"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. szeptember 5., szerda

Nyár végi saslik, paradicsomleves

Érdekes, hogy amióta "hivatalosan" is vége a nyárnak, olyan meleg van, mint júliusban... de legalább tovább lehetünk (és süthetünk) a szabadban, nem igaz? A napokban saslikot sütöttünk, és fokhagymás paradicsomlevest - azaz igazi, grillezős ételeket. :-)


A sasliksütésben szerintem az a legjobb, hogy nem lehet megunni, hiszen kedvünk szerint variálhatjuk a rajta lévő hozzávalókat. A leggyakrabban pulykamellet, kolbászt, szalonnát, hagymát, cukkinit, padlizsánt, kukoricát és gombát sütünk, apró darabokra vágva. Kezdő háziasszonyoknak, kreatív apukáknak és szorgos gyerekeknek érdemes kipróbálni ezt a receptet - mert elronthatatlan, így biztos a siker! :-)

Előtte azonban biztosítsuk a megfelelő zenei aláfestést. Mai ajánlatom:  Chad Kroeger - Carlos Santana: Into the night. Nagyon bírom ezt a Chadet...:-)))


Hivatalosan persze a saslikokat parázs fölött illene megsütni, de sütőben is gyönyörűen átsülnek - csak forgatni kell őket! Persze, így elmarad az utánozhatatlan füstös íz, és a húsra rátapadt korom :-), de azért hibátlan lesz, meglátjátok!

Saslik rudak

Hozzávalók: kb. 50 dkg pulykamell, 30 dkg húsos szalonna, 30 dkg kolbász, 2 cukkini, 6-7 pici vöröshagyma, bébi kukorica (én konzervet használtam), saláta fűszer (a zöldségekre), grill fűszer (a húsra)
Elkészítés:
1.) A húst felkockázzuk, megfűszerezzük, picit megolajozzuk.
2.) A zöldségeket felaprítjuk és megfűszerezzük, majd mindent egymás után felszúrunk a saslikrudakra.
3.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A saslikrudakt tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük - többször megforgatva, hogy egyenletesen piruljon meg minden hozzávaló! Friss kenyér, zöld saláta, bébi spenót illik hozzá. :-) (Este pedig fussunk egy kiadós kört, és akkor nyugodt lelkiismerettel alhatunk el. :-)))

Pillanatok alatt össze lehet rakni egy tepsire való adagot
Nagyobb gyerekekre (akik már nem szúrják meg magukat) simán rábízhatjuk az összeállítást!
Isteni az illata, amikor sül...
Bármennyire is jól néz ki salátával, egy kis kenyeret muszáj enni hozzá,
mert a kolbász és a szalonna különben kiüti a gyomrunkat...:-)

A paradicsomleves nálunk évek óta toplistás kedvenc, ami nagy dolog, mert ez azon levesek egyike, amit csak kevesen tudnak igazán jól elkészíteni. Szerintem a titok nyitja abban rejlik, hogy jó paradicsom-alaplevet kell használni (házit, vagy bolti üveges paradicsomlevet), és először mindig cukrozni kell, majd ha "kiegyensúlyoztuk" a savanykás ízét, utána lehet sózni, és behabarni, a végén pedig kötelező friss fokhagymával ízesíteni. A tálaláshoz ezúttal főtt krumplit ajánlok és reszelt sajtot. Meglátjátok, ez így valami isteni! :-)
OK, belátom, a burgonyás paradicsomleves egy kicsit menza-feeling,
de nálunk jól főztek a suliban, szóval nem ébreszt bennem rossz emlékeket :-)))

Paradicsomleves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, olaj, 3-4 evőkanál liszt, só, őrölt bors, paradicsomlé (üveges, literes), víz, 3-5 fokhagyma gerezd, áttörve
A tetejére: reszelt sajt, főtt burgonya
Elkészítés:
1.) Üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát, megszórjuk liszttel, és kis lángon zsemleszínűre pirítjuk.
2.) Lehúzzuk a tűzről, és ráöntjük a vízzel elkevert paradicsomlevet. Simára keverjük, visszatesszük a tűzre, megcukrozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd 5-6 perc alatt megfőzzük.
3.) Újra megkóstoljuk, mert a főzés során megváltozik a paradicsomleves íze! Szükség szerint utólag megsózzuk, vagy megcukrozzuk, majd áttört fokhagymával ízesítjük. Reszelt sajttal, főtt burgonyával tálaljuk.

