"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. október 18., csütörtök

Napocska - fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal

Már megint Limara péksüteménye... de mit tegyek? Megláttam, megszerettem, megsütöttem. Kicsit más töltelékkel, mint ami az eredeti receptben szerepel, de szenzációsan sikerült, és azóta a családom többé nem akar pizzát enni...
Napocska - fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal megtöltve...
Limara blogjában azt szeretem a legjobban, hogy nem érnek meglepetések. Ha kinézek egy receptet, és elkészítem, tudom, hogy nem fog kifolyni a tésztám a kelesztőtálból, és nem kell azon aggódnom, hogy végül szép lesz az étel, de ehetetlen. Íme, az eredeti recept, ahonnan ezt a napocskát kinéztem >>>

Ő ugyan napraforgónak nevezte, de mivel a múltkori kalácsnak is ez volt a neve (ami szintén tőle eredt), napocskára módosítottam, hiszen sokkal jobban hasonlít a Napra, mint egy a napraforgóra, és nem is annyira kalács, mint inkább amolyan pizzaféleség, mindenesetre nagyon finom!

Napocska - fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 tojás, 140 g joghurt, 3 ek. olaj, 1,5 tk. só, 1 ek. cukor, kb. 1,8 dl víz, 2 dkg élesztő
A kenéshez: 1 tojás
A tetejére: tökmag, szezámmag
A töltelékhez: 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma áttörve, 1 teáskanál Édes Anna, reszelt sajt
Másfajta töltelékhez: 1 üveg pesto, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A tésztát begyúrjuk, dagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. (Én kenyérsütő géppel készítettem el a tésztát: először a folyékony, majd a szilárd hozzávalókat kell beletenni az üstbe, majd 1,5 óra múlva kész a tészta.)
2.) Lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 2 cipóra osztjuk a tésztát. Az egyiket félretesszük, a másikat kettévágjuk, és két egyforma körlapot nyújtunk belőle.
3.) Az első lapot sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük (elég nagy lesz, ha megsül), és megkenjük fokhagymás-Édes Annás tejföllel, majd megszórjuk sajttal, és erre helyezzük rá a másik kinyújtott tésztalapot.
4.) A közepébe finoman egy poharat nyomunk, a széleit pedig bevagdossuk, mintha csak egy napocskát formáznánk a gyerekkel - gyurmából. :-) Eztán minden egyes "sugarat" megcsavarunk kétszer. Ha elkészültünk, a másik tésztagolyóból szintén 2 lapot nyújtunk, megkenjük (akár valami más töltelékkel - én pl, pestósat készítettem), formázzuk, és mehet a sütőbe.
5.) Megkenjük felvert tojással, megszórjuk tökmaggal és lenmaggal, további 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, kb. 180 fokon ropogósra sütjük.
A tészta - szokás szerint - könnyen kezelhető
Az első rétegre fokhagymás tejfölt kenünk és reszelt sajtot szórunk
Beborítjuk a másik tésztalappal, és kivágjuk a "napsugarakat"
Megcsavarjuk a kivágott részeket, 2x
Ez itt épp egy piros pestóval megkent, reszelt sajttal megszórt verzió
(bármilyen tölteléket tehetünk a tésztába, ami krémes)
... és kész!
Nagyon finom, ezerszer jobb, mint a legjobb pizza...!
Dorkának és Ádámnak nagyon tetszett
(Izának is, de neki még nincs foga, szóval nem kaphat ilyesmit...:-))
Ugye, milyen szép?
(A maga szabálytalanságaival együtt)
Foszlós, omlós, ropogós, ízes és nagyon illatos...
Ez sem lett olyan szép és szabályos, mint Limaráé, de érdemes volt megsütni, mert nagyon-nagyon finom, és gondolom, idővel majd mindig egyre szebbre sikerül. Próbáljátok ki, sikeretek lesz a recepttel! :-)

Ah, és hogy ma se maradjunk zene nélkül: Yiruma (nagy kedvencem): Kiss The Rain


10 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, megtisztelsz! :) gyönyörűek a Napocskáid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Limara, Hűűűű, kétszer is megnéztem, hogy valóban te írtál-e nekem. Nagy rajongód vagyok, de eddig csak csodáltam a blogodat, nemrég kezdtem el csupán belőle sütni.:-))) Köszönöm, máris jobb napom lett. :-)

      Törlés
  2. Nagyok ha találkoznak! :) Sok jó "sülhet ki belőle" :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, de Limarához képest én csak csetlő-botló kukta vagyok...:-))) Persze, a lelkesedés a fontos, és az megvan. :-)

      Törlés
  3. Mirza, ez tényleg istenien néz ki! Nagyon ügyes vagy! És Limarának pedig őszinte elismerésem az alapreceptért!
    Biztos ki fogom próbálni!
    Puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedvességed! :-) Limara receptjei eszméletlenek. Esténként ott kukkolok, és nézem, micsoda kenyér-remekeket süt. Sajnos én még a kovászkészítésig nem jutottam el, de gondolom, azok a kenyerek lehetnek a legleglegek. Na, és a töltött péksütijei.. tegnap valami brokkolis kenyerét láttam, hát, csak lestem, olyan szép volt.

      Törlés
  4. Nagyon szép, és finom lehet ezzel a töltelékkel (is). :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, persze valójában Limarát illeti a dicséret, szenzációsak a receptjei.

      Törlés
  5. Hűű, én ezt már csináltam egy párszor, (igazából jó egy éve majdnem minden hónapban), de ahogy megláttam a bejegyzést rögtön beterveztem a mai napra, mert egész nyáron nem csináltam ilyet. Már majdnem el is fogyott mind.
    Az egyik nekem is fokhagymás tejfölös, a másik pedig lecsókrémes-császárszalonnás-sajtos.
    Nagyon szeretjük.:) Ráadásul minden alkalommal egyre gyorsabban (és persze szebben) megy, mostanra már a gyors kaják egyike ez itthon (már úgy értve, amennyit valójában én dolgozom vele).:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez volt az első próbálkozásom, de biztos sokszor fog szerepelni a terítéken. Ma például Édes Annával kentem meg, és apróra vágott sonkát, lila hagymát szórtam rá... húdefinomlett...:D Nekem még nem megy gyorsan, de gondolom, gyakorlás teszi a mestert... Hogy vagytok?

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...