"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. október 5., péntek

Napraforgó kalács - ezt ki kell próbálnotok!

Jó ideje szemezgetek Limara blogjával. Olyan ő nekem, mint valami művész, csak én nem a Nemzeti Múzeumba járok festményeket nézegetni, hanem az ő oldalára, a péksüteményeiben gyönyörködni. Aztán mindig rájövök, hogy áá, ez is bonyolult, az is, és én nem is tudok még ennyire sütni, majd továbbállok. Régóta művelem ezt. :-)

Napraforgó kalács az asztalon
Az első Napraforgó kalácsom :-)
A Napraforgó kalácsot már rengeteg helyen láttam a neten, de - mint sok más -, ez is Limara oldalán volt a legszebb, és a recept sem tűnt bonyodalmasnak. A leírás annál inkább, de úgy döntöttem, egy életem, egy halálom (amúgy nem), de én ezt mindenképp kipróbálom! :-) A receptet ezúton is köszönöm szépen Limarának!

Bocs, hogy ennyi fotót tettem fel róla, de olyan büszke vagyok rá...! :-)

Napraforgó kalács

Hozzávalók: 660 g finomliszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája,1 dl olaj, 2 ek. burg.pehely (elhagyható vagy 1 ek. tejporral helyettesíthető), 1 ek. cukor, 1,5 tk. só, kb. 4 dl tej, 4 dkg friss élesztő
A kenéshez: 5-6 dkg olv. vaj
A tetejére: 1 tojás, tökmag, len,-szezámmag
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépben (vagy hagyományosan) bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, a cipót félbevágjuk. Az egyik feléből 5 golyót gyúrunk, majd mind az öt golyóból egy-egy körlapot nyújtunk. Kb. 22 centiset. Az első kinyújtott lapot sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe tesszük (nagyra fog nőni, kisebbe nem férne bele!), megkenjük olvasztott vajjal, majd ugyanígy rátesszük a 2., 3., 4. és 5. lapot. Ha kész, nagyon éles késsel az ábra szerint a tészta közepéből indulva cikkelyeket vágunk úgy, hogy a körlapok szélei egybe maradjanak, kb. 1 centi vastagon. A szirmokat eztán óvatosan kihajtjuk. (Limaránál nézzétek meg a teljes folyamatot, tankönyv-szerűen precízen dolgozik... nekem azért annyira nem ment könnyen.)
3.) Elővesszük a második tésztalapot, lecsípjük az 1/4-ét, ez lesz a virág közepe, és félretesszük.
4.) A maradék tésztából 5 golyót gyúrunk, majd a fenti szisztémával újabb 5 körlapot, amit egymásra rakunk, egyesével megvajazva, majd ugyanolyan szirmokat készítünk, és egy kicsit eltolva ugyanúgy kiforgatjuk őket. Végül a virág közepébe tesszük a félretett tésztát, és azt is megkenjük egy kis vajjal.
5.) Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és további fél órát kelesztjük. Végül megkenjük felvert tojással, a közepébe tökmagot, a szirmaira pedig szezámmagot / lenmagot szórunk, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. 

Az alap 5 lapból áll, ehhez 5 golyót gyúrunk össze
Egy lapot sem sikerült ugyanolyanra nyújtanom :-))
... kihajtogatjuk a szírmokat
A belső 5 lapot ugyanúgy kivágjuk és kihajtjuk, mint a külső szirmokat
Dorka lábadozik, lázas volt szegénykém, de a díszítést ő szerette volna csinálni :-)
A mi napraforgónk :-)
Sütés előtt is nagyon mutatós
Nem győztem fényképezni...:-)
A Napraforgó kalács nem csupán lélegzetelállítóan szép, de az íze is mennyei, az állaga pedig mesébe illően foszlós. Munkaigényes elkészíteni, én is többször teljesen kiakadtam közben, hogy kár volt nekiállnom, mert ronda lesz a végén, aztán párás szemekkel néztem gasztronómiai kalandozásaim eddigi főművére... nem állítom, hogy minden hétvégén meg fogom sütni ezt a kalácsot, de a karácsonyi és a húsvéti asztalon biztosan ott lesz. No, meg amikor Ádám, Dorka és Iza kérni fogja... :-)))


Próbáljátok ki, mert az élményt, amit ez a gyönyörű kalács okoz, mindannyiótoknak át kell élnie! :-)
Mindenkinek nagyon szép, napsütéses hétvégét kívánok!
Mirza

6 megjegyzés:

  1. Tényleg csodaszép, sokszor neki akartam magamat durálni én is, de nem igazán vagyok kalácsevő. De ezek után, hát mondanom sem kell, el fogom készíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindig néztem, nézegettem, aztán sima fonott kalácsokat sütöttem. Nem akartam olyasmibe belekezdeni, ami meghaladja a tudományomat - de így, utólag azt mondom, nem is volt nehéz. A tésztája kiváló, nem ragad, nem kemény, nagyon könnyű vele dolgozni. Nekem inkább az jelentett nehézséget, hogy nem volt egy igazán éles késem sem, így a tésztát eléggé szétnyírtam, de végül mégis szép lett a kalács.

      Törlés
    2. Én megleptem magam egy valódi séfkéssel, a kiskésem is jó minőségű "nagyágyú" mindkettő, ugye, mivel hogy megérdemlem...

      Törlés
    3. Nos, az én konyhámra is ráférne már egy jó kés, de sosem veszek igazán éleset, nehogy levágjam valamelyik ujjamat, mert aztán nem tudok írni. :DDD

      Törlés
  2. Én is nézegettem már többször is, de még nem jutottam odáig, hogy megsüssem. Most azon törpölök, hogy mi lenne ha a lapok közé valami fincsit szórnék - gondolok dióra vagy mákra vagy kakaóra stb-, mert nálunk a magvak nem igazán befutók. Igaz akkor nem napraforgó a neve, dehát nem a nevét fogyasztjuk. A közepébe mazsolát, vagy valami aszalványt szórnék. Ha megcsinálom beszámolok. Ez egy ötlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, Gabi, én tegnap majdnem ugyanilyen kalácsot sütöttem, kicsit sósabb tésztával, és fokhagymás tejfölt, reszelt sajtot szórtam rá. Isteni lett. A másik lapra meg (mert kettőt csináltam) piros pesto és parmezán került. Próbáld ki! Persze az aszalt gyümölcsökkel is remek lehet, szerintem ebbe a tésztába minden jól illik!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...