"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. április 19., csütörtök

Gesztenyés-babapiskótás süti (sütés nélkül)

A fenti recept szerintem sokak számára ismerős lehet, hiszen a neten ezer helyen megtalálhatjátok "Gesztenyés diplomata puding" néven. Mondjuk nem tudom, miért hívják pudingnak, hiszen nem pudingból készül, és akkor talán a diplomata kérdést kár is már vitatni. :-) 

Mivel épp Húsvét volt, egy nyuszit ültettem a sütemény tetejére
A nevétől eltekintve azonban szerintem ez egy remek recept, ami pillanatok alatt elkészül (konkrétan kb. 10 perc), és nagyon finom, igazán mutatós sütemény lesz belőle, amit aztán kedvünk szerint felcicomázhatunk. Ízében persze nem tud többet, mint egy tányér hagyományos gesztenyepüré tejszínhabbal, mégis, az általa nyújtott vizuális élmény okozta öröm miatt száz százalékos, és mindenki többnek képzeli, mint ami... 


Húsvétkor, Izabella baba születése előtti éjszakán készítettem el először ezt a süteményt, mert másnapra vártuk a nagyszülőket, és szerettem volna, ha valami finom édességgel kínálhatjuk meg őket ebéd után.
Tény, hogy nagyon fáradt voltam, voltaképp az ágyból keltem ki... Ádám morgolódott is, hogy nagy pocakkal minek "izgágáskodok", miért nem pihenek inkább, amikor mindenórás kismama vagyok? Mondtam neki, nyugi, 10 perc, és kész leszek, jövök aludni, mire ő méltatlankodva dünnyögött az autós műsora mellett... ja, persze, 10 perc... el tudom képzelni.
Én meg gyorsan (hahaha, a nagy pocakommal inkább csiga-lassan) a konyhába vonultam, és nekiláttam összeállítani az édességet. Pillanatok alatt kikevertem a felengedett gesztenyemasszát a tejszínnel, és egy tálba rétegeztem a babapiskótákat (amit rum helyett almalébe mártottam, hogy gyerekbarát legyen az íze) a krémmel, majd lefóliáztam, és betoltam a hűtőbe.
10 perc múlva pedig már odafent voltam, és látványos elégedettséggel bújtam a paplanom melegébe.
- Nehogy már ennyi idő alatt kész is legyél... - nézett rám hatalmas tengerkék szemeivel a férjem.
- Hááát... akkor nézz csak be a hűtőbe - vontam meg a vállam huncutul. - Vagy tudod mit? Nézd meg a fényképeket, ott a gép a komódon!
Paplansusogás, léptek nyoma a padlón, majd a fényképezőgép ismerős csilingelő hangja, és a férjem kommentjei...
- Húúúdejólnézezki...gesztenye? Tejszín...babapiskóta... ez valami isteni lesz.
- Remélem is... - motyogtam immáron félálomban.
- Rumos?
- Nem, almás...
- És tényleg ennyi idő volt összerakni?
- Látod...
És ebben maradtunk. :-) Másnap aztán Ádám borította ki a fóliával bélelt tálból a sütit, és ő segített feldíszíteni is, aztán tálalni, és nem győzte dicsérni, mennyire finom, és hogy milyen jó, hogy tegnap éjjel elkészítettem. :-))))

Nos, akkor gondolom, érdekel titeket a recept, igaz? 


Gesztenyés-babapiskótás süti (sütés nélkül)

Hozzávalók: 3 csomag (25 dkg / csomag) fagyasztott gesztenyemassza, 4 dl habtejszín, 1 nagyobb zacskó babapiskóta (én egy doboz Manner babapiskótát használtam el), 3 dl almalé (hivatalosan 1 dl rumba, vagy rumos teába kellene áztatni a babapiskótákat)
Elkészítés:
1.) Egy mélyebb tálat fóliával kibélelünk, és az alját, valamint az oldalát kirakjuk almalébe (rumos teába) áztatott babapiskótával. Vigyázzatok, csak egy pillanatra áztassátok a babapiskótát a lébe, különben szétomlik vagy szotykos lesz!
2.) A felengedett gesztenyemasszát konyhai robotgéppel simára (habosra) keverjük a tejszínnel, és szépen az első piskótarétegre kanalazzuk az 1/3-át. Erre újabb almalébe mártott piskótaréteg jön, és újabb gesztenye massza, majd még egy réteg piskóta és a massza vége. A tál tetejét almaleves babapiskóta fedje le, ezt borítsuk be fóliával, és tegyük a tálat egy éjszakára a hűtőbe.
3.) Másnap fejtsük le a süti tetejéről a fóliát, borítsuk egy lapos tálra, majd felvert tejszínhabbal, színes cukrokkal, marcipánnal, citromfű levelekkel, esetleg friss gyümölccsel (meggyel, citrommal, naranccsal) díszítsük fel. Nagyon mutatós és finom sütemény, érdemes kipróbálni! :-)

