"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. október 17., szerda

Sajtos karalábéleves

Nem kínai kaja - csak messziről úgy néz ki. :DDD Sajtos karalábéleves grissinivel. Kipróbáljátok?

Napsugaras színe van, igaz?
... hát még az íze milyen finom!
A karalábét sokan nem szeretik, pedig remek levest lehet belőle főzni. A dolgunk mindössze annyi, hogy összeházasítjuk egy kis sárgarépával, majd megbolondítjuk némi krémsajttal és kurkumával - meglátjátok, az eredmény minden képzeletet felülmúl majd...

Ez a leves régi találmányom, de évről-évre finomítok rajta. Már nem liszttel és tejföllel ízesítem a levet, hanem camping vagy maci sajttal, és mindig teszek a lébe kurkumát, hogy a színe "melegebb" legyen. A levesgyöngyök nagyon jól illenek hozzá, és így a legtöbb gyerek nem is kezd el kérdezősködni, hogy "mi van a levesben", hanem lelkesen nekiáll kanalazni a gyöngyöket... aztán rájön, hogy a sajt ízű leves nem is rossz, sőt, a répák és a karalábékockák is nagyon finomak. A grissini rudak már csak ráadásnak kellenek, de nálunk eddig mindenkinek nagyon bejöttek.

Messziről olyan, mint valami keleti kaja, nem? :-)
Sajtos karalábéleves

Hozzávalók: 2 db karalábé, 4-5 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1,5 -2 liter víz, 3-4 Knorr házias levesalap (tyúkhúsleves), pici só, csipetnyi kurkuma, 3 tömlős (maci / camping) sajt
A tetejére: levesgyöngy
A tálaláshoz: grissini
Elkészítés:
1.) A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk.
2.) Hozzáadjuk a megmosott, felkockázott / felkarikázott karalábét és sárgarépát és azokat is megpirítjuk egy kicsit, majd felöntjük vízzel. Leveskockával, sóval, kurkumával ízesítjük, és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük.
3.) Ha elkészült a leves, kimerünk egy bögrényit a levéből, habverővel simára keverjük benne a krémsajtokat, majd visszaöntjük a levesbe, és máris tálalható. A tetejére levesgyöngyöt szórhatunk, de a grissini is remekül illik hozzá. (Amúgy a reszelt sajt is...:-)

A hagymát üvegesre pirítjuk
A zöldségeket felaprítjuk
Kicsit megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és fűszerezzük

Hogy vagytok? Miket főztök mostanában? Van valami jó kis Halloween süti receptetek ovisoknak?
Ah, azért a zenéről ne feledkezzünk meg!

Pál Utcai Fiúk: Közel az éjfél

2 megjegyzés:

  1. Főzöcskézgetek én is. A karalábéleves nagy kedvencem, de répa nélkül, a leveleit is beleaprítom és bizony én teszek bele egy vékony eresztéket, tejföllel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Karalábélevelet még sosem tettem a levesbe, de ha már így mondod, majd kipróbálom! :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...