"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. október 10., szerda

Babos bográcsgulyás - egy igazi férfimunka :-)

Mondják, hogy a szabadtéri sütés-főzés a férfiak kiváltsága, és ezzel mélységesen egyetértek. Így amikor bográcsozni vagy grillezni szeretnénk, lehetőleg a tűz közelébe sem megyek - legfeljebb azért, hogy a táncoló lángnyelvekben gyönyörködjek, vagy magamba szívjam a semmihez sem hasonlítható, füstös illatokat. 
Van hangulata... ugye?
Persze, Dorkával és Zsuzsival azért kuktaként részt vettünk az előkészületekben, így hagymát pucoltunk, zöldségeket mostunk, szalonnát kockáztunk - a fiúkra pedig "csak" a főzés maradt. :-)

Találtam egy remek számot - mintegy zenei aláfestésnek, szerintem igazán jól passzol a mai témához. Nagy kedvencem, a Pandora's Box és A zöld, a bíbor és a fekete (Azért olyan jól, ahogy Vikidál Gyula énekel, csak kevesen tudnak... )


Babos bográcsgulyás

Hozzávalók: 80 dkg tarka bab, 60 dkg vöröshagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 20 dkg húsos szalonna, 2 szál kolbász, 1 kg főtt füstölt sonka, víz, Knorr pörkölt alap (a tartósítószer mentes!), pirospaprika, só, bors, Édes Anna
A rántáshoz: olaj, liszt, 7-8 gerezd áttört fokhagyma, pirospaprika, víz
Elkészítés:
1.) A babot beáztatjuk az előző éjszaka.
2.) A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk és zsírjukra sütjük őket, majd rájuk szórjuk a felkockázott vöröshagymát és megpirítjuk.
3.) Erre szórjuk rá az összevágott paprikát és paradicsomot, majd amikor megpirultak, lehúzzuk a bográcsot a tűzről (ilyenkor még könnyű, bár úgysem mi emelgetjük :-), és megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük vízzel.
4.) Visszatesszük a tűzre a bográcsot, és mehet bele a bab, valamint a fűszerek: pörkölt alap (ahány fél liter, annyi kocka), őrölt bors, babérlevél, só, Édes Anna (ez elég sós, óvatosan bánjunk vele!), majd hagyjuk rotyogni az egészet.
5.) Amikor a bab már félig puha, beleszórjuk a felkarikázott sárgarépát és a hosszában bevágott fehér répát, és amíg megfőnek, elkészítjük a rántást: az olajon megpirítjuk az áttört fokhagymát, majd megszórjuk, liszttel és felöntjük annyi vízzel, hogy jó krémes és csomómentes legyen. Szűrőn keresztül keverjük össze a levessel, akkor nem lesz csomós - sőt, jobb egy kisebb adagot először egy külön edényben kikeverni.
Csipetkét szoktak a végén a levesbe tenni, de mi ezt kihagytuk - helyette sütöttem egy házi kenyeret. :-)

A tálon nem látszik, milyen sok hagyma ment a gulyásba...
Az elején úgy tűnt, a bab be sem fér majd a bográcsba :D
Itt már iszonyú nehéz lehetett a bogrács...

... és a végeredmény (ilyen remek ízeket egyébként csak a férfiak tudnak összehozni)
A mai bejegyzést Szabinak és Ádámnak köszönhetjük! Remélem, hamarosan megismételjük a bográcsozást, mert szuper volt, és sosem lehet elég hideg odakint, ha az ember közel áll a tűzhöz, és eleget iszik. :-))))

... végül még egy kis Vikidál, csak mert annyira jó.


1 megjegyzés:

  1. Vikidál tényleg jó. Mi most naponta hallgatjuk a Menj továbbot. Szerettem régen is, de most teljesen más értelme

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...