"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. június 6., szerda

Töltött paprika, üveges paradicsomlével

Fábry Sanyi egyszer azzal nyitotta az esti műsorát, hogy megkérdezte a nézőtéren ülőket, mi az a tv paprika? Mitől tévé a tv? A nők kuncogtak, a férfiak zavartan (és csendben) pislogtak. Sanyi meg teli szájjal röhögött, mondván, ő sem tudta - ahogy otthon, a képernyő előtt ülve én sem... Valamiféle frappáns rövidítésre gondoltam, de semmi nem jutott az eszembe. Közben Fábry tovább "hergelte" férfitársait, én pedig kérdőn néztem anyára. Te tudod? Felkacagott, hogy persze, ezt mindenki tudja: a tv = tölteni való paprikát jelent... Nos, ha anya nem mondja, talán évekig a tudatlan pasik csoportjában ragadok, akiknek gőze nincs a tv paprika legendájáról, de így megmenekültem. :-)))

Már főzés előtt is nagyon mutatós, ugye?:-)
Mindezek ellenére a konyhaasztalunkra nagyon gyakran került töltött paprika. Nem véletlenül, hiszen ez az egyik legfinomabb magyar étel, amit nálunk az egész család szeret. Anyukám különösen jót tud főzni, de míg ő mindig sűrített paradicsomot használt az alapléhez, én átnyergeltem az üveges paradicsomlére, és megalkottam a saját verziómat. Anya paradicsom szósza amúgy nagyon finom, de sokkal több munka és rontási lehetőség van vele, mint az üveges paradicsomlével, amit Mari mama (a tesóm anyósa) javasolt nekem. Ő aztán igazán istenien főz, így érdeklődve hallgattam meg az érveit, miért szokjak át gyorsan az üveges paradicsomlére.
1.) Így a leggyorsabb elkészíteni az alaplevet.
2.) Ezt kell a legkevesebbet cukrozni és sózni (már, ha jó minőségűt veszünk).
3.) Házi paradicsomszósszal is dolgozhatunk, és akkor a tartósítószerektől sem kell félnünk.
4.) Mindig kéznél van a kamrában.
5.) Könnyen kiszámítható, mennyi kell belőle.

Most pedig jöjjön egy kis zene (mert úgy jó főzni, ha közben van mit énekelni), és egy isteni töltött paprika recept! :-)  : Nickelback: When we stand together. Áááááá, hogy lehet valakinek ilyen jó hangja??? :-))


Néhány mondatot azonban megérdemel az együttes is, ha már ennyire jó zenét nyomnak: A Nickelback egy '95-ben alapított kanadai rockzenekar. Nevüket állítólag onnan vették, hogy a zenekar egyik tagja (talán Mike?) egy kávézóban, ahol korábban dolgozott, gyakran adott vissza a vendégeknek kanadai ötcentest a következő szavak kíséretében: here's your nickel back! :-)
Az énekes, a remek hanggal, tehetséggel és karizmatikus személyiséggel megáldott Chad Kroeger szerintem az egyetlen férfi a világon, aki nyugodtan nekiállhat Metallica dalokat énekelni (és teszi is) anélkül, hogy szégyent hozna James Hetfieldre. Kedvenc együttese a Nirvana (másoknak is...!:-)), és hogy-hogynem a Metallica. Szerencsére mindez nagyon is érezhető a Nickelback hangzásán, nem véletlenül szeretem őket annyira... Az együttes többi tagja: Mike Kroeger (Chad féltestvére), Ryan Peake, és Daniel Adair. A (2008-ban) Grammy-díjra jelölt zenekar mára a leghíresebb kanadai rock banda a maga 27 milliós lemezeladásával.

