"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. április 9., hétfő

Spenótos pizza - nem csak Popeye kedvence

Nem tudom, hányan kedvelitek a spenótot, és hányan a pizzát? Gondolom, azért az utóbbi rajongótábor valamivel népesebb, pedig a spenót is tud legalább annyit, mint egy remek olasz pizza. Nekem gyermekkorom óta a kedvenc ételem, és szerencsére Dorka is nagyon szereti, így gyakran van indokom ebédre elkészíteni egyszerűen, főtt tojással. Persze, friss levelekből még finomabb, sőt, ha bébi spenótot kapok, meg sem főzöm, hanem egyszerűen salátát készítek belőle vagy szendvicsre pizzára szórva fogyasztjuk el. Ezúttal a szombati húsvéti sonkatálról megmaradt spenótot hasznosítottam vasárnap - spenótos pizza formájában... :-)

Spenótos pizza - eddig ez ízlett a legjobban :-)
Ádám régebben nem volt nagy spenót kedvelő, de amióta bébi spenóttal díszítem a szendvicseinket és a húsvéti sonkatálat, vagy a pizzákat ízesítem vele, ő is megkedvelte. 

Húsvéti sonkatál, 2012. - kicsit túlzsúfoltnak tűnhet, de legalul azért látszik, hogy
bébi spenót levelek vannak, igaz?
A spenót amúgy nagyon egészséges, hiszen tele van vassal és vitaminokkal, így nem csoda, hogy annak idején Popeye, a híres  tengerész (mellesleg rajzfilmfigura, aki idén lesz 93 éves...) e zsenge zöldség segítségével győzte le az ellenségeit. Emlékeztek rá? :-)


Persze, aki nem szereti, helyettesítheti mással: rukkolával, vagy más zöldfélével, esetleg hagymával. A pizzát mindenesetre érdemes elkészíteni, mert a recept szuper: a barátnőmtől Brigitől és a húgától, Renitől származik, és amióta kipróbáltam, mindig ezt sütöm - a család nagy örömére. A pizzatészta nem ragadós, könnyen kezelhető, és amikor kisül, jobb, mint bármelyik házi kenyér. 

Spenót, sonka, mozzarella, pizzafűszer - és jó sok ketchup :-)
Spenótos pizza

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, fél evőkanál cukor, fél evőkanál só, fél kocka friss élesztő, 50 dkg liszt
A tetejére: 1 üveg paradicsomszósz (én a Barillát szeretem, a bazsalikomosat), vékonyra vágott főtt sonka (felvágott is lehet), reszelt mozzarella, pizzafűszer, friss bébi spenót
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben bedagasztjuk, kelesztjük, majd átgyúrjuk és 3 részre vágjuk. (Kb. 3 db tányér nagyságú pizza lesz belőle)
2.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megolajozott pizzasütő lemezekre tesszük a tésztát. Megkenjük paradicsomszósszal (egy kisebb üvegnyi épp 3 pizzára elegendő), rárakjuk a sonkaszeleteket, a bébi spenótot, megszórjuk pizza fűszerrel, majd erre jön a reszelt mozzarella és kész is vagyunk a rakománnyal.
3.) Előmelegített sütőbe tesszük a pizzasütő lemezeket (nálam 2 tál fér be egymás alá), és légkeveréses fokozaton, 200 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a pizzákat. 

Kenyérnek is tökéletes lenne a tészta, állítom... :-)

A bébi spenót nagyon jól illik a pizzához, még megsülve is

Nem sajnáltuk a mozzarellát...

3 ilyen pizza lesz ebből az adagból, amiből mi 2-t mindig lefagyasztunk ínséges időkre :-)

A pizza puha, de a tészta szélei ropogósak, mint a kenyéré - az eddigi legjobb receptem

Mmmm... hát nem ínycsiklandozó? :-)
A legkitartóbb olvasóknak pedig csatolok néhány Húsvéti képet. :-)


Dorka igazi könyvrajongó, így nagyon boldog volt a Húsvéti mesekönyvvel

... no és a sárga plüssnyúllal, akivel együtt lehet aludni
Ádám szerint tovább kell főzni a tojásokat, hogy a sonkalétől megbarnuljanak
- én csupán 15 percig hagytam őket főni, de így is finomak lettek
A dísz-retek milyen a tetején? Ádám faragta nekünk. :-)))))

Ádám, Apa és az én művem - Húsvéti sonkatál, 2012.

