"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. március 28., szerda

Marha felsál - szalonnás rántottával töltve

A marhahús sok egészséges életmód-hívő szemében "vörös posztó",noha tápértéke (ha jó minőségűt választunk, és megfelelő módon készítjük el), a fehér húsú, könnyű szárnyasokéval vetekszik. Igen gazdag ugyanis fehérjében, vasban, foszforban, káliumban és cinkben. Ezek a tápanyagok jó hatással vannak az idegrendszerre, az agyra, valamint az anyagcserére - különösen vérszegénység vagy vérképzési zavarok esetén. A szakemberek szerint a legjobb párolni vagy grillezni, és lehetőség szerint zöldségekkel, valamint egy pohár vörösborral együtt fogyasztani. :-) 

Marha felsál - szalonnás rántottával töltve, párolt sárgarépával, újhagymával, rizskörettel

Szerintem ennyi épp elég, hogy az ember kedvet kapjon hozzá, nem igaz? Őszintén szólva marhahúst többnyire pörköltökhöz vagy gulyáslevesekhez vásárolok, de más "formában" még nem igen volt szerencsém hozzá, ezért túlságosan nagy gyakorlatom sincs abban, miként lehet az ilyen jellegű húsokat elkészíteni. Szerencsére azonban kísérletező típus vagyok, így ha Ádám olyan alapanyagot hoz haza, amivel még nem dolgoztam, szemrebbenés nélkül nekiállok, és valamit végül mindig összehozok belőle. Az első marhafelsál-receptemet az alábbiakban olvashatjátok!

Marha felsál szalonnás rántottával töltve

Hozzávalók a rántottához: 1 vöröshagyma, 5 tojás, 4 evőkanál kockára vágott szalonna, só
A hústekercshez: 2 db nagyobb szelet marhafelsál, grill fűszer, kevés olaj, pici só, 10 db vékony főtt sonka szelet
A körethez: 10-12 szál zsenge sárgarépa, 2 csomag újhagyma, fél pohár víz, sült burgonya fűszer, só, 1 maroknyi felkockázott szalonna
A tálaláshoz: pirított-főtt rizs, fodros zöld saláta
Elkészítés:
1.) A marha húst megmossuk, lecsepegtetjük, deszkára fektetjük. Fóliával lefedjük, és kiklopfoljuk, majd megszórjuk egy kevés sóval, és grillfűszerrel mindkét oldalát.
2.) Elkészítjük a rántottát (kezdhetjük ezzel is): a hagymát és a szalonnát felkockázzuk, és üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felvert tojást, megsózzuk, és készre sütjük.
3.) A rántottát gazdagon a hússzeletekre kanalazzuk, és beterítjük a főtt sonka szeletekkel, majd feltekerjük és spéktűvel megtűzzük. (Vagy össze is kötözhetjük, de nekem nem volt ehhez való zsinegem. :-))
4.) Kevés olajjal megkenünk egy jénait, beletesszük a hússzeleteket, melléjük öntünk fél pohár vizet, majd rájuk halmozzuk a megtisztított, vékony csíkokra vágott sárgarépát és újhagymát. A zöldségeket picit megsózzuk és megszórjuk sült burgonya fűszerrel. Végül a zöldségek tetejére szórjuk a felkockázott szalonnát, ezüstpapírral lefedjük a tálat, és betesszük a sütőbe. 200 fokon, lefedve 60 + 15 percig sütjük, majd az utolsó 15 percben levesszük a papírt, és hagyjuk, hogy a hús teteje és a zöldségek megpiruljanak.
Tálaláskor előpirított, majd megfőzött rizst és fodros zöld salátát kínálunk hozzá, valamint a rizsre sok szaftot. :-)
Fólia alatt klopfolva tisztább marad a konyha :-)
A grillfűszert rászórjuk a húsra, és kézzel szépen elegyengetjük
A rántottával gazdagon megrakjuk a hússzeleteket...
Szépen elrendezzük a sonkaszeleteket...
... és szólunk a férjünknek, hogy szépen tekerje fel a húsokat, és tűzze meg. :-))
Egy picit kibuggyan a rántotta s szeletekből, de ennyi belefér
Talán egy kissé soknak tűnik a zöldség a húson, de el fog fogyni!
A répák és a hagymák íze összeér, és nagyon finom a húshoz és a rizshez!
Keresztmetszet fotó :-)
... és a tálalás előtti pillanat! :-)
Az internet szerint a marhahúst egyébként sokkal kevesebb (kb. fele ennyi) ideig kell csak sütni, sőt, készíthetjük teflonban is, de mivel a göngyölt csirkém / pulykám - amiket gyakran sütök - kb. 1 óra alatt lesznek kész, erre is ennyi időt szántam, és nagyon finom lett! Természetesen szabad a vásár, gyakorlott marhahús-sütők nyugodtan készíthetik más hőfokon kevesebb/több ideig is! :-)

Kapcsolódó receptek:

Spenótos-juhtúrós göngyölt csirkemell >>>
Rukkolával göngyölt csirkemell >>>
Mozzarellás göngyölt pulyka >>>
Sajtos göngyölt pulyka >>>

Sok sikert, és remélem, megírjátok a tapasztalatokat, ki, mit süt/főz marhahúsból, és mennyi a tuti sütési idő!
Eszter / Mirza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...