"Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!"

2012. március 13., kedd

Tavaszi krémlevesek - lisztes habarás nélkül

Észrevettétek már, hogy a tavasz együtt jár a zöldségvásárlási lázzal? Aki ugyanis eddig morcosan elballagott a közértben a zöldséges stand mellett, vagy maximum téli krumplit, hagymát, esetleg banánt, narancsot vett, most csillogó szemekkel nézegeti a friss, zöld zöldségeket, és nem győzi törni a fejét, hogy mi minden finomságot készíthetne belőlük. 

 Ínycsiklandóan néznek ki, ugye? :-)

Noha nálunk a zöldségkrémlevesek nonstop a terítéken vannak, tavasszal én is nagyobb kedvvel válogatok a sok friss alapanyag között. Talán, mert a napsugarak könnyedebb ebédekre csábítják az embert, és a jó időben tett, kiadós séták után jól esik tudatosan is egészséges ételeket enni. :-)

 Nos... kedvet kaptatok már? :-)))

Dorkával nagyon nagyokat sétálunk, hiszen élmény végre újra a napfényben fürödni anélkül, hogy az orrunkig be lennénk öltözve, és a játszótéren mindannyian kiülhetünk a padokra sütkérezni - akár a gyíkok. :-))))) No, nem mintha a havazást nem kedveltük volna, de a tavasz azért annyira más... bárányfelhők, napsütés, virágillatú levegő, és az ébredező természet.

 A krókuszok a napokban bukkantak elő a mulcsból

Nem látszik a képen, de nagyon erősen sütött a nap, isteni volt :-)

Dorka idén Apával már a "nagy hintában" hintázik , nem a "babásban" :-)

Most azonban térjünk vissza a krémlevesekre! Sokan azért nem főznek ilyen jellegű leveseket, mert "nem szeretik a gyerekek a zöldségeket", vagy mert "bonyolult a habarás", illetve "nincs jó receptjük". Nos, ezúttal ezeket a kifogásokat szeretném orvosolni...korábban én sem főztem krémleveseket, mert a habarás nekem is gondot jelentett: vagy túl sűrű lett a levesem, vagy víz-ízű, máskor csomós vagy liszt-ízű. Aztán Dorka bébiételes korszakában felfedeztem a krémsajttal és a zöldségek önmagukkal való sűrítését, és sok-sok gyakorlás után rájöttem a helyes arányokra. Ergo: a zöldségeket épp csak annyi erőlevessel kell megfőzni, amennyi ellepi őket, majd sima krémsajttal leturmixolni az egészet. Ennyi. Nem, nem kell bele sem olaj, sem liszt, sem tejföl, és a tejszín sem olyan jó, mint a krémsajtok - legalábbis emésztési szempontból. 

S hogy milyen zöldségekből főzhetünk krémlevest? Gyakorlatilag mindenből: cukkiniből, édesköményből, zellerszárból, burgonyából, hagymából, póréhagymából, zöldborsóból, zöldbabból, brokkoliból, cukkiniből, káposztából, kelbimbóból, padlizsánból, tökből, kaporból és petrezselyemből, egyszóval bármiből. A lényeg az alaplé, a sajtos sűrítés, és 1 szem krumpli, hogy még krémesebb legyen a leves.
 Nálunk a cukkini az egyik nagy kedvenc - holott korábban sem Ádám, sem a kis Dorka nem kedvelte
... nem gyönyörű?

Idén apáékkal lehet, hogy építünk egy kiskertet - a cukkini hálás növény, jó sok terem belőle

Most pedig jöjjön a recept! 

Újhagymás-burgonyás cukkini krémleves

Hozzávalók: 2 nagyobb cukkini, 1 csomag újhagyma, 1-2 burgonya, 5-6 dl erőleves (én a Knorr tartósítószer-mente, kocsonya-szerű leveskockáját használom), 2 csomag tömlős krémsajt (vagy 1 doboz háromszög sajt).
A tetejére: reszelt sajt, esetleg pirítós kockák, levesgyöngy (ha szeretik a gyerekek)
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk, és feltesszük annyi erőlevesben főni, amennyi épp csak, hogy ellepi őket. Takaréklángon fedő alatt puhára főzzük őket.
2.) Lehúzzuk a levest a tűzről, és hozzáadjuk a krémsajtot, majd botturmix segítségével krémesre pürésítjük. Ha túl sűrűnek látjuk, adjunk hozzá egy kis vizet. :-) Reszelt sajttal, pirítóssal, levesgyönggyel tálaljuk, de nagyon finom frissen vágott petrezselyemmel, snidlinggel is.

