"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. május 7., hétfő

Medvehagymás pogácsa, Dorka kedvence

A medvehagyma és én korábban nem voltunk jóban, noha mindig is nagyon tetszett ez a csodaszép, roppant illatos növény. Azért nem kedveltem szegényt, mert nagyon emlékeztet a gyöngyvirágra (ami ugye nem kicsit mérgező), és hipochonder vagyok - így aztán nem volt kedvem ahhoz, hogy megsüssem, megegyem, aztán magamat figyeljem egész este, hogy túlélem-e a saját főztömet? :DDD

Az első adag medvehagymás pogácsánk
Igaz, sokszor meginogtam, mivel a medvehagyma nagyon dekoratív növény, és apukámék régóta lelkes fogyasztói..., de aztán mindig elhessegettem magamtól a gondolatot, hogy vegyek egy csokorra valót...

2 éve Martonvásáron kirándultunk
a családdal, amikor a kastély parkját átszelő hídon átsétálva egy szigetre értünk, és szinte beburkolt minket a fák alján szőnyegként elterülő medvehagymák semmihez sem fogható fokhagyma illata. Más kirándulók is bóklásztak az ősfák árnyékában, és a leleményesebbek szedtek is egy-egy csokorral a medvehagymából... mi azonban csak messziről csodáltuk őket, mondván, jobb az ilyen zöldeket a boltban, bevizsgált beszállítóktól megvenni. 

A medvehagyma (ki hitte volna?) a medvék és a vaddisznók kedvenc eledele...
Állítólag még a föld alól is kiássák a hagymáját, annyira szeretik. :-)
Jó hatással van az emésztésre, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vért...
Kapcsolatunkban a döntő fordulat anyák napján állt be, amikor is a közértben, a zöldséges standon, nagy toronyban felhalmozva, fehér habtálcákra rendezve egy csomó medvehagymát pillantottam meg. Azt hiszem, 100 grammos csomagok voltak, szépen elrendezve, mindegyikben 20-20 smaragdzöld levél. Hosszasan megvizsgáltam, és Sherlock Holmes-hoz méltó aprólékossággal olvastam el újra meg újra, honnan származnak a levelek, de minden dobozon ugyanaz a termelő neve szerepelt (legalább nem kisiskolásokkal szedették az erdőben :-)), és az csomagokból kiszivárgó illat is erősen a fokhagymára hajazott. A körülöttem vásárló emberek közül minden második bedobott egy-egy dobozzal a kosarába, így aztán elhatároztam, hogy ezúttal összebarátkozunk mi is: a medvehagyma és én. :-)

Itthon aztán nekiláttam, és begyúrtam (bocs, a kenyérsütőgép segített igaziból) egy pogácsa tésztát, és belevágtam 10 sötétzöld medvehagyma levelet. Ekkorra a gyanakvásom alább hagyott, ugyanis kicsomagolva láttam, hogy ezek a levelek sokkal puhábbak, mint a gyöngyvirág levelei, és lényegesen sötétebbek, és hosszabb formájúak, ráadásul rendkívül erős hagyma illatuk van. A tészta 1,5 óra alatt megkelt, eztán kiszúrtam a pogácsákat, majd jó sok reszelt sajttal megszórtam és kb. 45 perc alatt megsütöttem. A pogácsáim ugyan kicsit eldőltek, de elképesztő jól sikerültek. Dorka ebéd előtt 6 darabot falt fel, majd mire tálaltam a levest, kijelentette, hogy jól lakott, és vacsorára is ilyen pogácsát kér...

Mmmm... medvehagymás pogi! :-))

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók: 10 levél medvehagyma, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl tej, csipetnyi kockacukor, 3 mokkáskanál só, 2 tojássárga, 1 csomag szárított élesztő, 50 dkg liszt
A tetejére: felvert tojás, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat begyúrjuk, dagasztjuk, duplájára kelesztjük. (Én kenyérsütőgéppel csináltam, 1,5 óra alatt megvolt a kelt tészta.)
2.) A kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (nagyon puha a tészta, jócskán kell hozzá plusz liszt!), kinyújtjuk (ne túl vékonyra!), kétszer hajtogatjuk, pihentetjük, majd kiszúrjuk. Tepsire tesszük a pogácsákat (sütőpapírra - én csak azért nem tettem bele, mert az én tepsimbe nem kell), és megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, aztán előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A kenyérsütőgépben hamar elkészült a tészta
Nem rácsoztam be a tészta tetejét, mondván, ha úgyis egy csomó sajtot szórok rá, minek is...
Ugye, hogy nem hiányoznak azok a rácsok? :-)
Már sütés előtt nagyon finom volt az illatuk
Azt hiszem, ha néhányszor összehajtottam volna a tésztát, nem dőltek volna el a pogácsák,
de végül senki nem panaszkodott a külsejükre
Nem mindegyik dőlt el...
...csak minden második :-))))
A pogácsa nagyon nagy sikert aratott, sőt, Dorka azt mondta, ilyen finomat még sosem evett. Mondjuk nem tudom, hogy a pogácsa ízlett neki ennyire, vagy a medvehagyma, vagy a kettő együtt, ezért ez ügyben még nyomoznom kell... de a medvehagymát ezzel felvettem a kedvenc zöldségeink közé, és a jövőben biztos sokféle ételhez fogom még felhasználni.

