"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. június 26., kedd

Zöld dió likőr - Manókától

Néhány bejegyzéssel korábban, a hozzászólások között Manóka megosztott velünk egy receptet, így megtudtam, hogyan kell Zöld dió likőrt készíteni, amely épp Karácsonyra érik majd be. Elmentettem a leírást, és gyorsan el is készítettem, nehogy aztán láncfűrésszel kelljen majd felszeletelnem az egyre gyorsabb tempóban beérő diókat. :-)))

A zöld kalapokhoz ezúttal is egy régi pólót nyírtam szét :-)
Nos, Manóka szuper ötletet adott, mert magamtól nem jutott volna eszembe ilyesmit eltenni, sőt, nem is hallottam még a zöld dió hasznosításáról. Neki hála azonban most 6 csinos kis üveg sorakozik a konyhában készen arra, hogy a szüleim kamrájába utazzanak (nekünk ugyanis nincs spájzunk). :-)
Az elkészítésük különleges élmény volt, ráadásul kb. 10 perc alatt végeztünk a munkával, és bár tudom, "beérni" csak hónapok alatt fognak, az illatuk már most mennyei volt. 

Igyekeztem hangulatos csendéletet összeállítani nektek :-)
Kedves Manóka! Ezúton is köszönöm szépen a csodás receptet és az ötletet (a többiek nevében is)! A mai dal kifejezetten Neked szól! :-) The Corrs & Bono: Summer wine

És akkor most jöjjön a recept. Idemásolom az eredetit, jó? 

" Mirza Drága!
Ha igazi karacsonyi ajándékot szeretnél, még most megcsinálhatod a zöld dió likört:-) Isteni!!! Még most fel lehet szeletelni héjastól a diót, ha már kemeny a csonthéj, akkor már nem jó. Igazából Szentiván éjjelén kell leszedi a diót, akkor mágikus ereje van:-)), de már előrébb van a dió a fejlödésben. Azért itt a recept !
15 db zöld dió megmosva és felkarikázva (gumi kesztyü kötelezö mert fog):-)), cukor tetszés szerint (30-40 dkg), 10 szem szegfüszeg, 3-4 rúd fahéj, esetleg ha van vanília rúd, de aki szereti, tehet bele ánizst is, én nem szoktam. Ezt leöntjük liter vodkával vagy pálinkával - bár a vodka jobb mert íztelenebb. Egy jól záródó befőttes üvegbe kell tenni az összes hozzávalót, lezárjuk és hetente felrázzuk!!! Karácsonykor nyissuk ki és szűrjük le! Lehet oda sem ajándékozod. :-)) A dió beföttem is beindítva ...az is gyerekkori recept!
Puszi Nektek!
Manoka "

... és a mi dióink. :-))
Dorka nagyon be volt sózva, hogy segíthessen a munkában,
és gyakorlatilag majdnem mindent ő csinált :-)
Nagyon mutatósak a diószeletek az üvegekben
Vodkával töltöttem fel az üvegeket,
ízesítésre pedig cukrot, fahéjat és szegfűszeget használtam
Most nyílnak a kertben a tűzliliomok...:-)
Az én kis zöld csendéletem. Tetszik?
Pici üvegeket készítettem, hogy több barátunknak is
tudjunk majd ajándékot adni Karácsonykor
Katonás sorrendben :-)

Manókán kívül Szilvi is nagyban inspirált a diólikőrre, mivel ő azon nyomban elkészítette az ominózus receptet, és elküldte nekem a róla készült képeket. Én pedig megláttam, és azt mondtam, nnnna, ilyet én is csinálni fogok...! És így is lett... :-)

Szilvi diós üvege - neki élénkebb zöldek a diói, mint az enyém, de
remélem, behozzuk a "lemaradást"....:-))))
Végezetül szóljon még egy dal Manókának, és mindazoknak, akik minket olvasnak! The Corrs: Summer Sunshine
Remélem, ti is kedvet kaptatok e csodás recepthez, és megírjátok majd, hogy nekiálltatok-e már diót szedni. :-)))

27 megjegyzés:

  1. Még éppen hogy csak kedd van és máris itt az újabb recept! :)
    Cukor nélkül valami édesítőszerrel is jó?
    Bár a tömény pia miatt lehet, hogy nem kellene túllihegnem a dolgot, mert ha beleharapnék egy ilyen vodkás dióba, azt tutira megdobná a vércukor szintet.:)
    Alig bírom követni a sok finomságot, szülinapokat, szebbnél szebb gyerekeket,:) mindenkinek gratulálok és puszi.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Nem titkokat töröltem, csak megtréfált megint a gugli, kétszer írta be a hozzászólásomat.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem cukor nélkül is simán jó, csak akkor nem likőr lesz belőle, hanem diós vodka, de az íze nagyon rendben lesz. :-) A cukor szerintem azért kell, mert attól lesz szirupos, azaz likőrös. De lehet, hogy nincs igazam. :-) Kérdezzük meg Manókát!
    Örülök, hogy tetszenek a bejegyzések! A dióval siettem, nehogy túl kemények legyenek, mire ti is nekiálltok leszedni őket. :-) Puszi!

    VálaszTörlés
  5. Hja, így könnyű, ilyen segítséggel!!! Te csak ültél és nézted közben Dorkát??? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami azt illeti, igen. :-) Na jó, a vodkát én öntöttem a végén az üvegekre. :-)))

      Törlés
  6. Jo reggelt !!!!!! Örülök, hogy megcsináltátok a dió likört,és ha 24-én szedtétek ugy valőban mágikus ereje lesz:-))Persze nem marad zöld a dió, idövel teljesen befeketedik!De ugy a jó!
    Nem tudom cukor nélkül, hogy müködik, de egy biztos veszett keserü ize lesz.:_)
    Nem csináltam még ugy,,,,,,Valójában ugy is annak adja az ember akinek nem dobja meg a cukrát:-))
    na és a liköröket ugye csak "szopogatni" kell:-))Ne felejtsétek leszürni ha kész, vagy használati utasitást adni mellé!Még lehet, hogy gyorsan tudtok csinálni,ha mar megkeményedett a dió akkor csak jövöre.Mindenkinek sok sikert hozzá. Mirza! nagyon köszönöm a reggeli zenét Bonot külön is:-) Szépen indult a nap.Igazán kedves vagy!
    Remélem a csöröge receptet is megtaláltad?Csodás napot kivánok puszi Manóka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Manóka, igen, 24-én szedtük a diót. Jól jön a mágikus erő. :-)) Nagyon örülök, hogy tetszett ez a rész, és Bono, ezek szerint sikerült meglepetést okoznom neked. Igen, megtaláltam a csörögét, de még nem sütöttem meg - persze, ami késik, nem múlik...:-) Most görög napokat tartunk, padlizsánkrém, muszaka, mindent közzéteszek, csak rém sok receptem gyűlt fel. Köszi még egyszer a receptet!

      Törlés
    2. Görög kaja? Alig várom........

      Törlés
  7. Sziasztok!
    Hát ez nagyon jónak tűnik. A kis üvegekben igazán guszták a zöld diók. Évek óta nem találkoztam zöld dióval. Emlékszem gyerekként egy nagy adagot megpucoltam, szerintem finomabb mint keményen. Láttátok volna a kezem utána... úgy megfogta a bőröm, hogy se a szappan se a hipó nem segített. Csak az idő... lekopott.
    Végre repülök haza, tudok majd megint sütni és rendesen főzni is. Végre elkészül az élesztő pástétom.
    Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A diópucolástól fekete ujjakra én is emlékszem, jó sokára kopott le. :-) A kis üvegek valóban nagyon cukik, kíváncsi vagyok, milyenek lesznek Karácsonyra? No, majd remélem, elmeséled, milyen lett a pástétomod! :-)

      Törlés
  8. Na megint itt vagyok:-) még azért annyit a dióról , ha valaki beföttnek szeretné /ami szintén egy csoda! / az most szedje le de gyorsan amig puha a belseje.Semmi más dolgorok nincsen vele mint /kesztyüben/ megszurkaálni leönteni vizzel , hogy elfedje,,,,és
    14 napig áztatni, ugy , hogy minden nap leönteni rola a vizet. Én a napra tettem,és volt ,hogy 2x is leöntöttem naponta, hogy kiázzon belöle ami kell:-))
    Ha valaki kedvet kapott hozzá elmesélem hogyan tovabb.Ezek a diók egészben lesznek gyonyörüen lehet felkarikázni es didzitésre is álom szép mert fekete lesz ha készen van. Na es semmihez nem hasonlithato ize van.Ha van valakinek netán mandula fája az is ugyan igy müködik:-))
    Én ma fejezem be vége az áztatásnak:-) Szép napot mindenkinek Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Manóka, engem érdekel! Leírnád részletesen? Köszi előre is!

