"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. április 25., szerda

Spenótos rakott palacsinta, egy látványos ebéd

A palacsinta édes és sós töltelékkel is finom, de még különlegesebbé tehetjük, ha nem csak a belsejét, hanem magát, a tésztát is felturbózzuk egy picit. Mondjuk spenóttal... ha még nem unjátok. :-) 

Szerintem színvilágában is mutatós, és akkor még meg sem kóstoltuk... :-)
A spenótos palacsinta ötlete ezúttal nem az én fejemből pattant ki, hanem egy nagyon kedves olvasónk ajánlotta a figyelmembe, akit hogy-hogynem Izabellának hívnak, és a napsütötte Olaszországban lakik. Nemrég kezdtünk el levelezni, és küldött nekem egy linket, amelyen egy lélegzet-elállító recept szerepel.
Nézzétek csak >>>

(Én sem tudok olaszul, de a google fordító e téren nagy segítség, így a jövőben akár kínai recepteket is használhatunk. :-))

Szóval, ugyan a palacsinta tésztáját más arányokkal állítottam össze, és töltelék gyanánt lapsajtot és főtt sonka szeleteket használtam, de az ihletet mindenképpen Izabella és ez a recept adta. Aki nem szereti a spenótot, kipróbálhatja más zsenge zöldséggel, pl. medvehagymával, rukkolával, vagy egy kis párolt cukkinivel... Hivatalosan le is lehetne turmixolni a spenótot, de szerintem így sokkal mutatósabb lesz a palacsinta tésztája, hogy élesen kirajzolódnak a szép zöld levelek benne.

Kicsit olyan, mint valami lasagna... nem?
Spenótos rakott palacsinta sajttal és sonkával töltve

Hozzávalók: 2 tojás, 30 dkg liszt, 4 dl tej (3,5 %-os), 4 dl ásványvíz, 1 teáskanál tengeri só, pici cukor, egy csipet szerecsendió, 1 doboz (100 g) bébi spenót (nyersen!), 1 evőkanál olíva olaj
Tölteléknek: szeletelt lapsajt (1 csomag), szeletelt főtt sonka (1 csomag)
Elkészítés:
1.) A palacsinta hozzávalóit (a spenót kivételével) egy mély tálban habverővel simára keverjük, és állni hagyjuk 1 órát.
2.) A spenótot megmossuk, felaprítjuk, és a palacsinta tésztába keverjük, majd előveszünk egy serpenyőt (palacsintasütőt), kissé megolajozzuk, és szép sorban kisütjük a palacsintákat. Ezek elég vastag palacsinták lesznek, szinte omlett-kinézetűek, nekem összesen 8-10 db lett belőle, nem több.
3.) A kész palacsintákba még forrón beleteszünk 2 szelet lap sajtot és 2 szelet vékony sonkát, majd félbe hajtjuk a palacsintát, és így tesszük majd rá a következő megtöltött spenótos palacsintát. Tálalás előtt félbevágjuk őket, és 2-2 jut egy tálra. (Ha másnapra is marad, jénaiba érdemes tenni, és sütőben kb. 15 perc alatt gyönyörűen átmelegednek, a sajt pedig szépen megolvad bennük.) Tejfölt kínálhatunk mellé tálaláskor.

A tészta összeállítása néhány percbe telik csupán

A spenótot érdemes nem túl apróra vágni, így mutatósabb lesz majd a palacsintákban
(tegyük hozzá, hogy amúgy sem tudok szépen aprítani :DDD)

A tésztám amúgy nem volt habos, biztos nagyon vehemensen csapkodtam a habverővel :-)))

Az első palacsinta - jól néz ki, ugye?
Engem itt kicsit egy omlettre emlékeztet, de nyugi, ízig-vérig palacsinta lesz a tésztából!

... és kész az első példány elöl-hátul kisütve!

Nem kell bele túl sok töltelék, csupán 1-2 szelet vékony sonka és sajt
Ha forró még a palacsinta, amikor belepakolunk, szépen megolvadnak a sajtszeletek
(Ha sokat pepecselünk velük, akkor tálalás előtt tegyük 10 percre a sütőbe a tálat,
és akkor szépen minden egyenletesen fog megolvadni bennük!)

Ha a szeleteket egymásra pakoljuk, nagyon szépen fognak kinézni tálaláskor

Kicsit lasagnés, kicsit omlettes, de mégiscsak palacsinta - és milyen palacsinta! :-)))
Így hát elkészült életem első spenótos palacsintája, és olyan nagy sikere volt, hogy biztos sokszor fogom még megsütni. Az alaptészta remek, így gondolom, mással is meg lehet tölteni, és a végeredmény hasonlóan ízletes és színes lesz! 