... és most már tényleg főzzünk! :-)

Töltött paprika

Hozzávalók: 1,5 kg darált hús (én pulykát vettem), 2 tojás, 30 dkg rizs, 2 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyem, 6-8 tv paprika
A paradicsomszószhoz: 2 nagy üveg paradicsomlé (7 dl-es), legalább 2 liter víz, kb. 7 evőkanál cukor, 2 nagyobb csipet só
Elkészítés:
1.) A paprikákat megmossuk, a végüket levágjuk, magházukat eltávolítjuk. (Természetesen sokkal több paprikát is használhatunk! Én azért vettem csupán 6 darabot, mert nálunk mindenki a gombócokat szereti, egyedül apa eszi a paprikákat.)
2.) A paradicsomlét és a vizet egy nagyobb fazékba öntjük, és előbb cukorral ízesítjük - ez elveszi az esetleges savanykás (ritkán kesernyés) mellékízt, és eztán sózzuk, ízlés szerint. Az a lényeg, hogy eltaláljuk a tökéletes egyensúlyt, ami sokban a paradicsomlé milyenségén múlik. Ha savanykásabb, több cukor kell bele, ha viszont nem savanyú, a lehető legkevesebb!
3.) Egy mély tálban összegyúrjuk a töltelék hozzávalóit: a darált húst, a tojást, a rizst, az apróra vágott hagymát és áttört fokhagymát, megszórjuk sóval, őrölt borssal, pirospaprikával és felaprított petrezselyemmel.
4.) A tölteléket először a paprikákba töltjük. (A fakanál nyelével a paprika végébe is tudunk tölteléket nyomni.) Vigyázzunk, lazán töltsük be a paprikákba a tölteléket, hogy a rizsek legyen helye megdagadni, különben kőkemény lesz az egész! :-) A maradék töltelékből vizes kézzel szabályos golyókat formálunk, és egy tányérra teszünk mindent. (Nekem összesen 6 töltött paprikám, és 20 db gombócom lett ebből a mennyiségből.)
5.) Lapos szűrőkanállal a gyöngyözve forró paradicsomlébe tesszük előbb a húsgombócokat, majd a töltött paprikákat, és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük az egészet kb. 1 óra alatt.
6.) Szűrőkanállal kiszedjük az összes tölteléket a léből és félre tesszük egy tálra. Világos rántást készítünk: olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a lisztet, majd rámerünk a paradicsomléből annyit, hogy szép krémesre tudjuk keverni. Ha csomós lesz, nem baj, ez esetben szűrőn keresztül keverjük bele a paradicsomlébe. Eztán kanalazzuk vissza a fazékba a töltelékeket, rottyantsunk egyet az egészen, és már kész is vagyunk.
Apukám szerint a töltött paprikához mindenképp kell krumplit főzni. Szegényt egyből jól lehurrogtuk. :-)) Ádám azt mondta, ez amolyan menza-tempó, aztán neki ízlett a legjobban a paradicsomszószban "üldögélő" újburgonya. Azóta mindig burgonyával együtt tálaljuk a töltött paprikát, és mindenki szereti. :-))

Milyen szép tud lenni néhány (nem alaposan) kicsumázott paprika is...?
A töltelék - még összegyúrás előtt
Az összegyúrt húsgombócok szép szabályosak lettek
(Hiába, Dorkával sokat gyakorlok a homokozóban :-)))
A megtöltött paprikák  - csatasorban
A töltött paprikák és a gombócok - főzésre várva
Lassan eresztjük bele a "résztvevőket" a paradicsomlébe
Utoljára "szállnak vízre" a paprikák
... mert azok úgyis a felszínen maradnak, mint a kíváncsi bálnák :-)
A kép címe: A burgonyák farkasszemet néznek a húsgombócokkal...
Vajon ki jön ki győztesen az összecsapásból??? :-))
Ti hogy főzitek a töltött paprikát? Ismertek másfajta verziót? Más tölteléket? Más köretet vagy fortélyt? Ha igen, ne habozzatok, osszátok meg velünk is! :-)

OK... mivel ennyire szeretnétek, és mert Chad-nek ennyire jó hangja van, még egy Nickelback szám. :-)))


25 megjegyzés:

  1. Kicsit másképp csinálom az alaplevet. 2 fej hagymát megdinsztelek, majd 1,5 kg. nyers hámozott paradicsommal kicsit össze rottyantom. Ezután kerülnek bele a töltelékek. Az alaplevet kevés zellerrel és 3-4 levél bazsalikommal fűszerezem. tetszés szerint kerül bele só és cukor.Nem kell berántani!Érdemes kipróbálni, Cicus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Cicus, legyünk őszinték: a te recepted a klasszikus, nagybetűs, magyar töltött paprika! :-) (A nagymamáim is mindig így főzték, és isteni volt már az étel illata is, hát még az íze!) Én ehhez azért még amatőr vagyok, ráadásul az üveges paradicsommal nagyon könnyen elbánok. :-)) Köszönöm, hogy megírtad, mert szerintem sokan ki fogják próbálni a te verziódat, köztük én is! Csak kivel pucoltassam meg azt a sok paradicsomot? :-))) Csak viccelek. Puszi és nagyon szépen köszönöm, hogy megírtad!

      Törlés
  2. Én is a hagyományos verziót szoktam főzni, de van egy nagyon finom paradicsomszósz, amit már rég óta használok, Lidibe (ahogy anyósom mondja :)) szoktam venni. Nem üveges, hanem dobozos, mint a gyümilé, a nagyon sűrű konzerves és az ivólé között van az állaga, töltött paprikához hígítani kell ízlés szerint és az ára is nagyon vevőbarát. Az íze, mint a frissé, szerintem még tartósító sincs benne. Unokám issza, mint a vizet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hahaha, nálunk is mindenki Lidlinek mondja, nyilván azért, mert így lehet csak kimondani. Én Aldis paradicsomszósszal próbáltam először, de az elég savanyú, most viszont egy elég drága cba-s üveget vettem. Talán Bertolli volt? Nem tudom, és már lemostam róla a címkét, de isteni volt, alig kellett bele cukor meg só. Az Aldiban viszont nagyon jó a hámozott paradicsom (ez olyasmi lehet, mint amiről te írsz, csak nem szósz, hanem egész paradicsom van benne), azt gyakran veszem, és a pici üveghagymát, amit mindenhol másutt édesítőszerrel tesznek el, itt viszont a cukros verziót árulják.

      Törlés
  3. Én is így főzöm a töltött paprikát, annyi különbséggel, hogy nem szedem ki a a léből, hanem a vékony rántást ráöntöm és jól körbe forgatom és egy picit megrázom az edényt. Nekem általában van sk levem, mert rájöttem az évek során, hogy kevés paradicsomot látnak ezek a konzervek, ma már mindent tudnak hamisítani. Egyik rossz emlékem, húsvét reggelén svéd gomba salátát készítettem és amikor a neves konzervet kibontottam, mint a gejzír felcsapott a mennyezetre és a környékbeli falra, és undorító illata volt. Ezt még kb kétszer átéltem a modern főzős konyhámban. Ekkor határoztam el hogy bármilyen drága is nyáron, én befőzök. A saját levemet nem nagyon kell berántani, mert a befőzés során ízesítem és sűrüre főzöm (olyan fajta paradicsomot veszek, vagy termelek) Ha érdekel a recept majd beírom.
    Cicus! A te töltött paprikád mondjuk januárban az arany árával vetekszik, nem beszélve róla, hogy a téli paradicsom akkor látott napfényt -amire nagy szüksége van -amikor rákapcsolták a világítást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hiszed vagy sem, főzés közben azon morogtam Ádámnak, hogy miért kell kiszedni a töltelékeket, mikor a rántást simán be tudnám a gombócok mellett rakni? :-))
      Na jó, legközelebb nem szedem ki őket, végül is csak magamnak csinálok plusz mosogatnivalót, ugye?
      A svéd gombasalátát nagyon szeretem, hú, de rég ettem...ezt orvosolni kell. :-)
      Nagyon érdekel a paradicsomod, de szerintem a többieket is!!! Köszi szépen előre is!

      Törlés
  4. Ugyan-úgy főzöm, ahogyan Te, csak én is saját magam főzte paradicsomlével, és teszek bele zellerlevelet!
    Isteni!Főzök is a napokban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén muszáj lesz eltennem paradicsomlevet, mert úgy látom, mindenki sajátot használ, csak én vagyok boltiüveges. :-))) Van jó eltevős recepted?