Hogy vagytok? Mit főztök ma ebédre? És mit terveztek eltenni az őszi gyümölcsök közül? Mivel idén nem sok befőttet készítettem, illene valamit a nyár végén produkálnom. Van jó receptetek? Szilva, körte, alma? Én is keresek, és közzéteszem...! :-)

4 megjegyzés:

  1. Szia Mirza!
    Látom visszatért a receptíró kedved. :) Vagy még mindig kényszerpihenőn vagy?
    Viccet félretéve: a héten egyszerű ételeket készítettem, spagetti, lecsó, ma pedig majorannás csirke ropogósra pirítva vajas-petrezselymes burgonyával. Jah, és egy kis boci süti, aminek a maradékát még ma délután csipegettük el. Tudom, néha nem egy kiegyensúlyozott étrend (leves+ második fogás is kellene), de az az igazság, nem vagyunk nagy levesevők, néha ráhangolódunk, bár főleg télen inkább...
    A saslik szuper, hétvégére jó ötletet adtál.
    A befőzésnek én már a végén járok, az idén már csak brokkolit, karfiolt és szőlőt akarok eltenni. De lehet még egy kis reszelt alma, patiszon is lesz, ha a kertben beérnek és felesleggé válnak...milyen jó hasznát veszem majd télen ezeknek is....fő a takarékosság :)
    Puszi, további szép időt nektek is!Élvezzük, amíg még lehet. :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jasmin, most látom csak, szégyenkezve, hogy erre nem válaszoltam. A lábam nagyjából már jó,de azért még mindig nagyon meg tud húzódni a legkisebb erőfeszítéstől is. Gondolom, valami izomhúzódásféleség lehet... időbe telik, mire teljesen elmúlik. A vajas petrezselymes burgonya isteni, én levesként is nagyon szeretem. A lecsó is örök kedvenc, viszont spagettit már rég főztem, pedig Dorka nagyon szereti. Na, majd holnap... köszönöm az ötletet!
      Hú, hát mi nagyon levesesek vagyunk, van, hogy mást nem is főzök...:-)))
      Brokkolit hogy teszel el? Nem megy el a színe? És a reszelt almát? Puszi! Mirza

      Törlés
  2. Szia Mirza, mi is sokszor szoktunk saslikot sütni a grillen, nyáron a teraszon:-) Én úgy készítem, hogy felszelem a húst, vékonyabb csíkokra, és a Knorr Villámpácában bepácolom (ismered ezt a termékcsaládot? Több ízben is lehet venni, mi általában ezt használjuk pácoláshoz, csak ha nagyon van időm, akkor készítek saját pácot). Egy napot állni hagyom benne a húsit, utána nap a nyársra tűzögetem, hús, lilahagyma, pritaminpaprika, sárga, zöld, piros, gomba, mikor mi van itthon. Nagyon finom, és ezt kapros salátával, vagy majonézes párizsisalátával esszük.
    Rendbe jött a lábad? Remélem igen!
    Örülök, hogy megint gyakrabban jelentkezel receptekkel:-)
    Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ada, ne haragudj, hogy ilyen soká válaszolok! A saslik valóban szuper, gyerekkoromban anyukám is sokszor sütött ilyet nekünk. Volt, hogy csirkemáj is volt rajta, az volt a kedvencem, meg a gombás-sonkás saslikok. Igen, ismerem a gyorspácot, de Ádám (aki amúgy semmit sem főz), imád pácokat készíteni, így ha grillezünk, hagyom, hadd kutyvasszon a konyhában. :DDD
      Puszi: Mirza

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...