"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. október 23., kedd

A legfinomabb burgonyapelyhes kenyér

Burgonyapelyhes kenyeret nem először sütök, ám azt hiszem, megtaláltam a tökéletes receptet, amiből gyönyörű, kerek, házi veknit lehet süni - és még csak nem is bonyodalmas az elkészítése.

Napokig friss és ropogós marad - már, ha marad :D
Burgonyapelyhes kenyér
Hozzávalók: 400 ml víz, 2 tk só, 2 ek cukor, 3 ek tejpor, 4 dkg puha vaj, 5 dkg (bio) burgonyapehely, 55 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
A tetejére: víz vagy tej
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát könnyű kézzel átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, és egy kiolajozott kenyérsütő formába tesszük, minél magasabb pereműbe. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kelni hagyjuk. Minél tovább, annál szebb és magasabb lesz a tészta. Már ekkor bevághatjuk egy éles késsel, néhány csíkot a tetejére. Ha megkelt, melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és ha már forró, akkor kenjük le a kenyeret vízzel, és tegyük a forró sütőbe. 50 perc kb. a sütési idő. A formába hagyjuk kihűlni, aztán szedjük rácsra a kenyeret.

Ezen a képen csak azért világosabb, mert előbbit este fotóztam, miután megsült a kenyér,
ezt pedig reggel, mielőtt megvágtuk volna
Habkönnyű a tészta, remek az állaga
Próbáljátok ki, és írjátok majd meg, hogy milyen lett, jó? Várom a véleményeket! :-) 

8 megjegyzés:

  1. Mirza, nagyon régen jelentkeztél. Csak nincs valami baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Icus, bocsánat, hogy így felszívódtam, de azt hittem, kint is lesz netem, de nem volt. Most jöttünk haza, Márton napra biztos sütök valami finomat, sőt, boszis-ovis képeim is vannak, rém cukik. MIndent be fogok pótolni, de már megint... a könyv miatt nem érek rá, képzeld, a nyomdában van. Ha minden a tervek szerint halad, november végére a boltokban lesz, sőt a neten is kapni lehet majd. A borító álomszép, alig tudtam aludni aznap éjjel, amikor kész lett, a designerünknek aranyból van a keze. Kíváncsi vagyok, és nagyon izgulok már, hogy mit szóltok majd hozzá. Puszi és köszönöm az érdeklődést!

      Törlés
    2. Hú, megkönnyebbültem, hogy nincs semmi baj. Aggódtam értetek. Várom a beszámolót, és puszi a kis családnak.

      Törlés
  2. Én is minden nap benézek!Remélem semmi baj és jól vagytok!Üdv:Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, bocsánat a hosszú hallgatásért, külföldön voltunk, most érkeztünk haza. Sajnos most minden időmet a könyvnek szenteltem, ezért nem írtam új bejegyzést, pedig lenne mit, de hamarosan pótolni fogom! A jó hír (akiket érdekel), hogy a könyv a nyomdában van, és befejeztem a 2. kötetet is, az előreláthatóan tavasszal fog megjelenni egy önálló regénnyel együtt. Szóval nem tétlenkedem...:-)) Hogy vagytok? Puszi!

      Törlés
  3. Kedves Mirza!Köszönöm a megnyugtató választ :)Sajnos az ember mindig a legrosszabbra gondol,de azért reméltem,hogy ilyen örömteli dolgok miatt nincs túl sok szabad időd!!Mi köszönjük már jól vagyunk,sajnos túl egy középfül gyulladáson de hétfőn már mehetünk oviba!:)Nagyon örülök,hogy ilyen jól halad a könyved és kíváncsian várom a híreket!!Puszi!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finomnak néz ki ez a kenyér - olyan jó puhának és könnyűnek látszik. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...