"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. április 5., csütörtök

Meggyes puncstorta, sütés nélkül

Ugyan melyik háziasszony, időhiányos feleség, nagymama vagy anyuka ne kedvelné a sütés nélkül, villámgyorsan elkészíthető, kiadós, mégis mutatós tortákat? Ha Te is közéjük tartozol, remélhetően tetszeni fog az alábbi recept, amely némi húsvéti dekorációval akár igazi ünnepi süteménnyé varázsolható. :-)

Meggyes puncstorta, csokitojásokkal - a gyerekeknek nagyon ízlett! :-)



Ugye, milyen szép lett?
Személy szerint nagyon szeretem az olyan recepteket, amelyek a "Sütés nélküli" vagy az "S.O.S.", illetve a "Kezdő háziasszonyoknak ajánljuk" című rovatokban szerepelnek a netes gasztro-magazinokban. Nem mintha még mindenben annyira újonc lennék, sokkal inkább azért, mert néha ezek a pofonegyszerű receptek a legjobbak, és ki ne örülne a hirtelen felszabadult időnek, amit aztán a családdal a szabadban tölthetünk? 

Legutóbb egy olyan almatortára bukkantam, amelyet szerintem mindenki el tud készíteni. Meg is vettem hozzá az almát, babapiskótát, vaníliás pudingot, de aztán az utolsó pillanatban módosítottam a tervet, és egy meggyes-puncsos verziót készítettem, hasonló szisztémával. S hogy miért?
1.) Zsiga, Árpika és Dorka "megfúrták" az almás receptet, mondván, nem szeretik az almás süteményeket. Így az almából meggy lett, s gondoltam, ha már bordó színre váltunk, ahhoz szebben megy majd a puncs ízű pudingpor.
2.) A fenti almatorta ezer helyen fent van a neten, és bár a hozzászólók nagy részének nagyon tetszett és ízlett, sokan "vízízűnek" titulálták az almás tölteléket. Gondoltam, ez esetben én helyből tejjel, hagyományos módon keverem majd össze a pudingot, és akkor biztosan mindenkinek bejön majd a végeredmény. Így a vaníliás pudingból puncs lett.

Nos, mindenesetre közzéteszem az inspiráló, sütés nélküli almatorta receptjét, mert lehet, hogy kedvet kaptok hozzá, sőt, lehet, hogy már ismeritek is, és megírjátok a tapasztalatokat? :-)

Hammm.... :-))))
Sütés nélküli almatorta

Hozzávalók: 1 kg alma, 1 nagy csomag babapiskóta, 2 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl víz, 8-10 evőkanál cukor, fahéj, citromlé
A díszítéshez: felvert tejszínhab, csokireszelék,
Elkészítés:
1.) Az almát megtisztítjuk, lehámozzuk, lereszeljük, majd kevés vízben puhára pároljuk.
2.) A pudingport összekeverjük a vízzel, az almára öntjük és sűrűsödésig főzzük, cukorral, frissen facsart citromlével, fahéjjal ízesítjük.
3.) Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt, és arra babapiskótát teszünk (jó szorosan), majd a forró almás töltelék felét rákanalazzuk, eztán újabb babapiskóta réteg következik és a maradék almatöltelék. Ha megraktuk a formát, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük 1 éjszakára, de legalább néhány órára. Tálaláskor felvert tejszínhabbal, csokireszelékkel díszítjük.

Árpika és Zsiga - a meggyes puncsos verzióval elégedettek voltak :-))))
 Szóval, némi változtatás után így néz ki a meggyes-puncstorta receptje: 

Meggyes puncstorta - sütés nélkül

Hozzávalók: 4 csomag pudingpor, 2 liter tej, cukor (4-5 ek / puding csomag, vagy ízlés szerint), 1 üveg meggy befőtt, 1 nagy csomag babapiskóta
A díszítéshez: felvert tejszínhab, csokireszelék, húsvéti csokifigurák, cukorkák, gyümölcsök, citromfű levelek
Elkészítés:
1.) A pudingot az előírtaknak megfelelően megfőzzük. (Összekeverjük a hideg tejjel és cukorral, és takaréklángon sűrűsödésig főzzük).
2.) A meggyet (befőttet) lecsepegtetjük.
3.) Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral (az enyém teflonos, már csak ezért is tettem bele papírt, nehogy a torta felvágásakor megsérüljön a bevonata), és megrakjuk babapiskótával. A réseket összetört babapiskótával tömjük ki!
4.) A piskótára rászórjuk a lecsepegtetett meggy felét, majd rákanalazzuk még forrón a pudingot, majd újabb réteg babapiskóta, meggy, végül pedig a maradék puding következik. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap felvert tejszínhabbal, csokireszelékkel és ízlés szerint marcipán- vagy csokidíszekkel, cukorkákkal vagy gyümölcsökkel csinosítjuk ki.

OK, belátom: ez nem a legművészibb fotó, de nagyon gőzölgött a puding, és miközben Ádám merte a formába, nekem és Dorkának fújnunk kellett, hogy ne legyen homályos a kép
Húsvétiasított ruhában a torta :-)))
A pici csokitojások ellen senkinek sem volt kifogása
A tortát összességében Ádám és Dorka állították össze, én csak a kezük alá adtam a hozzávalókat, szóval ez egy igazi apja-lánya műve :-))
A meggyes-puncstorta végül nagy sikert aratott, mindenki megkóstolta, és el voltak ájulva tőle, pedig ez tényleg egy pofonegyszerű kis sütemény volt...

