"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. április 30., hétfő

Kakaós csiga, a megunhatatlan

Rögtön az elején szögezzük le, hogy anyukám foszlós kakaós csigájánál még sosem ettem jobbat, de mivel a véremben van a kíváncsiság, adta magát, hogy előbb-utóbb más receptekbe is belekukkantsak, vajon versenyképesek-e a régi, megszokott ízekkel?

A mi kis kakaótól ragacsos, megunhatatlan, foszlós csigánk :-)

Néztem, nézegettem sokféle verziót, de kapaszkodjatok meg, anya kakaós csigája - rossz hasonlattal élve , úgy elterjedt a neten, mint valami vírus. :-)))) És tuti, hogy az ő receptje, hiszen mindenhol "Mirza kakaós csigája" vagy "Mirza mama kakaós csigája" néven szerepel, ezek pedig mi vagyunk. Persze, ez nem meglepő, mert ez a csiga merőben más, mint a boltban vagy pékségekben szereplő társai, ugyanis nagyon lágy kalács-tésztája van, és a kakaó szinte csokivá olvad benne, mire megsül. Nem száraz, hanem inkább "ragacsos" a kakaós masszától, és ettől olyan különlegesen finom. Így garantáltan nem fognak a morzsák a torkunkra tapadni, és attól sem kell félni, hogy csak a közepe lesz finom, a szélei pedig ott maradnak a tányéron. Szerintem aki ezt egyszer megkóstolja, örök kedvencre lel benne. :-)

No, de a vadászatnak is megvan a maga izgalma, hiszen mindig benne van a pakliban, hogy valami különlegesen jó dologra bukkanunk, ami esetleg felülírja régi kedvencünket... az alábbi recept nem sokban különbözik az "ősi" recepttől (98%-ban ugyanaz), de azért egy picit mégis más. Fogadjátok szeretettel!

Nem állítom, hogy látványra szép, de annál finomabb... :-)))
Kakaós csiga 

Hozzávalók a tésztához: 2 dl tej, 4 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só, 40 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
A kakaós töltelékhez: 10 dkg olvasztott vaj, 6 evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 nagy evőkanál kakaópor (Arany kakaó), 1 teáskanál fahéj
A tetejére: 2 tojássárgája, 2 dl habtejszín, cukor
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépben megdagasztjuk, kelesztjük.
2.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük az előzetesen simára kevert kakaókrémet (amit a felkenés előtt 10 percre hűtőbe teszünk). Feltekerjük, és másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd a csigákat kivajazott tepsire tesszük. Hagyjunk közöttük egy kis helyet, mert a tészta még nőni fog! Ezután letakarjuk a tepsit egy tiszta konyharuhával, és egy órát kelni hagyjuk.
3.) A tetejüket tojássárgával megkenjük, majd előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 25 percig sütjük. Ekkor meglocsoljuk langyos, cukros tejszínnel. További 10-15 percig sütjük. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.

A tésztája nagyon könnyen kezelhető, és kenyérsütőgépben 1,5 óra alatt nyújthatóra kel

A kakaós krémet egy picit a hűtőbe kell tenni, úgy könnyebben kenhető lesz

Feltekerjük, mint egy bejglit...

Talán, ha élesebb késsel vágom, nem lett volna ilyen maszatos a felszínük?
Tojássárgájával megkenjük sütés előtt, majd az utolsó 10 percben langyos-cukros tejszínnel
meglocsoljuk a csigákat - ettől lesznek igazán foszlósak
Műanyag dobozba zárva napokig friss marad, bár ritka, hogy nem fogy el azonnal... :DD
Omlós, puha, jó kakaós - és már nem is számít, hogy nem olyan szép... :-))) Ugye?

7 megjegyzés:

  1. Szia MIrza!

    Ma reggel én is az Anyukád féle kakaós csigát sütöttem meg (elég korán keltem), amit egy közös családi reggelire vittünk. Volt nagy örörm és pikkpakk el is fogyott. Legközelebb fehéjas töltelékkel fogom megcsinálni, szerintem azzal is zseniális lesz.

    Puszi,

    Eszter

    VálaszTörlés
  2. Kedves Eszter, nagyon örülök, hogy kipróbáltad anya kakaós csigáját, és annak még inkább, hogy ennyire ízlett. Nálunk is nagyon gyorsan elfogy mindig ez a csiga, pedig igyekszem vékonyra vágni a szeleteket, hogy sok legyen belőle, és legalább másnapig kitartson. A férjem ezúttal is megkérdezte, mi ez a finom csokikrém benne? Mondom, kakaó. Arany kakaó. Érdekes, ugye? Tényleg csokis érzetet kelt a megsült vajas-cukros kakaó, de ettől olyan jó ez a recept.
    Igazad van, fahéjjal is remek lehet, sőt, dióval és meggyel is, egyszer kipróbálom úgy is. Puszi: Mirza / Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oooh, nehogy azt gondold, hogy most először készítettem ezt a csigát! Bizony már sokadszorra, mint pl. a Brigi féle kuglófot is, 'majd minden héten.:)

      Szia,

      Eszter

      Ui.: arra gondoltam milyen jó lenne egy Mirza válogatást, egy szép kiveitelű könyv formájában lapozgatni. Ilyesmit nem tervezel?:)

      Törlés
  3. Simán azt gondoltam, hogy most sütötted meg először, de jó hallani, hogy nem így van. :-)) Brigi kuglófja nálunk is örökzöld kedvenc, ahogy ez a csiga is, csak eddig anya sütötte meg nekünk, most meg én. Amúgy anyukámé mindig finomabb és puhább, sőt szebb is, mint az enyém.
    A könyv nagyon jó ötlet, bár előbb egy regénnyel fogok előrukkolni... :-)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mirza!

    Nagyon szeretném én is megcsinálni ezt a kakaós csigát, de kenyérsütőgépem sajnos nincs (remélem egyszer már hoz a Jézuska ;-)). Érdeklődni szeretnék, hogy gép nélkül is elkészíthető-e (mondjuk kelesztő tálban) vagy inkább keressek rá más ínycsiklandozó finomság receptjére?!

    Válasodat előre is köszönöm. :-)

    Üdv, Betti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Betti, ezt a receptet hagyományos módon kell elkészíteni, csak az én lustaságom az, ami miatt én géppel dagasztom és kelesztem meg e tésztát. Anyukám 40 éven keresztül sütötte meg kéthavonta ezt a csigát, és még csak nem is volt kenyérsütőgépe. Szóval, a válaszom: igen. Klasszikus módon dagaszd és keleszd meg a tésztát, úgy lesz csak igazán finom! Ennél jobb recept szerintem nincs a neten, ezt túlzás nélkül állíthatom. Foszlós lesz a tészta, és a kakaótól csokis-ragacsos az alja, azaz nem a megszokott száraz bolti kakaós csiga lesz belőle. Szerintem nincs ennél finomabb. :-) Sok sikert! Puszi! Mirza

      Törlés
    2. Köszi Mirza, a hétvégén teszek is egy próbát! Majd jelentkezem az eredménnyel! ;-)
      Lustaság ide vagy oda, ha lehetne, én is a gépre hagynám a munka ezen részét... ;-) Puszi, Betti

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...