Gesztenyemassza + tejszínhab: mindössze ennyiből áll a "krém", mégis oly finom

Pillanatok alatt meg lehet tölteni babapiskótával és a krémmel egy ekkora tálat

Lehet, hogy rummal pikánsabb, de almalével is tökéletes lett a babapiskóták íze

A rétegezés nagyon gyorsan megy, és a babapiskóták is strapabírók,
ha nem áztatjuk szét őket

Az utolsó "emeletem" nem lett túl szép, de majd úgyis ez kerül legalulra

Másnap, kiborítva így nézett ki a sütemény... akárcsak egy torta, nem?
Díszítés gyanánt gumicukrot, friss citromfű leveleket és egy pici marcipán nyuszit
használtam - szerintem remek lett az összkép :-)

A szelet-fotónk nem sikerült túl jól, de azért jól kivehető a süti szerkezete
... és ne tudjátok meg, milyen gyorsan elfogyott...:-))))
Ajánlom ezt a süteményt mindazoknak:
- akik szeretik a gesztenyét
- akik nem szeretnek sütni (de az édességekért élnek-halnak)
- kevés az idejük
- vagy egyszerűen csak nincs idegük több órán keresztül a konyhában "pepecselni" azért, hogy valami finom desszert kerüljön az asztalra. :-)

Amennyiben tetszett ez a recept, érdemes megnézned az alábbi bejegyzést is:
Meggyes puncstorta - sütés nélkül >>>

12 megjegyzés:

  1. Szia!
    Már megint valami nagyon finomat készítettél?
    Cukor nem is kell bele? Akkor tuti, hogy elkészítem.
    Puszi.

    VálaszTörlés
  2. Bocs, a második mondat végén felkiáltójel van, szóval finomat készítettél!!!!!!
    Csak elgépeltem. :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ambrozia, nem, nem kell bele cukor (de tudod, a fagyasztott gesztenyemasszában alapból is van!), így is épp elég édes, és annyira gyorsan elkészül, hogy az hihetetlen. A tetejére, a felvert tejszínbe tegyél egy kis édesítőszert, azzal is szuper lesz! :-) Én nem pepecseltem a rummal (pedig van itthon), ez az almaleves verzió nagyon finom volt, és utána mindenki nyugodtan vezetett. :-) Puszi!

      Törlés
    2. Hát akkor már meg is van az anyáknapi meglepi az Édesanyámnak!!!

      Törlés
  3. Imádom a gesztenyét, a gyerekeim is, úgyhogy ezt ma-holnap el fogom készíteni. Márt most nagyon megkóstolnám. :)
    Köszönöm a receptet, klassz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea, nagyon örülök, hogy kedvet kaptál hozzá! :-) Nálunk is siker-gyanús a recept, a gesztenyepürét ezzel le is váltottuk. :-)

      Törlés
  4. De szép, és biztos finom is. Sajna, én ilyeneket nem nagyon csinálhatok, mert István január óta cukorbeteg. De talán majd magamnak egy kisebb formában...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Icus, szerintem nézd meg valamelyik Update pékségben, biztos lehet Norbis gesztenyepürét kapni, meg Update keklszet / kalácsot, azokkal simán elkészítheted ezt a sütit, a tejszínbe pedig tehetsz édesítőt. Rendeltem már a teletáltól Norbis gesztenyepürét, nagyon finom volt, szóval egy kicsi átmókolva meg tudod csinálni Istvánnak ezt a sütit.
      Icus, ismered Gyuri bácsi teáit? http://gyorgytea.hu/
      Nem tudom, Istvánnak milyen típusú cukorbetegsége van, de mivel most derült ki, talán nem komoly. Gyuri bácsi teái arról híresek, hogy egyes esetekben visszafordítható velük a cukorbetegség. Persze, nem akarok tolakodó lenni, de hátha segít - én nagyon hiszek a gyógynövényekben, anyám Maria Trebenen nevelt fel minket. :-) Puszi!

      Törlés
  5. Icus, én is az vagyok, de kapható cukrozatlan gesztenye és édesítésre lehet mindenféle szereket használni.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lányok, ez így igaz. Én eddig canderelt, update édesítőt és nyírfacukrot próbáltam édesítésre, és mindegyik nagyon jó. Bár a nyírfacukor szerintem nem olyan édes, mint a többiek.

      Törlés
  6. hmmm..nagyon fininek néz ki!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szindi, az is... remélem, kipróbálod majd. :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...