Még egyszer köszönöm Izabellának a csodás receptet, és bízom benne, hogy sokaknak kedvet csináltunk hozzá! :-)

Amúgy, ha elkészítitek bármelyik receptemet, és hozzájárultok, nagyon szívesen kiteszem a ti fotóitokat is az aktuális bejegyzések végére! Sőt, azt tervezem, nyitok nektek is egy rovatot, hátha kedvet kaptok beküldeni nekünk a saját siker-receptjeiteket. Hmmm? Van kedvetek velünk együtt sütni-főzni? Szívesen fogadunk bármilyen jól bevált, kedvenc receptet, ötleteket, tippeket, érdekes gasztro-blogok linkjét - mindenre és mindenkire nyitottak vagyunk!

10 megjegyzés:

  1. Spenótost már csináltam, sajtszósszal, de én pürésíteni szoktam a főtt spenótot.
    Kedves az ajánlatod, de ki a többesszám?

    VálaszTörlés
  2. Szia Ildi, pürésítve is biztos szuper a spenót, sőt, akkor a tészta teljesen zöld lesz, nem? :-) A velünk Ádámot és Dorkát jelenti, és idővel a kis Izát. Ádámnak nemsokára elindul a gasztro-videó sorozata, amelyekben teljesen egyedül fog szerepelni. Egyszerű, de nagyszerű receptekkel. :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nem tudtam, hogy a párod is főz! Ügyes ember!

      Törlés
    2. Nos... eddig nem főzött, de nagyon lelkes, és újabban ő is elkészít ezt-azt, amit felveszünk videóra, és nagyon cuki az egész, a receptek pedig egyszerűek, de nagyszerűek... :-)

      Törlés
  3. Én már nem bírom követni ezt a sok kaját.......:)))
    Még a kalácsot sem sütöttem meg.Én is szoktam ilyen palacsintát, pont így darabosan, mint te, csak simán reszelt sajttal szórom meg és összetekerem. Köszi az ötletet, úgyis régen csináltam ilyet és Anyukámék kertje tele van friss spenóttal.
    Ma mit főzöl?:)))

    VálaszTörlés
  4. Szia Ambrozia, ma lazsáltam, főtt tészta volt, pestóval. :-))) Igaz, a múltkori kalácsból ma kettőt is kisütöttem (egyet ugyanis szeretnék adni a gyerekorvosunknak, a másik meg elfogy itthon), és egy új kenyeret (mert az is elfogyott)... :DDD
    Hűű, hát igen, a spenót nagy kincs, nálunk sajna a kertben nincs, de a zöldségesnél mindig kapok. Te mit főztél?

    VálaszTörlés
  5. Borsólevest. Reggel fél hatra készen is volt, ugyanis hajnali három óta ismét fenn vagyok, megint nem tudok aludni.
    Bepácoltam egy darab husit szombatra. :))
    Úgy tervezem lesz spenótos palacsinta, azt gondoltam, hogy chilis-túrós-fokhagymás töltelékkel.
    Tegnapelőtt viszont olyan fincsi rántott csirkét sütöttem. Először fűszeres liszt, aztán tojás és a morzsa helyett pedig kukoricapehelybe kell forgatni, amit kicsit megtörünk.
    Fűszeres liszthez: 2 ek liszt, 1/2 teáskanál, rozmaring, őrölt bors, barna cukor, kakukkfű, gyömbér, oregánó, zsálya, pirospaprika, majoránna, fokhagymagranulátum és annak, aki szereti a csípőset, chili. Főleg a felnőttek. Óvodásoknak, kismamáknak csak az eredetit ajánlom.:)))
    Bonyolultnak tűnik, de szerintem semmi cicó nincs vele és finom, ropogós.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűű, a borsóleves a kedvencem, a jövő héten majd én is főzök. Ne is mondd az alvást, én tegnap reggel fél 5-kor tudtam elaludni, de ugye 8-kor kelni kellett... de erőt vettem magamon, és miután felkeltem, belöktem egy jénait a sütőbe, benne 3 libacombot egy csomó zöldséggel, és a kenyérsütőgépbe is betettem kelni egy kalácsot, aztán feljöttem aludni. Mire felkeltem, mondta Ádám, hogy kész a liba és megkelt a kalács. :-)) Szeretem az ilyen önműködő gépeket. :-))))
      A túrós töltelék remekül hangzik, a chilihez gyáva vagyok. :DDD
      A rántott csirkéd nagyon jól hangzik, el is mentettem a receptet, mert ilyet még nem sütöttem, ezt mindenképp ki fogom próbálni!

      Törlés
  6. A vasárnapi ebéd egyszerűre sikeredett, de legalább nem a konyhában töltöttem a délelőttöt, hanem a babával. Sajtos-gombás pite volt, és jól sikerült, desszertnek pedig almás rétestorta.

    VálaszTörlés
  7. A sajtos-gombás pitéd remekül hangzik. Elküldenéd nekem a receptet? Sőt, ha majd időd engedi, az almás rétestortát is...? :-) Előre is köszönöm! Nagyon jól hangzik mindkettő! Puszi!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...