      Törlés
  5. Nálunk Erdélyben sokan levesnek főzik a töltött parikát. Mikor előszőr találkoztam "főzelék" változattal, csak nagyokat pislogtam. Paradicsomszószos levesnek főzöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildi, érdekes nagyon, amit írsz. De mitől lesz leves? Hogy nem tesznek bele rántást? Vagy másképp készítik el? Esetleg a gombócok nem ilyenek?
      Karácsonykor kaptam egy erdélyi rakott káposzta receptet. Szinte zenélt, olyan finom lett, a csodájára jártak. Azóta nagyon nyitott vagyok minden erdélyi receptre...:-) Elmondod, hogyan főzitek ti a töltött paprikát?

      Törlés
    2. Megtalálod nálam a blogon, kérlek nézd meg. Sokszor főzünk bele zellerlevelet, egész hagymát s miket nem, családja válogatja.

      Törlés
    3. Szia Ildi, a blogod lehengerlő. A tányérjaid, a csendéleteid, a beállított képeit. Fotós vagy? Vagy csak ennyire jó érzéked van a fotózáshoz? Évek óta szerkesztőként dolgozom, de ilyen szép kaja-fotókat privát blogokban még nem láttam. A receptjeidhez is gratulálok, egyediek, érdekesek, inspirálóak. A gyömbéredet biztos kipróbálom, Ádám nagyon szereti, de csak a karácsonyi vásárban tudtunk eddig venni. Felvettelek a kedvenceim közé. Gratulálok még egyszer, nagyon tetszik a blogod!!!

      Törlés
    4. Ó, szavaid számomra sokat jelentenek, köszönöm, köszönöm!!! Nem vagyok fotós, sőt amíg nem volt blog nem is igen fényképeztem, sőt, az ételt megfőztem nagyon szívesen, de sose szerettem tálalni, díszítésben meg egyenesen pocsék voltam. De mostanában nem csak a recept érdekel, hanem a "tálalás" is, meg a fotó is. Még egyszer köszönöm a dícsérő szavakat, hisz a te blogod volt életem első blogja, amit olvastam.

      Törlés
    5. Biztos voltam benne, hogy azt fogod visszaírni, hogy fotós vagy, vagy lakberendező, vagy valami hasonló. Tényleg elképesztő ízlésesek a fotóid, és a tálalásuk, az edények, a virágok, a háttér... és még csak nem is ez a szakmád. Komolyan, leesett az állam, így még inkább emelem a kalapom. Sokat fogok időzni nálad...:-) Gratulálok még egyszer. Különösen tetszenek a kis virágos tál, és a szép zománcos bögre, a fa nyelű evőeszközök - szerintem sok magazin boldog lenne, ha ilyen képekkel büszkélkedhetne.

      Törlés
  6. Nyami, ma is egy isteni recepttel kedveskedtél nekünk. Ha hévégéig jön még egy leves ötlet is, akkor készen lesz a komplett vasárnapi menü. :))))
    A töltött "paprika" receptet mi is így készítjük, szeretem én is a házi paradicsomlevet használni-igaz a szülőktől kapni szoktuk-, így könnyű. Én a gombócokat részesítem előnyben, ha a paradicsomszószba belefőzök egy tv paprikát, az ízvilágát teljes mértékben megkapom a töltögetéses macera nélkül is. Ja, még annyi, hogy a rizst előfőzöm a gombócokhoz, így lerövidítem a főzési időt is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jasmin, nagyon aranyos vagy! :-) Brokkolis-burgonyás-sajtos krémleves? 35 dkg brokkoli + 30 dkg újkrumpli + 1 vöröshagyma dinsztelve + 1 liter erőleves + 1 tömlős sajt - megfőzöd, és leturmixolod, aztán reszelt sajttal tálalod. Isteni, próbáld ki!
      Én is gombóc párti vagyok! Minden családban ez van: vannak a paprikások és a gombócosok. :-))))
      A házi paradicsomlé szuper lehet, idén muszáj lesz már nekem is eltennem.

      Törlés
  7. Kedves Bori!
    Engem is érdekelne a házi paradicsomleved készítése!

    VálaszTörlés
  8. Szia Mirza!

    Ma nemzeti ünnep van Svédországban, nagy séta után leültem, várom a vacsit és közben leírom a receptet.

