"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. március 19., hétfő

Süssünk varázspálcákat!

José Ortega y Gasset, spanyol filozófus szerint "Az igazi varázspálca a gyermek tulajdon elméje", és ezzel mélységesen egyetértek, ugyanis a kicsik világa ezerszer szebb, színesebb és varázslatosabb, mint a miénk...


S hogy miért van ez így? Talán azért, mert ők még csak a jót ismerik
és elvétve találkoznak azokkal a negatív emberi tulajdonságokkal és tettekkel, amelyekkel mi nap mint nap szembenézünk. Számukra még érthetetlen az, hogy nem mindenki jó, és hogy a fény nem létezhet sötétség nélkül. Világukban a varázslat, a tündérek, hercegek és beszélő állatok létezése ugyanolyan természetes, mint nekünk a befizetésre váró havi számlák. :-) 

Dorka segítségével (ha szeretnétek), ezúttal a tündérek virágába repítünk el benneteket, és remélem, Ti is kedvet kaptok a varázspálca-készítéshez. Persze, ezek nem olyanok, mint Harry Potter magyalból faragott varázspálcája, és az eltörött szemüvegeteket sem fogja megjavítani, cserébe igazán helyesen néz ki, a gyerekeknek garantáltan tetszeni fog, és ha eleget játszottunk vele, meg lehet enni - ami ugye az "átlagos" varázspálcákról nem mondható el...

 Az első varázspálcáink... :-)

Varázspálcák vajas tésztából

Hozzávalók 9 db-hoz): 50 dkg liszt, 20 dkg lágy vaj, 70 g porcukor, pici só, 1 pohár (kb. 2.3 dl víz)
A tetejére (lekenéshez): 2 tojássárgája
A tálaláshoz: csokoládé puding, lekvár vagy olvasztott csokoládé
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Állni hagyjuk 1 órát, majd lisztezett deszkán nekilátunk a formázásnak. 
2.) Vastagra nyújtjuk, legalább 1,5 cm-esre, és kivágjuk az általunk megálmodott varázspálcákat. Bátrabbak készíthetnek sodrott pálcákat is: ez esetben megsodorjuk a rudakat, és keksz formával kiszúrjuk a csillagokat. Nagyon fontos, hogy utóbbi esetben vízzel nagyon komolyan és stabilan rögzítsük a "fejeket" a pálcák végére, nehogy sütés után letörjenek. (Nekünk a 9 db pálcából csupán 1-nek tört le a feje.) Elsőre azonban szerintem biztosabb, ha egyben vágjátok ki a pálcákat a tésztából, végül is gyerekkézbe szánjuk... 3.) 220-230 fokosra előmelegítjük a sütőt, sütőpapírral kibélelünk egy nagy, peremes tepsit, és ráhelyezzük a varázspálcákat. Tojássárgával megkenjük és betesszük sülni. Elég hamar megvan, kb. 15 perc, de a sütemények színéből látni fogjuk, mikor készültek el.
4.) Kihűtjük a varázspálcákat, óvatosan deszkára tesszük, puncsmázzal (cukormázzal) és színes cukrokkal díszítjük. A rúdra köthetünk vékony szaténszalagokat, masnikat, hogy emeljük a varázslat fényét... :-)))

A pálcák "fejét" (ha nem egybe vágjuk ki a tésztából) vízzel erősen rögzíteni kell!

Valójában már kisülve is meseszépek, de a legtöbb gyerek szerintem szívesen ragasztgat ilyen cukrokat :-)

A francia drazsé és a fehér tortadara nyerő páros, és remekül megtapadnak a puncsmázban

Az első varázspálcáink: Dorkáé lett a középső, a miénk a két szélső,
és már kezdődhet is a varázslat! :D

 
... nos, kell ennél nagyobb öröm? :-))))) Azt hiszem, ezekben a sütikben nem is az íz, hanem a forma az, ami a gyerekeknek igazán kedvet csinál a sütéshez. Nyilván finomabb egy mézes krémes vagy egy gazdagon megpakolt meggyes tiroli rétes, de azért érdemes néha nekünk is elmerülnünk a mesék világában, és teret engedni a fantáziánknak.


Ha tetszett a varázspálcánk, nézd meg egy korábbi bejegyzésemet is, amely a Linzer-csiga nyalókáról szól!
Linzer-csiga nyalóka, az ovis süti  >>>

3 megjegyzés:

  1. Micsoda ötlet, nagyon tetszik. Annyira csodálom a kreativitásotokat. Nagyon ügyesek vagytok.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Icus, hiszed vagy sem, a legtöbb ilyen csilli-villi dolgot Dorka találja ki, aztán kezdhetek lapozni a könyveimben és utánaolvasni a neten, hogy miből dobjuk össze a végleges verziót. :-) A gyerekeké a jövő, nincs mese. :-)
    Köszönöm szépen a kedvességed! Puszi: Eszter / Mirza

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedves dolog, hogy a házimunkát összekapcsoljátok a mesék, tündérek világával.Lehet, hogy ennek is köszönhető, hogy Dorka ennyire kreatív?- meg gondolom, volt kiktől örökölni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...