Végül pedig ejtsünk szót a közelmúlt legfontosabb eseményéről is - jelesül arról, hogy Ényónak március 31-én születésnapja volt. Dorka saját kezűleg készített a nagymamájáról fényképeket, ezeket most közzé teszem, remélem, az érintetteknek is tetszeni fog - mert ez az első fórum, ahol láthatják. :-))

Ez a kép tökéletes lett, igaz? Boldog születésnapot kívánunk utólag is, Ényó! :-)
A kép csalóka, Ényó nem egy éves :-))))
Fotósunk, aki minden fontos pillanatot megörökít :DDDD
Oh, és hogy ezúttal se maradjunk zene nélkül: jelenleg a Csillag születik című tehetségkutató műsorban ezek a srácok a kedvenceim... :-) De Dorka és Ádám is nekik szurkol. Nagyon szeretjük az ilyen tehetséges kölyköket. Hallgassátok az Immigrants nevű zenekart - reméljük, tovább jutnak, és akkor hamarosan interjút is készíthetünk velük... 

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó szeme van Dorkának, a lényeget ragadja meg.Ritka adomány.Tiszták a képek,és nagyon jó az elrendezésük is.csak így tovább Kicsi Lány!Cicus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Cicus, nagyon kedves vagy! Igaz, Dorkának van érzéke a fotózáshoz. Ha komolyan veszi, talán tini korára egy szakma is lesz a kezében majd, az iskolai tanulmányok mellett, amiből ma már meg lehet élni. :-)
      No, de persze, jó volt a fotóalany, ezt se felejtsük el. :-))Puszi: Mirza / Eszter

      Törlés
  2. Mekkorát nőtt Zsiga és Árpika. Emlékszem, milyen picurok voltak.... Azért én sem panaszkodnék egy ilyen tortára. De azért az almatorta is jólesne most. Kedves anyósodnak sok boldogságot kívánok utólag is, az Istenke éltesse sokáig.
    Dorka egy csoda, dehát a szülei is.... Vigyázz magadra, Mirza. Erős lehűlés jön, és a frontok sok mindenre képesek. Mikorra várható az új családtag? Puszi mindenkinek. Icus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Icus, bizony, a gyerekeken látszik a legjobban, mennyire szalad az idő... nemrég Zsiga még újszülött volt, Karácsonykor foghattam először a kezemben, amíg a tesómék az ünnepi asztalhoz ültek. Olyan pici volt, édes és törékeny, és most ősszel 10 éves lesz...Persze, most is imádni való kölyök, ahogy az öccse is, de hatalmasat nőttek.
      Az almatorta szerintem szuper lehet, de hát a gyerekek lehurrogtak. :-) Ettől függetlenül meg fogom csinálni, gondolom, kellő mennyiségű cukorral és fahéjjal kizárt dolog, hogy vízízű legyen... nem?
      Hivatalosan holnapra vagyok kiírva, azaz április 6-ra, de tegnap Sanyi doktor (dr. Bálint Sándort így hívja Dorka, de már mi is) azt mondta, inkább a jövő hét elejére készüljek a vizsgálati eredmények alapján. Hát, az még 4 nap, szóval akkor kalácsot sütök, sonkát főzök és tojást festek Dorkával. :-)))) Köszönöm szépen, hogy írtál, nagyon örülök!
      Puszi: Mirza / Eszter

      Törlés
  3. Drága Mirza, én almás pitét úgy szoktam sütni, hogy a töltelékhez különböző fajta almákat veszek (3-4 félét is akár). Az almatortánál is beválhat ez a módszer. Nem?

    VálaszTörlés
  4. Szia Icus, most hozta be Dorka ordibálva a képeslapotokat, miszerint ezt ő kapta, és megismeri a nyuszi írását! :-))) Nagyon szépen köszönjük, igazán kedvesek vagytok! :-)))

    Neked is és Istvánnak is nagyon szép Húsvétot kívánunk sok-sok szeretettel! :-)

    És igen, az almatortához szerintem is jó a többféle alma, de lehet, hogy érdemes egy kis ananászt is belecsalni a töltelékbe, vagy darált diót, attól még jobb lesz. :-)

    Puszi: Mirza / Eszter

    VálaszTörlés
  5. Milyen jó ötlet az ananász. Mindenképpen ki fogom próbálni. Köszönöm szépen. Vigyázzatok magatokra. Csodás Húsvétot Nektek. Puszi, Icus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk mindig van itthon ananász konzerv, mert gyakran sütök ananászos-túrós rétest, tudod, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül sütizhessünk. :-)) Szerintem mindenhez passzol, így tuti, hogy az almához is, de lehet, hogy ha csak ananászból lenne a töltelék, meg pudingból, még finomabb lenne, mert almából azért ki lehet fogni vízízűeket is. :-)
      Nektek is nagyon szép Húsvétot kívánunk! Puszi: Mirza /Eszter

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...