez Dorkának nagyon tetszene, lassan itt az ideje elmenni újra. :-)
    Köszi az ötleteket, vevő vagyok rájuk! Puszi!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...