A kalács mind elfogyott, tegnap sütöttem újat...

Az egyik tarjám egy csöppet szétfőtt, de nem bántam, mert ezeket az omlós, pici falatokat
Dorka könnyedén meg tudta enni, sőt, anyukámnak is nagyon ízlett


Színkavalkád a sonkatálon :-)
Kapcsolódó cikkek:
Spenót, a K-vitamin bomba >>>

Kapcsolódó receptek: 

8 megjegyzés:

  1. Szia, Mirza!
    Nagyon szépeket főztél és biztos finomak is voltak! Dorka nagyon édes. Képzeld, én meg megsütöttem a répatortát, szépen bevontam mascarpone krémmel, körberaktak zselényulakkal és amikor vittem le a lépcsőházban szétesett a tortatartó, a teteje a kezemben, a az alja a földön, rajta apró darabokra szétesve a krém, a torta pedig kettétörve. Aztán, a szüleimnél szépen lassan restauráltam, mint a ravennai mozaikokat úgy kellett összerakni az egészet, meleg vízbe mártott késsel újraformáztam. Az utolsó morzsákat ma ették meg az unokaöcséim, akik jöttek locsolni. Húzták az orrukat, hogy répa?? De aztán megkóstolták és felfalták mindet.
    Remélem, jól vagy! Puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ambrozia, a répatorta remekül hangzik, bár a leesés valódi horror..., még jó, hogy meg tudtad javítani, és nem is csodálom, hogy mindenkinek ízlett :-)
      Nálunk végül sajnos elmaradt, mert olyan fáradt voltam aznap, hogy nem mertem belevágni egy nagyobb kaliberű sütésbe (végül este mentünk be a kórházba, szülni, de ezt még napközben nem tudtam), pedig nagyon vágytam rá. Végül egy gesztenyés-babapiskótás sütit csináltam, ami kb. 10 perc alatt megvolt, majd felteszem ide a receptet, képekkel, szerintem tetszeni fog neked. Mascarpone krémet hogy csinálsz? Mivel kevered össze? A gesztenyetortámra én is egy nyuszit tettem, köré pedig gumicukrokat. A tortát falták, de a gumicukrot mindenki kiköpte, annyira megrághatatlan volt...:-)),de design-nak nem rossz...:-) Köszönjük szépen, jól vagyunk, immáron itthon, mind a 4-en. Az éjszakázás egyenlőre nagyon kimerít, eléggé romokban vagyok és mindenen sírva fakadok, állítólag a hormonok teszik. Szóval nem könnyű, de majd belejövünk! Köszönöm, hogy írtál, puszi: Mirza/Eszter

      Törlés
    2. Szia! Őszintén csodállak, hogy mennyi energiád volt még szülés előtt, szinte a tűzhely mögül mentél be a kórházba! :))) A mascarpone krémet úgy csinálom, hogy egy 50 dekás dobozt kikeverek 10 dkg vajjal, margarin nem jó, fél citrom levével, reszelt héjával, illetve mivel nekem cukrot nem szabad enni :((, por alakú édesítőszerrel. Szerintem porcukorból mindenki annyit tegyen, amennyire édesszájú. Én annyira elszoktam a cukor ízétől, hogy a múltkor étteremben a káposztasalátából egy szálat ettem és egyből kiszúrtam, hogy cukor van az ecetes lében, amivel leöntötték.
      Szerintem sírni nagyon jó, örömben, bánatomban, mérgemben, dühömben. Levezeti a feszültséget.:)) A sírás megnyugtat. Bár az is lehet, hogy hormonzavaros voltam egész életemben...:)))
      Mégegyszer őszintén gratulálok és csodállak, hogy mennyi energiád van. És a "romos időszak" elmúlik és biztos, ha ránézel kicsi lányaidra, el is felejted, hogy milyen fáradt vagy. Puszi szeretettel.