    Nem lesz ismeretlen, talán picit más mint a már ismert brownie recept, de nem akartam egy bonyával kezdeni. A helyi neve Kladdkaka. Mielőtt vki a szívéhez kapna a kaka süteményt jelent svédül. Férjeméknél van kakafika meeting :-D ez vmi kávés - sütis pénteki megbeszélés.

    30 dkg kristálycukor
    15 dkg vaj (vajjal az igazi, nem margarinnal)
    2 egész tojás
    4 ek kakaó (érdemes vmi jót használni)
    15 dkg liszt
    vanília kivonat és ici-pici só

    A felolvasztott, de nem forró inkább langyos vajhoz adjuk a kakaót és a cukrot. Aztán jön a tojás, a vanília, a só és legvégül a liszt. Folyamatosan adagolok hozzá vizet, nekem kb 4-5 evőkanálnyi kell. Mindent tessék szépen elkeverni. Előmelegített sütőben szoktam 160 fokon kb 25 percig sütni. Én szeretem, ha még laza a közepe, mintha folyna.

    Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bartush, érdekes, Ausztriában is nemzeti ünnep van. Mit ünnepelnek? Tudod?
      Oooh, de örülök a receptnek, köszönöm szépen!!!! :-)) Máris elrakom magamnak egy doksiba. Kladdkaka. Kimondva viccesen hangzik. :-) Áá, hogy sütemény, értem - mondtam már, hogy imádom a svédeket? :-)
      No, hát ezt mindenképp megsütöm, látszik rajta, hogy remek recept, nagyon hálás vagyok érte! Amint elkészült, közzéteszem! Mekkora tepsiben sütöd?

      Törlés
  9. Szia Mirza! Nem tudok elmenni amellett hogy meg ne dicsérjem a fotókat. Ezen a blogon klasszisokkal szebbek a képeitek és remekül mutatnak a blog sminkjével! Ügyesek vagytok, ha ilyen minőséget hoztok hát én kifejezetten örülök hogy nincs megkötve a kezetek ezentúl! Gratulálok, továbbbi sok sikert, csak így tovább:)

    És a SPAR-os 7dl-es üveges paradicsomlé kiváló... Alig kell édesíteni, klassz sűrű, csak hogy témába is vágjon a megjegyzésem:)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Ági, az idő előrehaladtával mi is egyre ügyesebbek vagyunk, és talán valóban szebben tálalunk, kreatívabban állítjuk össze a fotózáshoz a tálakat, és Ádám is kezd belejönni a fényképezésbe. Biztos az is közrejátszik ebben, hogy ugye régen, a másik naplómban egy bejegyzésben volt 5 recept 30 képpel, és mindenféle más dolog, itt viszont csak 1-1 recept szerepel, szóval ki kell hozni belőle a maximumot. :-) Köszönjük szépen a dicséretet, ez igazán jól esik!
    A Spar-os paradicsomlevet nem ismerem, mert sajnos a közelünkben nincs egy boltjuk sem, de majd, ha megyünk be a városba, megnézem, milyen a paradicsomlevük, mert ha jó, az akkor nagy kincs, betárazok belőle. Az interspar ugyanaz, mint a spar?

    VálaszTörlés
  11. Bármily meglepő én egy kis fahéjat szoktam a paradicsomszószba főzni!Egyszer egy kolléganőmtől hallottam ,kipróbáltam és azóta is így készítem,próbáljátok ki ! Isteni!

    VálaszTörlés
  12. Szia Edina, a fahéj tényleg meglepő... de ki fogom próbálni, mert néha épp az ilyen apróságoktól lesz egy-egy recept utánozhatatlanul finom! :-)

    VálaszTörlés
  13. életem elsö saját töltött paprikája,köszönöm:D
    tettem bele zellert is és cbas paradicsomlével csináltam,de jó pár kanál cukrot ment bele,lehet hogy kicsit édesszáju vagyok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kiflic, gratulálok! :-))) Már megérte megírnom ezt a részt! :-))) Én is cba-s paradicsomlevet használok, és nem sajnálom a cukrot belőle. :-) Gratula még egyszer, nagyon ügyes vagy! Ugye, nem is volt nehéz?

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...