      Törlés
  9. Hát a fotón talán azért látszik élénkebb színűnek az én dióm, mert akkor lett kész, és rázogattam benne össze a cukrot. Ezért olyan fátyolos a lé. Azóta már az én üvegem is kapott piros fehér kalapot, a likőr benne pedig erőteljesen méregzöld, vagy inkább feketés..a dió héja pedig már barna, míg a belseje még mindig zöld. Nagyon szép.

    Én úgy hallottam, mert mikor Manoka leírta ezt a receptet másnap a rádióban is szóba került..na és ott azt mondták, hogy ha cukor nélkül készítik, úgy érdemesebb pálinkával leönteni, és akkor diópálinkád lesz. Azonban akkor is javasoltak fűszerezést-fahéjat, szegfűszeget, sőt ha jól emlékszem volt egy római köményes verzió is, merthogy a fűszerek valamelyest elnyomják a dió keserű ízét, amit a cukornak köszönhetően a likőrben nem fogunk érezni.

    Ja és cukor nélkül készítve állítólag másnap nagyon borzasztó az ébredés és a létezés..:)))

    És külön kiemelték mindenhol, hogy fontos, hogy az alkohol minőségi alkohol legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szilvi, akkor ez egy igazi, színjátszós likőr. Én még nem néztem meg, milyen lett a miénk, de hamarosan. Te mivel öntötted fel? Nekem egy Abszolút vodkám volt, nem tudom, az mennyire minőségi, elég jó illata volt.

      Törlés
    2. Én Kalinkával öntöttem fel.:)) egy liternyivel.:)

      Törlés
  10. Szia Szilvi!
    Valóban bebarnul, ugy ,hogy nincsen jelentösége hogy néz ki most, mert ugy is le kell szürni.Valóban lehet pálinkába is tenni mint minden gyümölcsöt, de az ágyas pálinka lesz és nem likör.A füszerezés meg egyéni izlés, én tettem bele 1 vanilia rudat is.Lehet kisérletezni,mint mindennel. Az ánizst a római köményt nem tenném bele,mert ne nyomja el a dió izét,,,nem lesz keserü igy sem.A vodka nekem bevált, mert az semleges izü, igy jól kiemeli a füszereket is.Látom nem apróztad el, 5 literes a Tiéd vagy csak nagynak látszik??üdv Manoka

    VálaszTörlés
  11. Szia Mirza!
    lefogom irni, de addig is szurkaljad gyorsan a diot,mert 1-2 re kemeny lesz. Lehet hus villaval vagy kötötüvel. Egy 5l -es üvegbe 2 kilo dió fér.Ezeket majd valoban lehet kis üvegekbe rakni mert elég édes nem kell sok belöle.Na és ajandéknak is elég annyi. Ezt is Karacsonykor bontjuk!!!
    Tedd ki a napra, mert a nap ereje és áldásos energiája is jót tesz neki.Csak cserelni a vizet szorgalmasan inkább 2x mint 1x naponta.Jövök vele hamarosan.Ezek a receptek kipróbáltak bátran csinálhatod. Én azt vallom, hogy olyan dolgokat adok tovább csak amit megcsináltam. Sok helyen sokmindent mondanak irnak,,sajnos pont az elözö helyen ahol voltál/ :-)) / ráfáztam a sok pontatlanul leirt receptre.Szoltam is érte párszor,,,,,,:-) nem lettem népszerü elhiheted.:-)))))))))
    Egy gyakorlott háziasszony hamar észreveszi ha nem jo valami, de a kezdök bizony önthetik ki ha nem sikerül.Nagyanyáink, mindent felhasználtak,mindent hasznositottak, és ezek a mai napig időt álló dolgok. Igy készül nálam a zöld paradicsom lekvár is ami megint csak jó karácsonyi ajándék:-) és valami mennyei!
    Öröm és áldás legyen a mai napunk is
    Puszi Manoka

    VálaszTörlés
  12. Mirza!
    böven áztassál diót küldöm a zölddió lekvár receptet is:-))) puszi Manoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ... hát, Manóka, lekéstük azt a zölddió lekvárt...tegnap nem tudtam újabb adagot szedni, valahogy elúszott a napom. Te csináltál végül lekvárt?