      Törlés
    3. Szia Ambrozia, igazság szerint nem tudtam, hogy az lesz az a nap... :-)) és hát hétvégente mindig én főzök az egész családra. Tudod, Anya már nem tud főzni az agyvérzése óta, így mindenkinek kényelmesebb, ha nálunk gyűlünk össze ilyenkor. Persze elfáradtam rendesen, ebéd után, mikor sétálni mentünk, leültem a földre...aztán este megszületett Izabella :-)))))
      A mascarpone krém nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! Édesítőt én is tartok itthon, bár a többiek nem szeretik, szerintem jók a vele készült süteményeket.
      A sírás valóban megnyugtat, csak Ádám készül ki nagyon, ha sírni lát, pedig nekem most mindenen eltörik a mécses... de ma délután (most) is fogok aludni a gyerekekekkel, azt mondják, sokat ér az ilyesmi, pihenés szempontjából. Mintha én is baba lennék. :-)
      Köszönöm szépen a kedvességed és hogy írtál nekem! :-)Puszi!

      Törlés
  2. Kedves Mirza. Micsoda csodákat alkottatok megint...
    Az egyik sonkánkat én is túlfőztem. De hát nem sikerülhet mindig minden. A pizzarecepted most már feltétlenül ki fogom próbálni. Bébispenótot ti hol szoktatok venni? Felénk sosem kapni. Sajna, idén nem volt időm kalácsot sütni. De a tiétek csodás lett. Fincsi lett habos kakaóval is. Ádám meg egy csoda, hogy miket tud. Puszi Dorkának is. Olyan, mint egy kis királylány. Milyen jó, hogy már most imádja a könyveket...Hogy bírtad ezt a ronda szeles időt? Minden rendben nálad? Vigyázz magadra, Puszi, Icus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Icus, köszönöm, hogy írtál! :-) Rendben vagyunk, immáron itthon, négyesben. Épp az imént volt szopizás. :-) Most mindenki alszik, csak én nem. Nehezen leszek ilyenkor újra álmos, és mire ténylegesen visszaaludnék, szinte már kelnem kell. De majd csak belejövök...
      Örülök, hogy tetszik a pizza, képzeld, ma pont ezt ettük, hiszen a múltkor lefagyasztottam 2 egész darabot, így nem kellett főznöm, és olyan jól esett, hogy az elmondhatatlan. Bébi spenótot nálunk a CBA árul, mindig van a polcon és nem is drága. Dobozos, nejlonos kiszerelésben van, így sokáig eláll, és valami isteni finom. Leveles spenótot amúgy a metróban szoktam venni, fagyasztottat, de teljesen egyben vannak a levelei. Bár most már itt a tavasz, lassan a zöldségeseknél is kapunk majd zsenge spenótot. :-)) Dorka valóban egy kis angyal, és olyan jó kislány, remélem, ő sem sínyli meg, hogy anya újabban mindenen bőg és ülve elalszik az asztal mellett. :-) Puszi, Mirza / Eszter

      Törlés
  3. Drága Mirza, igen, láttam, hogy otthon van már a kis csapat. Nagyon tündér vagy, hogy a rengeteg elfoglaltságot mellett még arra is szakítasz időt, hogy válaszolj az én bugyuta kérdésemre. A héten mindenképpen beugrok egy CBA-ba körülnézni spenót ügyben.
    Csodaszép a babátok, Istvánnal megcsodáltuk ám többször is a képeket, amiket Ádám felrakott a netre. Hidd el, majd a sírós időszak is elmúlik. Hisz a génjeidben van a jókedv, vidámság, és mindig csodállak, hogy olyan pozitív tudsz lenni. Sok puszi Nektek, és vigyázz magatokra nagyon-nagyon. Üdvözlettel, Icus

    VálaszTörlés
  4. Ne viccelj, Rátok mindig szakítok időt. :-) A bébi spenótot nálunk a zöldséges pultban árulják, a savanyú káposzták és a csírák között. Itt, úgy látszik, ezek kelendők. Rukkolát is mindig itt veszünk, húsokba szoktam göngyölni, pizzára szórom, vagy szendvicsbe rakom, isteni finom, próbáljátok ki! :-)
    Nagyon édesek vagytok Istvánnal, és nagyon örülök, hogy így tetszik Izabella. Igen, a sírás valami hormonális dolog, állítólag a szülés után elkezd visszaállni a szervezet a terhesség előtti hormonszintre, ettől borulnak ki ilyenkor az anyukák, no meg az éjszakázástól, és gondolom, az átélt, semmihez sem fogható élményektől. Köszönöm még egyszer a kedvességeteket! Puszi: Mirza / Eszter

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...