Ti ismeritek? Szeretitek a medvehagymát? Mit szoktatok belőle készíteni?

11 megjegyzés:

  1. Juj, én is nagyon szeretem. A múltkor szakmai kiránduláson voltunk a fertődi kastélyban. A többiek nézték az építkezést, én pedig medvehagymára vadásztam. :)) Utána pedig végigillatoztam a kastélyt, táskámban a medvehagymával. Én pestot is szoktam belőle készíteni vagy póréhagymakrémlevesbe a végén belevagdosni levesbetétfélének vagy salátába.
    Az én kenyérsütőgépem az iylen hozzávalókat ledarálja, mint a turmixgép, nem lesz ilyen szép leveles, mint a tied. Mikor teszed bele a leveleket? Az elején? Vagy a legvégén gyúrod bele, amikor már kész az első kelesztés?

    VálaszTörlés
  2. Hűű, akkor te nagyon bátor vagy. Én azért így nem merném leszedni, mert mi van, ha mégsem azt gyűjtök be? :-))) Persze, te nyilván nem vagy ilyen bolond, mint én. :DDD Apukám a kertben termeszti, de abból sem szoktam enni, csak boltit merek bevállalni. :-)
    Szóval az én gépem is öreg, de nem darálja le a medvehagymát. Az elején teszem bele, a folyadékokkal együtt, tehát a vízzel egyidőben, és arra megy a sajt, olívaolaj, stb, és a végén a liszt, és teljesen szépen összegyúrja a gép. Próbáld ki így. Nem vágom kicsire, nincs türelmem, kb. akkora csíkokra vágtam, mint egy szélesebb levestészta. De ha a géped rosszalkodik, szerintem belegyúrhatod a végén is, úgyis még egyszer keleszteni kell mindent sütés előtt. A pestót hogy csinálod? Az nagyon finom lehet...

    VálaszTörlés
  3. Csodásak lettek a pogik. Én márványsajtos-medvehagymás pogit szoktam készíteni belőle a legtöbbször. Isteni finom. Eleinte én is félve használtam, de most már bátrabb vagyok. Rántottába is szoktam tenni belőle, túróba is keverem.

    VálaszTörlés
  4. Szia Icus, húúú, megírnád a márványsajtos medvehagymás pogi receptjét? Megsütném... irtó jól hangzik, és ha már ezt is túléltük, szívesen sütnék más verziót is. :-))) A rántottás is remek ötlet, komolyan, eszembe sem jutott volna, pedig milyen kézenfekvő! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mirzám, az eredeti receptet itt találod:

      http://csokipari.hu/2010/04/marvanysajtos-medvehagymas-pogik/

      Nagyon sokszor elkészítettem már, Nekem nagyon bejön.

      Törlés
    2. Szia Icus, nagyon szépen köszönöm a receptet, roppant ígéretesnek tűnik. A blog is nagyon szép, elidőzök rajta. :-))) Köszönöm és puszi! Mirza

      Törlés
    3. Nagyon szívesen. További szép napot kívánok.

      Törlés
  5. Szia Mirza!

    Nem rég a medvehagymás túrós (juhtúróval keverve)rétest próbáltam ki. Szeretjük a sós nasikat és beugrott, hogy olvastam egy ilyen receptet, már nem emlékszem hol. Nagyon-nagyon finom!:)

    Puszi,

    Eszter

    VálaszTörlés
  6. Nos, ez sem jutott volna eszembe, pedig mekkora ötlet! Imádjuk a réteseket... köszi az ötletet, ki fogjuk próbálni. Sőt, talán valami lepénybe is finom lenne, kecskesajttal... vagy kiflibe tekerve, nem?

    VálaszTörlés
  7. Szia Mirza!
    Én tavaly ettem először medvehagymát, boltit én is. De azt hiszem allergiás lettem rá, az arcomon piros foltok jelentek meg, égett az egész, és a szám feldagadt, és rettenetesen fájt. Olyasmi érzés volt, mint amikor a befőttes gumi odacsap a bőrödre erősen.:)) Először vegyszerre gyanakodtam, valami olyan permetre, amit nem lehet lemosni, vagy arra, hogy nem is medvehagyma...na de senki másnak nem lett tőle baja, szóval maradt az allergiás reakció...úgyhogy én csak irigykedve nézem ezt a sok finomságot.:))

    VálaszTörlés
  8. Hűha, ez elég borzasztóan hangzik... még jó, hogy nem lett tőle komolyabb bajod. Én a királyrákkal jártam így, életemben egyszer ettem belőle egy kis darabnyit a nászútunkon, és két perc múlva elleptek a kiütések. Úgyhogy kalcium pezsgőtablettával öblítettem le, aztán rettegve ültem a hotelszobában, hogy most mi lesz? :-)) Persze, nem lett semmi, elmúltak a kiütések, és a királyrákoknak sem kell többé tőlem félniük...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...