      Én ma vadászok, megnézem anya régi szakácskönyvébe, mi van még ilyen különleges eltennivaló? :-)

      Törlés
  13. Szia Manoka!
    Szerintem cukor nélkül keserű lenne, de te is azt írtad délelőtt. És épp ezért mondták gondolom én, a pálinkás verzióhoz azokat az erősebb fűszereket, hogy valamennyire elnyomják a cukrozatlan dió pálinka kesernyés ízét. Én ágyast szilvával, barackkal és szőlővel csináltam még eddig, de ez is biztosan nagyon jól mutatna ágyas pálinkaként is. Viszont állítólag ha pálinkával csinálod is, és leszűröd, akkor is nagyon finom.

    Én Kalinka vodkával csináltam, szegfűszeggel és fahéjjal, na meg a cukorral. 3 literes az üvegem, mire belepakoltam a diót, alig fért bele az 1 liternyi vodka.:)) És a diók is olyan hatalmasak voltak, hogy a karikákat félbevágtam, hogy tudjanak mozgolódni amikor rázom őket.:)

    VálaszTörlés
  14. Szia Szilvi!
    szerintem sok a dió az üvegedben mert irtad hogy nagyok voltak. Ez akkor dupla dió mennyiség. Én átönteném nagyobb üvegbe és meg nyakon önteném legalább egy fel liter vodkával de lehet a litert is elbirná/ és még cukorral ennek arányában.Elrontani nem fogod.Manóka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem 15 diót tettem bele, hanem lemértem, hogy 30 és 40 dkg között legyen. így ment bele azt hiszem 8 vagy 9 darab dió, ami 34 dkg volt. Mert írtad ugyan a 15 szemet, de nekem az majd egy kilónyi lett volna, és így utánanéztem több helyen, hogy dkg-ra átszámolva mennyi dióhoz adnak 30-40 dkg cukrot, és egy liter vodkát, amennyit megadtál. És 30-40 dkg dióhoz számolnak ennyit, akik nem darabban, hanem dkgban adják meg. Nálunk hatalmasak a diók, vékonyra karikáztam és a vékony karikákat még kettévágtam, szerintem ezért tűnik soknak. De az üveg félig sem volt dióval mikor ráöntöttem a cukrot és a vodkát. Most akkor a 30 dkg-hoz kevés az egy liter vodka?

      (egyébként, ha más nem néz utána, akkor a recept alapján 15 darabból csinálja meg, pedig minden fán szinte más súlyú a dió, szóval ha tudod, add már meg légyszi konkrétan dkg-ban is a diót. Mert, ha nem hallom a rádióban, nem kezdtem volna el utánanézni és simán megcsináltam volna 15 darab dióból.Ami itt a mi fánkon majd egy kiló.:) És most kiderül, hogy lehet még a 30 dkg dió is sok?)

      Törlés
    2. Én pedig meg sem számoltam a diókat...:-)) Mondjuk úgyis sok kis üveget készítettem, tehát a 15 szem, 30 dkg cukor eleve csak részekre osztva érvényes nálam, de kb. minden üvegem aljára egy centi cukorréteg került. Azóta elolvadt, persze, és a diók egyre szebbek, igazán. Ez egy remek ötlet volt, izgalmas volt elkészíteni.

      Van még hasonló receptetek?

      Törlés
  15. Jo reggelt!
    sajnos errefelé már kemény a dió!
    Szerettem volna még egy adagot, de ha egy kicsit is nehéz megszurni akkor már nem lesz jo a befött:-) Na majd jövöre hamarabb felébredek! Szép napot mindenkinek Manóka

    VálaszTörlés
  16. Szia Manóka, nálunk is kemény a dió...:-( Már a legélesebb késsel is ujjlevágó-szagú a dolog, annyira megkeményedtek. Nem baj, azért a likőrök sikerültek. :-)

    Mi lesz a következő? Mit főzzünk be?:-)

    Puszi! Mirza

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...