 Csak egy kevés zöldség - és milyen mennyei leves lesz belőle ebédre...!

Felaprítva

Nem szabad túl sok vízzel felönteni, csak épp annyival, amennyiben meg tud főni

Behabarás előtt

Nos, ez nem egy művészi fotó, csak az arányok miatt lőttem el a képet - krémsajt a levesben

Összeturmixolva - ezek után nem is kell sokat magyarázni arról, mi is van a levesben :-) Nálunk ezzel a módszerrel Dorka minden zöldséget megeszik, holott korábban egyesével képes volt kiszedni a zöldborsót és a brokkolirózsákat a levesből...

Amíg Ádám dolgozott, mi ezt ebédeltük Dorkával :-)

 Illatos, ízes, könnyű, egészséges - szerintem azok is szeretni fogják, akik korábban nem ettek ilyeneket

A másik nagy kedvenc nálunk az édeskömény, amit szerencsére mindig lehet kapni a közértben. A család eleinte idegenkedve fogadta az "ismeretlen jövevényt", de amint "alakot váltott" a levesben, azonnal favorittá vált. Azóta a szüleim is elkészítették, pedig apukám csak néhány hete ragadott fakanalat, és nekik is remekül sikerült. :-)

Szerintem nagyon szép zöldség ez is, és igazán kellemes az illata 

Édeskömény krémleves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 1 édeskömény gumó, 1 burgonya, 5 dl erőleves, 1 tömlős sajt
Elkészítés:
1.) A zöldségeket felaprítjuk (az édeskömény külső héját - ha nem szép - leszedjük), és annyi erőlevesben megfőzzük, amennyi épp ellepi.
2.) Hozzáadjuk a tömlős sajtot (miután lehúztuk a tűzről), és összeturmixoljuk. Érdemes meghagyni az édeskömény leveleiből néhányat, és tálaláskor ezzel díszíteni. Mindenféle levesbetét illik hozzá: pirítós, levesgyöngy, reszelt sajt, sült krinolin, de még tészta is. 


Nálunk egyenlőre a levesgyöngy-reszelt sajt páros a befutó, Dorka miatt :-)

 Remélem, kedvet kaptatok a levesfőzéshez, és megírjátok majd nekünk, ki mit alkotott otthon...! :-)

4 megjegyzés:

  1. Én utoljára édeskömény levessel kedveskedtem az enyéimnek.Krumpli nélkül, kevés sárgarépával és sok poré hagymával, petrezselyemmel főztem. A zöldjét is belefőztem.A turmixoláshoz háromszögsajtot használok. A feltét mindig attól függ, hogy mi van itthon.
    Igazad van, már teljesen ki vagyunk éhezve a napsütésre, a szabadban való tevékenységekre.Minden nap találok valami tennivalót a teraszomon kialakított virágos kertemben.
    Nagyon élvezem a bejegyzéseidet!Pintyőke

    VálaszTörlés
  2. Örülök az új naplónak és a remek recepteknek és a kedves képeknek.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Cicus, az édeskömény krémleves nagyon finom, biztos krumpli nélkül is isteni. :-) Majd kipróbálom én is sárgarépával és póréhagymával. Korábban mindig tejszínnel sűrítettem be, de a családnak jobban ízlik sajtkrémmel, de én is szoktam háromszög sajtot használni, nem csak a tömlőset. Ma igazán szép, tavaszi napunk volt, vagy 2-3 órát sétáltunk a gyerekkel.:-) Neked is szép tavaszi napsütést kívánok, szeretettel: Mirza / Eszter

    VálaszTörlés
  4. Kedves Kacirc, nagyon örülök, hogy tetszik az új napló, de remélem, a jövőben is mindkettőt fogod olvasni, hiszen a Morzsálóra és ide is mindig más-más olvasnivaló, recept és kép kerül fel. :-)
    Puszi: Mirza / Eszter

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...